Copy
In het oogstbericht lees je wat de komende oogst zal zijn en andere tuinverhalen. De oogsttijden zijn op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en deze week zaterdag van 8.00- 12.00 uur.
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemer en bloemenplukker,

Zaterdag belooft een erg warme dag te worden met veel zon. Voor de groenten en bloemen is het beter deze vroeg te oogsten en ook ook voor jezelf is het tegen de middag te heet op de tuin. Daarom zijn de zaterdagoogsttijden deze week aangepast naar 8.00 uur tot 12.00 uur. Na 12 uur kan dus niet meer worden geoogst, geef dit ook door aan je vervanger als je zelf niet kunt oogsten.

Nog even ter herinnering: Kinderen hebben toch wat meer begeleiding nodig. Vooral het plukken van bessen en op de paadjes blijven vragen aandacht. Blijf graag bij je kind bij het plukken zodat fruit en groente op de goede manier worden geoogst en er niet per ongeluk op de bedden wordt gelopen.

Het nadeel van seizoensgroente is dat het maar een korte periode beschikbaar is. De rabarber is vorige week voor het laatst dit jaar geoogst en ook de heerlijke tuinbonen, kapucijners en peulen lopen alweer tegen het einde aan. Jammer maar toch maakt het deze producten zo bijzonder en het waard er extra van te genieten. Ondertussen hebben we alweer de boerenkool geplant en staan de snijbonen alweer klaar om de peulen te vervangen. Elk seizoen heeft dan ook gelukkig zijn eigen heerlijke groenten!

Tot op de tuin,

Jessica
De boerenkool is geplant. Eromheen hebben we gemulched met gemaaid gras tegen uitdroging. Ernaast de kiemende snijbonen.
Oogst week 26

Baby leaf
Andijvie
Koolrabi
Chinese kool of knolvenkel
Tuinboon of capucijner of peulen (2 van de drie beschikbaar)
Aardappelen!
Courgette
Bospeen (op= op)
Knoflook
Bessen
Bosje kruiden uit kruidencirkel
Bloemen


BESSEN
In de bessengaard beginnen ook de zwarte bessen, frambozen en Jostabes (kruising tussen zwarte- en kruisbes) te rijpen. Misschien ook de middelvroege aalbessen. Je kunt een mix van deze plukken. In de rij staan vlaggetjes. Tussen deze twee vlaggetjes (in de rij!) kun je plukken.

PRIMEUR
De eerste aardappelen! Dit ras is de Frieslander. De Frieslander is een vastkokende aardappel, met toch een kruimige textuur. De aardappel heeft een gladde gele schil. Hij is geschikt voor koken, bakken, stamppot, salades, frituren en poffen.

KNOFLOOK
We gaan de bolletjes knoflook uit de grond halen. We oogsten ze voor zodat we een goede inschatting kunnen maken hoeveel iedereen mag meenemen. Deze zijn in oktober al gepoot, dus hopelijk zit er een behoorlijk bolletje onder!

KOOLRABI
Alweer? Ja, alweer. Deze teelt is 6 weken later geplant dan de koolrabi die tot vorige week beschikbaar was. Een enorme inhaalslag in de groei dus... Gelukkig kun je met deze groente veel kanten op. Ik heb m rauw helemaal ontdekt. Bijna nog lekkerder dan gekookt. Schil de knol en schaaf m in dunnen plakjes, snij in blokjes of rasp 'm. Verwerk in een lekkere salade of probeer eens op brood met bijvoorbeeld een plakje kaas. Je zult versteld staan.
Bloemen

De eerste dahlia's openen al voorzichtig hun knoppen en aantal nieuwe soorten verrassen met mooie kleuren. Helaas gaan de zinnia's wat moeilijker dit jaar en sterven er telkens planten. Gelukkig hadden we wat op potjes gezet en kunnen we ze vervangen. Hopelijk stopt de uitval binnenkort.
We hadden nog best veel opkweek staan van scabiosa's, tabak en nog wat andere soorten. Deze hebben we helemaal achterin de tuin geplant tussen de pruimenbomen want het bloemenvak staat vol. Als deze te plukken zijn geven we een seintje.

Veel plukplezier!
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of John. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Ga je op vakantie en wil je iemand anders laten oogsten? Dat kan ook, neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Copyright © 2019 Het Zoete Land, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp