Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
 
Kansallinen LUMA-uutiskirje 8/2019
 
CC BY-SA 2.0 Timo Newton-Syms / Flickr.com
Iloinen elokuun tervehdys, hyvät opettajat ja muut LUMA-ystävät!

Syyskauden ensimmäisen uutiskirjeen kautta LUMA-keskus Suomi toivottaa erinomaista lukuvuotta sekä oppimisen iloa kaikille!
Kansallisen LUMA-keskus Suomi -verkoston ohjelmaa:
Oppimisyhteisöille osallistumismahdollisuuksia
Hae mukaan uuteen LUMA-kehittämisyhteistyöhön korkeakoulujen ja työelämän kanssa eri puolilla Suomea 15.9. mennessä

Kaipaatko uusia ideoita opetukseen tai apua uuden opetussuunnitelman toteutukseen? Hae mukaan uuteen LUMA-ohjelmaan, jossa mukana olevilla oppimisyhteisöillä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan oman koulun tarpeisiin räätälöityä LUMA-toimintaa asiantuntijoiden avustuksella.

Ohjelmassa mukana olevat opettajat voivat yhdessä ratkoa esimerkiksi, miten lisätä oppilaiden kiinnostusta matematiikkaa kohtaan, kuinka järjestää kestävän kehityksen teemapäivä tai millainen projekti sopisi esikoulun teknologiaopetukseen.
 
Kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle
koulutusta elinikäisen oppimisen tueksi
Tervetuloa LUMA-aineet yhteiskunnassa -koulutuksiin

Tarjolla ajankohtaista tietoa kestävästä kehitysestä, hiilineutraalisuudesta ja kiertotaloudesta sekä miten teemoja voidaan käsitellä opetuksessa. Helsingissä järjestettävässä täydennyskoulutuksessa on tavoitteena pureutua opetussuunnitelman perusteissakin mainittuun kestävän tulevaisuuden käsitteeseen neljän eri teeman kautta. Tapahtumat on suunnattu kaikille opettajille, opinto-ohjaajille ja tuleville opettajille varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Näihin Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen ja Kemianteollisuus ry:n tilaisuuksiin on helppo osallistua myös etäyhteydellä.

Lämpimästi tervetuloa!

Ilmoittautuminen ja lisätietoja linkin takaa.
LUMATIKKA-ohjelman ilmaiset koulutukset jatkuvat syksyllä verkossa sekä eri puolilla Suomea

Jo reilu tuhat opettajaa ja kasvattajaa tavoittaneen koulutusohjelman verkkokurssit ja lähikoulutukset jatkuvat syksyllä. Ilmoittautuminen on käynnissä parhaillaan! Osa verkkokursseista julkaistaan kaikille avoimiksi 2.9.2019. Lisätiedot ja ilmoittautuminen lumatikka.luma.fi

Matematiikkaa päiväkodista toiselle asteelle

LUMATIKKA-täydennyskoulutus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden matemaattisten ja pedagogisten taitojen kehittämiseen ja päivittämiseen matematiikan parissa työskentelevälle opetushenkilöstölle varhaiskasvattajista toisen asteen opettajiin!

Koulutuksessa avataan uusinta tutkimustietoa matematiikan didaktiikan ja lähitieteiden alueella, muodostetaan kokonaiskuvaa matematiikan taitojen kehittymisestä varhaislapsuudesta aikuisuuteen sekä perehdytään luokka-asteesta riippuen ajankohtaisiin teemoihin. Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstön täydennyskoulutusta ja kohderyhmiin kuuluville maksutonta.

Voit suorittaa koko koulutuskokonaisuuden (15 op) tai osia siitä. Kokonaisuus sisältää kaikkien asteiden opettajille yhteisen kurssin (3 op), luokka-astekohtaiset kurssit (6 op) sekä tarjottimen valinnaisia kursseja (á 2 op). Koulutus on mahdollista suorittaa täysin verkossa. Verkko-opintojen tueksi järjestämme koulutustapaamisia, joihin osallistuminen on vapaaehtoista.
Syksyllä 2019 alkavia kursseja – ilmoittautuminen käynnissä!
JATKUVASTI KAIKILLE AVOIN KURSSI:
SYYSKUUSSA ALKAVAT KURSSIT:
LOKAKUUSSA ALKAVAT KURSSIT: MARRASKUUSSA ALKAVAT KURSSIT:

 

Mikä LUMATIKKA? LUMA-keskus Suomi yhteistyötahoineen toteuttaa matematiikan opetuksen ja oppimisen täydennyskoulutusohjelman vuosina 2018–2019. Ohjelman kohderyhmänä on opetushenkilöstö aina varhaiskasvattajista toiseen asteen opettajiin. Ohjelman laajuus on 15 opintopistettä, mutta pienempiäkin osuuksia on mahdollista suorittaa. LUMATIKKA toteutetaan Opetushallituksen valtionavustuksella, joten osallistuminen on kohderyhmään kuuluville maksutonta.

Maksuttomilta verkkokursseilta tukea jatkuvaan oppimiseen

Tarjoamme lukuisia maksuttomia verkkokursseja kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle jatkuvan oppimisen tueksi.

Tutustu muuhun verkkokurssitarjontaamme.
Uutta tutkimustietoa matematiikan opetuksesta

Jani Hannula väitteli tohtoriksi 21.8. Helsingin yliopistossa. Väitöskirjassan Hannula raportoi kehittämistutkimuksesta, joka keskittyy matemaattiseen ja pedagogiseen sisältötietoon aineenopettajankoulutuksessa. Tutkimuksella pyritään vastaamaan opettajaopiskelijoiden kokemaan eroon yliopistomatematiikan ja koulumatematiikan välillä, sekä sisällön, että menetelmien osalta. Ero on havaittu siirryttäessä toiselta asteelta, mutta myös kun opettajaopiskelijat ovat konstruoineet opettajana tarvittavia tietoja. Kehittämistutuotoksena on opettajankoulutuksen kurssimalli, jolla edistetään ongelmalähtöisessä oppimisessa opettajan sisältötiedon ja pedagogisen sisältötiedon yhdistämistä.

Väitöskirja luettavissa linkin takaa>>
 
Kansallisten ja kansainvälisten yhteistyötahojemme tarjontaa
Matematiikan ja luonnontieteiden opetuksen tutkimusseuran tutkimuspäivät 2019

Matematiikan ja luonnontieteiden opetuksen tutkimusseuran seuraavat tutkimuspäivät järjestetään 24.-25.10.2019 Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Tiivistelmät esitelmiä varten on jätettävä arvioitavaksi viimeistään 15.9.2019. Tiivistelmien maksimipituus on 200 sanaa ja niiden kieli voi olla suomi, ruotsi tai englanti. Tiivistelmät jätetään tapahtuman verkkosivujen kautta. Samassa yhteydessä järjestetään pitkän uran matematiikan opetuksen eteen tehneen professori Juha Oikkosen työtä juhlistava seminaari 25.-26.10. 
 
Kutsuttuina puhujina ovat apulaisprofessori Kalle Juuti Helsingin yliopistosta, professori Lennart Schalk Schwyzin pedagogisesta korkeakoulusta Sveitsistä sekä Elena Nardi East Anglian yliopistosta. Tarkemmat tiedot ilmoittautumisesta tulevat myöhemmin tapahtuman nettisivuille. Jos teillä on kysyttävää tapahtumasta, voitte lähettää sähköpostia osoitteeseen: malupaivat2019@helsinki.fi Lämpimästi tervetuloa!
MAOLin syyskoulutuspäivät 5.- 6.10. Rovaniemellä

Kuinka Maapallon ilmastojärjestelmä toimii ja miten siitä voisi kertoa oppilaille?

Rovaniemen syyskoulutuspäivillä pureudutaan ilmastoasioihin useiden luentojen ja työpajojen voimin. Koulutuspäivien avajaisluennon pitää IPCC:n jäsenenä Nobel-palkittu Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Jouni Räisänen aiheesta ‘Miten ilmastomallit rakennetaan ja mitä ne kertovat?’ ja myöhemmin päivällä Lapin yliopiston apulaisprofessori Ilkka Ratinen pohtii luennossaan aiheen pedagogiikkaa otsikolla ‘Ratkaisukeskeinen ilmastokasvatus’. Työpajojen puolella voit oppia hyödyntämään avoimia säähän, sekä Maan ilmakehään ja lähiavaruuteen liittyviä tietoaineistoja Ilmatieteen laitoksen ja Sodankylän geofysikaalisen observatorion tutkijoiden asiantuntevalla avulla.
 
Voit tutustua tarkemmin Rovaniemen syyspäivien ohjelmaan koulutuspäivien sivuilla.
 
Tavataan pohjoisen taivaan alla lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna 5.-6.10.2019!
Kiihdytinlaboratorio haastaa lukiolaiset kisaan!
Haluatko päästä käyttämään Suomen suurinta hiukkaskiihdytintä? Pamauttamaan atomeja toisiinsa? Kiihdyttämään ioneja lähelle valon nopeutta?
 
Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorio järjestää tutkimuskisan lukiolaisryhmille opettajineen. Kokoa joukkue, keksi tutkimusidea ja ilmoittaudu Kiihdytin hiukkasen -kilpailuun 1. syyskuuta 2019 mennessä.
 
Keksi siis porukalla kiinnostava tutkimushanke tai koe, jonka voi toteuttaa kiihdytinlaboratorion hiukkassuihkuilla ja laitteilla. Tee siitä video ja kerro myös, mikä motivoi ryhmääsi tutkimaan asiaa. Julkaise video somessa tai internetissä ja ilmoittaudu kisaan kiihdytinlaboratorion sivuilla.
 
Kiihdytinlaboratorion laitteilla voit selvittää vaikkapa:
1. Paljonko maksaa kiihdyttimellä tehty kulta? Alkemiaa vai fysiikkaa? MARA-hiukkaserotin kykenee erottelemaan harvinaiset fuusioreaktiotuotteet kuten Au-185 isotoopin pommittavasta hiukkassuihkusta.
2) Voiko suolla, kalliolla tai moottoritien laidassa kasvaneet puut erottaa toisistaan tuhkasta PELLETRON-kiihdyttimellä tehdyn alkuaineanalyysin perusteella?
 
Videoiden perusteella raati valitsee kymmenen ryhmää, jotka kutsutaan kiihdytinlaboratorioon vierailulle. Ryhmät työstävät tutkimushakemuksiaan tutoreiden kanssa. Näistä hakemuksista loppukilpailuun valitaan kaksi ryhmää.
Lisätietoja: Yliopistontutkija Janne Pakarinen p. 040 805 4900 Lisää tietoa kilpailun tutoreista, kiihdytinlaboratorion tutkimuslaitteista sekä ohjeet ilmoittautumiseen kilpailun verkkosivuilta.
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:
Seuraa myös LUMA-keskusta eri kanavissa alla olevien linkkien kautta
Verkkosivusto Verkkosivusto
Sähköposti Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Twitter Twitter
YouTube YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO