Copy
Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen?
Bekijk deze email in je browser
Online podium voor textielkunst, -ambacht en -technieken.

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER          

Beste <<First Name>>,
 

Het najaar gaat weer beginnen! Met nieuwe tentoonstellingen, workshops en nieuwe uitdagingen!

In september hebben we natuurlijk altijd het Open Monumentenweekend. Officieel het het nog steeds Open Monumentendag. Terwijl het toch echt twee dagen zijn. Deze keer is dat op 10 en 11 september. In het hele land zijn er veel monumenten gratis te bezoeken en ook musea hebben soms een bijzonder programma dat vaak gratis is. De mogelijkheden bij je in de buurt kun je vinden op de website Open Monumentendag 2022.

Andere exposities vind je hieronder in de nieuwsbrief en natuurlijk ook op onze vernieuwde website. Na 5 jaar vonden we het tijd voor een opfrisser van de vormgeving. Daarnaast biedt de nieuwe opzet technisch meer mogelijkheden om jullie zelf aan het woord te laten over textiel, wat je ermee doet en wat je ervan wilt weten. Daar horen jullie later in het najaar meer over.

Als je opmerkingen of suggesties hebt over de inhoud van het Textielplatform (en natuurlijk ook over deze nieuwsbrief) dan horen we het graag.

Veel plezier weer met deze nieuwsbrief en tot ziens in oktober! 

De website van Textielbibliotheek is vernieuwd!! 
Meer dan 11.000 textielboeken te leen! 

(BINNENKORT OF NU AL) TE ZIEN EN/OF ONLINE TE BEKIJKEN:

TRADITIE IN TEXTIEL

Kledingstukken die meestal door nijvere vrouwenhanden werden vervaardigd en kunstig gemaakte traditionele voorwerpen tonen de gebruiken in het dagelijks leven. Wat droegen gezinsleden zoal thuis, op school, in de kerk, op een feestje en in de rouw. Van rijkversierde babymutsjes en hoge hoeden tot versierde schorten en charmante zijden jurken.  Museum Heerenveen laat deze zomer de modetrends van de 19e en 20e eeuw in Friesland zien.
Lees meer >

Traditie in Textiel
Museum Heerenveen

YASMINA AJBILOU

Speciaal voor haar eerste solotentoonstelling creëert Yasmina Ajbilou nieuwe ontwerpen in de vorm van eigentijdse kleurrijk gedecoreerde kaftans. Ajbilou reflecteert hiermee op de tradities en technieken die ze kent vanuit haar Marokkaanse achtergrond: ‘In deze tentoonstelling verweef ik persoonlijke verhalen in mijn ontwerpen. Zo vertel ik over mijn achtergrond en over wie ik nu ben. Alles is samengebracht in een drieluik van silhouetten waartussen je kunt ronddwalen.’ In het Utrecht Lokaal (in het Centraal Museum in Utrecht) worden drie installaties van kaftans gecombineerd met keramieken schoenen en sieraden en een serie foto’s. De kaftans van Ajbilou zijn rijk versierd: de kleurrijke elementen vormen kunstwerken op zich en weerspiegelen persoonlijke verhalen. Het levert een intieme tentoonstelling op. 
Lees meer >

PEEPSHOW

'Peepshow' is een tentoonstelling voor nieuwsgierige mensen die te zien is in Kunsthuis Veere.
No Rush  (de organisator) is een mixed media collectief dat dit jaar is opgericht. De kunstenaars van No Rush komen uit verschillende kunstdisciplines en werken met verrassende mixed media techniekenen ongebruikelijke materialen. Samengesteld en gemaakt door Marijke Leertouwer, Alexandra Drenth, Fransje Smit, Irma Frijlink, Mathilde Hemmes, Marjolein Burbank en Flox den Hartog Jager.
Lees meer >

QUILT ART - TRACES

QuiltArt is een internationale groep van 19 textielkunstenaars , opgericht in 1985. Zij willen het quilten als expressievorm meer kwaliteit wil geven, waardoor deze werken als een op zich zelf staande kunstvorm gezien worden. Kwaliteit en originaliteit staan voorop. Regelmatig wordt hun werk in Europa en Noord-Amerika geëxposeerd. Nu te zien bij HighFiveArt. Exposanten bij de tentoonstelling QA-Traces zijn: Eszter Bornemisza (Hun), Jette Clover (B), Yael David-Cohen (UK), Fenella Davies (UK), Dirkje v.d. Horst-Beetsma (Ned.) Sue Hotchkis (UK), Inge Hueber (BRD), Sara Impey (UK),Cherilyn Martin (Ned), Gabi Mett (Brd) Dominique Nash (USA) Mirjam Pet-Jacobs (Ned), Karina Thompson (UK), Janet Twinn, Isabelle Wiessler (Brd) Charlotte Yde (Den). Te zien bij High Five Art in Baarle Nassau.
Lees meer >

QUILT STORIES
join Lisa Walton as she chats to innovative textile artist SHANNON CONLEY

NB. Voor iedereen die er nog niet helemaal aan gewend is om een ondertiteling
bij de videos te regelen is hier de handleiding te vinden.

KUNST VAN VILT

Agatha Regeer en Linda Dezijn exposeren vanaf donderdag 22 september tot en met zondag 5 november in de Aventurijn in Epe. Samen laten ze een collectie vilt zien. En daarnaast exposeert Linda Dezijn ook schilderijen, inkttekeningen en zijdeschilderringen.
Lees meer >

TEXTIELFESTIVAL RONSE

Ronse (in België) kent een rijke textielgeschiedenis, maar ook vandaag nog heeft textiel haar plek in de stad, dankzij zin voor ondernemen, creativiteit en innovatie. Tijdens de vijfde editie van het tweejaarlijkse Textielfestival slaan de dienst Toerisme, CC De Ververij en TIO3 opnieuw de handen in elkaar om te laten zien wat textiel in Ronse te bieden heeft. Van zaterdag 24 september t.m. zondag 25 september staan tal van activiteiten in het teken van textiel en kant op het programma.

In samenwerking met Living Lace vzw.

Locatie: CC De Ververij - TIO3 - Toerisme Ronse
+ andere locaties in het kader van de tentoonstelling 'The Hidden Side of Lace'

Lees meer >

Textile Talk: Contemporary Curves with Audrey Esarey

KUNSTROUTE LEIDEN - STIQS

Op 24 en 25 september organiseert museum de Lakenhal i.s.m. partners de Kunstroute Leiden. Er is natuurlijk allerlei kunst te zien waaronder textiele kunst. De expositie van StiQs is te vinden in Galerie 'De Lange Brug' StiQS is een groep van 10 kunstenaars, die sinds 2007 textiele materialen als uitgangspunt voor hun kunst nemen. Ze maken autonome beeldende kunst waarbij diverse materialen in zowel 2- als 3-dimensionele vormen toegepast worden.
Lees meer >

Magician of the desert:
Alphadi | Fashion Designer | V&A

TEXTIEL-ASSOCIATIES IN VERF

Sylvia de Boer exposeert in Museum het Wevershuis in Leiden schilderwerk dat erg aan weefsels doet denken. Ze zegt: "Door mijn techniek van steeds verf toevoegen en weghalen, met beitels en andere scherpe voorwerpen, ontstaat een verfhuid die aan weefsel doet denken. Altijd leuk, die lichte verwarring bij de kijker. Ik ben er niet op uit, ik schilder geen textiel, maar op veel plekken is de associatie onontkoombaar. Voor Het Wevershuis heb ik wel speciaal een kleiner werk gemaakt denkend vanuit textiel, het staat los van de rest van mijn werk."
Lees meer >

THE FASHIONWEEK

Het doel van The Fashionweek in Den Haag is om een ​​podium te creëren en nieuwe creatieven te begeleiden. Er is veel verborgen talent, maar er is weinig ruimte voor het podium dat ontwerpers van mode en textiel, modefotografen, sieradenontwerpers etc. goed kunnen gebruiken om te laten zien wat ze kunnen, en hopelijk een plek te veroveren in het moeilijke modemarkt te penetreren. The Fashionweek zorgt daarvoor met mode-evenementen, -shows, -tentoonstellingen, -workshops en samenwerkingen met bekende merken en culturele locaties. Voor het programma en de diverse locaties in Den Haag zie hun website. De week duurt van 26 september - 2 oktober.
Lees meer >

The Hague Fashionweek 2021
Aftermovie

JUBILEUMEXPO QUILTGROEP DE WEIDE

Van 30 september tm 2 oktober is de jubileumexpositie van Quiltgroep De Weide te zien bij wijkvereniging De Weide in Hoogeveen. Er zijn 150 quilts te zien. Daarnaast wordt er ook keramiek tentoongesteld.
Lees meer >

VAN CORSET TOT PAILLET

200 Jaar modegeschiedenis van het veengebied in het Veenkoloniaal Museum. Ze putten voor 100 % uit eigen collectie. In de 19de eeuw kwamen de Veenkoloniën tot grote bloei. Dit had ook invloed op het modebeeld. Klederdracht en het Gouden oorijzer verdwenen in de kast of werden omgesmolten en wie denkt dat men alleen maar in zwart liep zal zich verbazen. De Veendammer fotografe Helena Vegter heeft samen met Nederlands bekendste burlesque artiest Fay Loren met historiserende kleding op historische plaatsen in Veendam een begeleidende serie foto’s gemaakt voor de tentoonstelling. Met hun persoonlijke interesse in kostuumgeschiedenis brengen ze met enkele reconstructies de historische kleding tot leven. 
Lees meer >

STRINGS ATTACHED

Maja Houtman en Karin Kortenhorst vormen een bijzonder expositie-duo. Wat hen verbindt? Draad. Beter nog: zilverdraad. En daarin zit ook gelijk de tegenstelling: Maja verwerkt meters fijn draad in draagbare objecten, terwijl Karin juist de ruimte opzoekt en grote sculpturale objecten maakt. Door beide smeden in een ruimte samen te brengen ontstaat een interessant spanningsveld, dat de bezoeker zal verrassen en doen verwonderen. In het Zilvermuseum in Schoonhoven.
Lees meer >

Strings Attached
Maja Houtman en Karin Kortenhorst

TWEE EXPOSITIES MET KANT

Op 10 en 11 september is er een kanttentoonstelling in het Belgische Aarschot. Onder de titel: Vier-T-Kant organiseert de kantclub De Vlasblomme deze expositie. Meer informatie hier. Lees de QR-code!
Op dezelfde dagen is er een expositie van kantobjecten van Liedwien Roording & cursisten in de Galluskerk, Dorpstraat 31, in Angerlo. De expositie is open van 11.00 tot 16.30 uur.

ZELF (MEE)DOEN? 

Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om zelf mee te doen aan textielprojecten en evenementen. Ook een oproep plaatsen? Mail naar contact@textielplatform.nl

NEVERENDING FLAG TEXTILE + STORY

Het TPF 2022 wil rond het festival in Rosmalen fondsen werven voor de Stichting The Pollinators die actie voert voor de bescherming van alle 'bestuivers' (de bijtjes en zo). Het idee is om een A4 textielvlag te maken (een NFTS) en die op het festival te verkopen.. Alle NFTS worden gepresenteerd in een Chain of Compassion-tentoonstelling tijdens TPF2022 van 13 – 15 oktober. Elke A4 vlag is gedurende een minuut te koop tijdens TPF2022. Hoe meer mensen geïnteresseerd zijn in een NFTS, hoe hoger het bod.
Het totale opgehaalde bedrag van alle verkochte NFTS zal worden gedoneerd aan Stichting The Pollinators die zich actief inzet voor het beschermen en stimuleren van de bijen en andere bestuivers, evenals de biodiversiteit in ons land. Je kunt een of meer NFTS zelf maken en insturen. Hoe je dat moet doen staat op de website van het Textiel Plus Festival.
Lees meer >

SYMPOSIUM KLEURSTOF EN CHEMIE IN HISTORISCH PERSPECTIEF

Op vrijdag 30 september 2022 organiseert de Chemie Historische Groep (CHG) van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging in het TextielMuseum Tilburg een minisymposium over “Kleurstof en chemie in historisch perspectief”. U bent van harte welkom om aan dit symposium deel te nemen. Programma en inschrijving vindt u op hun website (onder Lees Meer).
Lees meer >

Knipmode naaistyling | Ruches en volants

ALLE MOLENS VAN MIJN HART

Het Quiltersgilde kondigt de lancering aan van de 2023-wedstrijd van de Pour l’Amour du Fil-show, die Nederland als eregast zal verwelkomen. De windmolens die er een sterk symbool van zijn, evenals het zeer mooie lied van Michel Legrand, inspireerden het thema van de wedstrijd:

“Alle molens van mijn hart”

Alles over deze wedstrijd lees je hier (het is wel in het Frans…)
Algemene informatie in het engels lees je hier. Voor de duidelijkheid: de wedstrijd staat open voor allerlei soorten textielwerk. Dus ook wevers, borduurders e.a. moeten zeker eens op de website gaan kijken als het ze leuk lijkt om mee te doen. In 2023 is er een grote tentoonstelling in Frankrijk van de ingezonden werken.
Lees meer >

Background & Textures:
How I Made The Artist

WORKSHOP MAJA HOUTMAN ZILVERMUSEUM

Ben je op zoek naar een leuke workshop in Zilverstad Schoonhoven? Dan is dit een unieke kans. Zilversmid Maja Houtman (van de expositie No Strings attached), die bekend staat om haar bijzondere werk met Zilverdraad, geeft eenmalig een workshop op zaterdag 17 september! In deze workshop ontdek je een beetje het Geheim van de Smid en maak je zelf een theezeef met echt zilverdraad. Een leuke manier om kennis te maken met zo'n andere soort draad!
Op zaterdag 24 september komt Karin Kortenhorst (van dezelfde expositie) naar het museum om er meer over te vertellen. Ze legt legt bijvoorbeeld uit hoe haar objecten tot stand komen. En natuurlijk is er die dag ruimte om Karin allerlei vragen te stellen. 
Lees meer >

HET SAAIE SYMPOSIUM

Deze zomer maakten kunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijsen samen met een groep Leidenaren de traditionele stof Saai. Met een mobiel atelier reisden ze door het Singelpark in Leiden en volgden ze samen de stappen van een eeuwenoud proces om deze populaire oude kledingstof te maken. Op 10 september wordt het resultaat van het project Van Kade tot Zelfkant ’s middags in Museum De Lakenhal onthuld. Die ochtend duiken ze dieper in de ambachtelijke én de sociale kanten van de Leidse saainijverheid in de 17e en de 21e eeuw.
Lees meer >

Make an English Paper-Pieced Necklace with Nicola of Daisy & Grace and Jenny! 

Textielplatform is een initiatief van STIDOC, waarin deelnemen:
Twitter
Facebook
Website
TextielTube
Copyright © 2022 Textielplatform.nl, All rights reserved.


Wilt u uw abonnement wijzigen of opzeggen?
Hier kun je je voorkeuren wijzigen of uitschrijven van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp