Copy
Problemen met het lezen van de deze e-mail? Bekijk hem dan in je browser
9 mei 2022 | Inhoud

Van het bestuur

75 jaar Roterodamum

‘Op den 14en Mei 1947, historische dag in de geschiedenis van onze stad, werd in Hotel Central, Kruiskade 32, de oprichtingsvergadering van het Genootschap gehouden alwaar de concept statuten met enkele kleine wijzigingen werden goedgekeurd terwijl aan het te benoemen bestuur werd opgedragen, de koninklijke goedkeuring op deze ontwerp-statuten aan te vragen’ zo is te lezen in een krant uit die tijd. Roterodamum bestaat dit jaar 75 jaar. Iets om te vieren en dat doen we ook. Wij zien onze verjaardag als een unieke kans om de geschiedenis van Rotterdam en zijn erfgoed nog zichtbaarder te maken. Want zonder kennis van het verleden, is er geen toekomst. Hoogtepunt van de jubileumactiviteiten is de Dag over de Rotterdamse geschiedenis in de Laurenskerk op 25 juni 2022. In de Kroniek die eind mei verschijnt en op roterodamum.nl lees je meer over het programma. Je bent van harte welkom!
Lees meer >

Agenda

Roterodamum Café op 12 mei

Op 12 mei 2022 is in het Maritiem Museum de derde lezing in de serie van vier over de 150 jaar Nieuwe Waterweg. De lezing wordt gegeven door: Prof. dr. P. (Paul) Th. van de Laar, afdelingshoofd geschiedenis Erasmus Universiteit/ hoogleraar stadsgeschiedenis. Het onderwerp is: De Nieuwe Waterweg in internationaal perspectief: Van Suez tot Panama en de nieuwe wereldorde. Aanmelden is nog mogelijk.
Lees meer >

2 juni: Lezing ‘Heilige huisjes’

Speciaal voor de Rotterdam Architectuur Maand verzorgt architectuurhistoricus en kerkbouw-specialist Herman Wesselink op 2 juni in de St Mary’s Church een lezing over Rotterdamse gebedshuizen. Kerken, moskeeën, tempels en synagogen organiseren van 28 mei tot en met 4 juni activiteiten door de hele stad onder de titel ‘Heilige Huisjes’.
Lees meer >

Nieuws

Longlist kandidaten Dutilhprijs

De longlist met daarop de tien kandidaten voor de Dutilhprijs 2022 is door de jury bekendgemaakt. De Dutilhprijs en het bijbehorende prijzengeld wordt toegekend aan de auteur van het beste boek over Rotterdam van de afgelopen twee jaar. In 2020 ging de prijs naar Want de grond behoort ons allen toe van Hanneke Oosterhof. In de Kroniek die eind mei verschijnt wordt de shortlist gepubliceerd. 
Lees meer >

Opbouwdagen 18 t/m 22 mei

De Opbouwdagen zijn dit jaar extra feestelijke omdat 75 jaar geleden de allereerste editie was. Er wordt terug gekeken op het experiment, het elan en de energie van toen: met bijvoorbeeld busritten in een jaren veertig-bus, stadswandelingen, de eerste Rotterdamse wederopbouw-architectuurgids en een Roterodamum Café. Benieuwd naar het volledige programma?
Lees meer >

Rondleidingen Orgelzolders hervat

De Orgelzolders zijn weer open; de rondleidingen in de Breepleinkerk zijn weer van start gegaan. Ben je benieuwd naar het verhaal van drie Joodse echtparen die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan duizend dagen verborgen leefden hoog in de Breepleinkerk, achter het orgel? Boek een rondleiding.
Lees meer >

Vooroorlogs paviljoen gered van de sloop

Aan de rand het Park bij de Euromast ligt het vervallen tbc-herstellingsoord verscholen. In 1937 gebouwd naar ontwerp van architect C.J. Hemmes in opdracht van het Rode Kruis. Rotterdammers konden hier terecht om te herstellen na behandeling in het ziekenhuis. Het gebouwtje is van de sloop gered en wordt een openbaar parkpaviljoen.
Lees meer >

Tips

Nieuw Stadsmuseum: Ook van jou

Gemeente Rotterdam werkt toe naar een nieuw stadsmuseum, waar zowel Rotterdammers, hun kinderen en bezoekers aan de stad het verhaal van Rotterdam tot zich kunnen nemen. De stad staat bol van verhalen en geschiedenis. Er zijn in de stad dan ook schatkamers vol met schilderijen, foto’s, objecten en monumenten. Open Rotterdam onderzoekt in ‘Ook voor jou’ welke verhalen een stadsmuseum volgens Rotterdammers zou moeten vertellen.
Lees meer >

Slachtoffers bombardement 14 mei 1940

Het aantal slachtoffers van het bombardement van 14 mei 1940 wordt al jaren geschat. De schattingen variëren van 800-1400 slachtoffers. Om meer zekerheid over het aantal te krijgen is een onderzoek gestart. Vorig jaar heeft het Stadsarchief Rotterdam een oproep gedaan aan nabestaanden. Dit heeft 275 namen van slachtoffers opgeleverd, waarvan 90 nieuwe namen.
Lees meer >
Schrijf uit | Stuur door | Update inschrijving
Email Marketing Powered by Mailchimp
Historisch Genootschap Roterodamum | http://www.roterodamum.nl | Roterodamum@roterodamum.nl