Copy
Nr. 14 - 3 mei 2022
View this email in your browser
Nieuwsbrief hbo KIC-inzet

Zoals jullie weten hebben de zes hbo-thematafels ieder een eigen dynamiek. Hierdoor is het een uitdaging om het overzicht te bewaren. Daarom versturen wij elke eerste dinsdag van de maand vanuit de Vereniging Hogescholen en Regieorgaan SIA een nieuwsbrief. Input hiervoor mag tussentijds gemaild worden naar veenstra@vh.nl
Update thematafels

Energie en Duurzaamheid
Het plan van aanpak en de position paper zijn in concept af. Het plan van aanpak is een werkdocument met de rol van het hbo in het werkveld en interne rollen. Onderdeel daarvan is de invulling van ondersteuning. Daar wordt nu het gesprek over gevoerd. Aanvullend is er eind juni een bijeenkomst gepland met de trekkers en de leden van de missieteams. Deze bijeenkomst wordt gebruikt om het plan van aanpak en de position paper te bespreken. Wanneer de position paper af is wordt deze breed verspreid.

Landbouw Water en Voedsel
De position paper is bijna af, de laatste punten worden nu verwerkt. Als vervolgstap wordt er nu gesproken over een routeplan. Dit routeplan beschrijft waar het hbo expertise kan toevoegen op dit onderwerp. PIT magazine Landbouw Water & Voedsel verschijnt 20 mei. Op maandagavond 16 mei wordt deze editie gepresenteerd in een bijeenkomst met sprekers uit het veld. Je kunt de bijeenkomst volgen via een livestream. Meer informatie is te vinden op de website van Regieorgaan SIA. Tot slot zijn de betrokkenen van de thematafel druk met ruim zes groeifondsvoorstellen waarbij het hbo betrokken is op dit thema.

Gezondheid en zorg
Deze thematafel is in gesprek met de NFU over de aansluiting van hogescholen bij de groeifondsaanvraag Health-RI, specifiek op het onderwerp preventie. Daarnaast is er een cross-over met de thematafel Maatschappelijk Verdienvermogen, de agenda MV is namelijk besproken in het kernteam Gezondheid en Zorg. Verder wordt de implementatie van de transitieagenda human capital besproken in het kernteam. Bovendien is het hbo betrokken bij bijeenkomsten over de PPS instrumenten.
Tot slot zijn de prioriteiten van het themateam het maken van een roadmap voeding, gezondheid en leefomgeving, een roadmap toekomstbehendige zorg en implementatie via fieldlabs en learning communities.


Veiligheid
De lange termijn ambities van deze thematafel zijn geformuleerd en worden op dit moment uitgewerkt. Hiervoor is de verbinding tussen de thematafel en het lectorenplatform belangrijk. Hier worden stappen in gezet om behoeftes af te stemmen en afspraken te maken voor een geschikte structuur.

Sleuteltechnologieën en methodologieën
De betrokkenen zijn bezig met het groeifondsvoorstel NXTGEN HIGHTECH, waarbij het hbo betrokken is. De position paper wordt afgestemd met de bestuurders. Daarnaast wordt er een profiel opgesteld voor ondersteuning van de thematafel. De precieze taakomschrijving wordt nu bepaald om het brede werkveld van de thema te dekken.

Maatschappelijk Verdienvermogen 
De schrijfgroep gaat gestaag verder met de position paper op dit thema. De contouren staan nu vast en de invulling is afgestemd met de bestuurders. Bij het themateam wordt gesproken over de positionering van de KIA MV in het valorisatiebeleid, de resultaten en voortgang van de KIA en de houtskoolschets van NWO.
 
Contactpersonen VH/SIA per thematafel

Voor meer informatie over ontwikkelingen of aansluiting bij de online Basecamp-omgeving, kan je terecht bij de volgende contactpersonen: 

Energie en Duurzaamheid - Dorien Veenstra en Marcus van Leeuwen
Landbouw Water Voedsel - Dorien Veenstra en Thijs Simons
Gezondheid en Zorg - Dorien Veenstra en Eras Draaijers
Veiligheid - Dorien Veenstra en Eras Draaijers
Sleuteltechnologieën - Dorien Veenstra en Frank Karelse
Maatschappelijk Verdienvermogen - Dorien Veenstra en Johannes van der Vos
Evenementen

16 mei: Presentatie PIT magazine #2 Landbouw, Water & Voedsel 
Met sprekers: John Dane (bestuurder HZ University of Applied Sciences en thematrekker deltatechnologie Topsector Water en Maritiem), Patrick Huntjens (lector Sociale Innovaties in het Groene Domein bij Inholland, tevens hoogleraar Governance of Sustainability Transitions aan Maastricht University), Richard Slotman (directeur Regieorgaan SIA) en Annie de Veer (directeur Strategie, Kennis en Innovatie bij het directoraat-generaal Agro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Te volgen via de livestream op de website van Regieorgaan SIA.

13 juni: VH-congres 
Het VH congres is dit jaar in het Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. Het thema is ‘Helden van het hbo’. Het belooft een inspirerende en boeiende dag te worden waarbij dagvoorzitter Martijn de Greve je door het programma meeneemt. Tijdens het plenaire deel in de ochtend staan o.a. dr. Margie Topp en prof. dr. Steven Vos, winnaars van de Deltapremie, op het programma. In de middag kunt je kiezen uit verschillende workshops en masterclasses. Hierin staan vier thema’s centraal: onderwijs voor een veranderende arbeidsmarkt, verduurzaming en maatschappelijke opgaven, diversiteit en inclusie in het hbo en studentenwelzijn.
Houd de VH-website en socialmediakanalen in de gaten voor updates. Voor eventuele vragen kun je hier terecht.


17 november: SIA-congres
Het SIA-congres is dit jaar op 17 november in Leiden. Leiden is het hele jaar European City of Science en daarmee een logische plek voor het congres. Regieorgaan SIA organiseert het congres in samenwerking met Hogeschool Leiden, een van de founding partners van Leiden2022. Het praktijkgericht onderzoek van hogescholen krijgt hiermee een duidelijke plek in het jaarlange programma. Voorafgaand aan het congres bieden Hogeschool Leiden, Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen bestuurders van hogescholen een ontbijt aan waarbij de deelnemers in gesprek gaan over praktijkgericht onderzoek.
 
Relevante ontwikkelingen

Open calls 
Er staan in het KIC momenteel verschillende calls open waar hogescholen kunnen indienen. Alle informatie over de KIC-calls van NWO is hier te vinden.   

Er zijn drie openstaande thematische calls in het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid (NWO) waarbij een vooraanmelding verplicht is: 
-    Samenwerking in missiegedreven innovatie. Onderzoek naar samenwerking in missiegedreven innovatiesystemen, in het kader van de Kennis- en Innovatieagenda Maatschappelijk Verdienvermogen. De call is relevant voor onderzoekers van hogescholen (en universiteiten) die hun expertise over multi-stakeholder samenwerking willen inzetten om missiegedreven innovatie te versnellen. Sluitingsdatum 21 juni 2022.  
-    Next Generation High-Tech Equipment. Consortia van kennisinstellingen, publieke en private partners, kunnen projectvoorstellen indienen, voor fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek naar innovatieve en baanbrekende technologieën om systeemintegratie van cyber-physical systemen te optimaliseren. Sluitingsdatum 21 juni 2022.
-    Sleuteltechnologieën voor minimaal-invasieve interventies in de zorg. Consortia van kennisinstellingen, publieke en private (zorg) partners, kunnen projectvoorstellen indienen die gericht zijn op het ondersteunen van de transitie van invasieve naar minimaal-invasieve ingrepen met minimale nevenschade. Sluitingsdatum vooraanmelding: 16 mei 2022.  


Voor de andere openstaande calls in het missiegedreven missie- en innovatiebeleid van NWO klik hier.

Er zijn twee openstaande calls in hoofdlijn 4 Praktijkgedreven (Regieorgaan SIA) op het thema Voedsel en Groen:
-    Praktijkkennis voor Voedsel en Groen: Thematische vraagstukken. Hogescholen kunnen financiering aanvragen voor thematisch onderzoek met als doel het bevorderen van de bijdrage van hogescholen aan specifieke maatschappelijke opgaven in het groene domein. Sluitingsdatum volledige aanvraag:
14 juni 2022.  
-    KIEM-groen pilotregeling practoraten. Deze regelingstimuleert onderzoek binnen de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) op het thema Landbouw, Water, Voedsel. Doorlopend indienen.

De call KIEM-GoChem staat sinds 29 april open. KIEM-GoCI (Creatieve Industrie) en gaat begin mei weer open voor het indienen van aanvragen.

Overige relevante calls die open staan voor het indienen van aanvragen/vooraanmeldingen:
-    TKI Logistiek call. TKI Dinalog stelt een subsidieregeling voor onderzoek Topsector Logistiek 2022-2026 open. Met een nieuwe subsidieregeling voor de periode 2022-2026 financiert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de uitvoering van onderzoek dat bijdraagt aan de transitie naar duurzame, concurrerende en veilige logistieke ketens en goederenvervoer. Dit als onderdeel van de Gezamenlijke Ambitie, Logistiek en goederenvervoer in 2050: concurrerend, duurzaam en veilig. De call staat open tot 30 juni 2022.  

 
 
Vereniging Hogescholen Postbus 123 'S-GRAVENHAGE, Zuid-Holland 2501 CC Netherlands

Mijn verzendgegevens aanpassen 
Mij afmelden voor deze lijst