Copy
CAN:s nyhetsbrev | Juni 2019
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN

Ny ordförande

Nu har regeringen utsett ordförande för CAN, det blir Yasmine Bladelius (S). Ersättare blir Anders Andersson (KD).
Bladelius är riksdagsledamot sedan 2014 och ledamot i socialutskottet. Hon är bosatt utanför Helsingborg och har varit politiskt aktiv sedan 2003.
Enligt stadgarna utser regeringen CANs ordförande samt dennes ersättare.

Regeringens beslut:
"Regeringen förordnar riksdagsledamoten Yasmine Bladelius att under tiden från och med den 16 maj 2019 till och med den 31 december 2022 vara ledamot och tillika ordförande i styrelsen för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Som ersättare för Yasmine Bladelius förordnar regeringen under samma tid f.d. riksdagsledamoten Anders Andersson."

Erbjudande till kommuner och län

Den 4 juli kommer CAN att presentera vårt nya erbjudande KULA - Kunskapsbaserat stöd i utvecklingen av det lokala ANDT-arbetet.

Erbjudandet vänder sig till län och kommuner och innebär att CAN genomför kartläggning av dels ANDT-situation och dels av organisation av det förebyggande arbetet. Med kartläggningarna som bas kan CAN hålla kommundialoger med faktabaserad rådgivning och rekommendationer baserade på kunskap.

Erbjudandet kommer att presenteras i samband med ett seminarium under Almedalsveckan och kommer att webbsändas via vår Facebooksida.

Följ oss på Facebook

Alkohol & Narkotika i kommuner och län

Samordningen av det drogförebyggande arbetet kan variera kraftigt mellan kommuner. Arbetet har breddats men spetskompetensens behövs ännu, säger samordnare som efterlyser en fortsättning på den nationella ANDT-strategin efter 2020. Alkohol & Narkotika har pratat med några av Sveriges ANDT-samordnare och politiker för att höra hur det ser ut med det drogförebyggande arbetet ute i kommunerna.
 
Läs också intervju med Barbro Westerholm, s Melody Farshins text En komikers förhållande till alkohol, om priset på kokain och mycket mer.

Läs mer

Om alkoholreklam i sociala medier

Nu lyfter CAN vårens studie i denna film.
I ett samarbete mellan Helsingfors Universitet (CEACG) och CAN har marknadsföring av alkohol via sociala medier undersökts. Alkoholproducenters konton i sociala medier följdes under januari 2014, 2016 och 2017. Totalt ingår 38 finska varumärken och 52 svenska i studien.
Läs fokusrapporten (på svenska)

Läs studien (på engelska): Alcohol marketing on social media sites in Finland and Sweden. A comparative audit study of brands’ presence and content, and the impact of a legislative change 

Studien publicerades våren 2019 och författare är Emmi Kauppila, Mikaela Lindeman, Johan Svensson, Anu Katainen och Matilda Hellman.
 
Filmen syns i vårt facebookflöde.

Följ oss på Facebook
Foto: www.tollare.org

Platser kvar på ANDT-utbildning

I höst ger CAN en helt ny grundutbildning i ANDT-frågor. Kursen vänder sig till personer i civilsamhället som jobbar med eller i anslutning till ANDT-frågorna samt till kommunala tjänstepersoner. Kursen behandlar bl a; Historiskt perspektiv och politiken bakom ANDT-frågor; Grunderna i statistik, med utgångspunkt i drogutvecklingen i Sverige; Utvecklingen av ANDT-arbetet i Sverige; Myndigheternas arbete inom ANDT.

Utbildningen har formen av en folkhögskolekurs som delvis genomförs på distans. 2 x 3 dagar är förlagda fysiskt på Tollare folkhögskola den 2-4 sept samt den 27-29 nov. 

Kostnad: 1 800 kr.  Sista ansökningsdag: den 14 augusti. Kursen ges i samarbete med Tollare Folkhögskola.

Mer om utbildningen

CAN i Almedalen  - uppdaterat program

Välkomna till våra tre seminarier under Almedalsveckan.

Tisdag den 2 juli kl.10:00 – 10:50 
Att ha en anhörig som dricker för mycket - hur vanligt är det och vilka konsekvenser kan det få?
Mats Ramstedt, forskningschef CAN m fl
En alltmer uppmärksammad form av alkoholproblem i samhället är de negativa konsekvenserna för anhöriga till personer som dricker för mycket. För att kunna vidta åtgärder som minskar dessa problem, är det nödvändigt med mer kunskap som synliggör denna problematik bland både barn och vuxna.

Onsdag den 3 juli kl. 09:00 – 09:50
Hur har tobaksvanorna i Sverige utvecklats över tid?
Martina Zetterqvist, utredare CAN m fl
Tobaksrökningen är fortfarande en av de största bidragande orsakerna till den samlade sjukdomsbördan och flera restriktioner kring tobaksanvändning har införts på senare tid. Rökningen har minskat kraftigt i Sverige, men ser vi fortfarande samma utveckling?

Torsdag den 4 juli kl. 09:00 – 09:50
ANDT-arbete lokalt - mäta och följa upp
Charlotta Rehnman Wigstad
Hur kan lokalt förebyggande arbete stärkas? Hur ser utvecklingen av ANDT-situationen ut i landets kommuner? Motsvarar kommunernas insatser de behov som finns? Är organisationen för arbetet effektiv? Samtal om vikten av lokala data för att bygga upp det ANDT-förebyggande arbetet i en kommun samt presentation av CAN:s kartläggningar och rådgivning i frågor som rör det förebyggande arbetet inom ANDT.
 
Seminarierna kommer att webbsändas via vår Facebooksida.

Följ oss på Facebook

Dela nyhetsbrevet!

Facebook
Twitter
E-post
LinkedIn
CAN är ett nationellt kompetenscentrum som arbetar för minskade skador av alkohol och andra droger i samhället. Det gör vi genom att följa konsumtions- och skadeutvecklingen och genom kunskapshöjande insatser. CAN är en ideell förening med medlemsorganisationer och med ombud i alla län. 

Vill du ändra hur du får dessa utskick?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avregistrera dig