Copy
View this email in your browser

AANPAK

Innovatie en strategie voor culturele organisaties

Welkom bij Aanpak 40!

Welk probleem zijn we aan het oplossen?
 
Het is een vraag die ik vaak gebruik om de zaken helder te stellen. Ik moest er onwillekeurig aan denken toen ik de afgelopen weken tientallen artikels zag passeren over Twitter.

Voor de oningewijden: de meningen-site Twitter krijgt nieuwe eigenaars en de vraag is daar dan of dit het einde van de wereld is of het begin van de revolutie. Voor mensen buiten die Twitter-bubble moet dat een bizar debat zijn.

Want welk probleem lost Twitter immers op? 

Het is kenmerkend voor een bubble dat mensen die erin zitten, gemakkelijk vergeten dat daarbuiten andere dynamieken spelen. Dat niet iedereen wakker ligt van de topics uit jouw kringetje.

De kunst- en cultuursector durft soms ook zo'n bubble te zijn.

In een kleine dosis kan dat prettig zijn, maar het is verstandig om geregeld buiten onze kring te kijken en te zien wat er daarbuiten gebeurt. Cultuur en events gebeuren immers niet in een vacuüm.

In deze nieuwsbrief aandacht voor haperende ticketverkoop, events als antwoord op vragen van onze tijd en een reeks tips om betere subsidiedossiers te schrijven.

Veel leesplezier!

Hoe weet het publiek dat ze moeten terugkeren?

Het publiek keert maar moeilijk terug naar voorstellingen. Daarvoor zijn heel wat verklaringen.

Eén van die verklaringen is dat ons promotie-landschap radicaal veranderd is en dat we dat niet helemaal doorhadden.

Terwijl we met z’n allen keken naar het luide Covid-verhaal, gebeurde er in de achtergrond immers ook wat anders. Un train peut en cacher un autre. We keken allemaal netjes naar de ene trein, maar zagen niet dat er ook eentje uit de andere richting kwam.

De toekomst van events postcorona

Vorige week deed ik in Diest mijn voorlopig laatste lezing rond 'De toekomst van events postcorona'.

Voor het Expertisecentrum Publieke Impact van de Karel De Grote Hogeschool mocht ik de afgelopen maanden de Vlaamse provincies afschuimen voor gesprekken met event professionals van steden en gemeenten. Het prachtige Begijnhof van Diest was de laatste in de reeks.

De kern van mijn betoog is dat events nooit plaatsvinden in een vacuüm. Ze zijn altijd een antwoord op de vragen en noden van vandaag. En die noden zijn de laatste 25 maanden ingrijpend veranderd. Wat leren we daaruit? Hoe geven we het juiste antwoord?

Ik vind het fijn om dit soort gesprekken te doen met cultuurwerkers en event professionals. Mocht je met jouw organisatie hier interesse in hebben, aarzel dan niet om me een berichtje te sturen.

Subsidietijd

De deadline van 15 mei nadert voor de projectsubsidies van het Vlaamse Kunstendecreet. Dat wil zeggen dat ik de laatste tijd weer veel dossiers aan het begeleiden en schrijven ben. 

Ben je er zelf mee bezig? Dan vind je hier alvast drie tips.

  1. Heel wat organisaties en kunstenaars pakken hun pitch voor het subsidiedossier onhandig aan. Met een paar handige truukjes maak je je verhaal een pak helderder.
  2. Het helpt ook altijd om goed voor ogen te houden voor wie je werkt.
  3. En vóór je geld begint te vragen moet je een goed beeld hebben van wat je precies gaat doen. Cultuurloket heeft een goed artikel over de basics van je ondernemingsplan.

💡 En ook....

Beleef Weer Meer

Dit voorjaar lanceert de Vlaamse overheid een campagne om bezoekers weer warm te maken om terug naar de cultuurhuizen te keren.

Ze heet 'Beleef Weer Meer'.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik wat sceptisch ben tegenover deze campagne. Ze vertrekt sterk vanuit de noden van de huizen en instellingen ('we hebben publiek nodig') en te weinig vanuit de huidige noden van het publiek.

Het kan nooit kwaad om deze boodschap nog eens uit te dragen, maar ik betwijfel of het voldoende gaat zijn om op korte termijn een verschil te maken. 

Dit is precies wat ik bedoel met 'events zijn een antwoord op de noden van vandaag'.

Is het probleem van het publiek vandaag echt dat we 'te weinig beleven'? Of zorgt de inhaalstress van de afgelopen maanden er misschien net voor dat we dat extra avondje uit nog even uitstellen?

Ten slotte

Elke twee weken verstuur ik deze nieuwsbrief. Heb je artikels of links die je hier graag in zou laten opnemen? Heb je vragen of opmerkingen? Heb je een project waar je een sparring partner bij kan gebruiken? E-mail me gerust

Je kan me ook vinden op Twitter en LinkedIn
Twitter
Website
Email
LinkedIn
Copyright © 2022 kenveerman.com, All rights reserved.


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om je uit te schrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp