Copy
LUMA-tiedekasvatuksen ajankohtaiset uutiset, tapahtumat ja tuoreimmat blogitekstit yhdessä uutiskirjeessä.
Etkö näe viestiä kunnolla?
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
Tutustu LUMA-keskusten tarjoamiin tiede- ja teknologiakerhoihin.

Ilmoittaudu tiede- ja teknologiakerhoihin

Puuttuuko syksylle vielä kiva harrastus? Ilmoittautuminen tiede- ja teknologiakerhoihimme käy parhaillaan kuumana. Kiinnosti teillä sitten teknologia, kemia tai monipuoliset tiedekokeet, löytyy päivittyvästä listauksesta kerhoja eri puolilla Suomea.

Tutustu valikoimaan ja tee syksystänne hieman hauskempi! 

Ilmoita koulusi tai muu oppimisyhteisösi mukaan

Tututu haasteisiin ja ilmoittaudu mukaan kilpailuun.

Millennium Youth Prize -kilpailun haasteet on nyt julkaistu

Opettaja – onko sinulla ryhmä, joka innostuu haasteista? Tekniikan Akatemia -säätiö, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Tampereen yliopisto järjestävät innovaatiokilpailun nuorille, jotka haluavat ratkoa globaaleja kestävän kehityksen haasteita.
 
Kilpailun haasteet on nyt julkaistu:
- Millaisia ovat tulevaisuuden hyvät biomateriaalit ja tuotteet?
- Mistä ravinteet kasvintuotantoon?
- Miten saamme suurkaupunkien ilmanlaatua puhtaammaksi ja samalla ne ilmastoneutraaleiksi?

Tutustu haasteisiin ja ilmoittaudu mukaan!
Tutustu Lahden kampuksen kivi- ja mineraalikokoelmaan.

Merkittävä suomalainen kivi- ja mineraalikokoelma on nyt esillä Lahden Tiedepuistossa

Helsingin yliopiston Päijät-Hämeen LUMA-keskus sai Matti Långin perikunnalta suomalaisten kivien ja mineraalien kokoelman. Matti Långi oli kivi- ja mineraaliharrastaja Lahdesta. Kokoelma on hänen toiveidensa mukaisesti nyt näyttely- ja tiedekasvatuskäytössä. Kokoelmaan pääsee myös tutustumaan vapaasti osoitteessa Niemenkatu 73 rakennuksen aukioloaikojen puitteissa.
 
Lisätietoa kokoelmasta
 
Tutustu Unijunior-työpajoihin.

Unijunior tarjoaa lapsille tiedetyöpajoja ruotsiksi

UniJunior järjestää 10 tiedetyöpajaa ruotsinkielisille lapsille 3-6-luokilla lukuvuonna 2022-2023. Työpajoissa lapset saavat tutustua tutkimukseen uusilla, kiinnostavilla ja jännittävillä tavoilla. Unijunior toiminnan tavoitteena on kasvattaa lasten kiinnostusta tiedettä kohtaan.

Jokaisessa työpajassa esitellään kysymys tai ongelma, jota lapset tutkivat sitten yhdessä tutkijan tai muun asiantuntijan kanssa monitieteellisestä näkökulmasta.

Tutustu Helsingissä järjestettäviin työpajoihin ja ilmoittaudu mukaan.

Kehitä ammatillista osaamistasi

Tutustu maksuttomiin verkkokursseihimme.

Verkkokursseiltamme tukea laaja-alaisten oppimiskokonaisuuksien rakentamiseen

Kaipaatko tukea laaja-alaisen oppimiskokonaisuuden rakentamiseen? Haluaisitko sisällyttää opetukseesi esimerkiksi ilmastonmuutokseen tai digitalisaatioon liittyviä teemoja? Tervetuloa nappaamaan vinkit maksuttomille verkkokursseillemme, jotka ovat avoinna koko syksyn ajan. Kurssien oppeja voit soveltaa varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Kurssista 1 sanottua:
”Kiitos todella mielenkiintoisista kurssiosuuksista. Sain paljon uutta tietoa ja vahvistusta omalle ajattelulleni. Tämän hetken maailmantilanteeseen todella tärkeä kurssi, jonka todella toivon monen alamme opettajan käyvän.”

Lue lisää ja klikkaa itsesi kurssille tästä.
 
Ilmoittaudu syksyn LUMATIKKA kursseille.

LUMATIKKA-kurssit toteutetaan viimeistä kertaa - vielä ehdit osallistua!

Opettaja, suositut LUMATIKKA-verkkokurssit ovat alkaneet viimeistä kertaa ohjatusti. Nyt on mahdollisuutesi saada maksutta tukea opetustyöhösi sekä päivittää innostavan ja toiminnallisen matematiikan opetuksen taitojasi! Koulutus on suunnattu opettajille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Koulutuksen tehtäviä voi palauttaa 13.11. saakka.

”Jos en olisi käynyt tätä kurssia, niin olisin jäänyt paljosta paitsi. Kokonaisuus oli minulle silmiäavaava, ja sain työhöni uusia tuulia, joita voin käyttää päivittäin.”

Lue lisää koulutuksesta ja liity kurssialueelle nettisivultamme.
Ilmoittaudu kemian tiedekasvatuksen päivään.

Tervetuloa 16.9. Kemian tiedekasvatuksen päivään!

Maksuton tapahtuma on suunnattu opettajille, tuleville opettajille sekä kaikille kemian tiedekasvatuksesta ja kestävästä kemiasta kiinnostuneille.
 
Aamupäivällä on mahdollisuus vierailla Helsingin yliopiston kemian osaston laboratorioissa.
Iltapäivä on täynnä upeita ja mielenkiintoisia puheenvuoroja kestävästä kemiasta ja innovaatioista: Professori Ilkka Kilpeläinen (HY), Tutkimusprofessori Ali Harlin (VTT), Tutkimusjohtaja Jussi Loponen (Fazer), Tutkimusjohtaja Mari Granström (Origin by Ocean) ja Asiantuntija Pirjo Pietikäinen (Muoviteollisuus). Puheenvuoroja voi seurata etänä. Illalla vietetään Kemian opettajankoulutusyksikön 21v. juhlaa.
 
Lue juttu verkkosivuillamme.

Jaettua valoa keräämässä

Kansalaistiede tarjoaa lukiolaisille mahdollisuuden osallistua tieteelliseen tutkimusprojektiin. Yhteistyö seitsemän lukion ja Jyväskylän yliopiston välillä Jaettu valo -hankkeessa ei rajoitu vain aineistokeruuseen, vaan vuorovaikutus sukeltaa paljon syvemmälle. Jatka lukemista verkkosivuillamme.

Muuta ajankohtaista

Ensimmäinen jakso Suuntaa tekniikan alalle -podcastistä on nyt julkaistu

"Kun itse lähdin tekniikan alalle, en oikein tiennyt mitä kaikkea tekniikan ala pitää sisällään? Tekniikan alan työtehtävien kirjo on huiman laaja: aina rakennustekniikasta ydinvoimaan ja osaamisen johtamisesta henkilöstöjohtamiseen saakka!"
 
Suuntaa tekniikan alalle! -tapahtuman ensimmäisessä podcast -jaksossa on vieraana Jenni-Maria Palomäki, Head of Learning and Competence Development ABB
 
 

Ajankohtainen materiaalinosto: Bee Bot -robotit opetuksessa

Diasarja sisältää runsaasti erilaisia ideoita lasten ohjelmoinnin opetukseen ja monialaiseen opiskeluun. Materiaali on tarkoitettu ohjaajan käyttöön.

Bee Bot -robotit opetuksessa on lisensoitu Creative Commons BY- NC-SA-lisenssillä, eli materiaalin levittäminen ja muokkaaminen on sallittu, kunhan tekijöiden nimet säilyvät mukana ja jatkoversiot julkaistaan samalla lisenssillä.

Materiaalin tekijä Anna-Maija Partanen, 2022

Avaa Bee Bot -robotit opetuksessa (pdf-tiedosto)
 

Päiväni avaruustutkijana -työpajatapahtuma 20.9.2022 Tiedekulmassa

Läh­tö­lau­kaus ava­ruu­teen! Täs­sä koko per­heen työ­pa­ja­ta­pah­tu­mas­sa pää­set hyp­pää­mään uni­ver­su­min pyör­tei­siin ava­ruus­tut­ki­ja­na ja ko­kei­le­maan, mi­ten ava­ruut­ta tutkitaan käy­tän­nös­sä. Työ­pa­ja­pis­teil­lä pää­set muun muas­sa ra­ken­ta­maan ves­sa­pa­pe­ris­ta au­rin­ko­kun­taa, tu­tus­tu­maan ih­ka­oi­kei­siin me­teo­riit­ti­näyt­tei­siin, kur­kis­ta­maan läm­pö­ka­me­raan sekä op­pi­maan mi­ten pil­vet syn­ty­vät.  

Tule Tie­de­kul­maan 20.9. klo 16 alkaen ko­kei­le­maan ja tut­ki­maan tut­ki­joi­den ja tie­de­kas­vat­ta­jien avul­la, mi­ten avaruustie­det­tä teh­dään!

Tutustu työpajoihin Tiedekulman verkkosivuilla
 

Yhteistyökumppaneiltamme

Tutustu TuKoKe-kilpailun tunnelmiin videolla.

Tervetuloa mukaan Tutki-kokeile-kehitä-kilpailuun!

Tutki-kokeile-kehitä eli TuKoKe on tiede-, teknologia- ja tuotekehityskilpailu 4–20-vuotiaille. Kilpailutyö voi liittyä mihin tieteenalaan tahansa, ja sen voi tehdä yksin tai ryhmässä, koulussa tai vapaa-ajalla. Kilpailutöiksi sopivat esimerkiksi erilaiset koulussa tuotetut projektityöt. Tervetuloa mukaan!

TuKoken ilmoittautuminen on avattu. Aikaa kilpailutöiden jättämiseen on 1.2.2023 asti. Lisätietoa kilpailusta: tukoke.fi.

Katso tunnelmia viime kevään lopputapahtumasta videolla.
Tutustu MAOL:in järjestämiin koulutuksiin.

Ajankohtaista täydennyskoulutusta MAOLilta

MAOL ry:n koulutuspäivät Otaniemessä, Espoossa 7.–8.10 teemalla Teknologian aalloilla, I teknologins vågor.
Lue lisää koulutuspäivistä

MAOL järjestää runsaasti myös OPH-hankekoulutusta, joka on osallistujille ilmaista. Vielä ehdit mukaan esimerkiksi 28.9. Kemikaalivaraston vastuuhenkilö -koulutukseen Helsinkiin. Lisäksi tulossa koulutusta mm. alakoulun fysiikan ja kemian opetukseen sekä digitalisaatiosta yläkoulussa ja lukiossa.
Lue lisää MAOLin koulutuksista

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Lähetä meille sähköpostia