Copy
Butlletí electrònic quinzenal de la ICEA #110- 29 d'abril de 2022
Vegeu aquest correu al vostre navegador
Producció Agrària Sostenible (vídeo: https://youtu.be/w4O8fdPGjVE - 2:05 min)
Presentació del procés participatiu de la consulta pública prèvia a l’elaboració de l’avantprojecte de llei de Producció Agrícola Sostenible de Catalunya (PAS)

In memoriam doctora Mercè Durfort

El passat 7 d’abril va morir la doctora Mercè Durfort, qui va ser durant força anys l’enllaç de la ICEA amb la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC. Volem compartir amb vosaltres una entrevista recent que Karma Peiró li va fer a la revista La Mira: «La vida és complexa. Hi ha una diversitat extraordinària de formes senzilles però a la vegada barroques» https://bit.ly/3rQE12i i aquesta altra semblança que publicà la revista Mètode feta per Juli Peretó: «Mercè Durfort, una gran dama de la ciència» https://bit.ly/3vHloiy 
En aquest enllaç: https://bit.ly/Merce_Durfort_SCCB trobareu un enfilall de piulades sobre la personalitat i el record de la doctora Mercè Durfort.

El comitè editorial de Quaderns agraris (QA) fa una crida a tots els socis i sòcies de la ICEA 

Com sabeu, la nostra revista és periòdica i publica articles científics inèdits de temes relacionats amb l’agricultura, la ramaderia, la silvicultura, la indústria agroalimentària i el món rural, preferentment, dels Països Catalans. També recull l’activitat de la ICEA a través de la secció Agrofòrum, la qual és el nostre mitjà d’expressió on hi tenen cabuda articles d’opinió i informació. Actualment estem en procés de millora de la qualitat, una acció propulsada per la nostra casa mare, l’IEC. Aquest objectiu comporta, i comportarà, una feina extra notable, però pensem que la fita s’ho val. Animem a aquelles persones que se senten motivades i que creuen que poden aportar la seva experiència o empenta per fer aquest salt qualitatiu tan necessari a integrar-se en el comitè editorial. Sereu molt benvinguts. També animem les sòcies i socis a presentar treballs i experiències de camp per a ser publicats en els pròxims QA.
Podeu contactar amb nosaltres a les adreces: ajacas@avena.cat i mmercecb44@hotmail.com

Guia de coworking rural. Consells per a la creació d'un espai de coworking rural que realment funcioni

Recurs impulsat per Publisko un privāto partnerattiecību biedrība “Zied zeme” i Pierīgas partnerība (Letònia), i elaborat per Jaume Bages (www.estrategic.cat), amb el suport de Laia Benaiges. Una guia creada en el marc del projecte de cooperació europeu CoLabora. European cooperation project on coworking spaces in rural areas. Traducció al català del document original en anglès.
Llegiu-ne més a: https://bit.ly/3ELYAlM 

 
A propòsit del Codex Alimentarius
 
La finalitat del Codex Alimentarius és garantir aliments innocus i de qualitat a totes les persones i a qualsevol lloc. El comerç internacional d’aliments existeix des de fa milers d’anys, però fins no fa gaire els aliments es produïen, venien i consumien principalment en l’àmbit local. Durant el darrer segle, el volum d’aliments comercialitzats a escala internacional ha crescut exponencialment i, avui dia, una quantitat i varietat d’aliments mai imaginada recorre tot el planeta. Per protegir la salut dels consumidors i eliminar barreres en el comerç, el Codex estableix normes alimentàries internacionals de caràcter voluntari que són un referent a nivell mundial.
Llegiu-ne més a: https://bit.ly/395D13K  

 
Gabriel Trenzado: «Se seguiran produint aliments, la clau és qui ho farà»

El director d'Afers Europeus i Internacionals de Cooperatives Agroalimentàries va participar en una nova edició de les Jornades Agràries de Fraga, que van girar al voltant de l'impacte de la guerra entre Rússia i Ucraïna al sector agrari.
Llegiu-ne més a: https://bit.ly/3KgdGko  

Dos seminaris web 

 
Noves plagues per a la GIP en espais verds. Ampliem el seu coneixement
 
Des del grup GIP s’ha preparat aquesta jornada PATT (Pla Anual de Transferència Tecnològica). S'hi exposen les ponències:
• El pugó del tuliper de Virgínia (Illinoia liriodendri). Ponent: Sr. Xavier Pons. Entomòleg. Professor de la Universitat de Lleida (UdL)
• Escarabat vespa barrinador de la morera (Xylotrechus chinensis). Ponent Sr. Víctor Sarto. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), Servei de Sanitat Vegetal, DACC.
• Els fitoplasmes. Ponent: Sra. Ester Torres. Fitopatòloga.
Xylosandrus compactus. Nova plaga a Catalunya. Ponent: Sr. Jordi Mateu Pozuelo. Cap de la Secció de Prevenció i Lluita Fitopatològica, DACC 

Enllaç al vídeo: 
https://youtu.be/YR_prVfgVjU       

 
Seminari CEIGRAM: «De la Granja a la Taula» el camí cap a sistemes alimentaris sostenibles?

María Blanco, professora d’anàlisi bioeconòmica de la Universitat Politècnica de Madrid i investigadora sènior del CEIGRAM, imparteix aquest seminari.
Amb l’estratègia «De la Granja a la Taula», la Unió Europea busca accelerar la transició cap a un sistema alimentari sostenible, transformant els sistemes actuals per facilitar que continuïn garantint la disponibilitat d’aliments saludables i assequibles, alhora que se’n redueix la petjada ambiental i se’n reforça la resiliència davant de les crisis. Anticipar els efectes socioeconòmics i ambientals de l’estratègia «De la Granja a la Taula» és essencial per dissenyar mesures efectives i viables, però no és una tasca senzilla ateses les complexes interconnexions entre agricultura i alimentació. Al seminari es contrastaran els resultats de diversos estudis recents que, utilitzant models de simulació, aporten elements de reflexió sobre els efectes creuats i la compatibilitat d’objectius i mesures de política.

Enllaç al vídeo: https://youtu.be/X4f19GqFqTk   

Agenda de la ICEA

4 de maig: Trenta anys del LEADER https://bit.ly/3uVFmFD

6 de maig: Presentació projecte SAVASCO https://bit.ly/SAVASCO_6maig

6 de maig: Concurs de Roses de Sant Feliu de Llobregat. Premi ICEA a la rosa més antiga https://www.santfeliu.cat/

17 de maig: Presentació del llibre «Entre mans. Dones pageses, dones dempeus», de Laia de Ahumada

24 de maig: Cicle Innovació per a una agroalimentació sostenible: Tecnologia per a una agricultura més eficient i més sostenible
https://bit.ly/36UQ5I6

4 de juny: TransCatalonia 2022, les Garrigues https://bit.ly/TransCatalonia2022

9 de juny: IX Tarda de Jardins i Jardiners

21 de juny: Allotjament turístic al món rural
https://bit.ly/3rTX23R

21 de juny: Tecnologia per a la sostenibilitat de la ramaderia, l’aqüicultura i la pesca

Altres agendes

24 de maig: Presentació del llibre «L’altre món rural» https://bit.ly/3DD4JAe
 
Agenda del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya http://www.agronoms.cat/agora/agenda/

Agenda del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya http://bit.ly/2OPEsEx

Jornades tècniques del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural http://bit.ly/2QY0Ih0

 
Al costat dels membres de la ICEA per mitjà de Twitter i el correu electrònic icea@iec.cat
Podeu fer comentaris d’aquest butlletí o suggeriments de notícies per incloure en els propers butlletins, omplint aquest formulari: https://goo.gl/forms/utWTz5edGwoBKu5G3
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2022 Institut d'Estudis Catalans, Tots els drets reservats.


Vols canviar com reps aquest butlletó?
Pots canviar les teves preferències o anul·lar la subscripció.