Copy

Nyhetsbrev 17 maj 2022

Tryggare Sveriges logga
Stiftelsen Tryggare Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden NGO (non governmental organization) som drivs utan bakomliggande vinstintresse. Syftet är att förbättra hjälpen till brottsdrabbade och att främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området. Arbetet är inriktat på att finna nya idéer, nya samverkansformer och nya lösningar. I vårt nyhetsbrev får du våra senaste nyheter, rapporter och information om kommande aktiviteter.

Nyheter

Stiftelsen medverkar under Fastighetsmässan 2022
i Malmö    

Stiftelsen Tryggare Sverige medverkar på Fastighetsmässan Syd den 14-15 september 2022. Vi arrangerar tre seminarier med fokus på Platssamverkan och placemakeing, Trygg fastighet samt Trygghetscertifiering av fastigheter. Dessutom modererar vi ett seminarium med fokus på Trygghet i det offentliga rummet. Anmäl dig till mässan redan nu via denna länk. För frågor kontakta verksamhetsansvarig peter.strandell@tryggaresverige.org.

Stiftelsen genomför FTU i Upplands-Bro kommun

Stiftelsen Tryggare Sverige fortsätter att kartlägga problem med brott och otrygghet i näringslivet. På uppdrag av Upplands-Bro kommun kommer Stiftelsen att genomföra Företagens trygghetsundersökning (FTU) i kommunen för att kartlägga företagarnas erfarenheter av brott och otrygghet samt dess konsekvenser för företagandet i kommunen. Här kan du läsa mer om FTU. Kontakta jacob.amtvall@tryggaresverige.org för mer information.

Konferens om trygghet i kollektivtrafiken är fullbokad

Intresset har varit stort för den nationella konferensen om trygghet i kollektivtrafiken som går av stapeln nu på torsdag den 19 maj. Konferensen är nu fullbokad, vilket visar vikten av att belysa säkerhets- och trygghetsfrågor inom kollektivtrafiken.

Konferensen arrangeras av Stiftelsen tryggare Sverige tillsammans med branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik, Region Stockholm, MTR, Jernhusen, Telia och Teleste på temat "Trygghet i kollektivtrafiken". Syftet med konferensen är att sprida inspiration, utbyta idéer och öka kunskapen om möjligheterna till att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället genom ett närmare samarbete mellan kommun, polis och kollektivtrafikens olika aktörer. Mer information om konferensen samt program hittar du här.

Media

"Avslöjar: polisen varnades för kaoskravaller - flera gånger"  

“Polisens underrättelsetjänst varnade för att det kunde bli kravaller under påskhelgen, uppgifter som tidigare förnekats av både rikspolischefen och kommenderingschefen.

TV4 Nyheterna kan avslöja att det fanns åtminstone tre rapporter som varnade för våldsamma upplopp.

– Någonstans har det uppenbarligen brustit. Analysen som sådan är ju klockren, både analysmässigt och rekommendationsmässigt. Men uppenbarligen har de av olika skäl inte tillämpats, säger Magnus Lindgren, kriminolog och före detta chef inom polisen.” Läs TV4 avslöjande om påskkravallerna här.

BoTryggt2030

Ny version av BoTryggt med fokus på säker och trygg skola

Stiftelsen har nu påbörjat en vidareutveckling av BoTryggt med särskilt fokus hur man ska tänka vid om- eller nybyggnation av skolor och skolmiljöer. Syftet med detta arbete är att skapa riktlinjer och checklistor ut ett säkerhets- och trygghetsarbetet kring skolor.

Förhoppningen är att detta ska hjälpa kommuner samt stadsbyggnadsförvaltningar att följa upp sin planering samt förvaltning av skolor utifrån ett situationellt brottsförebyggande perspektiv. Riktlinjerna också ska kunna användas som utgångspunkter för att ställa krav på byggföretag, fastighetsägare, kommuner, och polisen vilka åtgärder som ska vidtas för att säkerställa bättre förutsättningar för säkerhet och trygghet i anslutning till skolan. Kontakta alazar.ejigu@tryggaresverige.org för mer information.

Aktiviteter

Studieresa till Köpenhamn 

Stiftelsen Tryggare Sverige bjuder in till två intensiva dagar i Köpenhamn den 4 - 5 oktober 2022. Studieresan innehåller ett flertal föreläsningar och studiebesök med fokus på säkerhet och trygghet, exempelvis har Danmark viktiga erfarenheter när det gäller kampen mot gängkriminaliteten med exempelvis visitationszoner som ger polisen möjlighet att i utsatta områden visitera vem som helst i syfta att söka efter vapen, droger etc. Danmark har även speciallagar mot gängkriminalitet som innebär extra långa straff för personer som kan kopplas till kriminella gäng. Läs mer om studieresan här eller kontakta 
peter.strandell@tryggaresverige.org för mer information.

Anmälan till höstens diplomutbildning 2022 öppnar

Höstens diplomutbildning med fokus på situationell brottsprevention och trygghetsskapande arbete i teori och praktik är nu öppen för anmälan. Våra deltagare lär sig att praktiskt arbeta med riktlinjerna i handboken BoTryggt2030, feministisk stadsplanering, platssamverkan och placemaking. Vid avklarad utbildning och kunskapstest erhålles ett diplom som intyg på genomgången utbildning. 
Mer information om utbildningen hittar du här.

Aktuellt

Stiftelsen medverkar på Fokus Jämställdhet 2022 

Den 18 maj håller Forum Jämställdhet en nationell samling med fokus på brottsförebyggande arbete och kvinnofrid i Eskilstuna. Samhällsplanerare och arkitekt Alazar Ejigu från Stiftelsen Tryggare Sverige kommer att vara med och hålla i metodseminariumet "Feminsitisk stadsplanering ökar allas trygghet". Kort sumerat kommer Alazar ta upp hur man kan tillgodose kvinnors perspektiv och behov i stadsplaneringen och på vilket sätt dessa perspektiv skapar en förutsättning för att på uppnå en trygg stadsmiljö för alla. Detta med hjälp av tidigare forskning om unga kvinnors upplevelser av stadsrummet, metoder och tillvägagångssätt för hur vi skapar jämställda och trygga stadsmiljöer. Läs mer och anmäl dig här.

Stiftelsen bjuder in till Trädgårdensdag i Falköping

Den 21 maj arrangerar Stiftelsen Tryggare Sverige, tillsammans med Falköpings kommun, en Trädgårdsdag inom ramen för Platssamverkan Ranten. Vi bjuder in till marknad och aktiviteter samt en föreläsning med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson. Vi finns på plats tillsammans med representanter från Falköpings kommun, Jernhusen, Nobina, ICA m.fl.  Läs mer om eventet här. För frågor kontakta säkerhetssamordnare linda.olsson@tryggaresverige.org

Program våren 2022

Filmkvällar


Stiftelsen Tryggare Sverige följer de råd och direktiv som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten. Under rådande omständigheter kommer vårens filmkvällar att ställas in tillsvidare.   

Utbildningar våren 2022


Diplomutbildning: Platssamverkan i teori och praktik, 25 maj

Diplomutbildning: Placemaking i teori och praktik, 15 juni

Observera att samtliga utbildningar är digitala. 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Stiftelsen Tryggare Sverige
Stiftelsen Tryggare Sverige
Carl Gustaf Lindstedts gata 3, 112 69 Stockholm






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stiftelsen Tryggare Sverige · Carl Gustaf Lindstedts gata 3 · Stockholm 112 69 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp