Copy
Ma.akbrief #27   april 2022
Gezamenlijke nieuwsbrief rond democratisering en het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam
Het is lente. "Vroeger kon je niet zomaar matten kloppen wanneer je dat wilde. De gemeente had bepaald dat je alleen op dinsdag en op vrijdag de matten mocht kloppen, en dan nog slechts tussen 9 en 10 uur. Dit omdat er nogal wat stof door de lucht vloog en er veel voedsel los verkocht werd, zoals melk uit de melkbus. De politie zag erop toe dat de mensen zich daaraan hielden. Maar de mensen waren toentertijd ook veel gezagsgetrouwer en bovendien haalde je het niet in je hoofd om op andere tijden de matten te kloppen, want dan had je zo een slechte naam in de buurt. Dat ging vroeger heel gemakkelijk."
Bron: Geheugen van Oost (al is de foto uit de Jordaan)
MA.AKBRIEF #27

In editie #27 advies van Ma.ak020 aan de nieuwe gemeenteraad, uitkomsten Ma.akbanken en nieuws uit de stad. Bijdragen en reacties welkom via mail. Zie ook ons digitale platform Ma.ak020.
Memo aan de onderhandelaars en raad

Vorige week stuurde team Ma.ak020 een memo aan de onderhandelaars en raad met de volgende speerpunten waar Ma.ak020 de komende jaren aan wil bijdragen:

1. Verder met het Akkoord
a. Het Maatschappelijk akkoord loopt tot tenminste 2025. Welk akkoordpunten krijgen aandacht in de komende bestuursperiode? Bijvoorbeeld het subsidiariteitsbeginsel (beslissingen zo lokaal, dichtbij mogelijk leggen), maatschappelijk aanbesteden tot 10% van de begroting, en het delen van ervaring en data. Wij stellen een gezamenlijke herijking en verrijking van het Maatschappelijk akkoord voor.
b. Ma.ak020 verheugt zich op een raadsbrede belangstelling en betrokkenheid bij de democratiseringsopgave voor onze stad. Wellicht kan in de raad hiervoor een aparte werkgroep worden ingesteld.
c. Ruimte voor nieuw democratiseringsinitiatief, zoals het uitwerken van het buurtrecht Recht op Informatie, Onderzoek en Ondersteuning bij maatschappelijk initiatief.
d. Voor de gemeente ligt de nadruk over het algemeen op de inhoud van een thema. Ma.ak020 pleit voor het inzetten van speciale transitie-ambtenaren voor het proces: de veranderende kennis en kunde die komen kijken bij democratisering.

2. Door met de Ma.akbanken
Naast de lopende voorfase van Ma.akbanken (Broedplaatsen/Gemeentelijk vastgoed en Informele zorg & welzijn) komen er mogelijk nieuwe verkenningen met urgente thema's als wonen en de energietransitie.

3. Verbindende rol samen met netwerken in de stad
Ma.ak020 gaat graag door met de verbindende rol van de afgelopen jaren in de netwerken rond zeggenschap en mede eigenaarschap voor Amsterdammers.

We kijken uit naar de voortzetting van een bijzondere samenwerking met het bestuur van de stad.  

Het Ma.akteam
Ma.akbank Wind: uitkomst op papier zetten

Op 28 maart was de 7e sessie van de Ma.akbank Wind. De deelnemers hebben in groepen 3 onderdelen van de scenario’s van 28 februari verder uitgewerkt:
  • Bewoners willen samen een Windcoöperatie opzetten. Hoe doe je dat? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe verbreed je het draagvlak en hoe krijg je steun?
  • We zien een horizon voor 2050 en hoe Oost er dan idealiter uitziet. Hoe komen we daar? Wat heb je nodig en welke kennis is nodig? Welke besluiten zijn nodig, waar kunnen we dit jaar nog mee beginnen, en hoe dan?
  • Elke opgave heeft ook alternatieven nodig: wind op zee, wind samen met andere gemeenten, meer zonne-energie. Die vragen dan wel om onderbouwing en uitwerking.
Aan die vragen is hard gewerkt. Stadsdeelbestuurder Rick Vermin heeft nieuwsgierig meegekeken. De uitkomsten worden nu door deelnemers op papier gezet. Het ondersteunende Ma.akteam zorgt voor redactie en een bijdrage over het proces. Een concept-document met die uitkomsten wordt besproken op 17 mei. Na de laatste aanpassingen zal het dan worden aangeboden aan stadsdeel Oost. Lees verder op het Ma.akplatform.
Ma.akbank Armoede onder werkende Amsterdammers

In overleg met de gemeentelijke dienst WPI (werk, participatie en inkomen) is afgesproken dat we gaan kijken hoe het onderwerp ZZP’ers een vervolg kan krijgen. Met enkele deelnemers die op dit onderwerp veel expertise hebben, werken we aan een voorstel gericht op een sterk ZZP-netwerk in de stad: voor en door ZZP’ers. Dat bespreken we volgende maand samen met de experts van WPI en als dat klikt, is het de bedoeling dat het in samenwerking wordt uitgevoerd.

Te volgen op het Ma.akplatform.
De Ma.akbanken gaan over de uitvoering
van het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam
Lees en onderteken het akkoord hier
Afgelopen 3 maart blikte De Zwijger terug op vier jaar Democratisering & overheidsparticipatie. Met o.a. Rutger Groot Wassink: "Ik vind dat de verhouding overheid-burger-markt toe is aan een update, en dat we die op een andere manier moeten vormgeven." Ook werd benoemd hoe het buurtplatformrecht een antwoord is op de kaalslag van alle bezuinigingen die we hebben gezien. En de oproep van Jasper van Ma.ak020: "We hebben transitie-ambtenaren nodig." Kijk hier de livestream terug.
Bestuurslid Nynke Schaaf
 
Met trots presenteren we ons tweede bestuurslid van de stichting Ma.ak (Stichting Maatschappelijk akkoord). Nynke, vertel eens?

" Hallo, ik ben moeder en ambtenaar bij de gemeente Rotterdam. Daarnaast maak ik shows en podcasts rond muziek en schrijf ik aan een roman. Mijn interesse bij Ma.ak ligt bij sociaal, duurzaam en digitaal. Als secretaris van Stichting Ma.ak hoop ik bij te kunnen dragen aan een veilige, inclusieve plek waar ruimte is voor het initiatief! Ik ben sinds 2019 aan Ma.ak020 verbonden. In mijn bedrijfje werk ik af en toe ook nog aan kleine duurzame projecten die mijn wereld mooier maken. "
Nieuws uit de stad
Stichting !Woon 5 jaar

Op 31 maart vierde de stichting !WOON haar 5 jarige jubileum. !WOON is een belangrijke partner voor democratisering in de stad. We delen veel kennis, trekken graag samen op en helpen elkaar als dat mogelijk is. Zeker als het gaat over de verschuiving van mede-eigenaarschap en zeggenschap. En hoe we dat in de stad voor elkaar kunnen krijgen in de samenwerking met systeemwerelden als de gemeente en woningbouwcorporaties. Op 31 maart werd !WOON niet alleen in het zonnetje gezet, maar deelden sprekers hun kijk op de ingewikkelde vragen over wonen in de stad. Zo ook Irene Sinteur, die een stevige oproep deed voor systeemverandering. Zie haar bijdrage hier.

In het memo aan de coalitie-onderhandelaars staat een voorstel voor een Ma.akbank over de wooncrisis. !WOON geeft aan dat er bijvoorbeeld extra aandacht nodig is op inclusief woningen ontwikkelen en bouwen, oftewel voor en met alle Amsterdammers. En hoe te verleiden om van groot naar klein te gaan wonen. Kwesties die misschien wel voor de hand liggen, maar voorlopig nog behoorlijk wat schuring veroorzaken. Een Ma.akbank kan dan uitkomst bieden.

 
Culturele investeringsrekening

Op de verkiezingsdag presenteerde de Kunstraad haar Culturele Investeringsrekening voor Amsterdam, aanbevelingen voor de kunst en cultuur in de komende collegeperiode. Met een cultureel masterplan voor Zuidoost en een stabielere plek voor kunstenaars in de stad. In het advies is speciale aandacht voor een Ma.akbank als 'waardevol initiatief om integraal problemen in de stad aan te pakken'. Zie onder punt 3 over Broedplaatsen. Lees de Culturele Investeringsrekening hier.

Groene Hub deelt warmte

Warmte delen met infrarood panelen, solidair met elkaar én met Oekraïne!

Met een infrarood paneel als (bij)verwarming kun je 10-15% van je gasrekening besparen en het evengoed behaaglijk warm hebben.
De Groene Hub heeft voor Gaasperdam een mooie actie op touw gezet, waarmee de draagkrachtige bewoners van Gaasperdam (en daarbuiten mag ook natuurlijk) de buurtgenoten die het moeilijker hebben kunnen helpen om ook deze besparing te realiseren. 
Iedereen kan meedoen, ook als je niet in Gaasperdam woont! Hoe werkt de actie? Lees het hier.


Leegstand Oplossers Amsterdam (LOLA):
een initiatief met en voor de buurten die het nodig hebben


Al jaren worden leegstaande gebouwen in verschillende buurten opgevuld, gebruikt en ingericht naar de wensen van de buurt, tot er nieuwe bedrijven of scholen in komen. Dit gaat in Amsterdam en omgeving vaak met behulp van LOLA. LOLA biedt met het vrijstellen van lege ruimtes in de tijdelijk door LOLA beheerde panden een lage drempel voor beginnend ondernemers, kunstenaars en andere creatievelingen. Met meer dan tien locaties in Amsterdam en daarbuiten, krijgen de zogenoemde ‘bruikleners’ tools aangereikt om een werkplek en netwerk op te bouwen in hun eigen buurt. Daarbij komen grote verantwoordelijkheden kijken, ook buiten het initiatief om.
Wat werkt mee en wat werkt tegen? Lees het hele verhaal van Youssra Oulad Messaoud over LOLA hier.

In de Ma.akbrief delen we verhalen van de Initiatievenpers. De Initiatievenpers zoekt, produceert en verspreidt verhalen via kanalen van aangesloten initiatiefnemers om hun impact op de stad te laten zien. De Initiatievenpers is een onafhankelijk samenwerkingsverband van Amsterdamse maatschappelijk initiatiefnemers en de gemeente. Heb jij als maatschappelijk initiatief plek (nieuwsbrief, website, socials) voor verhalen van de Initiatievenpers? Of wil jij jouw verhalen delen? Neem contact op.
lolaBuitenpost is een voormalige crèche in de G-Buurt van de Bijlmer. Tot de sloop over een aantal jaar kunnen bewoners het gebouw gebruiken om elkaar te ontmoeten en samen te werken.
Naast Radio Mart, Kerngroep G-buurt en ZZP-ers uit de Bijlmer is er restaurant Elixer.

Copyright © 2022 Ma.ak020, all rights reserved.

Contact? Kopij? Mail het team van Ma.ak020.

You can update your preferences or unsubscribe from this list
Website
Groep Ruimte voor Initiatief






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ma.ak020 · Tugelaweg 85 · Amsterdam, Nh 1091VN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp