Copy
Skrivbrevet från Evas skrivskola, nr 7/2019
Läs i din webbläsare istället

Språk för vardag och fest

Vad be­tyder det när ett ord du slår upp an­ges som var­dag­ligt? Kan du an­vända det i rapporten du skriver, eller passar det bara på Face­book? Ja, här gäller det att ha en känsla för stil.
 
Tätt samman­kopplat med textens genre (läs mer i nr 9/2018) är be­greppet stil­nivå. Det är något du ofta kon­fronteras med när du slår upp ord i ord­böcker och får upp­lysningen om att ordet till exem­pel är var­dag­ligt. Vad inne­bär det, och hur på­verkar det din använ­dning av ordet?
 
Ja, i för­ordet till Svenska Aka­de­miens ord­lista, SAOL, står det (4.4 Stil och bruk­lighet) om de fem stil­valörer som ord­listan använ­der sig av för ord som inte passar att använ­das i alla samman­hang:
  • fack­språk­lighet
  • ålder­domlig­het
  • vardag­lighet/hög­tid­lighet
  • regiona­litet
  • vär­dering (nega­tiv)  
Några av dessa stil­valörer passar bäst i sär­skilda samman­hang av begriplighets­skäl. Fack­språk­liga, ålder­dom­liga och regio­nala ord och ut­tryck kanske inte förstås av alla, men i rätt samman­hang kan de fungera ut­märkt.
 
Vär­de­rande ord är sådana du bör an­vända med för­siktig­het, sär­skilt när de har en nega­tiv vär­de­ring. Kort­fattat bör du i de allra flesta lägen und­vika att an­vända ord om andra män­niskor som kan upp­fattas som ned­sättande – även om du inte gör det (läs mer om vär­de­rande ord i nr 3/2016, 4/2016, 2/2017).
 
Men vardag­liga ord då? När kan du an­vända dem? SAOL tycker att vardag­liga ord passar i ett ledigare språk­bruk men inte i mer for­mell text. I ditt arbete skriver du för­mod­ligen i första hand for­mell text. Skriver du en rapport passar inte rena slang­ord, och du bör antag­ligen även välja att skriva till exem­pel dep­ri­merad istället för deppig.
 
Skriver du person­liga in­lägg på Face­book eller ett mejl till en kom­pis kan du däre­mot ofta an­vända även de ord SAOL be­skriver som starkt vardag­liga.
 
Det hand­lar om att vi an­passar vårt språk till den situa­tion vi be­finner oss i efter­som språk alltid in­går i en social kon­text. Om du an­vänder ord från en stil­nivå som inte hör ihop med texten i övrigt stör du läsarens upp­fattning om vilken text hen läser. Att kunna passa in texten i ett schema vi känner igen är en vik­tig del av för­ståelsen.
 
Blandar du stil­nivåer får du an­tag­ligen också ett sämre läs­flyt och ris­kerar att läsaren tappar fokus på själva inne­hållet i texten.
 

Semester­tider

Mid­sommar har passerat och Sverige har gått in i den stora semester­dvalan. Men var­för kopp­lar vi ihop semes­ter med ledig­het när man i många andra språk menar det precis mot­satta, näm­ligen skol­termin? Det redde jag ut i text och film förra som­maren.

 

Boktipset

Att ana­lysera text: stil­analys med exem­pel av Lars Melin och Sven Lange
Vill man för­djupa sig i texters stil kan det vara värt att leta rätt på den här klas­siska kurs­boken på ett bib­lio­tek eller en bok­börs, för den ver­kar vara slut på för­laget. På bokens in­ledande sidor ges en mängd exem­pel på olika sorters stil­nivåer.

Sommarkurs

Får du lite mer tid över på som­maren? Kanske du vill passa på att gå en kurs? Min webb­kurs Så skriver du ditt nyhets­brev kan du göra var och när du vill, bara du har en internet­uppkopp­ling. Vill du ha skriv­coach­ning har jag semes­ter under juli, men hör av dig om du är intres­serad av skriv­coach­ning i augusti.
Mejla gärna det här nyhets­brevet till någon du tror skulle tycka att det var intressant, eller dela det i sociala medier.
Mejla
Dela
Twittra
Dela
Copyright © 2019 Evas skrivskola, All rights reserved.

Om du har fått mejlet för att någon har delat det till dig kan du välja att pre­numerera.
Tidigare nyhets­brev hittar du i arkivet.

Jag som ger ut Skrivbrevet från Evas skriv­skola heter Eva Sahl­ström och är examinerad språk­råd­givare och jour­nalist. Jag skriver din text, granskar den eller coachar dig när du skriver. Läs mer om pro­fessionell text­hjälp på min webbplats, där du också får länkar till fler gratis skrivtips. För skrivkurser, gå till kurs­portalen Evas skriv­skola.
 
Min post­adress är:
Evas skrivskola Sorterargatan 12 Vällingby 162 50 Sweden
kontakt@evasskrivskola.se


Vill du göra för­änd­ringar i din prenumeration? Läs gärna min integritetspolicy först.
Här kan du upp­datera dina in­ställ­ningar eller av­sluta pre­numerationen


Email Marketing Powered by Mailchimp