Copy
View this email in your browser
Lectoraat Employability
Academie voor Business Studies
Nieuwsbrief september 2022
Beste <<Last Name>>

Werken aan employability is nu misschien nog wel belangrijker dan ooit. De COVID-19-pandemie liet ons zien hoe kwetsbaar de arbeidsmarkt is en de stijgende inflatie vergroot de kans op een recessie. "Career shocks" liggen op de loer en vergroten de noodzaak om bewust na te denken over de eigen loopbaan en inzetbaarheid. Daarom doet promovendus Ton Tol hier onderzoek naar in een mooie samenwerking met Bank of New York Mellon.

Als het gaat om employability en de eigen loopbaan ligt er verantwoordelijkheid bij zowel de werknemer als de organisatie en de leidinggevende. Joost Hoedemakers onderzoekt in zijn promotietraject de impact van investeren in relationeel leiderschap op employability. Hierbij werken we samen met Zuyderland Thuiszorg B.V.

Om na te kunnen denken over de eigen loopbaan is het essentieel jezelf èn je omgeving te kennen. We willen u dan ook graag uitnodigen voor de collegereeks Toekomstbestendig bedrijfsleven en het event Duurzame Loopbanen. Beide events zijn gericht op het beter kennen van relevante ontwikkelingen in de omgeving en het begeleiden van medewerkers in het ontwikkelen van zelfkennis. Dit en nog veel meer in deze nieuwsbrief.

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groeten,
Prof. dr. Jol Stoffers
Lector Employability
Nieuws uit het lectoraat
Collegereeks Toekomstbestendig Bedrijfsleven
Het nieuwe studiejaar is wederom begonnen met de vierdelige collegereeks Toekomstbestendig Bedrijfsleven. Het tweede gastcollege, over het actuele thema Circulaire Economie, werd vorige week verzorgd door Danielle Twardy-Duisters  
Wat is circulaire economie, wat betekent dit voor het bedrijfsleven en waar liggen de kansen? Welke meervoudige waarde en impact kan het bedrijfsleven creëren? Met deze vragen gaan onze studenten Business Studies onder andere in de minor Circulaire Economie aan de slag.
Interesse in het bijwonen van de laatste sessies? Neem dan snel contact op met Erik Canisius.
Relationeel leiderschap draagt bij aan employability
In het kader van zijn promotieonderzoek, bood Joost Hoedemakers, onderzoeker bij het lectoraat Employability, de afgelopen maand de managers en wijkverpleegkundigen van Zuyderland Thuiszorg B.V. intervisiesessies aan. Het doel van deze sessies is het verbeteren van de employability van werknemers door te investeren in relationeel leiderschap. In navolging van de eerdere workshops voor de wijkverpleegkundigen en managers van Zuyderland, zijn deze intervisiesessies gericht op het middels zelfreflectie verder ontwikkelen van relationeel leiderschap.
Opnieuw onthulden de bevindingen het belang van het investeren in de relatie tussen verpleegkundigen, managers van Zuyderland en hun teamleden, o.a. door specifiek aandacht te schenken aan thema’s zoals vertrouwen, respect en ethisch handelen. Tevens onthulde de sessies ook het belang van psychologische veiligheid op zowel team- als organisatieniveau. Dit promotieonderzoek wordt begeleid door promotor Jol Stoffers en co-promotor Arne Vanderstukken. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Joost Hoedemakers.
Promovendus Ton Tol onderzoekt career shocks
Door snelle technologische ontwikkelingen, zoals Artificial Intelligence, robotisering en blockchain, is de werkcontext complexer, dynamischer en onvoorspelbaarder geworden. Onverwachte, disruptieve en oncontroleerbare gebeurtenissen die van invloed zijn op de loopbaan worden ook wel career shocks genoemd.
De Covid-19-pandemie is hiervan een extreem voorbeeld, maar u kunt hierbij ook denken aan reorganisatie, ontslag, of het wegvallen of wijzigen van werkzaamheden door de implementatie van een nieuw softwarepakket.

Career shocks zetten mensen aan om bewust over hun loopbaan na te denken en hebben invloed op hun loopbaangedrag. Loopbaanonderzoek heeft zich tot nu toe voornamelijk gericht op individueel eigenaarschap, flexibiliteit en zelfsturend gedrag. Het nieuwe gedachtegoed van de duurzame loopbaan vult die nadruk op de persoon aan met een focus op de context waarin een loopbaan zich ontwikkelt. Daarnaast wordt nu ook de rol van grote gebeurtenissen en veranderingen in het verloop van de loopbaan meegenomen.

Er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar de invloed van career shocks op de loopbaan. Ton Tol promoveert op het onderwerp en onderzoekt de invloed van career shocks op de relaties tussen zelfmanagement op het werk, de aansluiting tussen de persoon en zijn of haar baan, en duurzame inzetbaarheid.
Hij voert dit promotieonderzoek uit bij Bank of New York Mellon, een wereldwijd effecten bewaar- en dienstverleningsbedrijf, waar meer dan 50.000 financiële professionals werken. Dit promotieonderzoek wordt begeleid door promotoren Annet de Lange en Jol Stoffers.
Meer interessante links
Lezen: Nieuw wetenschappelijk model Brede Welvaart
Welvaart gaat over meer dan geld alleen. Het gaat ook over sociale samenhang, gezondheid en een goede leefomgeving, kortom: brede welvaart. Hoe kunnen beleidsmakers dit brede concept in besluitvorming verweven? Onderzoeksinstituut TNO ontwikkelde er een model voor. Hier leest u er meer over.
Luisteren: Waar komt het personeelstekort vandaan en wat kunnen we ertegen doen?
Vraag je je ook af waarom we in zoveel verschillende beroepen en sectoren "ineens" zo veel mensen tekort komen? Zo plotseling is dit niet, zegt Didier Fouarge van Maastricht University School of Business and Economics, in dit interview op NPO Radio 1.
Lezen: Herijken en omdenken
Op de website van sociaal-economisch Kennisinstituut Neimed een interview met Martin de Beer, wethouder Economie, Arbeidsmarkt en Sport bij de gemeente Heerlen, en Jol Stoffers. "Het is van belang dat mensen de kans om zich te ontplooien krijgen én grijpen."
Agenda

Verder op weg met Loonbaanchecks
In de afgelopen twee jaar hebben Saxion, HAN, Zuyd en OU met financiële ondersteuning van Instituut Gak onderzoek gedaan naar het gebruik, de kwaliteit, de werking en effectiviteit van Loopbaanchecks. Op 30 september delen de onderzoekers de resultaten tijdens het evenement "Verder op weg met Loonbaanchecks".

U hoort de belangrijkste inzichten en gaat aan de slag met werkwijzen die de effectiviteit van loopbaaninterventies kunnen verhogen.

Meer informatie over het programma en de workshops vindt u hier.

Locatie: Saxion Deventer, Handelskade 75, Deventer
Datum: 30 september 2022
Tijd: 13:15 tot 17:00
Aanmelden

Masterclassreeks Arbeidsmarktvraagstukken - de rol van de Publiek-Private Samenwerking

Zowel in het bedrijfsleven als in de samenleving is strategisch samenwerken steeds meer van belang om verschillende partijen bij elkaar te brengen, te beïnvloeden, inspireren en verbinden. Wilt u weten hoe deze verschillende partijen bij elkaar gebracht kunnen worden? En wilt u meer zicht op de toegevoegde waarde van Publiek-Private Samenwerking bij het aanpakken van arbeidsmarktvraagstukken? Bekijk dan de Masterclassreeks Arbeidsmarktvraagstukken - de rol van Publiek-Private Samenwerking.

Deze masterclass geeft inzicht in hoe deze samenwerking vormgegeven kan worden, welke uitdagingen er zijn en hoe deze het hoofd geboden kunnen worden. Tijdens de masterclasses koppelen we de laatste inzichten aan de ervaringen van bedrijven en organisaties.

Meer informatie in inschrijven op de website van Zuyd Professional.

Data: 4 & 18 Oktober, 11 November 2022
Tijd: 13.00 - 17.00
Locatie: Heerlen

Aanmelden
LinkedIn
E-mail
Website
Facebook
Copyright © 2022 Zuyd Hogeschool, All rights reserved.


Indien u deze e-mails niet meer wilt ontvangen, kunt u zich hier uitschrijven. Let op: u ontvangt dan ook geen uitnodigingen voor de kenniskring.

Inschrijven voor deze nieuwsbrief kan hier.


Email Marketing Powered by Mailchimp






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zuyd Hogeschool · Ligne 1 · Sittard, 6131 MT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp