Copy
Oog op de bal houden
In gesprek met gemeente ambtenaren komt vaak het onderwerp Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) voor textiel aan de orde. Er zijn veel vragen over hoe dit systeem er uit zal zien en wat er concreet verandert met betrekking tot de inzameling en verwerking van het ingezamelde huishoudelijke textiel. De verwachting is dat de textielcontainers in de publieke ruimte blijven bestaan.

Toen eerder de UPV voor plastic werd geïntroduceerd heeft dat ook niet de plastic inzameling van het textiel substantieel veranderd. Bovendien kennen we in Nederland – in vergelijking met andere Europese landen- een relatief hoog percentage gescheiden textielinzameling (45%). Dat wil de overheid en de producenten -vertegenwoordigd in Modint en InRetail- niet om zeep helpen. 
Het belangrijkste is steeds om het oog op de bal te houden. Waarom willen we ook alweer een UPV? Dat willen we omdat het recyclen van niet herdraagbaar textiel naar hoogwaardige producten te duur is en niet van de grond komt. De markt lost het niet op. Wanneer er een UPV komt betaalt de consument een meerprijs dat terecht komt in een fonds. Vanuit dit fonds zijn er dan middelen om te investeren in de recycling van niet herdraagbaar textiel op een hoogwaardige manier. Als dit gecombineerd wordt met heldere doelstellingen van de overheid voor een minimaal percentage gerecycled post-consumer textiel in nieuwe kleding, dan komt de circulaire textielketen echt een stap dichterbij.
Bever initieert Circulair Samenwerkingsverband Outdoor-industrie

Retail Partner Bever presenteert als initiatiefnemer een nieuw Circulair Samenwerkingsverband dat inmiddels door acht bedrijven is ondertekend. Met het ondertekenen van het Circulair Samenwerkingsverband Outdoorindustrie (CSO) committeren de retailer en haar ketenpartners zich aan het aanzienlijk verlagen van de textiel afvalberg. De deelnemers hopen met het initiatief andere retailers te inspireren om zo gezamenlijk de doelstellingen van het VN-Klimaatakkoord en het Nederlandse ‘Beleidsprogramma Circulair Textiel’ versneld te bereiken.

Meer lezen kan hier

De sportmat van jouw oude klimschoenen is een feit: de eerste vloer ligt bij Monk Rotterdam

Clean Climber is in 2021 gestart om samen met boulderketen Monk, textielinzamelaar Sympany, schoenmakerij Stultiens en sportmattenproducent Stockz klimschoenen circulairder te maken. In februari 2022 zijn ze gestart met de grootste inzamelactie van versleten klimschoenen ooit in Nederland. En zover zij weten ook de grootste in de wereld. De klimsport heeft een duidelijk antwoord gegeven: ‘wij willen circulaire klimschoenen’.

Meer lezen kan hier

We gaan herdraagbare textiel en het niet-herdraagbare textiel scheiden. 

Sympany werkt aan een circulaire textielketen. Dit vraagt om veel samenwerking met allerlei partijen voor de inzameling, verwerking en verwaarding (hergebruik en recycling) van textiel. Het vraagt ook om aanpassingen in ons eigen proces. Op onze vestiging in Assen – het grootste textielsorteercentrum in Friesland, Groningen en Drenthe- wordt in 16 categorieën gesorteerd. Herdraagbaar en niet-herdraagbaar textiel wordt van elkaar gescheiden. Op de andere vestigingen van Sympany wordt al het ingezamelde textiel ontdaan van afval en verpakken we het herdraagbare en het niet-herdraagbare textiel bij elkaar in witte zakken. Dat gaan we veranderen.

We zijn in het proces om op al onze vestigingen het herdraagbare textiel en het niet-herdraagbare textiel te scheiden. Dat helpt ons om meer herdraagbare kwaliteiten in tweedehands winkels in Nederland te verkopen. Sinds kort werken we met handscanners om een deel van het niet-herdraagbare textiel op materiaalsoort te kunnen sorteren (meer lezen kan hieronder). Zo kunnen we dicht bij huis experimenteren met (hoogwaardige) recycling.

Handscanner Fabritell

Weten wat voor materiaal er in kleding zit lijkt heel eenvoudig: kijk op het label. Helaas klopt vaak de materiaalsamenstelling die op de labels staat niet of is het label uit het kledingstuk verwijderd. Voor het recyclen van textiel is het heel belangrijk om de juiste materialen aan te leveren. Daarom is Sympany gestart met het gebruik van handscanners om kleding of textiel te kunnen uitlezen op verschillende materiaalsoorten.
 
We hebben de handscanner al ingezet om 100% katoen te sorteren voor SaXcell, verschillende materialen voor het vilt van iDid. Ook voor andere circulaire textiel verwerkers gaan we materialen sorteren. We onderzoeken zo wat de beste technologie en werkwijze is voor het sorteren op materiaal.

The Swapshop en Sympany werken samen aan een circulaire textielketen

Sympany en The Swapshop hebben een gezamenlijk doel; de levensduur verlengen van alle kledingitems. Niet alle kleding die binnenkomt bij The Swapshop is geschikt om te swappen. Daarom slaan Sympany en The Swapshop de handen ineen. Sympany ondersteunt The Swapshop met het gehele logistieke proces van de kledinginzameling en streeft naar lokale verwerking van het Nederlandse textieloverschot en gaat inzichtelijk maken wat er met de niet-swapbare kleding gebeurt. Een unieke samenwerking tussen een circulaire start-up en landelijke textielinzamelaar.

Meer lezen kan hier

Benieuwd naar wat wij allemaal doen? 

www.sympany.nl
 
Facebook
Twitter
Link
LinkedIn
Copyright © |2020 | Sympany | All rights reserved.


Our mailing address is:
info@sympany.nl

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.