Copy
1 augustus 2019
View this email in your browser

<<Aan>>,

De afdeling Huisartsgeneeskunde van het UMCG wil u vragen om deel te nemen aan de DOK 2.0 studie (Darm Onderzoek bij Kinderen), waarin wij onderzoek doen naar chronische buikklachten bij kinderen in de huisartsenpraktijk.
 

Achtergrond

U ziet in uw praktijk regelmatig kinderen met langdurige buikpijn en aanhoudende diarree. Het kan moeilijk zijn om te bepalen wat er aan de hand is: het merendeel van de kinderen heeft functionele klachten, deze wilt u niet onnodig verwijzen maar u wilt ook geen ernstige pathologie missen, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (inflammatory bowel disease, afgekort met IBD).
 

De test: fecaal calprotectine

Fecaal calprotectine is verhoogd bij een kind met IBD. In onze eerdere DOK-studie hebben we kunnen concluderen dat fecaal calprotectine veilig gebruikt kan worden om IBD uit te sluiten in de eerste lijn en daarmee onnodige verwijzingen zou kunnen voorkomen. Het is echter nog onduidelijk of het gebruik van fecaal calprotectine bij kinderen met chronische buikklachten het verwijsgedrag van huisartsen ook daadwerkelijk beïnvloedt.


Doel van de studie

In de NHG-standaard ‘Buikpijn bij kinderen’ wordt het gebruik van fecaal calprotectine bij kinderen afgeraden. Om een goed advies te geven in de NHG-standaard over het gebruik van fecaal calprotectine is onderzoek nodig naar het effect van deze test op het handelen van huisartsen. Ons belangrijkste onderzoeksdoel is om te kijken of met een fecaal calprotectine test het aantal onnodige verwijzingen van kinderen met chronische buikklachten naar de tweede lijn kan worden verminderd. Daarnaast onderzoeken we de kosteneffectiviteit, impact op dagelijks functioneren en tevredenheid van patiënten en dokters over deze test.
 

Studie-opzet

Het is een gerandomiseerd onderzoek. De helft van de huisartsen krijgt, na het volgen van een geaccrediteerde e-learning, een fecaal calprotectine sneltest beschikbaar gesteld en kan deze test naar eigen inzicht inzetten bij kinderen met chronische buikklachten. De andere helft van de huisartsen zal standaardzorg leveren. In totaal kunnen er ongeveer 150 huisartsen meedoen en hopen we 402 kinderen te kunnen includeren.


Wat vragen wij van u?

  • Bijwonen van startbijeenkomst bij u op de praktijk waarin studieproces wordt uitgelegd     (1 uur).
  • Gedurende 1 jaar kinderen met chronische buikklachten includeren (onze verwachting is dat het om ongeveer 3 tot 5 kinderen per normpraktijk gaat).
  • Het beschikbaar stellen van een ruimte in uw praktijk voor het uitvoeren van dossieronderzoek door de onderzoekers (ongeveer 5 keer een dagdeel).
  • Bij elk kind met buikklachten, drie korte vragen beantwoorden en de antwoorden noteren in het dossier. Deze gegevens kunnen wij dan extraheren tijdens ons dossieronderzoek.

Wat bieden wij u?

  • Huisartsen in de interventiegroep krijgen gedurende de studie beschikking over een fecaal calprotectine sneltest en toegang tot de geaccrediteerde e-learning over het gebruik van fecaal calprotectine.
  • Huisartsen in de controlegroep krijgen na deelname ook toegang tot de geaccrediteerde e-learning.

Wat vragen wij van patiënten?

  • Invullen van een online vragenlijst (tijdsbesteding 15-20 minuten) op 0, 3 en 6 maanden.

Aanmelden

We hopen dat u enthousiast bent geworden voor de DOK 2.0 studie en dat u mee wilt doen met ons onderzoek. Hiermee helpt u mee om in de toekomst het aantal onnodige verwijzingen van kinderen met chronische buikklachten hopelijk te verminderen!
 
Via het digitale antwoordformulier kunt u aangeven of u interesse heeft voor deelname. Mocht u liever eerst nog wat extra informatie willen ontvangen dan kunt u dit daar ook aangeven. Aanmelden kan ook via het papieren antwoordformulier dat u per  post heeft ontvangen.

Met vriendelijke groet,

drs. Sophie Ansems, promovendus huisartsgeneeskunde
drs. Gina Beugel, onderzoeksmedewerker huisartsgeneeskunde
drs. Ria Couwenberg, huisarts
dr. Gea Holtman, post-doc onderzoeker huisartsgeneeskunde
prof. dr. Marjolein Berger, huisarts, hoogleraar Huisartsgeneeskunde, afdelingshoofd
Dit onderzoek is beoordeeld door de AHON-commissie op kwaliteit en relevantie voor de huisartsgeneeskunde. In de AHON-commissie participeren enkele huisartsen uit Noord-Nederland en onderzoekers van de afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde UMCG.
AHON / Afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde

Oostersingel | ingang 47 | gebouw 50 I 
Huispostcode FA21 | Postbus 196 |
9700 AD Groningen

T:  (050 36)16733
www.huisartsgeneeskunde-umcg.nl
ahon@umcg.nl
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw mailadres bekend is bij onze afdeling.

Aanmelden of afmelden:
U kunt zich op onze website aanmelden voor deze nieuwsbrief.
Wilt u uw gegevens wijzigen of afmelden voor de nieuwsbrief? Mailt u dan naar: Ahon@umcg.nl

Copyright © 2017 AHON
All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde · Oostersingel · Groningen, Gr 9700 AD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp