Copy
Nieuwsbrief Groninger Gasberaad #71 - 9 mei 2022
Bekijk deze email in uw browser
In deze nieuwsbrief #71
Terugblik bewonersavond Grijpskerk
Uitnodiging reis 
Aankondiging bewonersavond Scheemda
Blog KlipKlaar 
Buitenlandse Media in Groningen
Boeken

Terugblik bewonersavond Grijpskerk, in De Nieuwe Wierde




Op 11 april organiseerde het Groninger Gasberaad een goedbezochte bewonersavond in “de Nieuwe Wierde” in Grijpskerk. De aanleiding hiervoor was het besluit van de staatssecretaris voor mijnbouw, in het verlengde van het Gasbesluit 2022-23, om met ingang van april 2022 de gasopslag Grijpskerk te gaan gebruiken voor de opslag van laagcalorisch gas. Daarmee zou de leveringszekerheid moeten worden veiliggesteld, met als uiteindelijk effect dat winning uit het Groninger Gasveld volgens plan kan worden beëindigd.

De achtergrond: omdat in de gemeente Westerkwartier tot dusver alleen winning en opslag van hoogcalorisch gas uit kleine velden plaatsvindt, blijken bewoners en ondernemers niet goed op de hoogte van de veranderingen die het veranderend gebruik van de opslag met zich meebrengen.
Het Gasberaad heeft zich de laatste tijd vooral bezig gehouden met activiteiten in het effectgebied van de winning in het Groningenveld en wil graag ook de mensen in het gebied rondom de gasopslag Grijpskerk informeren en betrekken.

Na een algemene inleiding en een beschrijving van de inhoud van deze avond mocht voorzitter Jan Wigboldus het woord geven aan de directeur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), Theodor Kockelkoren. Deze hield een specifiek op het gebied gerichte inleiding over het werk van het SodM en over de effecten die mogen worden verwacht vanwege het gewijzigde gebruik van de gasopslag. De conclusies hieruit zijn dat het voor de rechtstreekse effecten niet uitmaakt welk soort gas wordt opgeslagen, maar dat de specifieke effecten moeten worden gevonden in het gebruik, het vullen en weer legen van het veld. Dit kan leiden tot een periodiek niveauverschil dat volgens de heer Kockelkoren door het SodM wordt ingeschat op maximaal 6 cm. Daarnaast kan helaas niet worden uitgesloten dat er toch (lichtere) aardbevingen op kunnen treden, hoewel dit niet waarschijnlijk wordt geacht.

Logischerwijs gaf dit bij de aanwezigen aanleiding tot vele vragen, vooral over de kans van schade aan huizen in relatie tot de situatie rondom de winning uit de kleine velden in het gebied. Deze bleken slechts deels te kunnen worden beantwoord met een technische toelichting door een wetenschappelijk medewerker van het SodM en middels een overzicht van de locaties van de velden die men aan de vragenstellers kon laten zien. Helaas moesten de heer Kockelkoren en de zijnen vragen en opmerkingen met betrekking tot de procedures en regelingen doorverwijzen naar de wetgever omdat vanwege de grote druk die door de geopolitieke situatie is ontstaan, deze nog niet zijn uitgewerkt vóórdat het werkelijke vullen van start is gegaan.

Na de pauze was het de beurt aan de heren Sheerazi en Schaafsma van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), als vervangers van professor Kortmann, die helaas vanwege verplichtingen in Amsterdam niet aanwezig kon zijn. Zij hielden een korte presentatie over de taken en werkwijze van het IMG, met speciale nadruk op het onderdeel fysieke schade door aardbevingen in het Groningenveld en de effectgebieden in het Westerkwartier waarvoor dit van toepassing zou kunnen zijn. Ook kwam hierbij naar voren dat de onder normale omstandigheden van tevoren vastgelegde regelingen nog niet zijn uitontwikkeld. Ook het IMG heeft nog geen duidelijkheid gekregen over de eventuele noodzaak om aanpassingen in de wet te doen om hun specifieke verantwoordelijkheden ten opzichte van het gebied van de gasopslag Grijpskerk in de nieuwe omstandigheden vorm te geven.

Tot onvrede in de zaal moesten zij hierdoor regelmatig specifieke antwoorden schuldig blijven, hoewel er over de algemene principes wél meer duidelijkheid is gekomen – niet noodzakelijk tot tevredenheid van de aanwezigen. Ter afsluiting van de bijeenkomst is zeer veel gebruik gemaakt van de gelegenheid om in gesprek te gaan of afspraken te maken met de aanwezige vertegenwoordigers van Stut-en-Steun, de sterk vertegenwoordigde gemeente Westerkwartier en het Gasberaad.

Met deze bijeenkomst heeft het Gasberaad de actualiteit van de situatie rondom de gasopslag Grijpskerk onder de aandacht van de vele betrokkenen weten te brengen en blijkens de vele reacties in de media en anderszins, ook de urgentie hiervan kunnen aantonen.

Links naar presentaties IMG en SodM
Presentatie 

Links naar media
De Streekkrant
DvhN
RTVNoord

Mooie initiatieven uit Valkenburg en Eindhoven


Het Gasberaad is benaderd met een prachtig initiatief van de eigenaren van Hotel Walram in Valkenburg, dat vorig jaar zomer zelf zwaar getroffen werd door de watersnoodramp. Dit jaar hopen zij hun hotel te kunnen heropenen en ze willen graag dat de eerste gasten een groep Groningers is, getroffen door de aardbevingen. Deze groep wordt een week vakantie aangeboden en een kennismaking met Valkenburg en Zuid-Limburg.

Een tweede initiatief komt van mevrouw Cuppen uit Eindhoven, die haar huis kosteloos beschikbaar stelt aan mensen uit Groningen, die er hoognodig aan toe zijn om even tot rust te komen, maar zelf over weinig financiële middelen beschikken om op vakantie te gaan.

Als je belangstelling hebt voor één van deze initiatieven, geef dit dan aan ons door op welkom@gasberaad.nl


Vooraankondiging bewonersavond Scheemda

Begin juni organiseren we een bewonersavond in Scheemda. Hierover volgt snel meer nieuws.

Drie lessen die ik leerde bij de Nationale Ombudsman

 

Blog Maike Klip 1 mei 2022

Mijn laatste week je bij de Ombudsman gaat  in. Een jaar gelden begon ik met allerlei nieuwe vragen die ik wilde leren.  De belangrijkste: wat zie je als je een tijdje niet door de oogkleppen van de overheid maar echt vanuit het perspectief van de burger kijkt? In dit blog drie lessen die ik afgelopen jaar leerde.
 

Oogkleppen af is meer zien

Wanneer je bij de overheid werkt, heb je onbedoeld oogkleppen op. Dat is niet expres, het gebeurt vanzelf. Het is ontzettend moeilijk om de kaders en afspraken die je zo goed kent als ambtenaar, niet in je achterhoofd te hebben als je verhalen van anderen hoort.

Wanneer je de oogkleppen afdoet is het vertrekpunt niet de regeling of de uitvoering ervan, maar de vraag: wat voor samenleving willen we zijn? Wat voor perspectief willen burgers? In welke context speelt hun leven zich af? En dan pas: welke plek heeft de overheid waaronder mijn kleine stukje dienstverlening in dat verhaal?

Een van mijn vragen een jaar geleden was: hoe werken je ervaringen met de overheid door in het leven dat je leidt en het vertrouwen dat je hebt in je toekomst? Waardoor raakt vertrouwen verloren en hoe kan de overheid vertrouwen herstellen?

Ik dook onder andere in de wereld van de gaswinning: scheuren in muren, een discussie over wat veilig is en een gebrek aan perspectief en vertrouwen in instanties. Ik zat bij Groningers in de tuin die hun verhaal deden, stapte in de auto bij mensen die een rondleiding door hun dorp gaven en sloot aan bij cursussen voor zaakbegeleiders en sociaal werkers in het aardbevingsgebied.

Het ging meestal niet over specifieke procedures, soms wel, maar vaker over het vertrouwen in de toekomst. Over kinderen die opgroeien zonder zich prettig te voelen thuis. Over niet weten of je nu wel je huis moet verbouwen, of toch niet. Over achterlopen met onderhoud, misschien wel willen verhuizen, maar kun je het huis nog wel kwijt? Je leven die door een trage overheid in de wachtstand komt. Gemeenschappen die niet alleen te maken hebben met de gevolgen van gaswinning, maar ook met krimp, vergrijzing, sociale problemen en hoge energieprijzen. Maar ook zeker niet alleen kommer en kwel, het leven gaat door. Er worden baby’s geboren, mensen krijgen een nieuwe baan of relatie, zetten zich in voor de buurt en ondertussen wonen we, ja, ik woon er ook, op een van de mooiste stukjes uitgestrekt Nederland.

Als je overheidsdiensten maakt, is het super moeilijk om je te laten leiden door die hele context. Maar ik vond het bevrijdend om de oogkleppen af te doen en vrij naar verhalen te luisteren. Zonder oogkleppen was mijn blik opener en zag ik meer.

Ik durf niet te zeggen dat ik nu een pasklaar antwoord heb op hoe je vertrouwen herstelt. Wel hoe je het kwijt raakt.

Toen ik in maart in Valkenburg was zei een van de bewoners die door de overstromingen dakloos was geworden: “Misschien naïef, maar tijdens de overstromingen kwamen Rutte, de Koning, Grapperhaus hier, en ‘de overheid sprong in de bres’, beloofden ze. Ik geloofde het en dacht ‘we pakken het aan’. Maar nu is er gedoe over wie de rekening betaalt en of de waterschade door horizontaal of verticaal water komt. Ondertussen wil hier nog geen aannemer aan het werk.”

Zo raak je vertrouwen kwijt.
 


 

Door erheen te gaan, hoor je de echte verhalen. Je ziet de gevolgen van een beslissing die tot nieuwe problemen leidt die je niet had voorzien. Je leert dit in de praktijk en niet achter je bureau. Luisteren zonder oogkleppen betekent je eigen aannames ter discussie stellen. Niet van te voren altijd de onderzoeksvraag bepalen, maar met een open mind die kant op.

Ik heb er bij DUO eens mee geoefend. Ik vroeg studenten kaartjes te schrijven wat zij vonden dat wij moesten weten. Terug naar kantoor met die kaartjes kreeg ik een ongemakkelijk gevoel. Wat moest ik er nu mee? Over het meeste ‘gingen we niet’. Dat brengt me bij mijn tweede les.

Vanuit het perspectief van de burger is het bij de overheid ruzie en chaos

Bij DUO was ik deel van het systeem, bij de Nationale ombudsman stond ik aan de zijlijn. Je hebt direct beter overzicht, want je kunt het hele veld in een blik overzien. Je ziet direct ook wat een kluwen van spelers en regels het is. Dus of je nu echt goed overzicht hebt, wil ik ook weer niet zeggen.

De overheid is versnipperd en opgeknipt in allerlei losse brokken. Ieder stuk heeft een afgebakende taak of opdracht. Binnen die organisaties is ook van alles opgeknipt en afgebakend. Vanuit organisatieperspectief begrijp ik dat, want je moet ergens structuren maken en grote klussen opknippen zodat het werk behapbaar wordt op het niveau van teams en medewerkers.

De context van de burger is dan wel steeds moeilijker in te passen. De geldstromen waaronder de eigen financiering van organisaties lopen langs die kniplijnen en daarmee ook de verantwoording voor het succes of falen van de opdracht. Die rijke context van de leefwereld van burgers sneuvelt. Want wie kan daar verantwoordelijkheid voor nemen? Of moet ik zeggen: durft?


 

Afgelopen jaar sprak ik met allerlei lagen van de overheid. Met medewerkers van verschillende uitvoeringsinstanties die samen in ketens werken, met bestuurders en ook met een paar ministers. Superleuk om zoveel verschillende perspectieven te horen, maar ook verdrietig om te zien hoeveel spraakverwarring er onderling is. En hoeveel wantrouwen er tussen de organisaties is.

Bijvoorbeeld tussen de lokale overheden en het Rijk. Moeilijke problemen worden als hete aardappels heen en weer geschoven. Dat is geen houdbare manier van samenwerken. Hoe moet dat terwijl grote maatschappelijke veranderingen juist vragen om een gezamenlijke aanpak? Zoals bij de energietransitie waar burgers in grote problemen komen met hun energierekening en niet meekunnen in verduurzaming. Of om de generatie die met schulden opgroeit, geen kans maakt op goed wonen en vast werk toch perspectief te geven? Wanneer de klimaatschade straks echt losbarst en fysiek voelbaar is voor de meeste mensen?

Dan hebben we een overheid nodig die goed samenwerkt, goed luistert en openstaat voor feedback van burgers en van elkaar.

Ik ben hier echt van geschrokken.


 

Ik had het zelf ook niet zo door als Rijksoverheidsmedewerker. Ik vertelde het laatst aan een vriendin van mij die in Groningen bij de gemeente werkt. Ze zei al eens dat ze kon merken aan mijn blogs dat ik bij het Rijk werkte. Haar reactie: ‘goh, je bent wel laat op het feest’. Zij en haar collega’s hadden dat allang door. Dat was dus mijn blinde vlek!

Ik sta liever niet aan de zijlijn

Deze les leerde ik over mezelf. Ik wilde de oogkleppen af en meer leren over het perspectief van de burger, maar vervolgens miste ik inzicht in de dilemma’s van de overheid zelf. Na het maken van aanbevelingen uit onderzoek wilde ik aan de slag. Maar ja, daar ging ik dit keer niet over. Daar is de ombudsman niet van, daar is de overheid zelf aan zet. Terecht, maar jammer voor mij.

Ik wil zelf aan de slag met die ‘wicked problems’. Wicked problems zijn problemen die genetwerkt zijn, waarvan de context continu verandert en die met allerlei tegengestelde belangen te maken hebben. Deze kunnen we alleen aanpakken wanneer we zowel vanuit het perspectief van de burger beginnen om vervolgens vanuit een sterke publieke samenwerking aan de slag te gaan. Het is en en, we hebben beide nodig.

De laatste weken werkte ik bijvoorbeeld samen met collega’s aan een verhaal over het burgerperspectief in de energietransitie (nog niet online). Voor een goed werkbaar narratief is daar ook het verhaal van de overheid bij nodig en niet alleen van de burger. Het gaat tenslotte om de interactie tussen beiden.

Het gaat erom hoe je vanuit brede maatschappelijke vragen en feedback regelingen ontwerpt, op elkaar laat aansluiten, hoe je beleid daarop kunt afstemmen en zo cyclisch samen met burgers ontwerpt. Eigenlijk hoe wij samen de overheid ontwerpen.

Dat vind ik toch het leukst.

Bron Klipklaar


Buitenlandse media in Groningen


Sinds januari 2022 is er van buitenlandse nieuwsredacties veel belangstelling voor Groningen.  Met de verschrikkelijke oorlog in de Oekraïne is ook de levering van gas in Europa onder druk komen te staan. In deze discussie komt steeds Groningen naar voren als de zogenaamde oplossing voor het Russische gas. Vandaar dat plotseling veel buitenlandse redacties naar Groningen komen om te horen hoe wij in de discussie staan.
Hierbij een overzicht van alle buitenlandse reportages:
 

ZDF HeuteShow

18 februari 2022
ZDF – By Fabian Köster

In Groningen bebt zweimal im Monat die Erde – und Deutschland ist schuld daran. Fabian Köster besucht die Niederlande. Die ganze #heuteshow in der Mediathek – ab 28 min:

HeuteShow 


10 maart 2022
Arte - Antoine Mouteau

Im Norden der Niederlande, in Groningen, liegt eines der größten Gasfelder Westeuropas. Das Problem: durch das Fördern von Gas nehmen Erdbeben zu. Häuser haben Risse bekommen, und die Bewohner*innen sind gegen die Gasförderung auf die Barrikaden gegangen.

Arte


For Dutch province, Ukraine war is a call to pump natural gas

16 maart 2022
Reuters - By Anthony Deutsch

OVERSCHILD, Netherlands, Images of bombed-out hospitals and apartment buildings across Ukraine reminded Jannie and Bert Schrage of their home country during World War Two. Then the retired couple, who live in the north of the Netherlands, realised they had a resource to help slow President Vladimir Putin's campaign – natural gas.

Reuters 


 


24 maart 2022
Süddeutsche Zeitung - Von Thomas Kirchner

Mit dem Beben leben?
In Groningen liegt Europas größtes Gasfeld. Weil die Förderung Häuser wackeln lässt, muss es dringend stillgelegt werden. Das passt gerade sehr schlecht.


SZ 

 



4 april 2022
The Intercept - By Mara Hvistendahl

UKRAINE WAR SPARKS FEARS OF MORE GAS EXTRACTION IN QUAKE-PRONE REGION
Drilling in the Dutch province of Groningen has caused over 1,000 earthquakes since 1963.

The Intercept




Groningen bringt deutscher Gas-Hunger die Erde zum Beben: Jetzt soll Schluss sein Erdgas aus GroningenIn
14 april 2022
FOCUS-Online - By Niklas Golitschek

In Groningen steht Europas größtes Gasfeld vor der Stilllegung, obwohl es einen Teil des Bedarfs in Europa und Deutschland decken könnte. Erdbeben machen der Region seit mehr als 30 Jahren zu schaffen. Anwohner zeigen zwar Verständnis für den deutschen Hunger nach Erdgas, aber ihre Häuser sind ihnen wichtiger.


Focus Online



19 april 2022
France TV Bruxelles - Marie-Claire IDE

La guerre en Ukraine et la volonté de mettre fin à la dépendance aux hydrocarbures russes fait relancer le débat sur l’extraction de gaz aux Pays-Bas Reportage dans le nord du pays, où la population est divisée
 
France TV Bruxelles


Boeken 

Monografieen Privaatrecht 18 - Juridische aspecten van gaswinning |  9789013153682 |... | bol.com

Juridische aspecten van gaswinning

Auteurs:
prof. mr. dr. H.E. Bröring, prof. mr. J.G. Brouwer, prof. mr. F.T. Oldenhuis, prof. mr. dr. M.M. Roggenkamp, Prof.mr. M.H. Wissink

Dit is de eerste titel die juridische aspecten over gaswinning en aansprakelijkheid verkent. De uitgave bespreekt alle bestaande regelingen met betrekking tot de schadeafhandeling in chronologische volgorde, plaatst ze in perspectief en voorziet deze waar nodig van commentaar. Actuele onderwerpen zoals ‘Ontwerp Tijdelijke wet Groningen’ en de prejudiciële beslissing van de Hoge Raad werden op de valreep meegenomen

Juridische aspecten gaswinning

De auteurs slagen erin de belangrijke aspecten over gaswinning en aansprakelijkheid op gestructureerde wijze uiteen te zetten. De elkaar in sneltreintempo opvolgende regelingen worden in chronologische volgorde besproken, in perspectief geplaatst en waar nodig van kritisch commentaar voorzien. Het onderling debat wordt hierbij niet uit de weg gegaan. Illustratief in dat verband zijn de hoofdstukken 4 (Oldenhuis & Koerts) en 9 (Bröring).

Niet eerder vond u de volgende onderwerpen gebundeld in één uitgave:
  • regulering van gaswinning
  • gaswinning en het recht op veiligheid
  • causaliteit en bewijsvermoeden
  • waardedaling als gevolg van gaswinning
  • publiekrechtelijke benaderingen van schadeafhandeling
  • aardbevingsschade vanuit rechtseconomische perspectief
In het labyrint van regelingen vormt dit boek het ideale hulpmiddel voor zowel professionals, burgers als studenten om grip te krijgen op de complexe materie van afwikkeling van aardbevingsschade. 

Uitgever Wolters Kluwer




Gaswinning Groningen, een bewogen geschiedenis

Herman Damveld


Herman Damveld woont in de stad Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. De afgelopen jaren volgde hij intensief de aardgaswinning met de bijbehorende aardbevingen. Damveld heeft verschillende boeken en rapporten geschreven, evenals zo’n 1500 artikelen. Zijn meest recente boeken zijn: “Kernafval in zout; Plannen 40 jaar oud”, juni 2016. “Gas uit Groningen; Vijf jaar na de aardbeving bij Huizinge”, augustus 2017.

Uitgever Profiel


De Aarde en het Gas 

Sam Gerrits 

Verwachte Boek

Een kist vol persoonlijke papieren. 

In mei zou het boek De aarde en het gas van Sam Gerrits verschijnen. Dat wordt een smeuïg geschreven geschiedenis van het aardgas vanaf de 19e eeuw. De technische aspecten en vooruitgang komen aan de orde, maar Gerrits weet vooral aanstekelijk te vertellen over al die mannen (het zijn voornamelijk mannen) die zich niet alleen met de geologie maar vooral ook met de financiën bezig hielden. Als vanzelf komt het verhaal dan in Groningen terecht en beschrijft hoe hier de zaken zo uit de hand hebben kunnen lopen. Dit wordt dus een boek onmisbaar voor de parlementaire enquête (waarvan de openbare verhoren volgend jaar plaatsvinden).

Sam Gerrits was bezig met de laatste punten in zijn boek aan te scherpen. En dan krijgt hij een belangwekkend telefoontje. In Bunnik staat een kist vol persoonlijke papieren uit de nalatenschap van een van de ontdekkers van het Gronings gasveld. Hier ziet veel pikant materiaal tussen, materiaal dat een nieuw beeld geeft van de nog niet geopenbaarde afspraken die rond 'Groningen' zijn gemaakt. Of zoals Gerrits zelf zegt: 'dit is beter dan een WOB, beter dan pakjesavond.'

De schrijver gaat dit extra materiaal dus bekijken en verwerken in zijn boek. Dat betekent wel dat de verschijning van De aarde en het gas wordt uitgesteld tot deze zomer.

Uitgever Passage 

Gasland
Grasland  
Hoe Nederland wordt wakker geschud

Louis Stiller


We wonen niet in Nederland, we wonen in Gasland. Bevingen, schadeherstel en versterkingen gijzelen de levens, woningen, het landschap en de toekomst van honderdduizenden Groningers, schetst journalist en essayist Louis Stiller, inwoner van het Groningse Warffum. Maar Gasland gijzelt ook de toekomst van heel Nederland. Want nergens in Europa wordt zo weinig duurzame energie geproduceerd als hier, en nergens worden oplossingen zo ver naar de toekomst doorgeschoven. Terwijl het twee voor twaalf is, op energie- en klimaatgebied.

In Gasland reist Stiller door het fysieke en mentale landschap van de gaswinning, op zoek naar antwoorden. Hij schetst glashelder de complexe aard en achtergronden van de problematiek, probeert lessen te trekken uit zeventig jaar gasgeschiedenis en onderzoekt mogelijkheden om, net als na de vondst van het gas, snel en groots een weg uit het oude energiestelsel te vinden.

Uitgever de Geus



Meent van der Sluis Luis in de pels

Lukas Koops

Meent van der Sluis was een markante Drent. Een klokkenluider die vooral bekend is geworden door zijn niet aflatende, solistische strijd tegen de NAM. Hij wordt geprezen vanwege zijn moed en doorzettingsvermogen, maar ook vernederd, weggezet als een charlatan en belachelijk gemaakt. Jarenlang heeft hij geprobeerd aan te tonen dat de aardbevingen in Groningen en Drenthe zijn veroorzaakt door de gaswinning. Uiteindelijk krijgt hij gelijk. De NAM biedt excuses aan.

De strijd tegen onrecht loopt als een rode draad door zijn leven. Hij komt op voor de ‘gewone man’. Dompelt zich onder in het leven van de veenarbeiders en wil niet dat hun armoede wordt gebagatelliseerd. Het levert nieuwe conflicten op.

Hij is bijna twaalf jaar voor de PvdA actief in de Provinciale Staten van Drenthe, maar staat ook in zijn eigen fractie geregeld alleen. Zo stemt hij als enige tegen de komst van de vuilverbrander in Wijster. Hij verzet zich ook tot het uiterste tegen de gasopslag in Langelo. Ook met het Van Gogh Huis in Veenoord/Nieuw-Amsterdam heeft hij zich nadrukkelijk bemoeid.

Meent van der Sluis heeft een boeiend en strijdbaar leven geleid. Hij houdt vol in zijn strijd tegen wat hij als onrecht ervaart, ook al is het verzet tegen hem nog zo massief. Hij overlijdt op 13 juli 2000, nog maar 56 jaar oud. In dit boek vraagt auteur Lukas Koops zich af waar de sterke betrokkenheid van Meent van der Sluis op is gebaseerd. Waarom bijt hij zich zo vast in deze thema’s? Welke rol speelt zijn eigen achtergrond daarbij en wat doet dit alles met hemzelf en zijn gezin?

Lukas Koops (1952) werkte als leraar Nederlands en Frans in het voortgezet onderwijs en daarna in verschillende functies bij RTV-Drenthe. Tussen 1987 en 1995 was hij voor GroenLinks actief in de Provinciale Staten van Drenthe. Hij publiceert fictie en non-fictie in het Drents en in het Nederlands. De laatste jaren schreef hij onder meer biografieën van Relus ter Beek en Gerard Nijenhuis.

Uitgever Koninklijke Van Gorcum 

 

 

 

 

Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn
Website
Groninger Gasberaad
Oude Rijksweg 6, 9798 PA Garmerwolde. 
Copyright © 2022 Groninger Gasberaad, All rights reserved.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? uitschrijven