Copy
Deze mail wordt mogelijk niet goed vertoond
Bekijk de volledige versie in je browser
 

 

Nieuwsbrief  03
14 juni 2019

Beste <<Voornaam>>,

In deze nieuwbrief besteden we o.a. aandacht aan wateroverlast in de wijk en we hebben alle buurtmoestuinen in de wijk voor jullie op een rij gezet. Kijk of er eentje bij je in de buurt is. Wellicht leuk om eens mee te doen.

De gemeente Nijmegen organiseert een informatiebijeenkomst over aardgasvrij Hengstdal op 25 juni . Meer informatie hierover vind je onder aan de nieuwsbrief.

Oh ja, niet vergeten, as zondag 16 juni Festival Hengstdal, daarvoor zoeken we ook nog vrijwilligers die ons willen helpen.

meer info over het festival

Veel leesplezier,
De redactie

Wateroverlast in Hengstdal


Wateroverlast, ontstaan door heftige regenbuien kunnen overal ter wereld ernstige gevolgen hebben. De afgelopen jaren zijn we regelmatig opgeschrikt door dramatische gevolgen van onverwachte wateroverlast. Veelal vonden de echte drama’s plaats in het stroomgebied van rivieren of in berg- of heuvelachtige omgeving.


Dat laatste is vanzelfsprekend ook het geval in Hengstdal. Er is nog nooit echt een dramatisch gevolg geweest van een regenbui, maar wel was er regelmatig overlast in het dal van Hengstdal. Het gevolg waren ondergelopen kelders, opgetilde rioolputten en de Hengstdalseweg en de Van ’t Santstraat omgetoverd in een wilde rivier. De afgelopen tijd zijn er al enkele maatregelen genomen tegen de wateroverlast, maar een echt verschrikkelijke bui, zoals soms elders in de wereld en zelfs in onze buurlanden, hebben we gelukkig nog niet meegemaakt.


Afkoppelen waterafvoer

Langs de Hengstdalseweg hebben bewoners het initiatief genomen hun regenwaterafvoer af te koppelen en via een bezinkput af te voeren. De gemeente heeft in enkele steile straten de bewoners gestimuleerd het regenwater af te koppelen en dit via een tweede geperforeerd riool direct in de bodem te laten bezinken. Dat werkt merkbaar. Nog wel tenminste. Als door gevolg van de klimaatverandering de buien in de toekomst heftiger worden, zullen verdere maatregelen wellicht nodig zijn. Op de kaart van Hengstdal is te zien, dat naarmate de straat lager is gelegen, de kans op wateroverlast (waterhoogte) groter is.


Minder bestrating

In het algemeen geld hierbij: hoe eerder het gevallen regenwater in de grond kan wegzakken, des te kleiner de kans op overlast. De laatste jaren is er echter steeds meer grond bedekt met tegels en stenen. De oproep om dit deels terug te draaien komt dan ook niet uit de lucht vallen.
Een tuin waar het regenwater via borders of perkjes in de grond kan zakken, hoeft het water niet af te voeren via het riool. Des minder regenwater via he riool hoeft te worden afgevoerd, des te kleiner de kans op overlast in lager gelegen gedeelten van de stad. Bijkomend voordeel is dat er minder regenwater naar de waterzuivering wordt gevoerd om gereinigd te worden. Het nutteloos reinigen van schoon regenwater is namelijk niet alleen zinloos, maar ook erg kostbaar. Weggespoeld geld zogezegd.


Steenbreek

Operatie Steenbreek houdt zich o.a. actief bezig met het afkoppelen van regenpijpen etc. Hiervoor is overigens een interessante subsidie (klik hier) beschikbaar. Op zondag 16 juni zal weervrouw Margot Ribberink, ambassadeur van Operatie Steenbreek, aanwezig zijn op het festival, Hengstdal, Wijk van de Toekomst om de noodzaak van vergroening te benadrukken.

Buurtuinen en parken in Hengstdal


In 2017 zagen we in onze wijk veel nieuwe initiatieven ontstaan, zodat we naast natuurtuinen ook tal van buurtmoestuinen hebben. Een korte opsomming:


1. Buurtmoestuin Limos sinds 2017 

Buurtmoestuin voor het opkweken van groente en fruit. Wie er aan meedoet mag dan ook gebruik maken van de lekkernijen. Contact

Groepgroep Limos (sinds ca 1998) 
De groengroep Limos is ontstaan uit een groep actieve omwonenden van het Limosterrein die zich zorgen maakten over de herontwikkeling van de oude kazerne. De groengroep bestaat uit 6 vrijwilligers die zorgen voor onderhoud van het natuurpark. Eens in de maand organiseren ze een werkochtend. Daarnaast jaarlijks eind mei een plantjesmarkt met muziek tijdens de landelijke ‘Dag van het park’ of Fete de la Nature.  webpagina en contact


2. Dommerplein

met boomspiegels, park, watertappunt


3. Esdoornplein

na de Steenbreekactie in 2018 voor bijna de helft groen
 

4. Einde Hengstdalseweg

Tegen het talud van de Postweg bij de oude keerlus aan het eind van de Hengstdalseweg is een stukje natuurtuin (aan overkant Berg en Dalseweg naast de Maartenskliniek is nog het oude natuurlijke Hengstdal met zitbank)
 

5. Hofje van Hengstdal

Het Hofje van Hengstdal is de tuin in de Beukstraat in Nijmegen, waar buurtbewoners sinds 2013 een buurttuin creëren. Zij hebben het stukje grond van De Gemeenschap in beheer gekregen om een moestuintje te maken op het grasveldje opzij van de flat.


6. Moerbeiplantsoen

Sinds 2009 een plantsoen beheerd door buurtbewoners. Een tuin vol Geur, Kleur en Smaak. Veel bloemen, bramen, aardbeien, pruimen, bijenhotels en vlinderkasten.
Iedere eerste zaterdag van de maand is het Moerbeiplantsoen zaterdag. Iedereen die dat wil kan dan vanaf 14:00 uur meedoen met schoffelen, wieden, snoeien, al naar gelang wat nodig is. Als je hiervoor een reminder wilt ontvangen stuur ons dan een e-mail. Contact Zie ook dit filmpje en deze webpagina


7. Buurttuin in grote houten bakken

van onder de Bomen aan de Elzenstraat 4 bij Stip oost, sinds 2017.  Contact


8. Vlindertuin Hengstdalseweg  

(stichting sinds 1996, heropgericht in 2014 met kas sinds maart 2019)
Bewoners hebben een ontwerp gemaakt voor een stukje natuurlijk groen in Hengstdal. De tuin is zo ingericht dat het aantrekkelijk is voor vlinders en vogels. De nieuwe groep verzorgt maandelijks onderhoud van de vlindertuin, elke derde zaterdag van de maand wordt er in de tuin gewerkt en genoten. In de vlindertuin staat sinds maart ook de gezamenlijke buurtkas  waar elke dag na etenstijd water en zorg gegeven wordt. Contact
 

9. Buurtmoestuin de Vogelkers

Buurtbewoners leggen samen een buurtmoestuin aan, sinds 2017. Er worden werkmiddagen georganiseerd en tweejaarlijks festiviteiten. Verder kan iedereen op een tijdstip dat het hem of haar uitkomt aan de slag tussen de groenten en de bloemen. Zie webpagina  / Contact


10. Zilverdenplantsoen  

Omwonenden zijn betrokken bij de herinrichting


11. Tuingroep Corduwenerstraat

Onderhoud plantvakken en boomspiegels Corduwenerstraat (tussen Berg en Dalseweg en Hengstdalseweg) Zie webpagina
 

VEELGESTELDE VRAGEN

OVER DE AARDGASTRANSITIE

In deze rubriek beantwoorden we vragen over de aardgastransitie van Hengstdal, die door wijkbewoners zijn gesteld.
Heeft u ook een vraag, stuur deze dan naar de redactie

 

3.
Wie heeft besloten dat Hengstdal voorop moet lopen?
  


De Gemeente Nijmegen heeft besloten om drie wijken per 2030 gasloos te maken. Vervolgens bleek uit een advies van de netbeheerder en enkele adviesbureaus, dat Hengstdal een geschikte wijk is om als eerste van het aardgas af te gaan; dit o.a. vanwege de staat van het gasnet. Een andere factor was de variatie in deze wijk met corporatiewoningen en eigendomswoningen, met oude en nieuwe houzen en met laagbouw en hoogbouw. Hengstdal is daarmee een mooie voorbeeldwijk voor de hele stad.


4.
Hoe gaan we koken?
 


De meest voor de hand liggende manier van koken zonder aardgas is met een toestel op elektriciteit. Daarbij is een inductiekookplaat het meest rendabel van alle elektrische kooksystemen. Daarnaast is het een erg prettig, degelijk en enorm veilig systeem. De pitten warmen supersnel op en koelen vrijwel meteen af. De warmte wordt heel direct op de pan en het eten overgedragen. Mensen die overstappen vanaf gas zijn doorgaans heel enthousiast over inductie koken.
 

Lees hier de vorige vragen
 

MIJN VERHAAL

Een tweede leven

kapot = wegsmijten ... of juist niet?

      

U kent het misschien wel, ze vallen uit elkaar, die fijne, goed zittende, comfortabele schoenen, waarop u tientallen kilometers zonder klachten gelopen hebt. En ze waren destijds niet eens zo duur.
Ze nu nog laten repareren is toch wel een prijzige oplossing. Bijna een kwart van de nieuwprijs en dan heb je nog altijd oude schoenen. Van de andere kant zitten ze zo lekker en het is maar de vraag of nieuwe schoenen dat ook zullen doen? Of moet je die eerst weer inlopen, met de kans dat ze minder goed aansluiten op je wensen?

Steeds vaker kiezen we bijna automatisch voor nieuw. Waarom eigenlijk? Omdat het kan, omdat nieuw nog maar weinig kost, omdat het makkelijk is? Regelmatig heb ik een leren jack opnieuw laten voorzien van een nieuwe rits. Het jack was al van mijn vader, is nu zo’n zestig jaar oud en heeft een rits of vijf zes gekend. Het zat me als gegoten en ik heb er lang en met veel plezier gebruik van gemaakt. Helaas ben ik er uitgegroeid.

Eigenlijk kan dat bij heel veel spullen die we hebben. Zo kan een fiets met het juiste onderhoud wel generaties meegaan, een klok eindeloos hersteld  worden, kleding vermaakt en hersteld worden en ga zo maar door.
 
Met een ruim aanbod aan specialistische herstellers in en bij de wijk, is dat eigenlijk eenvoudiger dan iets nieuws gaan kopen. Met o.a.
  • een klokkenmaker,
  • een naaiatelier, 
  • een fietsenmaker  
  • een doe-het-zelf-zaak
zijn we in Hengstdal rijkelijk bedeeld met de mogelijkheid dierbare, mooie, of gewoon prettige spullen een tweede, of zelfs derde leven te geven. Het is daarbij goed voor de portemonnee, voor de lokale economie en ook nog zeer duurzaam.
 
Peter Daanen,
Inwoner van Hengstdal en coördinator bij Duurzaam Hengstdal

 

REMINDER

Festival Hengstdal

Wijk van de Toekomst


  Zondag 16 juni

11.00–17.00 uur

Dommer van Poldersveldtplein

(het plein tussen het AZC en de Koningstoren) 

(bekijk de locatie op de kaart)  

PROGRAMMA

VRIJWILLIGERS GEZOCHT

 

We zoeken nog mensen die ons met het festival willen helpen met: 

  • - helpen opbouwen/afbreken

  • - helpen met geluids- en elektrotechniek 

  • - ondersteunen bij allerlei (kinder)activiteiten tijdens het festival. 

  • - begeleiden medewerkende asielzoekers voor koken en muziek 

Vind je het leuk om ons te helpen – meld je hier aan

AANKONDIGING

Wijkbijeenkomst
over aardgasvrij Hengstdal
di 25 juni
 

Op dinsdag 25 juni organiseert de gemeente Nijmegen een bijeenkomst om de wijkbewoners van Hengstdal bij te praten over de actuele situatie in het proces naar een aardgasvrij Hengstdal. Lees hier de uitnodiging en programma

 

datum: dinsdag 25 juni 2019 
tijd: 18.30–21.30 u. 
locatie: Canisiuscollege
Berg en Dalseweg 207
6522 BK Nijmegen


 
Duurzaam Hengstdal
Bewonersgroep Hengstdal Aardgasvrij
WWW.DUURZAAMHENGSTDAL.NL
Duurzaam Hengstdal is een initiatief voor én door bewoners in Hengstdal.
Samen willen we een duurzame woon-, werk- en leefomgeving creëren met meer verbondenheid. Onze activiteiten zijn er opgericht mede buurtgenoten te enthousiasmeren om bewuster met duurzaamheid om te gaan. Dat doen we o.a. door activiteiten te organiseren en informatie & advies te geven over duurzaamheid en duurzame maatregelen. Wil je meer weten of heb je interesse om mee te doen, stuur ons gerust een email.
U kunt hier uw gegevens aanpassen
Misschien kreeg u de nieuwsbrief doorgestuurd, u kunt zich hier aanmelden 
Wij zijn benieuwd wat u van onze nieuwsbrief vindt.
Reacties zijn welkom
Share
Tweet
Forward
Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2019 Duurzaam Hengstdal, All rights reserved.


Wil u de nieuwsbrief niet meer ontvangen,
dan kun u zich hier uitschrijven