Copy


-Spring-
“Spring passes and one remembers one's innocence.
Summer passes and one remembers one's exuberance.
Autumn passes and one remembers one's reverence.
Winter passes and one remembers one's perseverance.”


- Yoko Ono

TittyMag's FOTOGRAAF LOTTE DALE
Elke week een ander thema, elke week een nieuwe foto van onze TittyMag Fotograaf Lotte Dale. Lotte staat oa bekend om haar prachtige beelden uit de uitgaanswereld en is een Titty van het eerste uur! Je kan Lotte's werk vinden via Instagram (@lottedale) of via lottedale.tumblr.com

WOMAN.


Lente. Kwetterende vogels in de ochtenden, bloemenfeesten in het park, fietsen met blote benen, klamme avonden en de geur van de naderende zomer.

Middenin dit voorjaarsfestijn start mijn nadenken.Ik laat de winterse tijden achter me en stap de warmte in. Een nieuwe periode. Wat laat ik achter, wat neem ik mee en wat grijp ik aan?

Ik gooi de winterkleren ver weg in een vacuümzak en de zonnebrand staat al klaar op de voorste plank. Alleen wat doe ik met de rest? Waar laat ik die oude gevoelens en gedachtes? Schuiven die naar achter of mogen die op het voorste plankje? Ik wil ze het liefst ze allemaal vacuümzuigen en wegduwen achter in de kast. Maar dat is vaak het makkelijkst om te doen. En wie zegt dat het ook ver weggestopt blijft?

Ik hoor de vogels kwetteren en zie uit mijn raam de toppen van de bloemenparken. Ik krijg ineens zin om te gaan fietsen.<

TOEN IK WEER EENS EEN BLIK WIERP OP MIJN MUZIEKLIJSTJE WAS IK STOMVERBAASD.

Collage by Susan van Ham

Vrouwen in de muziekindustrie. Hoe zit dat nou precies? Hoe moeilijk is het écht voor ze om op te boksen tegen hun mannelijke collega’s? Doet geslacht er toe en zijn dat er überhaupt maar twee? 
We spraken erover tijdens onze Titty Talk op het muziekfestival Amsterdam Open Air! Sarah Hildering van Lith (manager van Don Diablo), Marieke Samallo (founder Milkshake Festival) en Nina de Koning (DJ) deelden hun persoonlijke ervaringen met ons. Dit zette me aan het denken. Hoeveel invloed heb ik hier als luisteraar eigenlijk zelf op wanneer ik mijn playlist afspeel onderweg naar school? En hoe gebruik ik die?

Ik hou van muziek. Ik ga graag naar concerten, verzamel platen en verlaat mijn huis nooit zonder oordopjes. Maar toen ik weer eens een blik wierp op het lijstje dat ik bijhoud met alle concerten waar ik geweest ben, was ik stomverbaasd.

Ik heb 27 concerten bezocht waarvan er maar 3 van vrouwelijke artiesten waren. En dan kun je misschien nog zeggen: maakt geslacht écht uit wanneer je geniet van een mooi nummer of danst op je favoriete festival? Plus, ik heb natuurlijk niet elke artiest waar ik naar luister live gezien! Maar toen ik door de lijst met mijn gedownloade artiesten op Apple Music scrolde, realiseerde ik me dat ik eigenlijk maar naar één vrouwelijke artiest (en 2 bands met zangeressen) luister: Amy Winehouse. En die leeft niet meer. (Toch heb ik voor de gelegenheid maar even mijn ‘Frank’ plaat uit de kast gehaald.)
Je kunt dus wel stellen dat ik vrijwel alleen naar mannelijke artiesten luister. I mean, ik ben vorige week naar een concert van The Eagles geweest. Letterlijk een groep oude, witte mannen met gitaren (wel heel goed). Is dit heel problematisch? Of simpelweg een kwestie van smaak? Laten we de cijfertjes erbij pakken.

Uit onderzoek van Mama Cashblijkt dat slechts 3% van de headliners bij Nederlands grootste popfestivals vrouw is. Afgelopen weekend was het weer tijd voor Pinkpop, dus laten we eens een kijkje nemen naar hun line-up. 59 acts, 6 vrouwelijke artiesten en 8 bands met zangeressen. Hoeveel (of beter gezegd, hoe weinig) van deze vrouwen stonden er op het grote podium? Maar drie…namelijk Anouk en Fleetwood Mac’s Stevie Nicks & Christine McVie (uiteraard wel met hun mannelijke bandleden).

Ook op de radio zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd. In onze geliefde, jaarlijkse top 2000 is het aantal vrouwen in de afgelopen 20 jaar bijna gehalveerd, toont onderzoek van het NRC. Maar dat ging gelukkig niet onopgemerkt. Er werd een initiatief opgezet: top 2000 vrouwenstemmen.De boodschap was (uiteraard): geef vóóral vrouwen jouw stem in je favorietenlijstje! 
Buiten december om gaat het de rest van de maanden ook niet zo lekker op de radio. In 2017 telde De Correspondentbij Radio 538 en Radio 2 dat één vijfde van de gedraaide artiesten vrouw was. En hoeveel diversiteit hierin zit is ook zeker iets om over na te denken. Maar hello! De méést gedraaide artiest was dan wel weer een vrouw, namelijk Adele. 
Goed, de conclusie is dus: vrouwen krijgen (letterlijk) minder vaak een podium. Maar is dit wel al enigszins aan het veranderen?
Het antwoord is ja. Change is coming! Het Spaanse festival Primavera Sound maakte dit jaar een statement: de helft van hun line-up was vrouw. Ook Best Kept Secret was redelijk bezig: 39% vrouwelijke artiesten. En Marieke Samallo (founder Milkshake) had een mooi ideaalbeeld voor ogen en heeft dit met Milkshake ook bereikt: een festival waar geslacht geen rol speelt. Want als festival heb en houd je wel een voorbeeldfunctie.

We zijn er nog lang niet, maar je moet ergens beginnen, hé?! Laten we hopen dat Anouk, Stevie en Christine volgend jaar meer vrouwelijk gezelschap hebben.<

ONZE FEMINISTISCHE BELDATE MET DE BOVENGRONDSE
Image by Gerdien van Halteren.

Een paar maanden geleden organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze nieuwe reeks: De feministische beldate!

Voor deze eerste keer spraken we Marthe de Win, één van de oprichters van een beweging die zichzelf beschrijft als open, zichtbaar en toegankelijk, oftewel bovengronds. Jawel, we hebben het natuurlijk over De Bovengrondse! Wat is hun verhaal? 

The TittyMag: Wie zijn jullie?

Marthe de Win: De Bovengrondse is een feministische doetank die werkt aan een gendergelijkwaardige wereld. Wat houdt die doetank in? Nou, we willen inspireren, activeren en faciliteren op het gebied van feministisch activisme. Dit doen we onder andere via onze Femibo’s, daar kunnen mensen hun ideeën pitchen, De Schoonheidssalon, dat is instapfeminisme met diepgang en we hebben natuurlijk onze eigen acties, zoals de abortus buddies. Onze slogan is: minder lullen, meer poetsen doen.

TTM: Wat is jullie missie?

MDW: We werken aan intersectionele, gendergelijkwaardige wereld. En uiteindelijk willen we naar een wereld toe waar gender niet bepaalt wat jouw kansen zijn.

TTM: Waarom zijn jullie De Bovengrondse gestart?

MDW: We zijn ruim 2 jaar geleden begonnen, omdat wij een heleboel mensen hoorden zeggen ‘Ik wil wel iets doen, maar wat dan?’. Dus dat ‘iets doen’ zijn wij gaan aanpakken. We zijn bij elkaar gekomen en hebben onszelf de vraag gesteld: hoe kun je ervoor zorgen dat een plan over gaat tot actie? En nu zijn we hier, haha!

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

MDW: Ik denk dat we op een punt in de geschiedenis zitten waar het heel makkelijk is om te zeggen ‘Kijk we zijn er’, maar waar gelukkig ook veel stemmen klinken die zeggen ‘Nee, we zijn er nog helemaal niet’. En ik denk dat de focus nu heel erg ligt op intersectionaliteit. We kunnen geen gendergelijkwaardigheid bereiken als we niet inzien dat elk individu een eigen strijd heeft. Iedereen moet betrokken worden als we vooruit willen komen.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

MDW: Goeie vraag! Volgens mij is de TED Talk of het boek van Chimamanda Ngozi ’Why We Should All Be Feminists’ een heel mooi instapmodelletje. Maar er is zo ontzettend veel: prachtige literatuur, super sterke documentaires, podcasts en films en interessante avonden om je te laten inspireren. The TittyMag is natuurlijk een goeie, maar ook de Damn, Honey podcast vind ik er leuk! En ik heet iedereen natuurlijk van harte welkom bij onze Femibo’s en andere evenementen. Heb je zoiets van ‘ja het is allemaal wel mooi, al dat gepraat, maar wat kan ik nou doen?’ Dan zeg ik absoluut: sluit je aan bij De Bovengrondse. Je kunt je via de website aanmelden en dan word je betrokken bij wat wij doen.

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over De Bovengrondse? Ga dan naar https://www.instagram.com/debovengrondse/. Wij zien je volgende week weer met een nieuwe feministische beldate!<


Wil je ook eens meewerken, denken of samenwerken met The TittyMag? mail ons op thetittymag@gmail.com!
Iedere week The Tittymag in je mailbox? Dat kan! Meld je aan op thetittymag.com. Heb je op- en aanmerkingen, ideeën, inspiratie en wil je graag bijdragen aan The Tittymag? Mail ons dan op thetittymag@gmail.com

Deze nieuwsbrief is samengesteld door Cathelijne Blok, Lotte Dale, De Moesjes, Thorn/ Roos, Samya Hafsaoui, Saskia Soelaksana, Marije Boomsma, Joy Bomer, Angel Rose, Marco Visscher en Lizette Pellikaan. We willen Olivier van Kuyen, Raymond van Mil, Nine Balk, Sam van der Plas en Tim Hofman duizend maal danken voor hun hulp om deze 138e editie zo awesome te maken. 
 
Copyright © 2018 TheTittyMag, All rights reserved.
You are receiving this newsletter because you subscribed at thetittymag.com

Our mailing address is:
TheTittyMag
Jan van galenstraat 95
Amsterdam, 1056 BJ
Netherlands






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
TheTittyMag · jan van galenstraat 95-2 · Amsterdam, MA 1056 BJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp