Copy

- Turneringer -

Juli 2019

Kommende turneringer
2.8 Danmarksmesterskaberne for hold 2019/2020 (tilmeldingsdato) - Ny i kalenderen
17.8. 20. Svendborg Open
24.-25.8. 25. DM mixed doubles
21.9. BG 1/2-Marathon 2019 - Udsolgt!
16.-17.11. DM 2019
17.11. DM speed 2019


2020
18.1. Allstars 2019

Ny kontingentstruktur

Af Ulrich Andersen, på bestyrelsens vegne

Bestyrelsen har besluttet ny struktur for medlemskab og kontingent gældende fra 1. aug. 2019.

Hovedpunkter: Fremover skal man være medlem af DBgF for at kunne deltage i alle turneringer i DBgF’s regi og få ratet kampe. Det koster 300 kr. pr. år, dog 150 kr. for personer under 18 år. Nye medlemmer kan starte med et gratis intromedlemskab.

Det er ikke længere muligt at tegne midlertidigt medlemskab i forbindelse med turneringer. Kontingent kan nu betales med Mobile Pay.

Læs alt om kontingent og medlemskab på DBgF.dk: https://www.dbgf.dk/Forum/Traad/278

 

Roskilde Renseri rensede af i Pokalturneringen 2019

Af Taus Bøytler

Roskilde Renseri-stjernerne placerer sig altid på samme måde.
Fra venstre: Peter Lego Fursund, Jacob Markussen og Morten Andersen
Solofoto: Bussen-stjernen Steffen Lundstrøm, vinder af pokalpotten 2019
Fotos: Thomas Wærling (to af tre!)
Roskilde Renseri leverede lidt af en sensation, da de i pokalfinalen besejrede Mariannes Mænd. For selv om Roskilde stillede med nogle rutinerede folk, var de blot seedet 40 ud af de 42 deltagende hold. Mariannes Mænd var seedet 18.

De fantastiske fire
Roskilde Renseri havde følgende stjerner på holdkortet:
  • Peter Lego Fursund (7-5 i årets pokalturnering)
  • Peer Seipelt (3-1, deltog ikke på finaledagen)
  • Jacob Markussen (5-5)
  • Morten Andersen (8-4)
Nyhedsbrevet har mødt Peter Lego Fursund til en snak om sejren, forventninger til den kommende holdturneringssæson plus det løse.

Hvorfor blev det netop Roskilde Renseri, der vandt pokalturneringen 2019?

Lego: "Udover alm. held i sprøjten i afgørende situationer tror jeg, at det er noget, der er bygget lidt op over de seneste sæsoner, hvor truppen gradvist er blevet forstærket og holdånden ligeså.

Vi er rigtig gode til at hygge os sammen og motivere hinanden. Før hver kamp her i pokalen mødtes vi f.eks nogle timer før, spiste og lavede en slagplan.

Generelt tror jeg, at motivation og holdånd er en vigtig faktor i hold-Bg. Det giver altså noget ekstra koncentration, når tingene skal afgøres, at man ved, der er et helt hold, der ligeså meget gerne vil have du vinder, som du selv.
"

Hvordan vil du vægte sejren i pokalturneringen i forhold til dine øvrige resiultater?

Lego: "Den er helt sikkert på top 10, men følelser er jo en svær ting at måle..."

På tværs af alle typer af kampe er du klart bedst (målt i procent) i pokalkampe, hvor du har en statistik på 33-16 (67,3 %). Hvorfor er du så stærk i netop pokalkampe?

Lego: "Måske det har noget at gøre med, at de hold jeg har spillet med (bortset fra i år) generelt har været seedet højt, og jeg derfor har haft en smule lettere arbejdsbetingelser end i eliten og 1. div. , hvor jeg har spillet langt de fleste af mine øvrige kampe.

En anden forklaring kan være at maj og juni er mine to yndlingsmåneder, og mit gode humør smitter af på min gejst og koncentrationsevne....
"

Siden 2010 har man benyttet det nuværende format i pokalturneringen, hvor der spilles to omgange af tre kampe til syv point, og så en snakkekamp til syv point, hvis der ikke er fundet en vinder efter de første seks kampe. Frem til og med 2009 brugte man et andet format, hvor der først blev spillet fire kampe til 13 point, og så eventuelt en omkamp. Hvilket format foretrækker du, og ikke mindst, hvorfor?

Lego: "Jeg synes sådan set formatet fungerer udmærket. Skulle jeg komme med et alternativt kunne det være fire mand, der spillede til 13 og blev den 2-2, valgte hver hold tre spillere, der spillede speed til 5. Snakkekampe er hyggelige, men har det med at trække meget ud..."

Hvad kan vi forvente af Roskilde i 1. division i holdturneringssæsonen 2019/2020?

Lego: "I skal da have store forventninger. Det har vi i hvert fald. Vi har forstærket holdet yderligere ift. sidste år, og har nu både en stærk 1. kæde og en god bredde, som jeg ser det. Vores egen målsætning er oprykning til det fineste selskab".

Hård vej til finalen
Roskilde Renseris slog følgende modstandere i turneringen:
  • KBgK 2+ (seedet 23)
  • Nemo (9)
  • Klaps (8)
  • Horsens (12)
  • Mama Boyz II (19)
  • Mariannes Mænd (18)
Steffen Lundstrøm vandt pokalpotten
Et stort tillykke til Roskilde Renseri. Også et stort tillykke til Steffen Lundstrøm, der vandt pokalpotten 2019 ved at besejre Lene Espersen i finalen.

Ulla Hansen og Jan Larsen sejrede i Ringsted

Af Taus Bøytler

Øverst: Vinderholdet, Jan Larsen og Ulla Hansen
Fotos: Ulla Bøg Hansen og Kim Lethan
Kl. præcis 01.06 hævede turneringsleder Kim Lethan stemmen og bad om folks opmærksom. Det var langt om længe blevet tid til at kåre vinderne af 3kamp for 2mandshold i Ringsted, de ganske suveræne Ulla Hansen og Jan Larsen.

Forud for præmieoverrækkelsen var gået fantastisk mange timer, hvor 19 hold havde kæmpet det bedste de havde lært.

Stribevis af grillpølser?
3kamp for 2mandshold, der heldigvis er en tilbagevende begivenhed, er en backgammonturnering, hvor hygge og socialt samvær, en kold fra kassen, og stribevis af grillpølser (eller var det stribevis af de kolde og en enkelt pølse?) på ingen måde er modsætninger til en seriøs tilgang til de forskellige former for backgammon, som deltagerne blev udsat for i løbet af dagen. Og aftenen. Og natten.

Speed, standard og snakke
Formatet var fire runders monrad, altså en slags alle-mod-alle, hvor holdene i hver runde skulle møde et hold, der var placeret nogenlunde på samme niveau i tabellen. Alle opgør skulle afgøres ved, at to spillere spillede tre speed-kampe til 5 point, mens de sidste to spillede en almindelig match til 9 point.

Derudover skulle der spilles en consultation-match til 7 point (altså en match, hvor det var tilladt at tale med sin makker). En sejr i hver af de tre korte kampe gav 0,5 point til regnskabet, en sejr i 9-pointeren gav 1,0 point, mens en sejr i den festlige snakkekamp blev vægtet med 2,0 point. Den vakse læser vil her have helt styr på, at der i hver runde blev spillet om 4,5 point.

Den værste brok er tempobrokken
En indsigtsfuld backgammonspiller sagde engang de berømte ord: ”Den værste brok er tempobrokken”. Og netop en tempobrok af uhørte dimensioner ramte min makker, Andreas Becher, og mig, da vi kl. ca.10 lørdag formiddag fik at vide, at vi havde fået en bye, fordi vi desværre endte på et ulige antal hold (19).

Her stod vi klar og parate og motiverede som sjældent set før, og så fik vi en bye til en turnering, hvor hver runde tager cirka en evighed. Da næste runde startede kl. 14.15, var vi næsten gået kolde, men kunne dog glæde os over de 3,5 point, som vi fik uden at producerede en eneste joker. Større var brokken trods alt heller ikke.

Maksimal spænding
Ufatteligt mange timer senere, efter en dag med vanvittige sekvenser og en befriende afslappet stemning var stillingen vanvittig tæt inden fjerde og sidste runde, der blev sat i gang ved 23.15-tiden.

I toppen kunne hele 10 hold med rette håbe på en podieplacering, da der jo fortsat kunne vindes 4,5 point:
  • Ulla Hansen og Jan Larsen: 10 point
  • Thomas Kokholm og Khosrow Jafehvand: 10 point
  • Erik Hansen og Peter Lygteskov: 9,5 point
  • Andreas Becher og Taus Bøytler: 9 point
  • Peter Lego og Jakob Markussen: 9 point
  • Lene Espersen og Rikke Kragh: 9 point
  • Lars Nielsen og Lars Rosqvist: 8 point
  • Steen Grønbech og Katrine Pawlik: 8 point
  • Steen Maglehøj og Michael Elgaard: 8 point
  • Martin Foldager og Allan Tell: 8 point
Det altafgørende opgør
I et vaskeægte topopgør skulle Ulla Hansen og Jan Larsen dyste mod landsholdsspilleren Thomas Kokholm og den tidligere ranglisteetter Khosrow Jafehvand i en direkte kamp om førstepladsen.

Jan Larsen tæskede Thomas Kokholm i 9-pointeren, mens Ulla Hansen vandt to af tre speedkampe over Khosrow. Alligevel ville Kokholm og Khosrow kommer forbi de direkte rivaler, hvis de vandt snakkekampen til sidst.

Bøytlers gyldne dobbeltslag
I et andet subtopopgør tæskede den rutinerede Erik Hansen hurtigt Andreas Becher i 9-pointeren, mens Peter Lygteskov let vandt den første speedkamp over nærværende pen.

I den anden speedkamp gik det også Lygtes vej, men med et sejrsgivende og påkrævet dobbeltslag i absolut sidste hug i dobbelt matchpoint fik jeg alligevel tillusket mig sejren og momentum. Herefter vandt jeg den sidste hurtigkamp, og Becher og jeg vandt også snakkekampen, hvorefter vi sluttede på 12 point.

Suveræn afslutning
Lars Nielsen og Lars Rosqvist lå ikke helt fremme i klassementet inden sidste opgør, men med en ganske suveræn sejr på 4.0 – 0.5 over Jan Bendesen og Maria Bonke i sidste runde endte de også på 12 point.

Men hvad med den altafgørende snakkekamp mellem Ulla Hansen og Jan Larsen på den ene side og Thomas Kokholm og Kosrow Jafehvand på den anden side? Jo, den vandt Ulla og Jan ganske suverænt, hvorefter de kunne lade sig hylde som vindere af turneringen.

Hård skæbne
Hvis Kokholm og Khosrow havde vundet snakkekampen, ville de have vundet turneringen med samlet 12,5 point. Men med nederlaget sluttede de på 10,5 point, hvilket kun rakte til en 9. plads. Godt nok en hård skæbne.

Lars og Lars, der begge var iført supermand-t-shirts havde en bedre korrektion en Becher plus makker. Dermed kom podieplaceringerne til at se ud som følger:
  • Vindere: Ulla Hansen og Jan Larsen: 14 point
  • Runnere ups: Lars Nielsen og Lars Rosqvist: 12 point
  • Bronze: Andreas Becher og Taus Bøytler
 

Er det en fugl? Er det et fly? Nej, det er Lars Nielsen!

Flere slags nisser
Noget af det fine ved 3kamp for 2mandshold i Ringsted er den enorme variation i deltagerfeltet, hvor folk fra alle afkanter af ranglisten var repræsenteret. De fleste kan vist bedst betegnes som gamle nisser, eller i hvert fald nisser, men hov, hvad er nu det? En enkelt spiller skiller sig ud!

Oscar Hartmann

Den blot 15-årige Oscar Hartmann deltog sammen med sin far, Allan Christensen. Måske er der alligevel håb for fremtiden i DBgF. Det er i hvert fald helt på sin plads at slutte nærværende beretning med at høre, hvordan Oscar Hartmann oplevede turneringen.

Hvordan var dit samarbejde med din far, Allan, i de fire snakkekampe?

Oscar: ”Det var min far, der rullede og sådan noget, og jeg sad for det meste bare og fulgte med, men jeg kunne da komme med nogle gode ideer og tanker engang imellem.

Du vandt din individuelle kamp til 9 point mod Tommy Kean. Hvordan ser du tilbage på den sejr?

Oscar: ”Det var mega fedt! Altså at vinde over en så stærk spiller er jo fedt, især når man er en del yngre end modstanderen.

Hvad er dit samlede indtryk af turneringen?

Oscar: ”Det var en super hyggelig turnering, som ikke handlede så meget om at vinde, men mere bare om at have det sjovt og hygge sig. Man tog det selvfølgeligt seriøst, når man spillede, men ellers var det bare super hyggeligt, og folk har været super gode til at tage imod mig”.

Kommer vi til at se dig til flere backgammonturneringer i fremtiden?

Oscar: ”Det kan da godt være. Jeg synes da, det er hyggeligt at komme med engang imellem, men det bliver desværre nok ikke prioriteret over venner og alle de andre ting, vi unge går og laver, men jeg synes, det er en god ting at lave, hvis man har en weekend, hvor man ikke rigtig skal så meget andet og bare gerne vil hygge sig, og tage det lidt med ro”.  

Herfra er der kun tilbage at sige tak til Oscar for ordene, tillykke til Ulla Hansen og Jan Larsen med sejren, og endelig en stor tak til Ringsted Backgammonklub for igen at levere en turnering ud over det sædvanlige.

Her kan du se slutstillingen samt alle de individuelle resultater.

Pallesen og Braun sejrede i Ringe 

Af Taus Bøytler

Øverst til venstre: Vinderholdet. Fra venstre:
Lars-Henrik Braun og Peter Pallesen
Til højre i midten (I ved, hvad jeg mener!), runner ups:
Fra venstre, Karen Margrethe Hansen og Rikke Kragh
Fotos: Kenny Nissen
Peter Pallesen, der i en fjern fortid tørnede ud for Kolding i holdturneringen, og Lars-Henrik Braun, bedre kendt som ratingministeren, vandt i suveræn stil, da den altid initiativtagende Kenny Nissen havde inviteret til Åbne Fynske Doubles lørdag den 22. juni i Ringe.

Nyhedsbrev har talt med Peter Pallesen om den flotte præstation.

Hvordan ser du tilbage på Åbne Fynske Doubles, som du vandt i suveræn stil med Lars-Henrik Braun?

Peter: "Dejlig hyggelig turnering i Ringe, med 18 hold inkl. et par sjællandske, der kunne have været op til 30. Vi fulgte taktikken og lagde ud med 4 ud af 4, derefter faldt jeg af i de 2 næste kampe, hvor jeg i den ene dansede på det hele og aldrig fik fat i noget, og i den anden kamp spillede jeg vist min dårligste kamp, var min fornemmelse.

Heldigvis holdt L-H skruen i vandet og vandt sine kampe, og vi kunne så slutte af med at vinde de sidste 4 kampe, så vi endte 2 foran de nærmeste. Så det var bestemt en god dag i det fynske for os.
"

Du vandt fire af de seks kampe, du spillede, mens din makker vandt alle sine. Var han til at holde ud at høre på efter turneringen?

Peter: "L-H kan blive eddikesur over at tabe, men til gengæld vinder han som en gentleman, så det var meget behageligt, og det havde nok været noget anderledes, hvis det var den anden vej rundt…"

Hvordan fandt du og Lars-Henrik på, at I skulle stille op sammen?

Peter: "Vi er jo gamle BG-kammerater fra Herning, og da jeg så han lå nr. 1 på ratinglisten, og jeg gerne vil lidt i gang igen, så var det jo oplagt at spørge om han havde lyst, og det havde han jo heldigvis."

Før Åbne Fynske Doubles havde du spillet i alt syv officielle backgammonkampe siden 2012. Hvordan kan det være, at du ikke spiller mere?

Peter: "Har været ramt af det der livet, så desværre har jeg ikke kunnet være med overalt. Sammen med L-H og Hjorth-brødrene holder vi dog fast i en kombi julefrokost/BG-turnering en gang om året, hvor vi hygger maks og spiller masser af BG en lang dag – og som det vigtigste følger der hånerettigheder med titlen (og en af de største pokaler i dansk BG, tror jeg)."

Du spillede senest holdturnering i sæsonen 2012/2013, hvor du tørnede ud for Kolding. Kommer vi til at se dig i holdturneringen igen?

Peter: "Jeg har jo stået som Herning-spiller siden en pokalturnering for nogle år siden, og nu er de jo rykket op i førstedivision, så det kan jo være de kunne få brug for lidt assistance.

Det ville være hyggeligt med en weekendtur igen, det er også snart mange år siden jeg har været på Skipperbodega i Istedgade.
"

Carsten Kruse: "Der er mange lukkede døre i DBgF"

Af Taus Bøytler

Carsten Kruse (th) holder humøret højt i et
spændende opgør mod Poul Lindberg Sørensen
Foto: Jan Larsen
I holdturneringssæsonen 2017/2018 tørnede Carsten Kruse ud for Hatten. Af grunde vi ikke skal komme ind på her i dette interview, stoppede Carstens samarbejde med Hatten.

Omdrejningspunktet for dette interview er derimod Carsten Kruse oplevelse af, hvor svært det er at finde en ny klub. En historie, der er oplevet og fortalt af Carsten Kruse efter halvandet års pause fra holdturneringren.

Hvad er det sværeste ved at finde en ny klub?

Carsten: "Det sværeste har jo helt klart været den lukket mur, man har mødt blandt de klubber, der ligger i det niveau, man synes, man er i. Og selvom man har sendt nogle følere ud til venner og bekendte gennem bg, så er det været ret svært at kunne komme igang igen.

Jeg tænker, at der potentielt kan være andre, både nye medlemmer og gamle, som bare gerne vil være med igen, som møder det samme.

Og hvis der ikke er plads til nye medlemmer i klubberne, udover måske KBgK, så frygter jeg lidt, for hvordan DBgF ser ud om et par år, når nuværende medlemmer begynder at drosle væk.
"

Er det ekstra svært at finde en ny klub midt i en sæson?

Carsten: "Nej, umiddelbart ville jeg tænke, det var nemmere midt i HT-sæsonen, hvor klubber har brug for ekstra spillere hist og her til kampene.

Men uden for sæsonen, så etablerer klubberne sig, og/eller også er der ikke så meget røre i klubberne her, og derfor kan det være sværere at tage stilling til et nyt medlem. Da man lige skal føle klubbens hjemland an først. Og det sker først engang i september, hvor HT starter op igen.
"

Hvilke konsekvenser har det i din optik, at der er så mange lukkede klubber i DBgF?

Carsten: "Jeg har en fornemmelse for, at hvis andre medlemmer og nye medlemmer potentielt møder den lukkede, indspiste mur, jeg har mødt, at det kan betyde fuldkommen udelukkelse for nye medlemmer.

At der ikke kommer/får lov til at komme nyt blod ud i klubberne. At den eneste bevægelse der kan komme er, at et medlem flytter fra en klub til en anden, "når han/hun er blevet gode nok".

Jeg tænker, at der skal ske et avlsprogram, hvor klubberne bliver nødt til at starte divisionshold op i deres klubber, hvor de kan hjælpe, lære og opstarte og indsamle nye medlemmer."


Bør forbundet gøre noget aktivt for at sikre, at der er flere åbne klubber, altså klubber hvor alle bare kan melde sig ind?

Carsten: "Jeg ved ikke, om det kun er op til forbundet. Det er i hvert fald helt sikkert klubberne, der skal hjælpe til.

Man så blandt andet, hvad der kan ske, når man beslutter sig for ny klub, som der skete i brøndby for et par år siden. Det var sultent og imødekommende, og pludselig var der et potentiale for nye medlemmer i det geografiske område, hvor man gerne ville hjælpe nye spillere".


Er det fortsat din plan at finde en klub, du kan tørne ud for i sæsonen 2019/2020?

Carsten: "Jeg vil meget gerne igang igen. Hvilken klub det bliver for er ikke til at spå, eller om jeg skal starte forfra i en divisionsklub. Men lysten er der stadig til at komme ud og rulle terninger. Helt klart."

XGM 2019 nærmer sig sommerferien

Af Karsten Bredahl, p.v.a. XGM_2019
Øverst til venstre: En eftertænksom Martin Foldager
Fotos og kollagebehandling: Karsten Bredahl
12 spillere fra vest er blevet til 1. Michael Nielsen er klar til den samlede 1/4-finale.

63 spillere fra øst skal blive til 14 spillere til 1/8-finalerne.

Foreløbig er disse 10 spillere klar:
  • Steen Grønbech
  • Peter Friberg
  • Khosrow Jafehvand
  • Freddie Noer
  • Karsten Bredahl
  • Jess Danielsen
  • Thomas Tenland
  • Simon Coban
  • Thomas Myhr
  • Nicolai Skov
1 pulje har aftalt senere kampe, og 2 af disse 5 kæmper kvalificerer sig med ovenstående stjerneflok:
  • Søren Andersen
  • Thomas Kristensen
  • Peter Bosse
  • Frederik Sevelius
  • Benjamin Lund
Derudover er der 2 wildcards til bedste PR, som ikke er blandt de 12 placerings-kvalificerede. Saban Simsek, Søren Bejder og Clement Breum ser godt ud i denne disciplin, men det er alt for tidligt at sige.

Kvartfinaler i consen
XGM consolation er stort set også nede på 8 spillere tilbage i feltet:

Thomas Wærling vs Ørnvig/Neumann
Pernille Rosendal vs Henrik Vejlø
Hans Kristian Mathiesen vs Jan Larsen
Casper Brandenborg vs Allan Stage

Cup-kampene starter op i august.

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp