Copy
Nieuwsbrief LiveAtlas september 2022
View this email in your browser
Juveniele Visarend. Foto: Harvey van Diek
Ha <<First Name>>,

Najaar en dus: vogeltrek. Visarenden, Huiszwaluwen, Tapuiten, Paapjes en andere zomergasten trekken weer zuidwaarts. De tijd van turen vanaf trektelposten en het doen van watervogeltellingen is ook weer begonnen. En natuurlijk wordt er volop gestruind en gezocht naar spannende soorten. Voor dat laatste biedt LiveAtlas een ideale, snelle manier van vogelwaarnemingen invoeren. Krenten op zijn lijstjes, wie wil dat nou niet?

In deze nieuwsbrief:
  • Opvallend veel Visarenden
  • Vraagje over dode vogels...
  • Een atlas van de Bommelerwaard
  • Vanaf nu mogelijk: medetellers toevoegen
  • Dagvlinders en libellen in LiveAtlas: waar let je op?
Veel leesplezier!
Dit najaar trekken er opvallend veel Visarenden door Nederland. Trektellers zien bovengemiddelde aantallen en ook op de LiveAtlaslijstjes staan er meer dan in andere najaren. 

Dankzij de groeiende populatie in Duitsland en Scandinavië zijn de aantallen trekkende Visarenden bij ons in de afgelopen 30 jaar meer dan verdubbeld. De kans om een Visarend te zien neemt jaarlijks nog steeds ietsje toe. Wat het flinke verschil van dit najaar met het gemiddelde van 2019-21 verklaart, is niet helemaal duidelijk. Misschien speelde de overheersende windrichting een rol. In augustus kwam de wind overwegend vanuit het noordoosten en begin september kwam de stroming overwegend vanuit het oosten en zuidoosten. Mogelijk stuwde dit wat meer Visarenden onze kant op. En je kunt speculeren of bijvoorbeeld opdrogende plassen vanwege de zomerhitte in Europa vogels van koers deed veranderen. Visarenden moeten ook op doorreis regelmatig een vis kunnen verschalken.

Vanaf 2016 mengen ook enkele broedvogels van eigen bodem zich onder de trekvogels. Dat zijn er nog niet zo veel dat ze de uitschieter kunnen veroorzaken. In 2022 ging het om 4 broedende paren: 3 in de Biesbosch en 1 op de Noord-Veluwe. Opgeteld brachten ze 10 jongen groot. 

 
Volwassen Visarend. Illustratie: Elwin van der Kolk

Vraagje: dode vogels bijhouden?


Dode vogels worden nog niet systematisch geteld in Nederland (op incidentele acties na). Er bestaat wel een portaal voor losse meldingen, maar dus nog geen echte monitoring. Vanwege de recente uitbraken van vogelziekten zoals hoogpathogene vogelgriep en Usutu overwegen we om het mogelijk te maken om dode vogels mee te kunnen tellen in LiveAtlas. 

We peilen graag de animo hiervoor. De dode vogels zouden optioneel en per lijstje bijgehouden kunnen worden. 
Mijn antwoord op de vraag
De groene kilometerhokken zijn al geteld voor de nieuwe vogelatlas van de Bommelerwaard in wording. Er worden nog tellers gezocht die willen helpen. 

Een atlas van de Bommelerwaard
 

Natuurwacht Bommelerwaard maakt een vogelatlas van alle broedvogels en wintervogels in het werkgebied. Alle kilometerhokken in de Bommelerwaard worden geteld met LiveAtlas. De tellingen zullen drie jaar in beslag nemen en dit jaar ging het eerste teljaar van start.


Door Cassandra van Altena en Arnout Mooij

De Bommelerwaard telt 190 kilometerhokken die geheel of gedeeltelijk in het gebied vallen. LiveAtlas wordt gebruikt om op een systematische manier de hokken te tellen: via een route die representatief is voor de biotopen in het hok tellen we in één uur alle vogels die we tegenkomen. Als telmethode is die van de Vogelatlas Nederland als uitgangspunt genomen. Elk kilometerhok wordt daarom twee keer in het broedseizoen, en twee keer in de winter geteld. Omdat de Bommelerwaard een relatief klein gebied is, worden álle kilometerhokken op deze manier geteld en maken we geen gebruik van een ‘gouden grid’.

De tussenstand
In dit eerste teljaar hebben zestien tellers 67 kilometerhokken geteld in het broedseizoen. Van tevoren maakten we een lijst van 117 soorten die mogelijk in de Bommelerwaard broeden. Daarvan zijn 103 soorten dit jaar gemeld tijdens de tellingen. Het verschil wordt deels veroorzaakt door soorten die in kilometerhokken broeden die nog niet geteld zijn, zoals de Boomvalk. Nachtactieve soorten als uilen en rallen ontbreken begrijpelijkerwijs in de LiveAtlaslijstjes. Voor deze soorten, en bijvoorbeeld ook voor roofvogels en kolonievogels, voeren we aanvullende inventarisaties uit om ze goed in kaart te brengen. Zo leverde een bezoek aan het dak van een kantoorpand in Zaltbommel de leuke ontdekking op van 16 nesten van Visdieven. Helaas moeten we vaststellen dat er dit jaar voor het eerst sinds lange tijd geen Roerdomp heeft gebroed in de Bommelerwaard. Daarentegen was de Steltkluut een broedende soort die we niet hadden voorzien.
 
Talrijkste soorten 
De kilometerhoktellingen zijn vooral belangrijk om het voorkomen van (vrij) algemene soorten in kaart te brengen. Op basis van de gegevens uit de hokken die tot nu toe geteld zijn, zijn de meest talrijke soorten in het broedseizoen de Grauwe Gans, Spreeuw en Huismus. De soorten die in de meeste kilometerhokken zijn vastgesteld zijn de Houtduif, de Merel en de Tjiftjaf. Over twee jaar, als de dataset compleet is, zal een analyse worden uitgevoerd waarmee de verspreiding en de dichtheid van elke soort in de gehele Bommelerwaard bepaald wordt.
 
Vervolg
De volgende fase van ons project is het wintertelseizoen van december tot en met februari. Dezelfde groep tellers zal dan de reeds getelde kilometerhokken van het broedseizoen gaan inventariseren. Het afgelopen broedseizoen hebben we in totaal 21.012 vogels geteld. We verwachten dat dit aantal in de winter ruimschoots overtroffen wordt door de grote groepen ganzen die de Bommelerwaard dan bezoeken.

Meer informatie staat op de website van de Natuurwacht Bommelerwaard.
De inventarisatie voor de atlas leverde ook de vondst van 16 nesten van Visdieven op een kantoorpand op.

Medetellers toevoegen

 
Tot vorige week was het nog niet mogelijk om medetellers toe te voegen aan je telling. Dat kan nu wel. Zo verschijnen de tellingen die je samen doet in de overzichten van iedereen die erbij was.

Medetellers kunnen het lijstje ook zelf raadplegen op liveatlas.nl. Alleen de hoofdteller (degene die de telling invoerde) kan achteraf aanpassingen doen in de telling. 

Let op: in de app kun je de medeteller(s) alleen aan het einde van de telling via de bezoekgegevens toevoegen. 

Gerard Troost heeft een filmpje gemaakt waarin hij laat zien hoe je medetellers toevoegt. Bekijk het op YouTube.

De nieuwe functionaliteit is beschikbaar in de nieuwste versie van de apps Avimap en iAvimap en op de website. 

Vraag van een teller: waarom kan ik sommige soorten niet op 'aanwezig' zetten?

Antwoord: van schaarse en zeldzame soorten willen we graag een precies aantal of ten minste een schatting. Heb je de soort niet geteld, voer dan een schatting van het aantal in. 

Dagvlinders en libellen in LiveAtlas: waar let je op?

Wat gaaf om te merken dat veel van jullie naast de vogels ook de vlinders en de libellen mee willen tellen! We zijn hier heel blij mee, het levert waardevolle gegevens op. Een paar dingen om op te letten:

Complete of incomplete lijstjes?
Complete lijstjes (dus: alles wat je ziet van die soortgroep geef je door) zijn voor ons het meest waardevol. Vind je het te veel werk om altijd complete lijstjes door te geven? Overweeg dan om het soms heel bewust wel te doen, maar niet altijd. We hebben liever wat minder, maar wel complete tellingen dan meer tellingen die allemaal incompleet zijn. Geef je liever gewoon af en toe door wat je ziet? Dat mag natuurlijk ook en wordt ook gewaardeerd. Let er dan wel op dat je aan het eind van de telling aangeeft dat je NIET ALLE soorten van de soortgroep hebt geteld! Dit laatste is heel belangrijk voor de analyses, dus ga hier bewust mee om!
 
Het nut van nultellingen
Nultellingen zijn heel erg belangrijk! Dus heb je vlinders of libellen aanstaan tijdens een vogeltelling maar zie je er geen enkele, zet de soortgroep dan niet uit! Geef gewoon achteraf aan dat je de soortgroep compleet hebt geteld en je nultelling is een feit. Hieruit kunnen wij dingen berekenen als trefkans, vliegtijd en schattingen in voorkomen en aantal individuen. Nultellingen zijn bijvoorbeeld heel informatief in het geval van herhaalbezoeken of op plekken waar het leefgebied niet geschikt is.

Aanwezigheid of aantallen?
Sommige tellers geven liever alleen de aanwezigheid van soorten aan, terwijl andere tellers ook de individuen tellen. Dat is allebei goed. De informatie over de aanwezigheid van soorten gebruiken we om een goed beeld te krijgen van de verspreiding. Met de aantallen kunnen we schattingen maken van de (veranderingen in) populatiegrootte.
Geef je weleens lijstjes door waarin je sommige soorten telt en andere op aanwezig zet? Overweeg dan om toch de moeite te nemen om ook die soorten te tellen. Daarmee maak je je lijstje net wat meer waard!
 
Herhaalbezoeken
Kom je vaak in hetzelfde gebied? Zulke herhaalbezoeken zijn waardevol voor de analyses! Dus denk niet: “Hier hoef ik nu niet meer te tellen, dat heb ik de vorige keer al gedaan.” Juist het keer op keer tellen van hetzelfde gebied, bijvoorbeeld op verschillende tijdstippen en in verschillende tijden van het jaar, geeft extra informatie.
 
Opstartprobleempje?
We merken dat sommige tellers in het begin (2020/2021) niet altijd doorhadden dat ze tijdens hun vogeltellingen ook standaard de vlinders en de libellen hadden aanstaan. Dat heeft soms geresulteerd in zogenaamde "valse nullen": lijstjes die zijn vastgelegd als compleet, maar waarvan de soortgroep in werkelijkheid niet helemaal (of helemaal niet) is geteld. Herken je dit? Loop dan je eigen tellingen uit die tijd nog even na om het zo nodig te corrigeren.
 
Heb je nog vragen over de LiveAtlas-tellingen van dagvlinders en libellen, neem dan contact op met Gerdien Bos (gerdien.bos@vlinderstichting.nl). Heel erg bedankt voor jullie inspanningen!

 

Wie valideren de lijstjes?


Per ongeluk een verkeerde soort invoeren of het verkeerde kilometerhok selecteren waarin je een uur telt. Het overkomt iedereen weleens. Om de gegevens in de database van LiveAtlas zo goed mogelijk te houden, kijken we achter de schermen geregeld naar de binnenkomende lijstjes. Dat doen we samen met validatoren uit verschillende regio's. Misschien heb je al eens een mailtje van ze gehad. Dit zijn de validoren die je een handje helpen om je lijsten zo goed mogelijk te verwerken:
  • Friesland en Groningen: Koert Scholten
  • Noord-Holland: Kees Scharringa
  • Flevoland: Koert Scholten
  • Utrecht: Kees Scharringa
  • Drenthe en Overijssel: Harm Meek
  • Gelderland: Kees Scharringa
  • Zuid-Holland: Rob Berkelder
  • Limburg: Fred Hustings
  • Zeeland en Noord-Brabant: Hidde Bult

Veel plezier in het veld!


Groeten van het team en de validators: Paul van Els, Fred Hustings, Albert de Jong, Gerard Troost, Erik van Winden. Koert Scholten, Kees Scharringa, Rob Berkelder, Harm Meek, Hidde Bult en Fred Hustings.

Contact met het team
Copyright © 2022 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp