Copy
 

Klimatkommunernas nyhetsbrev juni 2019

 
   
 
 
 

Några ord från kansliet

Sommaren har kommit – i alla fall till Skåne - med bad, åskväder, färskpotatisskörd, jordgubbar och allt vad det innebär. Härligt!

När vi jobbade med Klimatkommunernas majnyheter satt vi på ett tåg på väg till Heidelberg, för att delta i International Conference on Climate Action. Vi passade på att använda lite av restiden till att samla några av våra intryck i en kort resedagbok, den hittar ni här om ni vill läsa.

Det är roligt att se att många nya prenumeranter tillkommer, och vi blir så glada att nyhetsbrevet verkar fylla ett syfte och uppskattas av många. Vi kommer som vanligt att göra ett sommaruppehåll i juli, och kommer tillbaka i augusti.

Några datum för hösten är klara – Klimatkommunernas styrelse kommer att träffas i Örebro den 5 september, den 12 september ordnar vi rundabordssamtal om hållbara kapitalplaceringar i Stockholm, och den 10-11 oktober samlas medlemmarna för nätverksträff i Linköping. Läs mer här nedanför.

Innan detta blir det webbfika med Lars Holmquist på Göteborg Energi, den 22 augusti.
Glad sommar från oss!

/Filippa och Maria

På gång hos Klimatkommunerna

Save the date: Nätverksträff i Linköping

Klimatkommunerna bjuder in medlemmarna (politiker och tjänstepersoner) till nätverksträff i Linköping den 10-11 oktober. Mer information kommer inom kort. Välkomna!

Rundabordssamtal om hållbara kapitalplaceringar

Den 12 september i år ordnar Klimatkommunerna ett rundabordssamtal om hållbara kapitalplaceringar, med fokus på klimat. Detta efter önskemål från våra medlemmar om att gå vidare med frågorna - t.ex. hur man som kommun kan se till att ens pengar är med och investeras i lösningar, istället för att nöja sig med att undvika placeringar i fossilbranschen. Samtalet blir ett tillfälle att möta personer från finansbranschen och tillsammans hitta gemensamma utmaningar och möjligheter. Det finns ett fåtal platser kvar för kommuner (två personer från varje kommun), hör av er till kansliet så snart som möjligt om ni vill delta!

Webbfika med Lars Holmquist 22 augusti

Regeringen har höga ambitioner på klimatområdet. Subventionerna till det fossila ska bort, och det fort. Ändå blir det ibland fel. Den 22 augusti kan du höra Lars Holmquist från Göteborg Energi förklara varför det blir kontraproduktivt när man flyttar på problemen istället för att lösa dem. Läs mer

Webbfikor på youtube

Nu finns inspelningar från tidigare webbfikor samlade på Klimatkommunernas youtubekanal, om du missade någon du ville vara med på!

Tips & publikationer

Sedan 2018 finns krav på att drivmedelsleverantörer ska följa reduktionsplikten, vilket innebär att de ska minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel. Reduktionsnivåerna var bara bestämda till och med 2021. Energimyndigheten lanserar nu sitt förslag på hur utsläppen ska minska inom inrikes transport fram till 2030. Nya reduktionsnivåer och fortsatt skattebefrielse för höginblandade biodrivmedel är de viktigaste förslagen. 
Energimyndigheten har nu publicerat Energiläget 2019 – en översikt. Publikationen ger på några få sidor en samlad och lättillgänglig bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige
2030-sekretariatet har bett IVL och Åsa Romson att granska om ett fossilbilsförbud är möjligt, och om det finns andra sätt att uppnå klimatmålet om en fossilfri fordonsflotta år 2030. Läs slutsatserna här
 
   
 
 
 

På gång hos medlemmarna

Malmö

Svårt skyfallsdrabbat område har klimatanpassat

Söderkulla är ett av de områden i Malmö som drabbats hårt av översvämningar vid extremregn. Malmö stad och VA SYD har därför tillsammans arbetat med att skyfallsanpassa och rusta upp Söderkulla- och Fosietorpsparken.
- Delar av Söderkullaparken har sänkts med som mest en meter för att kunna magasinera dagvatten. Det är de befintliga gräsytorna och aktivitetsytorna som har sänkts, vilket betyder att vi kunnat spara många av de värdefulla träd som finns i parken, berättar Caroline Larsson, projektledare på fastighets- och gatukontoret.

Skånes cykelresor ökar procentuellt mest i Malmö

Över en miljon cykelresor sker varje dag i Skåne och procentuellt så ökar det mest i Malmö. Färre skåningar väljer bilen som färdmedel och resandet med kollektivtrafik har ökat med fem procent. Det visar Region Skånes, Skånes kommuner och Trafikverkets resvaneundersökning som genomfördes i höstas.

Stockholm

Sök lätta gröna transportbilar

Miljöfordon.se är Stockholms, Göteborgs och Malmös gemensamma webbportal för att presentera fakta om alla miljöbilar på svenska marknaden. Här finns personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar och även lastcyklar. Nytt är att det nu även går att göra sökningar på lätta lastbilar utifrån Upphandlingsmyndighetens krav och se vilka som klarar: bas, avancerad och spjutspets.
Läs mer


En cykel kommer lastad – med varm mat

Förskolor och dagliga verksamheter på Kungsholmen och Östermalm i Stockholm får sin mat levererad med cykel.
Läs mer om åkeriet som tror på cykeln

Så jobbar Stockholm med upphandling

– Bara i Stockholm köper staden och dess bolag in varor och tjänster för 32 miljarder kronor. Därför kan vi som sysslar med upphandling göra stor skillnad för miljön, säger Per Erik Österlund, upphandlingsexpert på Miljöbilar i Stockholm.
Läs mer
Foto: Lennart Johansson

Uppsala

Uppsala i Almedalen

För tredje året i rad kommer Uppsala kommun tillsammans med Region Uppsala, organisationer och företag från Uppsala att anordna seminarier och aktiviteter under Almedalsveckan i Visby. Genomgående tema för programpunkterna ligger i år på klimat, näringsliv, innovation, samhällsbyggnad och social hållbarhet. Se program här

Tips:
  • Organiserad och planerad innovation för transformativa lösningar av klimatkrisen: 1 juli, kl 8.00
  • Eleffekt: 1 juli, kl 10.00
  • Klimatlätt Uppsala med Svalna – något även för er kommun? 1 juli, kl 11.00

Uppsala bästa cykelstaden, i år igen!

Uppsala är återigen Sveriges bästa cykelstad, enligt Cykelfrämjandets årliga granskning som mäter och jämför nuläget i landets kommuner.

Cykelfrämjandets motivering lyder bland annat: Uppsala har under de senaste åren arbetat systematiskt för att förbättra sig och hamnar i år endast två poäng från maxpoäng (90). Nybyggen, drift, underhåll och beteendepåverkansarbete kopplat till cykelfrämjande åtgärder samt ökade ekonomiska satsningar kan nämnas bland framgångsfaktorerna. Läs mer

Jakten på plasten

Projektet Klimateffektiv plastupphandling är nu i mål och har nått upp till de beräknade utsläppsminskningarna med god marginal. Projektet har bland annat genomfört utbildningar, producerat en webbutbildning om plast och varit delaktiga i att ta fram Uppsala kommuns plastmål.

Projektet har även producerat verktyg och vägledningar som syftar till att underlätta i arbetet med att minska klimatpåverkan från plast. Vägledningarna ger en grundläggande förståelse för plasten och dess klimatpåverkan samt beskriver hur klimataspekterna kan hanteras i upphandling. Allt material finns tillgängligt för allmänheten här. 

Uppsala kommuns arbete för en hållbar plastanvändning har bara börjat och fortsätter dels på kommunnivå och dels inom det regionala projektet ’Minskad klimatpåverkan från plast i kommunal verksamhet’, läs mer.
Kontakta oss gärna om ni har frågor eller vill dela med er om vad ni arbetat med för en hållbar plastanvändning!

Lund

Effektrapport om Lunds gröna obligationer

I enlighet med ramverket för Gröna obligationer rapporterar Lunds kommun årligen de miljöeffekter som de gröna projekten medför. Lunds kommuns effektrapportering genomförs i enlighet med de principer och metoder som presenteras i Position Paper on Green Bonds Impact Reporting som har publicerats av en grupp nordiska offentliga emittenter av gröna obligationer. Läs effektrapporten och om Lunds gröna obligationer här.

Sveriges tredje bästa cykelkommun!

Efter vinst i Ekomatsligan kan vi nu glädja oss åt ännu en pallplats. Cykelfrämjandet har utsett årets cykelfrämjarkommun där Lund blev trea efter Uppsala och Linköping. Lund deltar för nionde året och har placerat sig topp tre samtliga år vi deltagit. Här kan du ta del av rapporten om varför Lund är en bra cykelstad och där Lund jämförs med andra svenska kommuner.

I Lund cyklas det 186 000 kilometer varje dag

I Lund är tre fjärdedelar av alla resor hållbara. Bilen får allt oftare stå kvar på parkeringen, vilket går på tvärs mot utvecklingen i övriga Sverige. På bloggen Hållbar Stad kan du läsa en intervju som Världsnaturfonden WWF gjorde med Linda Birkedal, miljöstrateg på Lunds kommun, kring hur Lund blev en stad där allt fler väljer att låta bilen stå.

Spårvägen är en del av Lunds stadsutveckling

Lund växer och förtätas och störst tillväxt sker i stråket runt spårvägen. En del undrar varför Lund satsar på spårburen trafik som inte går att flytta. Men det är just det som är en av poängerna. Många fastighetsägare är mer villiga att satsa när de vet att det finns miljövänlig kollektivtrafik till deras fastighet – kollektivtrafik som stannar kvar. Läs mer här.

Fritidsbank öppnar i höst

Fritidsbanken Lund är en av många fritidsbanker i Sverige och öppnar hösten 2019. Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsprylar. Läs mer här.

Helsingborg

Helsingborgsexpressen är invigd

Efter en omfattande ombyggnation av vägar och hållplatser, rullar nu Helsingborgsexpressen längs Helsingborgs mest trafikerade busslinje. Med den nya expressbussen, av typ BRT (Buss Rapid Transit), ska Helsingborgarna kunna resa snabbt, bekvämt och hållbart. Bussarna som går på 100 % grön el har egna körfält på långa sträckor för att inte fastna i köer och hållplatserna är förlängda och väl upplysta. Resande kan stiga på och av i vilken dörr de vill och inredningen är designad för att matcha behov hos olika resenärer. I samband med invigningen av Helsingborgsexpressen har även övriga bussflottan i staden uppgraderats med nya bussar och nyrenoverade bussar.                 
                               
Helsingborgsexpressen är resultatet av ett samarbete mellan Skånetrafiken, Helsingborgs Stad, Arriva och Öresundskraft.
Läs mer
 

Lycksele

Ersätt korta bilresor med elcykel

Lycksele har, via kommunens energi- och klimatrådgivare köpt in en elcykel som kommer att lånas ut 2-4 veckor till personer som använder bil varje dag. Syftet är att försöka få de som använder bilen till kortare resor än 4 km att testa elcykel.
 

Karlstad

Karlstad är Sveriges bästa mellanstora cykelkommun

Karlstads kommun har blivit utnämnd till landets bästa mellanstora cykelfrämjarkommun av Cykelfrämjandet, i undersökningen Kommunvelometern.

- Detta är väldigt glädjande, och en fin uppskattning för det arbete som vi gör i kommunen. Det stärker oss i vår fortsatta strävan att göra Karlstad till en ännu bättre cykelkommun. När vi bygger en miljövänlig och jämlik stad har vi alltid med oss cykelperspektivet. Så att det ska vara tryggt och attraktivt att cykla för både barn och vuxna, säger Monika Bubholz, kommunalråd (MP).

Kommunvelometern visar att Karlstad är bra på informations- och marknadsföringsinvesteringar och åtgärder. Till exempel projektet Hållbart resande i ett växande Värmland, som handlar mycket om cykling. Den lyfter att Karlstad är bra på cykelpolitik, organisatoriska åtgärder, uppföljning och mätning. Undersökningen visar samtidigt att den största utvecklingspotentialen ligger inom området infrastrukturinvesteringar.
Läs mer
 

Vi klimatkompenserar Putte i Parken

Musikfestivalen Putte i Parken är en av årets höjdpunkter i Karlstad. Nu ser vi som samarbetspartner till att klimatkompensera hela festivalen.  Karlstads Energi har valt att klimatkompensera Putte i parken med hjälp av organisationen Vi-skogen och det är genom trädplantering och hållbara jordbruksmetoder som Vi-skogens klimatkompensation sker. Under hela festivalen har mat, dryck, avfall, transporter (bil och buss), hotell, flyg och trycksaker genererat totalt 151,4 ton utsläppta växthusgaser enligt Vi-skogens beräkningar.  För att kompensera denna siffra planterar Vi-skogen över 26 000 träd.
Läs mer 

Nytt p-ledningssystem ska minska trafiken

Karlstad kommun har satt upp totalt 31 digitala skyltar kring centrala Karlstad. 12 av dem är uppsatta i anslutning till parkeringsanläggningarna så att bilföraren kan se hur många platser som finns lediga just där. De övriga 19 är vägvisningsskyltar som också anger antalet lediga platser längre bort.  Det här projektet är bra för allt. Söktrafiken minskar, man slipper onödig trafik, man kan planera vart man ska och det visar att det alltid finns lediga parkeringar. Totalt finns det, i dagsläget, 1674 parkeringsplatser på de 12 anslutna anläggningarna. 25 av dem är anpassade efter rörelsehindrade och 22 är till för elbilsladdning.  Projektet kostade totalt cirka 6,5 miljoner kronor och Karlstad kommuns del bestod av 3,4 miljoner kronor.

Se filmen här och läs mer om systemet här.
 

Linköping

Ett år med Linköpingsinitiativet

Ett sätt att bli mer klimatsmarta är att lära av varandra. Det sker inom Linköpingsinitiativet, där elintensiva företag i Linköping tillsammans utvecklar det lokala och globala klimatarbetet. Nu berättar företagen om vilka insatser de har gjort under det första året.
 
Mer information om Linköpingsinitiativet finns att hitta via websidan Klimatsmart Linköping.  
 
 

Kaledarium


Almedalsveckan
30 juni-7 juli

Webbfika med Lars Holmqvist
22 augusti, Skype

Rundabordssamtal om hållbara kapitalplaceringar
12 september, Stockholm

Klimatkommunernas nätverksträff i Linköping
10-11 oktober

Årsmöte för Swedish Network for Industrial and Urban Symbiosis
23-24 oktober, Malmö
 

Tack för att du prenumererar på Klimatkommunernas nyhetsbrev!

Vill du läsa mer om Klimatkommunerna så kolla gärna in vår hemsida där vi samlar info om medlemmarna, dokumentation från träffar, remissvar, länktips, goda exempel och mycket mer. Vi har även tagit fram sidan nettonoll.se där kommunernas arbete mot nettonollutsläpp presenteras.

Kontakta kansliet om du vill veta mer om föreningen.  

Följ Klimatkommunerna på Twitter och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete!

Nästa nyhetsbrev kommer ut 20 augusti 2019.

 
Copyright © *|2019|* *|Klimatkommunerna|*, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Klimatkommunerna · Box 41 · Lund 221 00 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp