Copy
LUMA-tiedekasvatuksen ajankohtaiset uutiset, tapahtumat ja tuoreimmat blogitekstit yhdessä uutiskirjeessä.
Etkö näe viestiä kunnolla?
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
Hae mukaan LUMA-kehittäjäkouluksi tai -päiväkodiksi!

Hae mukaan kehittämään LUMA-aineiden opetusta


Tervetuloa mukaan, mikäli sinua kiinnostaa LUMA-aineiden opetuksen kehittäminen, uusien toimintamallien ja materiaalien rakentaminen sekä verkostoituminen kollegoiden kanssa. 
 
Kuluneen vuoden aikana mukana olevat koulut ja päiväkodit ovat muun muassa kehittäneet opetusmateriaalia teknologiakasvatukseen, syventävää kurssia yhteistyössä korkeakoulujen kanssa sekä toimintamalleja oppimiseen lähiluonnossa. Tällä kertaa mukaan haetaan viidestä teemaryhmästä itseä eniten kiinnostavaan. 

Lue lisää ja täytä hakemus 15.5. mennessä

Kehitä ammatillista osaamistasi

Ilmoittaudu LUMA-päiville 2022.

Vielä ehdit ilmoittautua LUMA-päiville 2022!  


Tervetuloa Aalto-yliopistoon ma 13.6.– ti 14.6.2022 kuulemaan kiinnostavia puheenvuoroja, osallistumaan tiedekasvatukseen virittäviin työpajoihin sekä tapaamaan muita opettajia. Tarjoamme monipuolista ohjelmaa teemalla Tulevaisuuden tekijät – tiedettä, taidetta, teknologiaa ja taloutta. Pääset myös kurkistamaan Aalto-yliopistossa tehtävään tuoreimpaan tutkimukseen esimerkiksi vierailukäyntien muodossa. 

LUMA-päivät on koulutustapahtuma kaikille LUMA-aineiden (matematiikka, luonnontieteet, ympäristöoppi ja teknologia) opetuksesta kiinnostuneille koulutusasteesta riippumatta. Osallistuminen on maksutonta, mutta ilmoittautuminen kannattaa, jotta varmistat pääsysi haluamiisi työpajoihin. Järjestämme ohjelmaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Lue lisää ja ilmoittaudu nyt 
Lue lisää ja ilmoittaudu LUMATIKKA koulutuksiin.

LUMATIKKA-kurssit toteutetaan viimeistä kertaa - vielä ehdit osallistua!

 
Opettaja, suositut LUMATIKKA-kurssit toteutetaan viimeistä kertaa ohjatusti tulevana syksynä. Nyt on mahdollisuutesi saada maksutta tukea opetustyöhösi!

Koulutuksen keskeisiä teemoja ovat innostava matematiikan opetus mm. toiminnallisuuden keinoin. Verkkokoulutus on suunnattu opettajille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

”Olen hehkuttanut koko työyhteisölleni opetukseni muuttumista, käsitteiden vaihtumista ja koko matikan opetukseni fokusoitumista ihan uusille urille. Tunnen olevani tukevasti matikan opetuksen ytimessä.”
 
Syksyn verkko-opinnot alkavat 22.8. ja päättyvät 13.11. Kurssialueeseen pääsee tutustumaan viikkoa ennen kurssin alkua. Kursseilla edetään yhteisessä, mutta joustavassa aikataulussa.

Lue lisää koulutuksesta ja ilmoittaudu mukaan nettisivuillamme.
Lue lisää Science on Stage 2024 -festivaalista Turussa.

Science on Stage 2024 -festivaalit järjestetään Turussa


Science on Stage -festivaalit ovat LUMA-aineiden opettajille suunnattu kansainvälinen messutapahtuma, jossa jaetaan ideoita, opitaan uutta ja tutustutaan kansainvälisiin kollegoihin. Tänä vuonna festivaalit kokosivat yhteen 450 eurooppalaista opettajaa yli 30 maasta. Festivaalien yhteydessä järjestetyssä yleiskokouksessa vuoden 2024 festivaalit päätettiin järjestää Turussa.

Vuoden 2024 festivaaleilla suomalaiset opettajat pääsevät tutustumaan eurooppalaisten kollegoidensa ideoihin LUMA-aineiden kehittämiseksi: Suomesta valitaan 40 opettajaa, jotka pääsevät osallistumaan festivaaleille koko neljän päivän ajan. Lisäksi festivaalin aikana järjestetään avointen ovien päivä, jolloin kaikki ovat tervetulleita messuille tutustumaan opettajien jakamiin ideoihin.

Tutustu tämän vuoden festivaalin tunnelmiin ja lue lisää tulevista suunnitelmista.

Ilmoittaudu MAOLin ja LUMAn uusien opettajien iltaan.

LUMA-keskus Suomen ja MAOLin uusien opettajien ilta

Tervetuloa MAOL ry:n ja LUMA-keskuksen Uusien opettajien iltaan 31.8. verkon välityksellä!

Uusien opettajien illassa pääset keskustelemaan kokemuksistasi ja kysymään kysymyksiä muilta uusilta opettajilta sekä MAOL-mentoriopettajilta. Etätapahtuma on avoin kaikille LUMA-keskus Suomen ja MAOLin toiminnasta kiinnostuneille.

Ilmoittauduthan tästä saadaksesi linkin tapahtumaan.

Lue lisää ilmastofoorumista.

Tule mukaan opettajien ilmastofoorumiin keskustelemaan ja oppimaan ilmastokasvatuksesta  

Kansainvälinen opettajien ilmastofoorumi järjestetään jälleen virtuaalisesti 8.-9.8.2022. Englanninkielinen tapahtuma on suunnattu kaikkien luokka-asteiden ilmastokasvatuksesta kiinnostuneille opettajille, joiden ammatillista osaamista tuetaan monipuolisilla puheenvuoroilla ja työpajoilla. Foorumi tarjoaa ajankohtaista tietoa ilmastonmuutoksesta sekä antaa vinkkejä aiheen käsittelyyn kouluissa. Tapahtuma tuo yhteen opettajia sekä nuoria, koska sen yhteydessä järjestetään myös Globaalit haasteet nuorten foorumi. Järjestäjinä toimivat Helsingin yliopiston tiedekasvatus sekä Ilmakehätieteiden keskus INAR.  

 

Tarkempi aikataulu sekä linkki ilmoittautumiseen julkaistaan tapahtuman verkkosivuilla. 

Tutustu Haataisen väitöskirjasta kirjoitettuun artikkeliin.

Väitös: Eheyttävä opetus tekee luonnontieteiden oppimisesta mielekästä, opetusmenetelmät koetaan käytännössä haastaviksi

FT Outi Haatainen väitteli 29.4. Helsingin yliopistosta aiheenaan eheyttävä ja yhteisöllinen luonnontieteiden opetus. Eheyttävän opetuksen avulla opettaja pyrkii luomaan opetussuunnitelmien sisällöistä oppijoille mielekkäitä kokonaisuuksia. Väitöskirjassaan Haatainen on tutkinut etenkin sitä, miten opettajat käsittävät eheyttävän opetuksen ja millaisia kokemuksia heillä on siitä. 

Lue Haataisen väitöskirjasta kirjoitettu artikkeli verkkosivuillamme.
Lue artikkeli Lehtosen väitöskirjasta.

Väitös: Toiminnallinen opetusväline auttaa ymmärtämään yhtälönratkaisua


FT Daranee Lehtonen väitteli helmikuussa Tampereen yliopistosta aiheenaan toimintamateriaalien (manipulatives) hyödyntäminen matematiikan opetuksessa. Näiden opetusvälineiden avulla oppilas voi itse tekemällä oppia esimerkiksi matematiikan käsitteistä ja prosesseista. Osana väitöskirjatutkimustaan Lehtonen kehitti toimintamateriaalin, jonka avulla voidaan opettaa yhtälönratkaisua ala- ja yläkoulussa.

Lue Lehtosen väitöskirjasta kirjoitettu artikkeli verkkosivuillamme.

Ilmoita koulusi tai muu oppimisyhteisösi mukaan

Tutustu verkotomme leirivalikoimaan.

Tarjoamme useita tiedeleirejä kesällä 2022

Kiinnostaisiko mahdollisuus oppia uutta ja tutustua samanmielisiin kavereihin? Tiedeleirillä se onnistuu! Tarjoamme tuttuun tapaan useita tiedeleirejä muun muassa Turun alueella, Pääkaupunkiseudulla ja Rovaniemellä, Lahdessa, Vaasassa ja Lappeenrannassa. Oma paikka kannattaa varata ajoissa, sillä nämä ovat perinteisesti täyttyneet nopeasti! Tutustu valikoimaan verkkosivuillamme.
Tutustu StarT-kilpailun parhaisiin projektitöihin ja äänestä suosikkiasi.

Parhaat StarT-projektityöt valittu - äänestä omaa suosikkiasi


Kansalliseen StarT-kilpailuun osallistui tällä kaudella 43 tiimiä ja 817 lasta ja nuorta. Kilpailuun osallistuneista lasten ja nuorten projektitöistä ja opettajien hyvistä opetuskäytänteistä on nyt valittu parhaat, jotka palkitaan Kansalliset parhaat 2022 –tunnustuksilla kesän gaalassa. Ansioituneet tiimit saavat palkinnoksi muun muassa tutkimusvälinepaketteja ja stipendejä.

Tuomariston valitsemien parhaiden projektien lisäksi StarT-gaalassa palkitaan yleisön suosikkiprojektit. Voit äänestää omia suosikkejasi toukokuun ajan.

Tutustu parhaisiin kilpailutöihin verkkosivujemme kautta ja äänestä suosikkiasi sivun lopussa olevasta linkistä.
Tutustu valon viikon ohjelmaan.

Valon viikko 16.-18.5.2022

 
Fotoniikan lippulaiva PREIN ja LUMA-toimijat Tampereen yliopiston Juniversity, Aalto Junior ja Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus yhdessä järjestävät lapsille ja nuorille suunnattua ohjelmaa 16.-18.5.2022 kansainvälisen valon päivän kunniaksi. Työpajojen yhteinen teema on valo. Valon tutkimus eli fotoniikka liittyy fysiikkaan, kemiaan ja moniin luonnon ilmiöihin ja sillä on lukematon määrä sovelluksia tekniikan alalla.
 
Tarjolla on työpajoja esiopetuksesta alakouluun. Lisäksi on koottu omatoimisesti toteutettavia valoon liittyviä työpajaohjeita ja materiaaleja.
 
Tutustu työpajatarjontaan, suunnittele ohjelmasi ja lähde mukaan Valon viikkoon 2022! 
 
Tutustu Linkin ohjelmointikerhoihin.

Hyppää mukaan ohjelmointikerhoon – myös etänä!

Kesäloma on alkamassa, mutta ei suinkaan ole liian aikaista tutustua syksyn harrastusmahdollisuuksiin. Tiedeluokka Linkki järjestää syksyllä ohjelmointikerhoja etänä ja pääkaupunkiseudulla. Kerhoja on erityisesti aloittelijoille, mutta kerhoja löytyy myös kokeneemmille koodareille, niin ala- kuin yläkoululaisillekin.
 
Kerhot järjestetään Kumpulan kampuksella Helsingissä ja etänä Zoomin välityksellä eli nyt voit ilmoittautua mukaan myös mistä päin Suomea hyvänsä. Hauskanpitoa ja onnistumisen elämyksiä on tarjolla kaikissa kerhoissa!
 
Ilmoittautuminen alkaa 1.6. Tervetuloa mukaan! Tarkemmat tiedot kerhoista ja kerhoajoista sekä ilmoittautumisohjeet tulevat Linkin sivuille viikolla 21.
Kemianluokka Gadolin järjestää kesällä kaksi tiedeleiriä yläkoululaisille ja lukiolaisille. Lue lisää ja ilmoittaudu.

Muuta ajankohtaista

Muutoksia Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen johdossa


Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen toiminta on viime vuosina laajentunut ja monipuolistunut huomattavasti. Tästä johtuen keskuksen toimintojen suuntaa ohjaamaan ja tukemaan on 1.3.2022 alkaen nimitetty ohjausryhmä, puheenjohtajanaan Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston johtaja, dosentti Maaria Linko. Ohjausryhmän jäsenistössä ovat edustettuina Helsingin yliopisto, LUT-yliopisto, Lahden kaupunki, Lahden yliopistokampus sekä yritysedustajana keskuksen yrityskumppani Lahti Energia. Ohjausryhmä aloittaa toimintansa kuluvan kevään aikana.

Samassa yhteydessä Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen johtajana sen perustamisesta saakka toiminut FT Jarkko Lampiselkä siirtyy ohjausryhmän jäseneksi ja keskuksen uudeksi johtajaksi on nimitetty Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen koordinaattori, FT Tarja Kariola. Päijät-Hämeen LUMA-keskus.
 

Oppilaat suunnittelevat omia satelliittejaan Merenkurkun satelliitin innoittamina

KvarkenSat on pohjalaismaakuntien ja Västerbottenin yhteinen piensatelliitti, joka tuo avaruuden ja avaruusdatan lähelle. Hankkeen osana tietoa satelliiteista ja niiden hyödyistä levitetään myös kouluihin. Oppilaat pääsevät muun muassa rakentamaan omia satelliittejaan. Jatka lukemista verkkosivuillamme.

Anna-Maija Partanen edistää tiedekasvatusta Lapin yliopistossa

Yliopistonlehtori ja LUMA-keskus Lapin johtaja Anna-Maija Partanen sai Lapin yliopiston rehtorin myöntämän palkinnon 1.3. arvokkaasta työstään yliopiston hyväksi. Palkinnon arvo on 2 000 euroa. Jatka lukemista verkkosivuillamme.

Olive-projekti – apua LUMA-opetuksen kehittämiseen kauas ja lähelle

Olive-hankkeen tavoitteena on kehittää opettajankoulutusta palestiinalaisalueiden yliopistoissa.  Palestiinalaisalueilla opetus on vahvassa murroksessa ja kasvava digitalisaatio pakottaa tulevia opettajia vastaamaan sen tuomiin haasteisiin. Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen tehtävänä on kehittää STEM-opetukseen pohjautuvia opetuskokonaisuuksia, joissa hyödynnetään muun muassa nykyaikaista opetusteknologiaa, kuten mittausautomaatiota. Jatka lukemista verkkosivuillamme.

Lukiolaiset ryhtyivät ”vesilähettiläiksi” Jämsässä

Joukko jämsäläisiä lukiolaisia osallistui viime perjantaina Keski-Suomen LUMA-keskuksen pitämään koulutukseen, jossa he pätevöityivät vesilähettiläiksi. Lähettiläinä he tekevät tämän kevään aikana vierailuja alakouluihin, joissa he kertovat vesien tilasta Keski-Suomessa, niitä uhkaavista tekijöistä, puhdistustoimenpiteistä sekä vetävät demon vedenkierrosta. Jatka lukemista verkkosivuillamme.

Tulossa syksyllä: lähikoulutuksia ulkona oppimisesta ja toiminnallisista opintokäynneistä

Opetushallitus on myöntänyt verkostollemme kevään haussa rahoitusta, jonka avulla voimme toteuttaa opettajille maksuttomia täydennyskoulutuksia tänä syksynä 2022 sekä vuoden 2023 aikana. Koulutukset tullaan järjestämään lähikoulutuksina eri puolilla Suomea ja niiden aiheina tulevat olemaan toiminnalliset opintokäynnit sekä luonnossa oppiminen. Samalla näihin teemoihin kytkeytyvät LUMAn lumoa -verkkokurssit jatkavat toimintaansa vuoden 2023 loppuun saakka.
Tiedotamme myöhemmin tarkemmasta lähikoulutusten aikataulusta, seuraathan siis kanaviamme!

Yhteistyökumppaneiltamme

Tutustu metsäretkipäivään ja nappaa vinkit talteen.

Suomen lasten metsäretkipäivä 13.5.

Suomen lasten metsäretkipäivä on lasten oma retkijuhlapäivä! Metsäretkipäivä järjestetään vuosittain toukokuussa, tänä keväänä perjantaina 13.5.2022! Suomen lasten metsäretkipäivän tavoitteena on antaa iloa ja ohjata lasta nauttimaan, tutkimaan ja oppimaan metsästä. Lähdetään lasten kanssa metsäretkelle! Suomen lasten metsäretkipäivää organisoi Helsingin yliopiston Kasvatustieteiden osaston biologian didaktiikan tutkimusryhmä.

Lue lisää ja nappaa vinkit talteen.

Lue lisää MAOLin koulutuspäivistä.

MAOLin koulutuspäivät Espoossa 7.–8.10.2022


MAOL ry:n koulutuspäivät matemaattisten aineiden opettajille järjestetään Otaniemessä, Espoossa 7.–8.10. Perjantaina ekskursioita lähiympäristön kiinnostavimpiin kohteisiin ja lauantaina koko päivän täydeltä työpajoja ja luentoja sekä iltajuhla. Ensimmäiset tärpit ohjelmasta on jo julkaistu, ilmoittautuminen aukeaa elokuussa. Tervetuloa mukaan!
 
 

Etäkonferenssi luonnontieteiden tutkivan oppimisen eriyttämisestä


Kaipaatko lisätietoa eriyttämisestä? Oletko pohtinut, kuinka luonnontieteiden oppimiselle keskeistä tutkivaa työskentelyä voisi eriyttää? Tervetuloa DifferentiatInq -Erasmus+ -hankkeen etätilaisuuteen 4. – 6.7.2022. Luvassa on luentoja ja työpajoja aiheeseen liittyen. Hankkeen tuloksena tullaan myös julkaisemaan ilmainen kirja liittyen luonnontieteiden tutkivan oppimisen eriyttämiseen.
 

Tilastojulistekilpailu 2022-2023 on käynnissä!

Kilpailun tavoitteena on edistää nuorten yhteiskunnallisen tiedon käyttöä sekä kriittistä tilastojen luku- ja käyttötaitoa. Kilpailussa kerrotaan kiinnostava tarina vapaavalintaisesta aiheesta kiteytettynä yhteen julisteeseen. Työt tehdään 1-5 opiskelijan ryhmissä. Kilpailussa on kolme sarjaa yläkoulu, lukio/toisen asteen opiskelijat sekä kandivaiheen yliopisto-opiskelijat/amk.

Voittajat palkitaan hyvin ja voittajajulisteet/sarja osallistuvat myös Kansainväliseen kilpailuun kesällä 2023 ISI:n (International Statistical Institute) järjestämässä 64. Maailman tilastokongressissa Kanadan Ottawassa.
Lue lisää uudistetusta kilpailusivustosta ja virittäydy videoilla osallistumaan.
 

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Lähetä meille sähköpostia