Copy
Werkendam Maritime Industries nieuws


Werkendam: alles aan boord

Nieuwsbrief  |  april 2022

De scheeps-, jacht- en waterbouwers, constructiebedrijven, dienstverleners en toeleveranciers in het maritieme cluster van Werkendam en omstreken hebben in de afgelopen maanden weer bergen werk verzet. Ook hebben zij nieuwe opdrachten binnengehaald. Als WMI zijn we ook intensief bezig geweest met WERK-bezoeken en verbindingen met het onderwijs en, last but not least, hebben wij afscheid genomen van onze 'havenwethouder'. Kortom: veel nieuws om te delen!

Ondernemers-nieuwe opdrachten | Ondernemers-opleveringen | Ondernemers-diversen | Overheid | Onderwijs | Ondernemers-leden
 
Ondernemers - nieuwe opdrachten 

De Klerk en Hakkers: kade in Vlissingen


De Werkendamse bouwcombinatie Hakkers - De Klerk heeft van North Sea Port opdracht gekregen voor de bouw van een nieuwe kade aan de Quarleshaven in Vlissingen-Oost. Eind 2024 zal de nieuwe kade met een lengte van 800 meter gereed zijn. Hierdoor wordt de kade aan de zuidzijde van de Quarleshaven in totaal 1.200 meter lang. North Sea Port investeert 40 miljoen euro in de nieuwe haveninfrastructuur.

IMS Werkendam: één van de grootste opdrachten ooit

IMS Werkendam heeft, naast andere mooie opdrachten, één van de grootste opdrachten in haar geschiedenis gekregen. Voor een superjacht mag IMS 1.000 m²  high end lakwerk verzorgen. De specialisten van IMS omhullen elementen van teak met meerdere lagen epoxy waardoor het hout goed beschermd is tegen alle weersinvloeden. IMS maakt gebruik van een uniek systeem waarbij alle onderdelen afgewerkt worden in een semi gloss coating. De zeer strenge controles garanderen een perfect eindproduct.

Concordia Damen: innovatief waterstof-elektrisch schip


Concordia Damen Shipbuilding is gestart met de bouw van het eerste Nederlandse binnenvaartschip met groene waterstof als energiedrager. Minister Mark Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaf hiervoor op 30 maart 2022 het startschot. De aandrijving van een elektrisch binnenvaartschip op waterstof is volledig nieuw en daarmee een demoproject voor de Nederlandse binnenvaart. 

Asto Shipyard: 10 semi-autonome Seafar-schepen


Asto Shipyard heeft van RensenDriessen de opdracht gekregen voor de afbouw van 10 semi-autonome schepen. De werf uit Raamsdonksveer trekt hierbij samen op met Koedood, VerhaarOmega, Werkina Werkendam, Hoogendoorn MBI en SMASH!-netwerkpartner Seafar. De zogeheten 1 River Drones worden uitgerust met Seafar-technologie en worden vanaf de wal in Antwerpen bestuurd vanuit het Seafar Control Center. De schepen worden 106 meter lang en krijgen een hybride voortstuwing.

Holland Shipyards Group: ombouw vrachtschip naar hopperzuiger

Voor Van Ouwerkerk BV werkt Holland Shipyards Group aan de ombouw van het motorvrachtschip 'Bente' naar een hopperzuiger. Deze zal ‘Zeeburg’ gaan heten. De ombouw omvat diverse omvangrijke werkzaamheden, zoals aanpassingen aan de romp, een vergroting van de accommodatie in het achterschip en de installatie van alle benodigde baggermaterieel. De 'Zeeburg' zal worden ingezet voor zand- en schelpenwinning op de Noordzee.

Concordia Damen: start afbouw opleidingsschip

Op 31 maart jl. is bij Concordia Damen Shipbuilding het startschot gegeven voor de afbouw van het STC-opleidingsschip 'Ab Initio'. Het wordt een nieuw, duurzaam, bruikbaar, herkenbaar, innovatief én toekomstproof opleidingsschip voor studenten en zal naar verwachting in de zomer van 2022 in de vaart komen. 

Holland Shipyards Group: ponton voor onderwaterkap

Bij Holland Shipyards Group is de kiel gelegd voor de Sharc4 barge. Dit wordt een ponton dat door Triton Timber in Frans-Guyana ingezet zal worden voor onderwaterkap: het kappen van bomen uit onderwaterbossen. De kraan op het ponton wordt door de klant geleverd.

Ondernemers - opleveringen

Van Noorloos Cascobouw: Wajer 77

Van Noorloos Cascobouw leverde het eerste aluminium casco op van een Wajer 77, ‘een weekendboot met het elan van een superjacht’. En er gaan er meer volgen, want het Werkendamse familiebedrijf heeft een overeenkomst gesloten met Wajer Yachts voor de bouw van een serie van deze schepen. Wajer Yachts is ook een Nederlands familiebedrijf en is in korte tijd uitgegroeid tot een wereldmerk. Het 23,5 meter lange jacht wordt in Lemmer afgebouwd en gaat daarna naar haar ligplaats aan de Zuid-Franse Côte d'Azur.  

Concordia Damen/CCM3: 4 tankers

Na de 'Blue Marjan' heeft Concordia Damen Shipbuilding nu ook de 'Blue Dina', 'Blue Marleen', 'Blue Renee' en 'Blue Fatima' opgeleverd. De schepen zijn onder regie van CCM3 en in samenwerking met diverse (WMI) onderaannemers in Werkendam afgebouwd. De schepen worden gecharterd door Shell. Het shipmanagement wordt verzorgd door VT Group. De Parsifal-tankers (110x11,45 m) onderscheiden zich door een extreem geringe diepgang en een LNG-elektrische voortstuwing met lage emissies.  
Foto: Media Creators

Holland Shipyards Group: aanpassing Rotra-schepen

De zusterschepen Rotra Mare en Rotra Vente zijn door Holland Shipyards Group geschikt gemaakt voor het vervoer van de nieuwe generatie, grotere, windmolens. De Rotra Mare is met 11,6 meter verlengd en de Rotra Vente is verbreed tot 23,6 meter. De schepen worden op de Noordzee ingezet voor het transport van masten, machinekamers en rotorbladen voor windmolens.

TMS: aanpassing Rotra Vente

Om de Rotra Vente geschikt te maken voor grotere windmolenonderdelen, is TMS aan de slag gegaan met de ombouw van de in het verleden geleverde boegkranen en laadklep. Het resultaat: de doorrijhoogte is met 3 meter vergroot tot 15 meter en de doorrijbreedte is met 1 meter vergroot naar 10,5 meter. De kranen zijn voor deze modificatie verzwaard en voorzien van grotere cilinders. Tenslotte is het draagvermogen van de laadklep vergroot van 450 naar 1.008 ton. Klaar voor de nieuwe generatie windmolens!

Van Wijk: twee LNG bunkergieken naar Zuid-Korea

Tussen de bouw van de reguliere auto- en bunkerkranen door construeert Machinefabriek en Scheepsreparatiebedrijf Van Wijk twee LNG bunkergieken voor twee scheepswerven in Zuid-Korea. Van Wijk lift mee op het feit dat LNG gezien wordt als relatief schone fossiele brandstof in de transitie naar geheel duurzaam. De toepassing van LNG als maritieme brandstof in de zeevaart is een bewezen technologie en heeft een hogere energiedichtheid dan methanol en waterstof. Ook zijn er steeds meer bunkermogelijkheden. Met de innovatieve bunkergiek van Van Wijk kan er veilig en snel ship2ship worden gebunkerd.

Holland Shipyards Group: retrofit 'Rival'

De 'Rival' is klaar voor de toekomst. Holland Shipyards Group (HSG) heeft het schip uitgerust met een nabehandelingssysteem. Dankzij een roetfilter en katalysator wordt de uitstoot van schadelijke emissies tot een minimum beperkt. De 'Rival' is het vierde schip dat HSG voor Van Oord mocht aanpassen. 

Holland Shipyards Group: elektrische veerpont

Op 7 februari is de 'NZK 102' gedoopt. Dit is de derde Noordzeekanaal-pont uit de serie van 5 NZK-ponten die Holland Shipyards Group voor GVB bouwt. Op iedere veerverbinding van het GVB op het Noordzeekanaal vaart nu een volledig elektrische pont.  

Van Wijk: koproeren voor ms. 'Anda'

Binnenvaartondernemers Paula en Jacob Verdonk hebben geïnvesteerd in de verbetering van de manoeuvreerbaarheid en koersvastheid van hun mcs. 'Anda'. De specialisten van Machinefabriek en Scheepsreparatiebedrijf Van Wijk B.V. hebben twee koproeren ontworpen, gebouwd en met chirurgische precisie in het voorschip van de 'Anda' geïnstalleerd. Dit gebeurde in samenwerking met de collega's van Werkina Werkendam BV, die voor de elektrische installatie zorgden.

Holland Shipyards Group: elektrische veerpont

Onlangs is de volledig elektrische veerpont ‘Randsfjordferja Elrond’ door Holland Shipyards Group opgeleverd in Noorwegen. Deze veerpont is in delen gebouwd, naar Noorwegen getransporteerd en daar in elkaar gezet. Dit vanwege het ontbreken van een open waterverbinding met het meer waar de veerpont inmiddels vaart.  

Hoogendoorn MBI: mts. 'Cito'

In opdracht van Dolderman verzorgde Hoogendoorn MBI de complete betimmering van mts. 'Cito'. Een niet alledaagse opdracht, want de tanker 135 meter lang en 17,6 meter breed. In de accommodatie werden 2 keukens, 3 badkamers en diverse ruime slaapkamers en woonkamers gerealiseerd in een smaakvolle kleurencombinatie met aandacht voor detail. Ook verzorgde Hoogendoorn de betimmering van het stuurhuis.

Werkina: mts. 'Moorea' en mts. 'Messina'

In opdracht van Dolderman verzorgde Werkina Werkendam de scheepselektro op de nieuwbouwtankers 'Moorea' en 'Messina'. Werkina bereidde de schakelkasten voor in de werkplaats en bracht o.a. de bedrading aan. Daarna werden de kasten naar de schepen getransporteerd waar de collega’s van de buitendienst alles plaatsten en aansloten op de bekabeling aan boord.  

De Waal: leveringen aan flyshooters

De Waal is een belangrijke toeleverancier voor visserijschepen die bij scheepswerf Padmos gebouwd worden. Zo leverde De Waal de stuurmachine en roerkoning voor de flyshooter Z-99 ‘Aravis’. Ook flyshooter 'Pax Dei II', binnenkort in de vaart, heeft een installatie van De Waal. Door het wegvallen van dealer Promac Zaltbommel kunnen alle visserijklanten, naast aanschaf, nu ook voor service en onderhoud rechtstreeks bij De Waal terecht.
 

Ondernemers - diversen

JC Straaltechniek: oplevering nieuw pand

Op woensdag 17 maart was de oplevering van de nieuwe bedrijfshal van JC Straaltechniek op het bedrijventerrein Kop van Brabant in Werkendam. Deze ruime locatie aan de Jakobsstaf biedt JC Straaltechniek extra capaciteit en de mogelijkheid om efficiënter te werken bij de behandeling van voornamelijk groot materiaal. De hal is voorzien van bovenloopkranen waarmee tot 40 ton veilig gehesen kan worden.

Dream Well: bedden voor Oekraïense vluchtelingen

De uit Rusland afkomstige Alissa heeft bij Dream Well met liefde gewerkt aan de productie van 110 boxsprings. Samen met haar collega’s maakte zij comfortabele bedden voor Oekraïense vluchtelingen die in Emmeloord opgevangen worden. Dream Well uit Werkendam is een bekende producent van hoogwaardige slaapsystemen voor cruiseschepen en hotels. Eigenaren Frans en Marcel van der Linden zijn blij een steentje bij te kunnen dragen aan de opvang van vluchtelingen die huis en haard hebben moeten verlaten.

Kieboom: scheepsbenodigdheden voor Parsifal-tankers

Kieboom Werkendam is 'hofleverancier' als het gaat om scheepsbenodigdheden. Onlangs zorgde Kees Kieboom er met zijn team voor dat mts. 'Blue Renée' met een complete uitrusting aan haar taak kon beginnen. 
'Blue Renée' is een van de 40 Parsifal-tankers die de combinatie Concordia Damen Shipbuilding/ CCM3 in Werkendam bouwt. 

Hakkers: werkzaamheden Twentekanaal langs Delden halverwege

Door de vakmensen van Hakkers wordt hard gewerkt aan het Twentekanaal langs Delden. Door het verdiepen van de vaarweg wordt deze geschikt gemaakt voor grotere schepen in de klasse Va. Naast het verruimen van het kanaal worden ook de damwanden vervangen. Tussen de Groene Brug en Annabrug is dit proces nu halverwege.

JC Straaltechniek: lood- en chromaatvrije producten

Per 1 mei 2022 is het wettelijk verplicht dat verf en andere conserveringsproducten vrij zijn van lood- en chromaathoudende pigmenten. Deze maatregel is primair gericht op de bescherming van de gezondheid van medewerkers en gebruikers, maar er zijn nog meer voordelen. Door het weglaten van lood en chromaat ontstaat een groter kleurbereik omdat de kleuren zuiverder en scherper aangemaakt kunnen worden. Shipcoat heeft onlangs zijn nieuwe kleurmengsysteem bij JC Straaltechniek geplaatst waarmee alle RAL- en bijna alle industriële kleuren volgens de nieuwste richtlijnen aangemaakt kunnen worden. 

    

De Klerk: deurenwissel Krammersluizen

In opdracht van Rijkswaterstaat Zee en Delta is door De Klerk de sluisdeur van de Jachtensluis in het Krammersluizencomplex uitgehesen waarbij de sluiskolk is voorzien van een tijdelijke keringsdeur. De verwijderde sluisdeur wordt voorzien van een nieuwe vergrendeling en zal daarna weer teruggeplaatst worden in de sluiskolk van de Jachtensluis.

Europe@Work: overname branchegenoot

WMI-lid Europe@Work heeft een meerderheidsbelang verworven in branchegenoot WerkNu. Europe@Work is gespecialiseerd in het leveren van vakkundige en gedreven technici voor de (maritieme) maakindustrie en breidt met WerkNu uit naar de civieltechnische sector. De nieuwe combinatie zet wekelijks circa 450 arbeidskrachten in bij een uiteenlopende groep (technische) opdrachtgevers in de regio Midden- en Zuid-Nederland.  

Hakkers en Maksor: redding van beunbak

Hakkers uit Werkendam en Van den Herik uit Sliedrecht zijn soms concurrenten, maar als het er op aankomt zijn het vrienden. Hakkers schoot Van den Herik samen met de duikers van Maksor Diving te hulp bij het keren van een beunbak, die als gevolg van een storm op zijn kop in het water lag. Met behulp van Hakkers' kraanschip ‘Ibis’ is de beunbak gekeerd en gered.  

De Klerk: proefbelasting kademuren Amsterdam

Aan de insteekhaven van het oude Zuidergasfabriekterrein in Amsterdam-Overamstel werkt De Klerk in opdracht van Gemeente Amsterdam aan het project Proefbelasting Kademuren Amsterdam. Verschillende kuipen, damwanden en proefopstellingen worden in het terrein achter de bestaande kade aangebracht. Door IV infra wordt de gehele kade gemonitord met diverse meetinstrumenten. Door TU Delft en Gemeente Amsterdam worden bezwijkproeven uitgevoerd. De meet- en testresultaten leveren inzichten op over het gedrag van vervormingen van bestaande kademuren in Amsterdam.

Beerens: aluminium dekhuis

Beerens bouwt een aluminium dekhuis van 10 x 10 meter en ruim 3,5 meter hoog, vergelijkbaar met een volume van een compleet woonhuis. Het dekhuis gaat 6.500 kilo wegen, maar als het in staal gebouwd zou worden zou het bijna 20.000 kilo zijn. Een enorme gewichtsbesparing, waardoor een schip meer lading mee kan nemen en minder brandstof verbruikt. 

Hakkers: zonnepanelen op staalconstructiehal

Met de plaatsing van 448 zonnepanelen op de nieuwe staalconstructiehal aan de Bruningstraat in Werkendam voorziet Hakkers in 75% van de eigen elektriciteitsbehoefte. Dankzij warmtepompen en de inkoop van groene stroom kan Hakkers de staalconstructies in deze hal klimaatneutraal produceren.

De Klerk: haven Hardinxveld-Giessendam

In opdracht van Gemeente Hardinxveld-Giessendam voert De Klerk het project ‘Reconstructie Haven Boven-Hardinxveld’ uit.  Om voldoende ruimte te maken voor nieuwe ligplaatsen in de haven wordt 18.000 m3 baggerwerk verricht en worden zinkstukken aangebracht voor de bodembescherming.

Overheid

Afscheid wethouder Van Oosten


‘Havenwethouder’ Matthijs van Oosten gaat zijn carrière in de gemeente Roosendaal voortzetten en kwam persoonlijk afscheid nemen in de haven van Werkendam. In het bijzijn van diverse WMI-leden sprak voorzitter Harry Cornet zijn dank uit aan Matthijs voor zijn betrokkenheid bij en inspanning voor het maritieme cluster. Harry memoreerde onder andere de talrijke verbindingen die Matthijs heeft gelegd op diverse politieke en bestuurlijke niveaus. Programmamanager Karin Struijk bedankte Matthijs voor de fijne samenwerking, waardoor het maritieme cluster beter op de kaart is gekomen bij provincie, ministeries én Europarlement. Dank Matthijs, het ga je goed!

WERK-bezoeken burgemeester Lichtenberg


Vanuit oprechte interesse in het reilen en zeilen van de leden van het maritieme cluster van Werkendam en omstreken bracht burgemeester Egbert Lichtenberg van Gemeente Altena WERK-bezoeken aan diverse leden van WMI. Onder begeleiding van Karin Struijk, programmamanager WMI, bezocht hij Scheepswerf De Werken, Holland Shipyards Group en Clean BV. Er ontstonden mooie gesprekken over drijfveren, uitdagingen, kansen benutten en samenwerken. 

WERK-bezoek Caroline Nagtegaal

Op uitnodiging van VVD Altena bracht VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal-Van Doorn een bezoek aan het maritieme cluster van Werkendam. Door Concordia Damen ShipbuildingMachinefabriek De Waal, MachinefabriekScheepsreparatiebedrijf Van Wijk  en WMI werd zij bijgepraat over de (innovatie)kracht van het cluster. Ook werden kansen en uitdagingen belicht en werd input voor Europees beleid gegeven.  

WERK-bezoek Anne-Marijke Podt

Anne-Marijke Podt, lid van de Tweede Kamer voor D66, bracht een bezoek aan de haven van Werkendam. Tijdens een rondleiding bij CCM3 op een in afbouw zijnde tanker werd zij bijgepraat over de ontwikkelingen en uitdagingen van maritiem Werkendam. Anne-Marijke sprak aan boord van de tanker ook met een van de buitenlandse arbeidskrachten. Ook nam zij met interesse kennis van een innovatief plan voor de nieuwbouw van een logement voor buitenlandse medewerkers, die met hun capaciteiten onontbeerlijk zijn voor de maritieme sector. 

Onderwijs

Leven lang ontwikkelen: basistraining hydrauliek


De Basistraining Hydrauliek, die WMI speciaal voor haar leden organiseerde, is door 20 deelnemers succesvol afgerond. De technici, werkzaam bij zes verschillende Werkendamse bedrijven, hebben dankzij experts Rob van den Brink en Wim Roeterdink groot inzicht gekregen in de fascinerende wereld van de hydraulica. De trainingen werden gegeven in de kantines van De Waal en Van Wijk.  

WERK-safari's


WMI organiseert regelmatig WERK-safari's voor leerlingen en studenten. Bedrijven investeren in deze bezoeken omdat zij het belangrijk vinden dat de jeugd kennis maakt met techniek en de maritieme sector. Dit helpt de jongens en meiden hun talenten te ontdekken en een weloverwogen profiel-, studie- en beroepskeuze te maken. En uiteraard hopen wij dat we een aantal bezoekers later als medewerker terug mogen zien in de haven!

Mavo in de haven van Werkendam

In het kader van hun loopbaanoriëntatie kwamen 40 mavoleerlingen van het Altena College uit Sleeuwijk op WERK-safari in de haven van Werkendam. In carrouselvorm bezochten zij HakkersMachinefabriek en Scheepsreparatiebedrijf Van Wijk en Werkina Werkendam. De leerlingen maakten bij Hakkers kennis met water- en staalbouw, bij Van Wijk met het ontwerp en maken van scheepsonderdelen zoals boegschroeven en kranen. En bij Werkina gingen de jongens en meiden aan de slag met een heuse elektrotechnische opdracht. Een gevarieerde kennismaking!

Havo in de haven van Werkendam

40 Havoleerlingen van het Altena College waren op WERK-safari in de haven van Werkendam. In carrouselvorm bezochten zij HakkersHoogendoorn MBI en Machinefabriek en Scheepsreparatiebedrijf Van Wijk.  Bij deze technische maakbedrijven kregen de leerlingen rondleidingen en werden ze overspoeld met enthousiaste verhalen over hoe tof het is in een technisch beroep te werken. Hopelijk is de interesse gewekt en nemen de leerlingen de ervaringen mee bij hun profielkeuze!  

Hbo maritieme techniek 

Hoe leuk is het als je als eerstejaarsstudent hbo Maritieme Techniek kennis kunt maken met de dagelijkse praktijk? Een grote groep studenten en docenten van Hogeschool Rotterdam was te gast in het maritieme cluster van Werkendam. Zij bezochten de Ab Initio, het opleidingsschip dat Concordia Damen Shipbuilding en CCM3 afbouwen voor de STC Group. Ook maakten de studenten bij Machinefabriek De Waal kennis met innovatieve technieken op het gebied van lasrobotisering.

Basisschool bij TMS

TMS Technical & Maritime Services zorgde voor een gastvrije ontvangst van een groep kinderen van Basisschool ’t Kompas uit Werkendam. De jongens en meiden zijn bezig met een project over de haven en wilden graag een bedrijf bezoeken. Op het kantoor zagen de kids hoe met behulp van computersoftware ontwerpen gemaakt worden voor slimme werktuigen. Vervolgens ging het gezelschap, met een print van de 3D-tekening in de werkplaats kijken hoe het werktuig daadwerkelijk gemaakt werd. 

Basisscholen nemen deel aan 'Enerwize'

Ca. 80 basisschoolleerlingen uit Altena namen deel aan het Techprogramma Enerwize van LexLab_ in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. De jongens en meiden gingen aan de slag met het thema ‘zelfvoorzienendheid’. Zij werden uitgedaagd om met behulp van procestechniek het klimaat te beheersen, gereedschap te ontwikkelen door eigen afval te recyclen én onbereikbare zones te ontdekken met behulp van robots. De deelname aan het Techprogramma en de reis werden gefinancierd door de gemeente Altena, in het kader van techniekpromotie.

Ondernemers - leden 

Nieuw lid: Snoeck Technical Solutions

WMI begroet een nieuw lid: Snoeck Technical Solutions, importeur en installateur van elektrische motoren.
Snoeck levert elektrische binnenboordmotoren, buitenboordmotoren en Sail-Drive motoren van het merk Kräutler voor o.a. motorboten, sloepen, zeilboten, rondvaartboten, veerponten, etc. Ook voor hybride systemen biedt Snoeck maatoplossingen.

Beurs Maritime Industry

Diverse leden geven van 17 t/m 19 mei 2022 acte de présence op de beurs Maritime Industry in de Evenementenhal in Gorinchem. 20 WMI-leden vormen samen de WMI-straat met standnummer H103. Welkom! Online registreren kan hier

De 43 leden van Werkendam Maritime Industries:

Facebook Facebook
LinkedIn LinkedIn
Instagram Instagram
YouTube YouTube
Email Email
Website Website
Met deze Nieuwsbrief, die ca. 4x per jaar verschijnt, houden wij u graag op de hoogte van het reilen en zeilen van Werkendam Maritime Industries (WMI), het cluster van maritieme bedrijven in Werkendam en omstreken. WMI is in 2014 opgericht door de toenmalige Scheepsgroep Werkendam en de gemeente Werkendam (sinds 2019 gemeente Altena).
De gemeente Altena, de provincie Noord-Brabant en het maritieme bedrijfsleven in Werkendam e.o. trekken gezamenlijk op als het gaat om de promotie van het maritieme cluster en het leggen en onderhouden van verbindingen tussen Onderwijs, Overheid, Ondernemers en Overkant.

Copyright © 2022 Werkendam Maritime Industries (WMI)

U krijgt deze e-mail omdat u een contact van Werkendam Maritime Industries bent.


Deze Nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Regionaal Economisch Actieprogramma (REAP) West-Brabant.

Uitschrijven    Instellingen veranderen

Email Marketing Powered by Mailchimp