Copy

Goeiemiddag,

De overheidsalmanak staat bol van de fouten. Bij maar liefst driekwart van de provincies en bij meer dan 90 procent van de gemeenten hebben we foutieve gegevens ontdekt, of gezien dat zelfs een deel van de informatie mist. Open State zou Open State niet zijn als we de problemen niet gelijk zouden oplossen. Daarom lees in je in deze nieuwsbrief - onder meer - over onze ALLmanak. 

Overheidsregister staat bol van de fouten

De overheidsalmanak – het officiële Nederlandse register van overheidsorganisaties, politici en overheidsfunctionarissen – staat vol met fouten. Bovendien ontbreekt veel essentiële informatie.

Uit onze meting, die is gedaan in juni 2019, kwamen diverse fouten naar voren zoals:

  •      Bij 18.5% van de gemeenten klopt het aantal zetels van de gemeenteraad niet;
  •      In 14.82% van de namen van de raadsleden staan fouten;
  •      Tweede Kamerleden van de PVV missen in de Almanak;
  •      Bij negen provincies missen gegevens over Statenleden volledig.
Om bij te dragen aan een betere almanak lanceert Open State de website Allmanak.nl. Tom Kunzler van Open State: “De naam is bewust gekozen om te laten zien dat de data in deze almanak wel compleet moet gaan worden.” Deze alternatieve almanak bundelt data van almanak.overheid.nl, de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Kiesraad. Hiermee wordt een vollediger register aangeboden die door iedereen gratis kan worden gebruikt.

We doen dit om iedereen toegang te geven tot een volledige en goed bruikbare lijst met overheden en politieke vertegenwoordigers.

Véél meer gemeenten publiceren nu verkiezingsuitslagen als open data

Dit gaat de goede kant op: In de dagen na de Europese Parlementsverkiezingen van 23 mei hebben ruim 300 gemeenten hun lokale uitslagen per stembureau gepubliceerd als open data op de eigen website. Dat is heel wat meer dan de 85 gemeenten die dat na de Provinciale verkiezingen in maart deden.

Hier zijn we natuurlijk heel blij mee. Tegelijkertijd blijven we pleiten voor een standaard (want we troffen nog steeds veel verschillende open dataformaten aan), een centrale locatie en een korte termijn waarin moet worden gepubliceerd. We kijken dan ook vol verwachting uit naar het door minister Ollongren aangekondigde wetsvoorstel
 

Alles over Accountability Hack 2019

Op 4 oktober organiseren we in de Tweede Kamer weer de Accountability Hack. Voor dit evenement zijn programmeurs, beleidsmedewerkers, datawetenschappers en journalisten van harte uitgenodigd om samen met behulp van open data oplossingen te zoeken voor twee beleidsvraagstukken van de Kamer. Die vragen zijn vertaald in twee challenges: een over geneesmiddelenkosten en een over de lumpsumbekostiging in het onderwijs.

Een vakjury beloont aan het einde van de dag het beste idee van elke challenge met €20.000 ontwikkelbudget. Dit budget moet door de winnende teams worden gebruikt om het idee daadwerkelijk om te zetten naar een volwaardige tool die leden van de Tweede Kamer gaat helpen bij hun werk. Geef je nu op via deze website! 

En aanstaande maandag (17 juni) is in Den Haag een meet up over de challenges van Accountability Hack. Tijdens deze inspiratiesessie wordt er meer verteld over de challenges, zullen er tips and tricks worden gegeven en zal er gelegenheid zijn om tijdens de borrel na te praten. Opgeven kan hier! 

Datablog: Maximum Prijzen Geneesmiddelen

Een van de twee challenges voor de Accountability Hack 2019 van 4 oktober gaat over de kosten van medicijnen in Nederland. Een onderwerp dat over grote budgetten gaat, en maatschappelijk relevant is. Onze developer Breyten Ernsting laat hier zijn licht schijnen op de data die beschikbaar is voor deze challenge, en geeft aanknopingspunten waar de deelnemende teams mee aan de slag kunnen.
Ambitie voor Nederlands UBO-register teleurstellend

Open State Foundation en Transparency International pleiten voor een ambitieuzer Nederlands UBO-register. Het register van uiteindelijk belanghebbenden zal namelijk beschikbaar zijn bij de KvK en is alleen tegen betaling toegankelijk.

Het register is daarnaast niet beschikbaar als open data en is niet op namen van personen doorzoekbaar. Lees hier verder over waarom dat een groot probleem is.
Column: 25 miljoen
In zijn column op iBestuur breekt onze adjunct-directer Tom Kunzler een lans voor betere ondersteuning voor Tweede Kamerleden. 

"De standaard auto-reply wanneer je een Kamerlid mailt is een verontschuldiging dat ze heel veel mails krijgen en daardoor lang niet altijd kunnen antwoorden." Steun jij het pleidooi? 
Energyhack

Op 14 juni organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken een hackathon over de Energietransitie. Interesse? Stuur dan kun je een bericht sturen naar energyhack@brandurbanagency.com om mee te doen. 
Dit vinden we ook nog het delen waard:
Ons werk steunen?

Met een donatie kun je Open State steunen in haar missie voor digitale transparantie middels het ontsluiten en toegankelijk maken van overheidsinformatie. Samen versterken we daarmee de democratie en creëren we maatschappelijke en economische waarde voor iedereen. (Open State Foundation heeft de ANBI-status waardoor donateurs hun gift mogen aftrekken.)

 

Open State Foundation volgen

Meer weten?

Wil je meer weten over transparantie bij de overheid? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op met ons. Ook kun je ons werk steunen met een donatie.

Kom eens langs bij een van onze Hack de Overheid-meetups. En we hebben ook een Slack-workspace waar de Hack de Overheid-community met elkaar in gesprek is open data, hergebruik en samenwerking.
Meedoen? Heel welkom!

Copyright © 2019, Open State Foundation, All rights reserved.

Our mailing address is:
Open State Foundation
Kattenburgerstraat 5
Amsterdam, 1018JA
Netherlands

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.