Copy

De Wijsmaker Nieuwsbrief #41# juni 2019

Is deze e-mail niet goed leesbaar?
Klik hier voor de webversie.

Beste lezers,

In deze nieuwsbrief weer aandacht voor een aantal uitspraken, een vraag van de maand en nog veel meer weetjes. Er is nog veel meer om te vertellen maar we hebben wederom een selectie gemaakt. 

In de maand juli en augustus is er geen nieuwsbrief. We wensen iedereen een fijne vakantie. Tot het najaar met interessante opleidingen en per september weer een nieuwe nieuwsbrief!

Groet, Mark Cornelissen
Eigenaar De Wijsmaker
 
Vraag van de maand

Welke vrijlatingen op inkomsten in de bijstand (Participatiewet) zijn er eigenlijk voor bijstandsgerechtigden?

Er zijn maar liefst 3 vrijlatingen opgenomen in de Participatiewet (PW). Het gaat bij alle 3 de varianten alleen om inkomsten uit arbeid, niet om inkomsten in verband met arbeid of overige inkomsten.
  1. Reguliere inkomstenvrijlating (art.31 lid 2 onderdeel n PW);
  2. Aanvullende inkomstenvrijlating voor alleenstaande ouders (art.31 lid 2 onderdeel r PW); 
  3. Inkomstenvrijlating voor personen met een medische urenbeperking (art.31 lid 2 onderdeel y PW).
Vrijlating 1 is een vrijlating van 25% op het inkomen met een maximum van € 209,- per maand, gedurende maximaal 6 maanden. Het doel is om te stimuleren dat iemand gaat of blijft werken. Voorwaarde is dat het bijdraagt aan de arbeidsinschakeling. Komt iemand in aanmerking voor vrijlating 1 dan kan daarna vrijlating 2 volgen als hij ook voldoet aan deze voorwaarden.

Vrijlating 2 is een vrijlating van 12,5% met een maximum van € 130,70 per maand gedurende maximaal 30 maanden, als iemand de volledige zorg heeft over een ten laste komend kind tot 12 jaar en de vrijlating bijdraagt aan de arbeidsinschakeling. 

Vrijlating 1 en 2 zijn alleen voor personen vanaf 27 jaar beschikbaar.

Vrijlating 3 is voor personen met een bijstandsuitkering die minder kunnen werken door een medische beperking. Zij worden op deze manier aangemoedigd om toch een aantal uren te gaan werken. Iemand is medisch urenbeperkt als hij voor een geringer aantal uren belastbaar is dan de normale arbeidsduur. Dit moet rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen zijn op grond van ziekte, gebreken, zwangerschap of bevalling.

Vraag bij de gemeente na of de onderbewindgestelde met inkomsten gebruik kan maken van de vrijstellingen. Iedere gemeente hanteert andere regels maar in principe hebben veel bijstandsgerechtigden hier recht op. 

De Wet Arbeidsmarkt in Balans gaat door!


De Eerste Kamer heeft eind mei 2019 de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) aangenomen. Deze wet verkleint de kosten en risico’s tussen vast werk en flexwerk.

De WAB bestaat uit een pakket maatregelen dat ervoor moet zorgen dat de arbeidsmarkt, zoals de naam al zegt, weer in balans komt. Het maatregelenpakket heeft tot gevolg dat per 1 januari 2020 verschillende bepalingen in het arbeidsrecht en het socialezekerheidsrecht gaan veranderen. We schreven er al eerder over in deze nieuwsbrief.

De belangrijkste wijzigingen vind je hier. 
 
Update 18 juni 2019: Nationale ombudsman vraagt Kamercommissie Binnenlandse Zaken aan te dringen op oplossing huurtoeslag

De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, heeft de Commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer gevraagd om bij de minister van Binnenlandse Zaken aan te dringen op het verruimen van de aanvraagtermijn voor 'bijzondere situaties' bij de huurtoeslag.

Lees hier meer. 

Uitspraak: bewind moet wel blijven bestaan (juni 2019)


We lezen steeds dat iedereen onterecht onder bewind zou staan. Nou, we weten ook dat er nog genoeg mensen zijn die echt niet zonder kunnen. In onderstaande uitspraak is de rechthebbende in hoger beroep gegaan maar dit mocht niet baten. 

Het hof oordeelt: 

Uit het voorgaande blijkt dat de rechthebbende onvoldoende inzicht heeft in financiële zaken en in de gevolgen van zijn handelen voor zijn vermogensrechtelijke belangen op de lange termijn. Het hof ziet dan ook een reëel risico op het ontstaan van nieuwe schulden, wanneer het beschermingsbewind zou worden opgeheven. Daarbij overweegt het hof eveneens dat de familie van de rechthebbende niet in staat is gebleken de rechthebbende bij het behartigen van zijn vermogensrechtelijke belangen te ondersteunen.

Lees hier de hele uitspraak.

Ook in een 2e uitspraak op dezelfde dag stelt het hof dat het bewind moet blijven bestaan. Lees deze hier

Uitspraak: bewindvoerder met 200 klanten ontslagen!

De kantonrechter in Almelo heeft Belana Bewind & Inkomensbeheer ontslagen als bewindvoerder of mentor van ongeveer 200 mensen, voornamelijk uit Twente. Het bewindvoeringsbedrijf uit Enschede liet haar cliënten onnodig verzekeringen afsluiten via haar zusterbedrijf, rekende te hoge kosten en vroeg in enkele gevallen geen bijstand aan. Daarnaast werd adequaat toezicht onmogelijk gemaakt. Voor de 200 cliënten is een vervangende bewindvoerder of mentor gevonden.

Lees hier de hele uitspraak. 


Peter Verschuren (SP): 'Het is goedkoper om mensen een uitkering te geven, dan om ze aan werk te helpen'


Het kost gemeenten meer geld om mensen optimaal mee te laten doen in de maatschappij, dan deze groep met een uitkering thuis te laten zitten. Dat zegt SP-wethouder Peter Verschuren van Midden-Groningen. Verschuren zou graag meer doen om iedereen aan werk of aan een zinvolle dagbesteding te helpen.

Lees hier het hele bericht. 
 

Bewindvoerders in Nieuwsuur

Teveel toeslagen ontvangen van de Belastingdienst? Als je onder bewind staat wordt dit al snel problematisch. Kijk hier de uitzendingen van Nieuwsuur verdeeld over 2 dagen. 

Kijk hier de uitzending van 12 juni. Het item start bij 33.17.
Kijk hier de uitzending van 13 juni 2019. Het item start bij 30.33 
 

Persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen


Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen straks een persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling aanvragen. Zij kunnen dat inzetten om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Het doel is dat meer mensen zich gaan ontwikkelen tijdens hun loopbaan, en dat ze zo beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer.

Lees hier het hele bericht. 
 

Betere dienstverlening aan bijstandsgerechtigden in Rotterdam

Rotterdam gaat de dienstverlening aan bijstandsgerechtigden verder verbeteren. Daarmee wil de gemeente meer mensen kansen bieden op een baan en laten profiteren van de economische groei.

Lees hier meer. 

TMA-analyse. Handig instrument met toegevoegde waarde!

Wil je iemand aannemen en weet je niet of die persoon over de juiste competenties beschikt? Iemand wil doorontwikkelen of een opleiding volgen en je vraagt je af of dit goed is? Zet dan een TMA-analyse in. Meer weten over hoe het werkt? Kijk eens op onze website en lees wat je ermee kan. (Of bel Mark.)
In de agenda vind je nog meer goede opleidingen en trainingen. Deze kunnen allemaal ook in company worden gegeven! Neem eens een kijkje!
Joost Jaspers van Jaspers overheidsrecht pakt bezwaar en beroep voor onderbewindgestelden op. Dit gebeurt meestal met een toevoeging zodat het de bewindvoerder en de onderbewindgestelde niets kost behalve het indienen van een verzoek bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage rechtshulp.

Joost is naast advocaat ook docent Algemene Wet Bestuursrecht, o.a. bij De Wijsmaker.

Meer informatie? Neem dan contact met ons op via info@dewijsmaker.nl of bel 06.43022961.

Uitspraak van de maand
door Thijs van Lierop

Gerechtshof ’'s-Hertogenbosch.
 
De rechter maakt het nog eens duidelijk: de bewindvoerder is niet gehouden om informatie over de financiën van de rechthebbende te delen met derden, ook niet met zijn kinderen. De bewindvoerder behartigt alleen de belangen van de rechthebbende en hij legt uitsluitend rekening en verantwoording af aan de kantonrechter, die toezicht houdt op de uitvoering van het bewind, en aan de rechthebbende. Het is weliswaar in het belang van de rechthebbende dat de bewindvoerder bij de uitvoering van het bewind, waar nodig, zo veel mogelijk handelt in goed overleg met de directe familieleden, maar dit brengt niet zonder meer mee dat wanneer in de relatie tussen de bewindvoerder en sommige directe familieleden strubbelingen optreden die een goed onderling overleg moeilijker maken, dit een gewichtige reden voor ontslag van de bewindvoerder oplevert. 

Lees hier de hele uitspraak. 

Website
LinkedIn
Twitter

De Wijsmaker is ook hier te vinden!

Copyright © 2019 De Wijsmaker, All rights reserved.