Copy
Citește scrisoarea în browser
Dacă ai primit mail-ul de la un prieten, poate vrei și tu să te abonezi la „din când în gând”. Până la următoarea scrisoare, citește și edițiile trecute

 

Dragă <<Prenume>>,

Ești baby <<Prenume>>, sunt baby Sabrina și împreună explorăm un tărâm de joacă. Avem aici tot ce ne trebuie pentru maturitatea noastră: jocuri, parteneri de joc și libertatea de a ne juca. Te uiți în jur și ți se pare așa frumos tot, încât ajungi la concluzia că Dumnezeu sigur a fost copil. Ca orice teren de joacă, acesta este împrejmuit de un gard, iar fiecare zonă din acest loc este bine delimitată de cealaltă. Dacă vrei să te dai pe tobogan știi clar unde poți face asta, iar dacă vrei să joci șotronul știi că există un loc dedicat pentru această activitate. De aici, poți vedea situația în două moduri: aceste delimitări există pentru a-ți face treaba de copil mai ușoară sau scopul lor este de a-ți trasa limitele.

Nu prea are rost să alegi, căci, indiferent ce vârstă ai, cât de inteligent sau educat ești ori funcția / rolul pe care îl îndeplinești în viața cotidiană, modul în care funcționezi și în care (alegi să) îți trăiești viața este destul de simplu: regulile sunt cele care îți spun cum să circuli. Căci, oricât de multă libertate îți dorești sau pretinzi că ai, aceasta vine la pachet cu responsabilitate și cu nevoia de a reglementa această libertate pe baza unor norme. Iar ele au existat dintotdeauna: o primă rundă de „terms and conditions” a avut loc chiar pe Muntele Sinai, când Moise a primit de la Dumnezeu tăblițele cu cele zece porunci și pe care le-a împărtășit celorlalți. De atunci încoace, omul a cunoscut reguli sub multe forme: normele unui trib, contractul social, regimurile ideologice, casătoria ori testamentul. Reguli pentru viață și pentru moarte.

Ele sunt pârghia noastră dinspre haos înspre ordine. „Oamenii au nevoie de principii ordonatoare, pentru a evita instaurarea haosului. Avem nevoie de reguli, standarde, valori — și luați singuri, dar și luați împreună. Suntem niște animale de povară, obișnuite să tragă la jug. Avem nevoie de o încărcătură care să ne justifice existența mizerabilă. Aceasta înseamnă ordine”, spune Jordan B. Peterson, psiholog canadian, despre nevoia unor principii după care să ne trăim viața. Iar nevoia de ordine o vedem în toate „structurile” pe care le creăm și urmăm, de la tradiție, la valori culturale, la rutină, la reguli de conduită și de bune maniere. Și, în contextul în care, prin modul în care ne limitează sfera de acțiune, mă întreb cine sau cum am fi fără reguli?
Cel mai simplu mod prin care pot explica perspectiva mea asupra regulilor este printr-o clasică vorbă românească: să înveți până unde ți se întinde plapuma. În contextul ăsta, regulile sunt aici pentru noi pentru a ne desena perimetrul de acțiune și modul în care să acționăm. Este vorba despre stabilirea unor limite, însă nu de limitare (ceea ce cred că înțelegem cu toții greșit azi). Astfel spus, listele de do’s and don’ts ne ajută să funcționăm în cadrul unor sisteme (mai simple și mai sofisticate) și să nu ne pierdem în haosul care s-ar forma în absența lor.

În ultimele câteva săptămâni m-am tot gândit la rolul regulilor în viața noastră și am ajuns la concluzia că existența lor este minunată, tocmai pentru că instaurează o ordine a lucrurilor. Îți las aici mai multe recomandări care sper să te ajută să-ți pui mai multe întrebări cu privire la regulile pe care le respecți, dacă ele sunt bune sau proaste, de ce o faci și cum te impactează acestea.

De ce oamenii respectă legi?

Atunci când mă joc cu concepte complexe, îmi place să le definesc cât mai simplu cu putință, ca și cum aș vorbi cu un copil. Legat de reguli și varianta extinsă la nivel social, legile, îți las aici un scurtmeraj animat și simpatic despre necesitatea legilor și, desigur, a regulilor.



Cât de strict este prea strict?

Este o linie foarte fină între reguli & înțelegerea acestora conștient și respectarea lor din frică. Îți las aici un articol care analizează strictețea regulilor și impactul lor asupra noastră, acolo unde regulile încep să aibă pentru prima oară pe bune efect și consecințe în viața noastră: la școală.


Managementul timpului: metoda Eisenhower

Când vine vorba de timp, există multe reguli și niciuna, mai ales că totul depinde de propriul context, obiceiuri și dorințe. Totuși, există numeroase metode care te pot ajuta să ai o relație mai bună cu acesta și, în consecință, cu regulile care depind de timp. Aici găsești un articol care te învață cum să prioritizezi și să delegi activitățile pe care le ai pe to do list.



Regulile spațiului tău personal

Ziceam mai sus că în tot ceea ce facem respectăm reguli, chit că o facem conștient sau inconștient. Acest articol vorbește despre proxemică, adică studiul spațiului personal, cum comunicăm prin acesta și despre regulile sale nescrise.
Ce-aveți cu prezentul?

Apropo de reguli nescrise, de când eram copil am cărat în spate un sac plin cu reguli aberante și deloc practice pentru a atinge succesul: compară-te cu ceilalți pentru a fi mai bun. Astfel, nu doar că am învățat să mă compar cu ceilalți chiar și când nu era cazul, dar procesul prin care mă analizam în raport cu ceilalți mă făcea să trăiesc în trecut. Astfel, îți las aici un articol despre prezent și clipa de acum.

Despre a călători singur

Dacă data trecută vorbeam despre avioane și aeroporturi, astăzi vreau sa mergem un pas înainte și să îți propun o poveste cu oameni care călătoresc. Cum călătoresc? Singuri. Poate ți se pare ciudat, însă călătorul secolului XXI nu mai respectă clasicele reguli, astfel că să pleci solo este un trend în creștere. Îți las aici un articol despre cum, dacă te decizi să pleci în vacanță tu cu tine, să îți fie mai ușor să te adaptezi. 

Drama lui Halep

Ți-am mai spus că sunt mare fan sport și cu atât mai mult sunt mare fan tenis. Și îmi place în special pentru regulile pragmatice și modul în care poți dansa (da, chiar și în tenis!) cu ele. În acest context al regulilor și al modului în care îl comparăm pe unul cu celălalt, îți las un articol despre „drama” Simonei Halep - a luptei pentru locul 1 - lupta de a ajunge acolo și, cel mai greu, de a se menține acolo. 
 



Rules of the Frame

Spre final, îți recomand și ceva de ascultat, tot pe bază de reguli, dar într-o notă mai creativă. Rules of the Frame este un podcast despre filme și simbolurile care stau ascunse (sau nu) în acestea. Căci filmele, la fel ca alte arte sau științe, au la bază o matematică absolut fascinantă, pe care te invit să o descoperim împreună. 
12 reguli de viață

Îți povesteam mai sus despre canadianul Jordan B. Peterson, citând un pic din perspectiva sa asupra regulilor, așa cum se regăsește ea în carea pe care a scris-o pe acest subiect (vezi poza atașată). Nu am să-ți recomand cartea, căci nu am parcurs-o încă, dar am să-ți recomand acest discurs al său, un fel de rezumat vorbit al cărții.

 
La final, te las cu niște întrebări: Care sunt regulile după care funcționezi? Crezi în reguli bune și reguli proaste? Și, dacă viața este formată dintr-un șir lung de reguli, îți asumi rolul de arbitru?
Dacă ți-a plăcut această scrisoare, dă-o mai departe și prietenilor:
Share
Forward
Sunt Sabrina și îți scriu din Cuib, din când în gând. Așa am numit această scrisoare – o scrisoare despre tine și despre mine, unde gândurile noastre se pot întâlni și discuta. Săptămânal, îți voi împărtăși din frământările și gândurile mele, voi încerca să mă conectez cu tine prin ele și mă voi lăsa inspirată de ideile tale și de tine. Pentru că vreau să creştem împreună, îmi doresc să-mi scrii și tu, să-mi împărtășești povestea ta, iar gândurile noastre să se conecteze pe pagina asta. Măcar din când în gând.
 
Cu emoție,
Sabrina
Primești acest e-mail pentru că ești spectator fidel de-al Cuibului sau pentru că te-ai abonat la acest newsletter. Dacă nu mai vrei să primești scrisori de la mine, găsești formularul de dezabonare aici.
 
CUIBUL ARTIȘTILOR
Facultatea de Ingineria Instalațiilor
BD. Pache Protopopescu nr. 66
București
România


Copyright © CUIBUL ARTIȘTILOR. All rights reserved.






This email was sent to <<Adresa de email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
sabrinacanea.ro · București · București 031806 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp