Copy
Julianalaan 7 | 6191 AL | Beek
www.pigeonvetcenter.com
View this email in your browser

Nieuwsbrief duiven - Juni 2019

Jonge duivenziekte (3)
 

Een goede gezondheid van het microbioom is belangrijk in de preventie van jonge duivenziekte. Dat kan men niet bereiken door af en toe eens wat probiotica te geven. Toch helpen deze goede bacteriën zeker mee  in de goede richting. De lichaamseigen goede bacteriën dienen echter ook gestimuleerd te worden. Daartoe dienen onder andere stoffen als prebiotica, de voedingsstoffen voor goede bacteriën zoals Inuline en FOS (Fructo-oligosachariden). Het verstrekken van gefermenteerde kruidendranken is ook een manier om het microbioom te ondersteunen. Kortom, er zijn een aantal makkelijk toepasbare mogelijkheden om dit doel te bereiken.
 
Als U deze aanpak volgt, bent U er dan zeker van dat U geen JDZ meer krijgt? Nee, absoluut niet. Maar het zorgt er wel voor dat de jonge duiven armslag hebben om zich te weer te stellen. Het aantal duiven dat sneuvelt aan de ziekte, wordt hierdoor meestal beperkt. We moeten inzien dat de vele virale infecties van pakweg de laatste tien jaar deels door ons duivenliefhebbers zelf in de hand is gewerkt door altijd maar naar de medicijnpot te grijpen voor ieder wissewasje, waardoor we de gezondheid van het microbioom als geheel hebben verzwakt. De virussen krijgen hierdoor meer kans. Een gezond microbioom helpt mee aan het onder controle houden van de virussen. Er zijn genoeg liefhebbers die zelf nooit met antibiotica werken, maar in de reismanden door contact met duiven die veelvuldig antibiotica krijgen bij andere liefhebbers, resistente kiemen opnemen. Daarmee krijgen ze de zwakte van het microbioom van andere liefhebbers dus gratis thuisbezorgd. Zolang het ongebreidelde gebruik van antibiotica door een beperkte groep van liefhebbers door blijft gaan, betaalt de grotere groep van goedwillende liefhebbers hiervoor de tol.
 
Doordat de JDZ zo veelvuldig om zich heen grijpt, voelen meer liefhebbers zich geroepen deze ziekte met antibiotica te behandelen. Onlangs zei een liefhebber nog dat hij wel wilde geloven dat een natuurlijke aanpak helpt, maar dat het te veel tijd kost en dat hij daarom toch maar de voorkeur gaf aan antibioticumgebruik. Enten, daar wilde hij helemaal niets van weten. Hij deed alleen het hoognodige zei hij en voor de rest gaf hij antibiotica en dan zag hij wel hoe ver hij kwam. Zolang deze instelling blijft bestaan, zullen we niet uit de problemen komen met betrekking tot de JDZ.
Met een natuurlijke aanpak kan men de duiven dus meer mogelijkheid geven om de virale componenten van deze ziekte te overleven. Maar gelet op de hoge infectiedruk in de reismanden aan het begin van het jonge duiven seizoen, moet men ook aan de andere kant iets er aan willen doen.
 
Duiven die gevaccineerd worden tegen paramyxo, krijgen geen symptomen meer van deze ziekte, zoals die in de beginjaren 80 veelvuldig optraden. Dat wil echter niet zeggen dat er daarmee geen virus meer is. Dat dit namelijk wel het geval is, blijkt wel uit de infecties in de late herfst bij jongen die niet gevaccineerd zijn. Dan treden deze symptomen nog wel op. Inmiddels weten we zeker dat een eenmalige enting niet afdoende is om het virus definitief van een hok te verwijderen. Twee keer vaccineren met drie tot vijf weken ertussen, verdient de voorkeur. Juist omdat de liefhebber geen verschijnselen meer ziet, denkt hij dat het virus niet meer aanwezig is.
Het tegenovergestelde treedt ook op. Bij duiven kunnen het Herpesvirus, Adenovirus, Rotavirus en of Circovirus ruimschoots op het hok aanwezig zijn zonder dat er directe klinische verschijnselen zijn. Daar zijn dus andere belastende factoren voor nodig om tot een klinische uitbraak en massale virusvermenigvuldiging te leiden. Zoals bekend, zijn er geen medicijnen voor virussen die op grote schaal toepasbaar zijn. De behandeling dient dan ook te bestaan uit preventieve vaccinatie. Sommige dierenartsen die de voorkeur blijven geven aan de verkoop van hun eigen antibiotica, blijven maar roepen dat die vaccins allemaal niet helpen. In de praktijk blijkt preventieve enting wel degelijk van nut te zijn. Leidt dit altijd en overal tot een uitblijven van symptomen. Nee, dat doet het niet. Maar regelmatige enting doet de liefhebbers die het doen, tot de conclusie komen dat hun verliezen minder worden, de uitbraken van JDZ milder en de resultaten beter. Maar het heeft tijd nodig. Dat is dan weer ammunitie voor de tegenstanders die de werkzaamheid onderuit proberen te halen, om de verkoop van hun medicijnen veilig te stellen. Er is dan helaas ook veel nepnieuws te lezen.
 
Samenvattend kunnen we stellen, dat:
- JDZ niet alleen een vervelende aandoening is, maar ook een aandoening met
   meerdere gezichten. De verschijnselen kunnen overal hetzelfde zijn, terwijl de
   oorzakelijke verwekkers totaal anders zijn. Gedegen onderzoek kan de
   onderliggende oorzaak aan het licht brengen.
- Vroegtijdige natuurlijke ondersteuning kan helpen het microbioom van de
  duiven te verbeteren en optimaal gezond te maken waardoor de aanslagen op
  de gezondheid door, vooral, de virale aanvallen beter doorstaan kunnen
  worden met minder verliezen.
- Omdat antibiotica niet werken en op de langere termijn de gezondheid van het
  microbioom ondermijnen, is een natuurlijke ondersteuning in combinatie met
  individuele behandeling en isolatie vaak een betere aanpak dan
  koppelbehandeling met antibiotica. Als de uitbraak te algemeen en te heftig is,
  is een gezamenlijke behandeling soms onvermijdelijk.
- Preventieve aanpak middels een goed vaccinatieprogramma kan veel ergernis
  helpen voorkomen, ook al zullen niet alle duiven dan ongeschonden door hun
  jeugdige leven komen, zeker niet als het Circovirus zijn deuntje mee blaast.
  Vaccinatie kunnen in die gevallen nooit tot optimale resultaten leiden.
- Gezonde natuurlijke aanpak in combinatie met preventieve entingen kunnen
  een bijdragen leveren aan het terugdringen van de virale druk in de
  reismanden en daarnaast de gezondheid van het microbioom verbeteren.
- De bijna ‘normale’ verliezen kunnen hierdoor teruggedrongen worden en de
  prestaties verbeterd. Het plezier in de sport wordt erdoor mee teruggewonnen.

Veel succes,
Peter Boskamp
 

Onze top-producten

Bony Herstelcapsules


Bony  Herstelcapsules zijn rijk aan wei-eiwitten en vita­minen. Daarnaast zijn ze verrijkt met chlorella. Chlorella is een eencellige alg uit Korea. Deze alg is rijk aan chlorofyl en derhalve rijk aan magnesium. Glutamine is een aminozuur dat van be­lang is voor een goede werking van de darmcellen en de spiercellen. Extra gift na de vlucht draagt bij aan een sneller herstel van de spierenen de darmwerking.
Bestellen

Bony Elektrloytenmix

Bony Elektrolytenmix Elektrolyten zijn stoffen die het lichaam bij zware inspanning of bij diaree in verhoogde mate verbruikt. Door toevoeging van deze stoffen aan het drinkwater wordt een bijdrage geleverd aan een snelle recuperatie van het lichaam.
Bestellen

Bony Jongdierpoeder

 
Bony Jongdierpoeder bevat lammercolostrumeiwitten. Colostrumeiwitten zijn eiwitten die van belang zijn bij de afweer. Deze eiwitten zijn in staat zich te binden aan ziekteverwekkende bacteriën. Verder zijn er vitaminen en provitaminen toegevoegd.
Bestellen
Uiteraard heeft Bony Farma nog meer producten waar u uw duiven mee kan ondersteunen in het vliegseizoen. Ga hiervoor naar de website: www.bonyfarma.com
 

Pigeon Vetcenter

Julianalaan 7a | 6191 AL | Beek
T. +31 (0)46 437 1885 | E. info@pigeonvetcenter.com
Copyright © 2019 PigeonVetCenter, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp