Copy
4 Ağustos 2019

Değerli VOYD Okurları,

Açık veri, veri gazeteciliği, veri okuryazarlığı ve veri görselleştirme gibi alanlarda Türkiye’de ve dünyada dikkat çeken gelişmeleri, yaptığımız çevirileri & röportajları ve incelemeleri derlediğimiz VOYD Haftalık Veri Bültenimizin 41. sayısıyla karşınızdayız.

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

Veri Gazeteciliği Etiğinde Öne Çıkanlar
Akademisyen Brené Brown verilerle haber yapılırken birçok zorluk ve etik hususlar olmasına rağmen, bu gazetecilik yönteminin günümüz haberciliği için önem taşıdığına dikkat çekiyor. Brown'a göre, veri gazetecileri verileri açığa çıkararak ve bağlam sunarak, yalnızca kuruluşları ve hükümeti sorumlu tutmakla kalmıyor, aynı zamanda dünya nüfusunun daha geniş bir görünümünü de ortaya çıkarmaya yardımcı oluyor. Araştırmanın özet çevirisine buradan, İngilizce'sine buradan ulaşabilirsiniz.

AÇIK VERİ

Türkiye Açık Yönetim Ortaklığı'nda Hala Pasif Konumda 
Açık Yönetim Ortaklığı: 20 Eylül 2011 tarihinde kurulmuş olan bir girişimdir. Girişimin temel hedefi saydamlık ve hesap verilebilirliğin artırılması ile yolsuzlukla etkin bir biçimde mücadele edilmesi, açık veri politikaları geliştirme, vatandaşların ve sivil toplumun kamusal karar alma ve uygulama süreçlerine daha fazla katılımının sağlanması, açık ve etkin bir kamu yönetimi için teknolojik imkânların daha fazla kullanılması ve vatandaşların devlet karşısında daha güçlü konuma getirilmesidir. 

Türkiye de bu ülkeler arasındaydı ancak 2016'da üyeliği pasif olmuş sonrasında CİMER başvurusuna verilen yanıtla "2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı" ile sürecin tekrar başlatılacağı açıklanmıştı. 12 Mayıs 2019 tarihi itibari ile sürecin hala aynı olduğu ve Türkiye'nin pasif üye konumunda olduğu görülüyor. Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

VERİ GAZETECİLİĞİ

Deniz Seviyesinin Yükselmesi Hangi Asya Şehirlerini Tehdit Ediyor?
İklim değişikliği çağımızın en büyük sorunu. Bu yüzyılın sonunda deniz seviyelerinin en az 2 metre yükseleceği öngörülüyor. Ancak, birçok büyük Asya kenti alçak kıyı bölgelerinde yer alıyor ve bu durum yaklaşık 760 milyon kişiyi tehdit ediyor. Peki bu durumun önüne geçmek için neler yapılabilir? Sorunun cevabı ve daha fazla detay için tıklayınız.

Geojournalism.org'dan Mekansal Verilerin Kullanımı Üzerine Eğitimler 
Geojournalism.org, gazetecilerin tasarımcıların ve yazılımcıların coğrafi verileri kullanarak veri görselleştirme yapmaları çevrimiçi kaynaklar ile çeşitli eğitimler sunuyor. Coğrafi verileri etkin bir şekilde kullanmak ise, yapılan projenin güvenilirliğini önemli ölçüde artırıyor ve onu ilgi çekici kılıyor. Siz de coğrafi verileri nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek ve projelerinize katkı sağlayabilecek kaynakları bulmak için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.

VERİ GÖRSELLEŞTİRME

Veri Görselleştirme Eğitim Materyalleri
Google Haberler İnsiyatifi’nin desteğiyle Albert Cairo tarafından hazırlanan çevrimiçi kurs veriyle ilgili çalışmak isteyen gazeteciler için iyi bir başlangıç noktası... “Hikaye Anlatımı ve Keşif için Veri Görselleştirme” kursu 4 modülden oluşuyor. Dersler verinin tanımı, nasıl ve hangi amaçlar için kullanıldığı, veri etiği, verilerin istatistik kart ve interaktif haritalama şeklinde kullanılması ile Google ve diğer geliştiricilerin hazırladığı çeşitli veri görselleştirme araçları konularını kapsıyor. Eğitim sonunda ise öğrenciler kendi veri setleriyle bir veri görselleştirme projesi hazırlayacak yetkinliğe sahip oluyorlar. Her an başlayabilir ve istediğiniz zaman istediğiniz yerde eğitiminize devam edebilirsiniz. Derslere buradan ulaşabilirsiniz.

Morp Sayesinde Veri İle Sanatsal Görseller Tasarlayabilirsiniz
Morph sanat ve verinin buluştuğu bir platform olarak ortaya çıkıyor. Ücretsiz ve açık kaynak bir araç olan Morph, verinin dahil olduğu her türlü yaratıcı tasarım, animasyon ve interaktif görselleştirme için kullanabiliyor. Araç, özellikle modern sanat ve yeni medya sanatları alanında kendini ifade etmek ve geliştirmek isteyen sanatçılar için çok büyük kolaylıklar sunarken; sıradan kullanıcıların da sanat eserini oluşturmasına olanak tanıyor. Kendi sanat eserinizi yapmak için hemen harekete geçin. 

Haftanın Grafiği 12 - Dairesel Grafik
Veriyi görselleştirirken en sık başvurulan biçimlerden olan dairesel grafik, veriler arasındaki alt-üst ilişkilerini ve aralarındaki kesişim ve ayrımlarını vurgulanmak için kullanılır. Her dairenin kapsam alanı hiyerarşide bir seviyeyi temsil eder. Dairesel grafik ve birçok veri görselleştirme yöntemi ile ilgili detaylara VOYD'un Medium adresinden ulaşabilirsiniz. 

VERİ SETİ

Net Data Directory İnternete Dair Veriler Sunuyor 
Net Data Directory, internet hakkında farklı veri kaynaklarından bilgi toplayarak bir dizin oluşturuyor. Sitede çeşitli ülkelerin merkez bankalarından, markaların sosyal medya raporlarına, Amazon'un yapay zeka asistanı Alexa'dan siber saldırı verilerine kadar internet ile ilgili düşündüğünüz her türlü veriye ulaşabiliyorsunuz.
Net Data Directory sayfasına buradan göz atabilirsiniz.

Veri Okuryazarlığı Derneği (VOYD), Türkiye'de veri okuryazarlığı, açık veri, açık hükümet, veri gazeteciliği, veri görselleştirme gibi alanlarda çalışmalar yapar, materyaller üretir, eğitimler düzenler.
Twitter
Medium
Facebook
Website
2019 Veri Okuryazarlığı Derneği (VOYD), 
Content licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp