Copy
17 mei 2022

Longfibrose
nieuws

 
Beste heer/mevrouw <<Achternaam>>,

In de nieuwsbrief van deze maand leest u over de resultaten van het Nivel onderzoek onder mensen met een longziekte. We geven een overzicht van de onderzoeken waaraan u zelf kunt meedoen. Deze maand leest u het verhaal van Jeannette. Haar moeder heeft longfibrose. Daarnaast informeren we u graag over de eerste Nationale Sportdag voor getransplanteerden. Ook deelt voedingsexpert Miriam een heerlijk recept.

We wensen u veel leesplezier!
Al sinds 2001 monitort het Nivel de situatie van mensen met een longziekte, in opdracht van het Longfonds. Met de inzichten uit dit onderzoek kan de leefsituatie en daarmee de kwaliteit van leven van mensen met een longziekte worden verbeterd.

Van de groep ‘zeldzame longziekten’ heeft 46 % van de mensen die de lijst invulden longfibrose.
 
 
Het doel van wetenschappelijk onderzoek bij longfibrose is om de oorzaak en gevolgen van de ziekte beter te begrijpen, en het stellen van de diagnose en de behandeling te verbeteren. Door hieraan deel te nemen kunt u zelf een bijdrage aan deze vooruitgang leveren. Deze onderzoeken naar de werking van nieuwe medicijnen (zogenaamde trials) worden verricht in behandel- en expertisecentra voor longfibrose.

U kunt met uw longarts overleggen of u in aanmerking komt voor deelname aan één van deze studies. Indien uw eigen longarts niet werkzaam is in één van de deelnemende centra kan uw longarts overleggen met een deelnemend centrum voor een verwijzing. Via de onderzoeksafdeling van het deelnemende behandel- of expertisecentrum ontvangt u dan uitgebreide informatie over het onderzoek. Daarna kunt u beslissen of u wilt deelnemen.
 
Ik kan nog niet… ik kan nog niet zonder haar

Jeannette Rijpstra-van Raalte is de dochter van een moeder met longfibrose.

'Ik ben de dochter van een moeder die zoveel wilskracht heeft. De dochter die aan de zijlijn staat en soms machteloos toekijkt. Een dochter van een moeder met longfibrose. Ik kan je verklappen dat longfibrose een ongrijpbare ziekte is en helaas óók ongeneeslijk is.'
 
Tip van de maand


Op woensdag 20 april organiseerden we een ledendag. Deze bijeenkomst heeft, sinds lange tijd, fysiek plaatsgevonden te Nijkerk. Omdat het niet voor iedereen mogelijk was om aanwezig te zijn, hebben we een opname van deze bijeenkomst gemaakt.
Op zaterdag 21 mei 2022 is in Arnhem de Eerste Nationale Sportdag voor getransplanteerden. Doel van deze dag is om getransplanteerden de mogelijkheden van sport en beweging na transplantatie te laten ontdekken. Er zijn korte clinics met introductie in verschillende sporten en mogelijkheden om te praten met lotgenoten die de weg naar sport al hebben gevonden. De dag wordt georganiseerd door studenten van het CIOS in Arnhem, die zo in hun opleiding al leren omgaan met sport voor onze doelgroep. De dag is gratis en elke getransplanteerde, levende donor of partner of betrokkene uit de wereld van transplantatie is welkom. 
Agenda

 
Longpunt Brabant West: Ademhaling- en ontspanningsoefeningen
18 mei

Digitaal huiskamergesprek voor patiënten en hun naasten
23, 24 en 29 mei
 
Longpunt Nieuwegein: Bewust ontspannen
1 juni

Longpunt Gelderland: Kookworkshop CookForYourLung
3 juni
 
Longpunt Brabant West: Jeu de Boules
8 & 16 juni

Longpunt Brabant West: Ergotherapie
14 juni
 
Longpunt Gelderland: Verwerking en acceptatie
21 juni


*Longpunten worden georganiseerd door het Longfonds en zijn voor iedereen met een longziekte
(W)etenswaardigheden over voeding

Een uitspraak die een longfibrosepatiënt eens deed: “Met longfibrose ben je dagelijks met ‘topsport’ bezig.” Daarom is de juiste voeding, evenals voor mensen die sporten, ook zo belangrijk voor mensen met longfibrose.
 
Miriam van Reijen (1983) studeerde Ontwikkelingseconomie in Wageningen en Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar ze in 2019 promoveerde. Na haar studie verlegde ze haar focus naar triatlon, waar ze diverse medailles won. Naast sport heeft Miriam haar eigen bedrijf, waarmee ze werkt als voedingsexpert voor NOC*NSF, presentaties verzorgt over voeding, hardlopen en training en artikelen schrijft voor verschillende bladen. In 2013 verscheen haar Hardloperskookboek, gevolgd door deel 2 in 2016. Miriam woont, traint en werkt in Amsterdam met haar vriend Chris.

In ons Informatieblad van juni leest u een interview met Miriam. In deze nieuwsbrief deelt ze alvast onderstaande recept met u. 
↓ Volg ons op social media ↓
Facebook
Twitter
LinkedIn
Copyright © 2022 Longfibrose Patiëntenvereniging, alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief.
Inschrijven voor deze nieuwsbrief.
Afzender van deze niewsbrief:
Longfibrose Patiëntenvereniging
Postbus 127
AMERSFOORT, Utrecht 3800 AP
Netherlands

Voeg ons toe aan uw adresboek