Copy
Uitgelicht
Knelpunten met kansen bij stedelijke transformatie
Bij de transformatie van stedelijke gebieden is het heel makkelijk om jezelf klem te denken. Ontwikkeling stokt of vertraagt wanneer je opgaven stapelt tot onhandelbare kluwen of je focust op problemen als versnipperd eigendom, de energietransitie en beperkte ruimte. Omdenken is dan het toverwoord. Want wie kritisch kijkt naar de knelpunten, moet ook de kansen zien. Een voorzet van hoe je gaat van ‘ja-maar’ naar ‘ja-en’.
 
Publicatie
Essay Versnipperd grondeigendom
Bij veel binnenstedelijke gebiedstransformaties komen meerdere grondbezitters in beeld. Dit versnipperd grondeigendom maakt het lastiger om een gebiedstransformatie te starten. Hoe ga je om met verschillende grondeigenaren bij binnenstedelijke transformatie? De TU Delft bundelde voor het programma Stedelijke Transformatie vier strategieën in een essay.
Verdieping
Praktijkvoorbeeld: Plotontwikkeling in Nieuwegein
De wijk Merwestein in Nieuwegein maakte lange tijd naam door de enorme leegstand. Maar liefst 35 procent van de kantoren stond in 2012 leeg, waarvan 75 procent structureel. Inmiddels is de wijk getransformeerd tot een mix van wonen en werken. Daarvoor werkte de gemeente met de strategie plotontwikkeling. Ron van Schaik, projectmanager van de gemeente Nieuwegein, vertelt over het hoe en waarom.
Kavelruil doorbreekt stilstand (en niet alleen in theorie)
Bij veel versnipperd eigendom kan stedelijke kavelruil uitkomst bieden. Dit onderdeel van de toolbox voor gebiedsontwikkeling vormt een goede stimulans voor het gesprek tussen eigenaren onderling of samen met de gemeente. En niet alleen in theorie: bij het Stimuleringsprogramma Stedelijke Kavelruil (SSKR) en bijpassende pilotprojecten zijn veelal positieve reacties te horen. In de deelsessie Stedelijke Kavelruil presenteert Yves de Boer, voorzitter van de klankbordgroep, de lessen en reflecties van het SSKR.
Slim ruimtegebruik in Zuid-Holland
In Zuid-Holland ligt enorme druk op de ruimte door de hoeveelheid ruimteclaims en grote woningbehoefte. Tegelijkertijd is er ook nog leegstand in bijvoorbeeld winkelpanden, kantoorgebouwen en op bedrijventerreinen. De komende tien jaar moeten er 100.000 woningen bij in de provincie. Die woningen wil de provincie samen met haar partners zoveel mogelijk binnen het bestaand stedelijke gebied realiseren. Dat gebeurt onder andere in het actieprogramma Slim Ruimtegebruik.
 
Stationsgebied Eindhoven als aantrekkelijk en duurzaam visitekaartje
Als Brainport wil Eindhoven een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat zijn. De stad wil groeien en wil mensen aantrekken. Een leefbaar stationsgebied zou hiervoor het visitekaartje moeten zijn waar bewoners en bezoekers zich welkom en thuis voelen. Maar als je het station aan de zuidkant verlaat zie je vooral veel fietsen en een onaantrekkelijke publieke ruimte. Amvest kreeg, na het winnen van een uitgeschreven tender, daarom opdracht van de gemeente Eindhoven om het gebied te transformeren tot een plek waar iedereen zich welkom voelt.
 
CPB: Meer bouwlocaties maken woningbouw beter betaalbaar
(als de provincie op afstand blijft)
Om de betaalbaarheid van wonen te verbeteren, moet het aantal bouwlocaties worden uitgebreid. Dat is één van de belangrijkste conclusies van het Centraal Planbureau (CPB) na onderzoek naar het bouwproces van nieuwe woningen. “Ook hebben provincies vaak een remmend effect op de woningbouw”, zegt CPB-onderzoeker Thomas Michielsen. “Daarom kunnen zij zich beter beperken tot hun faciliterende rol.”
 
Autodelen: van list tot leefstijl
Deelmobiliteit is een veelgehoord antwoord op de stedelijke verdichtingsopgave. Autodelen vermindert de parkeerdruk en maakt binnenstedelijke woningbouw beter betaalbaar. Toch is autodelen meer dan een planologische list, en vooral een uiting van bewuster reisgedrag. Een stap in de richting van een duurzame leefomgeving, aldus ontwikkelaar BPD en de gemeente Rotterdam.
"Wees niet bang voor complexe opgaven"
Voor hoe we de enorme woningbouwopgave gaan realiseren is niet één oplossing. Daarover spraken we Jop Fackeldey, voorzitter van het programma Stedelijke Transformatie. Volgens hem zijn er een paar elementen van belang. “Wees niet bang voor te complexe opgaven. Gebruik nieuwe maatschappelijke problemen om bestaande problemen op te lossen. Heb vertrouwen en respecteer dat je verschillende doelen hebt.”
Agenda
Binnenstadschil Zwolle
Vrijdag 20 september 2019
Lees meer
Kansen in milieunormen
Dinsdag 24 september 2019
Lees meer
Programmabijeenkomst Stedelijke Transformatie
Dinsdag 8 oktober 2019
Lees meer
De rol van corporaties bij stedelijke transformatie
Maandag 4 november 2019
Lees meer
Stedelijk investeren
Dinsdag 12 november 2019
Lees meer
Energietransitie
Maandag 18 november 2019
Lees meer
Het programma Stedelijke Transformatie is een initiatief van:

www.stedelijketransformatie.nl

Platform31
Koningin Julianaplein 10
2595 AA Den Haag 
Postbus 30833
2500 GV Den Haag
+31 (0)70 302 84 84
info@platform31.nl
Copyright © 2019 Platform31, All rights reserved.
 
Platform31
Je ontvangt deze mail omdat je een relatie bent van Platform31 en/of omdat je hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven van het onderwerp.

Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen?
U kunt hier uw voorkeuren wijzigen of uzelf uitschrijven