Copy
View this email in your browser

AANPAK

Innovatie en strategie voor culturele organisaties

Welkom bij Aanpak 41!

Het Eurovisie songfestival van 2021 is in mijn vriendenkring een cult-verhaal.

Door corona konden we het niet binnen vieren, dus was er een geïmproviseerde opstelling in iemand zijn tuin. Midden in een zware regenstorm.

Terwijl de affreuze Britse inzending 0 (nul!) punten scoorden, stond ik op een stoel om ons inzakkende tentje met een borstel watervrij te houden.

Vorige zaterdag zaten we opnieuw in de tuin. Dit keer scheen de zon.

Toen het te koud werd, verhuisden we naar binnen. Zonder ontsmettingsgel. De Britten wonnen zowaar bijna en moesten alleen Oekraïne laten voorgaan, het eerste Europese land dat de wedstrijd won in oorlogstijd.

Er kan zoveel veranderen op een jaar.
Wanneer we plannen maken voor de toekomst, is dat de belangrijkste les.

In deze nieuwsbrief aandacht voor verstoorde events, prijszetting voor je artistiek werk en het trio crowdfunding, sponsoring en subsidie (al gaat het bij dat laatste dan vooral over het gebrek eraan).

Events uit evenwicht

Slechte ticketverkoop blijft de sector beroeren. Het is een probleem met vele verklaringen en dus zonder eenvoudige oplossingen.

Het ritme van het publiek is verstoord. Na bijna twee jaar binnenzitten lukt het moeilijker dan gedacht om terug een hoop extra activiteiten in onze agenda's te proppen. Misschien weten we nog niet goed wat er allemaal te doen is? Of misschien willen we het liever nog niet te druk maken?

Maar er is meer aan de hand.

Evenementen vinden nooit plaats in een vacuüm. Ze zijn een antwoord op de noden van het publiek. Evenementen zijn altijd een mengvorm van een voorstelling ("iets om van te genieten") en het socio-culturele contact ("genieten van elkaar"). Na de lockdowns zijn we vooral even op dat laatste gefocust.

Feestjes, cafés en restaurants doen het dan ook goed.
Zit-Kijk-en-Geniet-voorstellingen even wat minder.

Drie manieren om de juiste prijs voor je artistieke werk te bepalen

Te duur? Te goedkoop?

Correcte prijszetting is wellicht één van de moeilijkste onderdelen van een verdienmodel. Gelukkig bestaan er technieken om de juiste prijs zo goed mogelijk te benaderen. Ik schreef een stukje over de belangrijkste drie prijstechnieken en de prijsdriehoek die je daarmee kan maken. 

💡 En ook....

Crowdfunding en sponsoring.

De beste manier om iets te leren, is het te doen. 

Het Nederlandse 'Voor De Kunst' is een platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Ze hebben een interessante call lopen voor kleine en middelgrote cultuurwerkingen die tijdens een workshopreeks alles leren over crowdfunding en sponsoring.

In volle Nederlandse stijl, blijft het niet bij theorie. Tijdens het traject haalt elke werking 10.000 euro op uit crowdfunding en 10.000 euro uit sponsoring. Als dat gelukt is zorgt 'Voor De Kunst' ook nog eens voor 10.000 euro matchfunding.


Helaas is dit project niet beschikbaar voor Belgen. Wie maakt daar gauw eens verschil in?

De verdeling van de schaarste

Er is te weinig geld om de Vlaamse culturele werkingen te subsidiëren. Nu bijna het finale oordeel gekend is over de vijfjarige werkingssubsidies, is de spanning voelbaar. In Etcetera geeft Bart Caron een overzicht van de problematiek

Het artikel is een goede voorbereiding voor wie straks de beslissingen wil begrijpen.

Tegelijk zitten er opvallend weinig oplossingen in dit stuk. Het is duidelijk dat het huidige subsidiesysteem op z'n limiet zit. Maar hoe moet het dan wel? 

Ten slotte

Elke twee weken verstuur ik deze nieuwsbrief. Heb je artikels of links die je hier graag in zou laten opnemen? Heb je vragen of opmerkingen? Heb je een project waar je een sparring partner bij kan gebruiken? E-mail me gerust

Je kan me ook vinden op Twitter en LinkedIn
Twitter
Website
Email
LinkedIn
Copyright © 2022 kenveerman.com, All rights reserved.


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om je uit te schrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp