Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

Πρόσφατα διάβασα το εξής, που είπε κάποιος:

"Τα σημερινά ταλέντα ζουν τις ζωές τους μέσα στην εκτυφλωτική λάμψη της δημοσιότητας, που διαβρώνει τη δημιουργικότητά τους σαν τοξική βροχή". 


ενδιαφέρον, αρκετά ακριβές κι επίκαιρο. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι αυτός ο κάποιος το είπε αυτό το 1824.
Και ότι αυτός ο κάποιος ήταν ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε

όλα μένουν τα ίδια, πάντα 


ο κόσμος προχωράει σε κύκλους και κάθε γενιά γκρινιάζει για τα ίδια πράγματα. Τέλος πάντων. Πάμε να δούμε τι έχουμε να πούμε. 

ο πύραυλος που λέγαμε την άλλη φορά 
δεν εκτοξεύτηκε -η εκτόξευση αναβλήθηκε, για τεχνικούς λόγους
είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από τον αγώνα της Εθνικής μπάσκετ με την Ιταλία
εν τω μεταξύ, ας διαβάσουμε κάτι για να κατευνάσουμε λίγο το δέος και τον ενθουσιασμό μας για την επιστροφή στ' άστρα
όπως λέει εδώ, η επιστροφή αυτή δεν γίνεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους
ο πύραυλος αυτός, που θα πάει το διαστημόπλοιο Orion στο φεγγάρι, φτιάχτηκε με παλιά τεχνολογία και ανακυκλωμένα υλικά, όχι για λόγους περιορισμού του κόστους (δεν περιορίστηκε το κόστος -πάλι πανάκριβος είναι) αλλά επειδή έτσι ξέρει να τον φτιάχνει το εργοστάσιο στην Αλαμπάμα. Και πρέπει να φτιάχνεται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο στην Αλαμπάμα γιατί αλλιώς οι γερουσιαστές της Αλαμπάμα δεν πρόκειται να εγκρίνουν κανένα κονδύλι για τη ΝΑΣΑ
έτσι γίνονται οι δουλειές σε όλα τα δημοκρατικά κράτη του κόσμου
το θέμα είναι ότι σήμερα μια ιδιωτική εταιρεία (ναι, αυτή του ανυπόφορου Ήλον Μασκ) έχει φτιάξει έναν ακόμα πιο τρομερό πύραυλο, ο οποίος όχι μόνο είναι πολύ πολύ πιο φτηνός, αλλά επαναχρησιμοποιείται κιόλας. 
εκτοξεύεται, επιστρέφει και ξαναπροσγειώνεται.
αυτό είναι το θέμα του άρθρου του Economist

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται και που θα επηρεάσουν σημαντικά και τις δικές μας ζωές: μεθαύριο στο UK, στις 25 Σεπτεμβρίου στην Ιταλία και στις 8 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Παραδόξως, κάποια αισιόδοξα μηνύματα έρχονται μόνο από την τρίτη. 

Το κείμενο θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί

και τώρα, τα λινξ


Αν και οι περισσότερες οικονομίες του κόσμου έχουν επιστρέψει σε απολύτως κανονική λειτουργία, ένα πράγμα δεν έχει επανέλθει στην προ-πανδημίας κατάσταση: δεν έχουν γυρίσει όλοι και όλες στο γραφείο. Κάποιες εταιρείες δεν το ζητούν καν ακόμα από τους εργαζόμενους, άλλες διαπιστώνουν ότι ακόμα κι αν το ζητήσουν, οι υπάλληλοι δεν το θέλουν. Αυτό έχει ήδη συνέπειες και θα έχει συνέπειες και στο μέλλον, κάποιες εκ των οποίων αναπάντεχες. 

Εν τω μεταξύ, μερικά πρώτα στοιχεία δείχνουν μια ανησυχητική τάση: η Covid ενδέχεται να έχει επιδεινώσει την υγεία όχι μόνο όσων πάσχουν από long Covid, αλλά όλων όσοι έχουν περάσει Covid. 

Με αφορμή το θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αυτή η χρήσιμη τοποθέτηση που υπογραμμίζει ότι οι κοσμοϊστορικές αλλαγές που προκλήθηκαν από τις παρεμβάσεις του ήταν εντελώς αθέλητες και ακούσιες. Δεν είχε προβλέψει καθόλου ότι το εσωτερικό και εξωτερικό "άνοιγμα" που προσπάθησε για τη χώρα του θα οδηγούσε στη διάλυσή της. 

Σημαντικό: μετά από δεκαετίες αργόσυρτης εξέλιξης, οι προσπάθειες στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται ότι βγάζουν ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα με πρωτοφανή ρυθμό. Είμαστε στο στάδιο να αρχίσουμε να φοβόμαστε για τυχόν ατυχήματα; Όχι ακόμα, λέει, αλλά σχεδόν σίγουρα όταν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δεν θα το καταλάβουμε εγκαίρως. Σχετικό βιβλίο ένα (μόνο πεντέμισι λίρες το έχει, χμ), σχετικό βιβλίο δύο

Ένα άλλο πράγμα για το οποίο θα χρειαστεί να ανησυχήσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον: όταν φτιαχτούν κανονικοί κβαντικοί υπολογιστές (πράγμα πάρα πάρα πάρα πολύ δύσκολο -αυτά που υπάρχουν σήμερα είναι πολύ πρώιμα υποτυπώδη πρότυπα) κάθε κρυπτογράφηση που υφίσταται σήμερα στον κόσμο θα καταστεί άχρηστη. Κάποιοι, βεβαίως, έχουν ήδη αρχίσει να το κοιτάζουν το θέμα.  

Σε ένα πρόγραμμα που έτρεξε σε εννέα Γαλλικές επαρχίες, ένας αλγόριθμος ανέλυσε δορυφορικές εικόνες και ανακάλυψε 20 χιλιάδες (!) αδήλωτες πισίνες. Η εφορία θα σπεύσει να εισπράξει, και το πρόγραμμα σύντομα θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. 

Πώς τα αυταρχικά καθεστώτα στρέφονται κατά των πολιτών τους εφαρμόζοντας αφηγήματα περί "προδοτών" και "πέμπτης φάλαγγας". 

Πώς λογοκρίνει η Κίνα δυτικές ταινίες και σειρές; Ένας κάθισε και μελέτησε 100 επεισόδια του "The Big Bang Theory" και βρήκε όλες τις σκηνές που έχουν κοπεί, κατηγοριοποιώντας τις ανάλογα με την αιτία. Πολύ ενδιαφέρον και καλοφτιαγμένο. 

Μια απάτη που θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε έναν άνθρωπο του 2004, ας πούμε: επιτήδειοι έφτιαχναν ψεύτικους verified λογαριασμούς στο Spotify ανύπαρκτων μουσικών, και μετά υπέβαλαν αυτούς τους λογαριασμούς στο Instagram για να κάνουν τους αντίστοιχους λογαριασμούς verified. Μόνο που οι αντίστοιχοι λογαριασμοί στο Instagram δεν ήταν μουσικοί, αλλά ίνφλουενσερ, γιατροί κλπ, που ήθελαν το μπλε σηματάκι για τους δικούς τους λόγους. 

Σε ποια ηλικία πρέπει να παίρνουν τα παιδιά κινητό τηλέφωνο; Είναι ένα ερώτημα (και, αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, δεν είναι μόνο first world problem). Στις ΗΠΑ, λέει, υπάρχει η τάση να παίρνουν στα παιδιά πρώτα smartwatch, όχι κινητό. 

Η μεγάλη απάτη των "carbon offsets", εξηγημένη με απλά λόγια από το Τζον Όλιβερ. 

Πολύ όμορφο: The Tokyoiter

Φέτος, λέει, οι κριτικοί διαφώνησαν με το κοινό ως προς την αξιολόγηση των δημοφιλέστερων ταινιών περισσότερο από ποτέ. Θα πίστευε κανείς ότι πάντα οι κριτικοί διαφωνούν με το κοινό (που θέλει πιο λαϊκά πράγματα, blockbuster κλπ), αλλά στην πράξη αυτό δεν ισχύει όσο νομίζουμε. Φέτος, όμως, το χάσμα διευρύνεται. 

Αυτό, τέλος, θα συνεχίσω να το σκέφτομαι για πολύ καιρό. 

Είμαστε όλοι χοτ ντογκ. 

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2022 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.