Copy
View this email in your browser

AANPAK

Innovatie en strategie voor culturele organisaties

Welkom bij Aanpak 42!

Druk, druk, druk. We besloten gezamenlijk dat het virus verdwenen is. En doen alsof de negatieve impact ervan al lang in het verleden hoort te liggen. Er is geen tijd om 2020-2021 te verwerken, zo lijkt het, want er moet opnieuw gedraaid worden.

Ik weet dat keihard werken troost biedt in moeilijke tijden.
Ik weet ook dat dat de rekening achteraf altijd komt.

Is onze maatschappij, onze cultuursector, klaar om die rekening te betalen? Hoe plan jij deze zomer je rust in? Hoe laad jij je op voor seizoen 2022-2023? Wat -if anything- doe jij anders dan voor de crisis?

Dit is de voorlaatste nieuwsbrief voor ik even een zomerbreak neem. We laden ons dan een tijdje op voor het derde seizoen van Aanpak.

Vandaag aandacht voor betalingsbereidheid, de perfecte storm van de zomerevents en het innovatietraject van Art-Up.

Zorg goed voor jezelf!

Ken

Hoe vind je de optimale prijs voor elke klant? 

De ene vindt 4 euro voor een koffie betaalbaar, de ander vindt 2,5 euro al te duur.

In een vorig stukje schreef ik over de juiste prijs voor je product. Toen hadden we het al kort over het fenomeen van betalingsbereidheid. In theorie heeft iedereen een eigen ideale prijs in gedachte voor een product.

Die ideale prijs is echter onzichtbaar.

Je komt het niet te weten door het vlakaf te vragen. Niemand wil immers te veel betalen en mensen zijn dus geneigd om een strategisch laag antwoord te geven. Daarnaast zijn klanten zich vaak niet bewust van hun eigen betalingsbereidheid.

Wat jij aanvaardbaar acht, heeft immers ook veel met de context te maken.
Lees hier meer.

Kaartjes kopen? We zien nog wel.

Geen Werchter Encore dus. De nieuwe Werchter-telg wordt geschrapt en de organisatie haalt redenen aan die in de hele festivalsector te voelen zijn: tegenvallende ticketverkoop, een nijpend personeelstekort en stijgende productiekosten.

Dat is een probleem. De economische logica dicteert dat die toenemende productiekosten doorgerekend moeten worden aan de klant, maar daar zit vandaag een limiet op. Tijdens de laatste International Live Music Conference was het (niet toevallig) Werchter-baas Herman Schueremans die dat punt maakte. 

Het is niet dat mensen het geld niet hebben, het is dat ze niet zeker zijn of ze het nu al willen besteden en waaraan. 

Na twee festivalzomers waarin niks kon, is het aanbod nu groter dan ooit. En dat heeft een verlammend effect. "We zien nog wel".

Terwijl de productiekosten stijgen, speculeren bezoekers ook massaal op de secundaire ticketmarkt. Je wéét gewoon dat je dit jaar op de dag zelf nog een goedkoper kaartje kan scoren voor zowat elk event. Waarom dan nu al de volle pot riskeren?

De spelers die lijken te ontsnappen aan deze perfecte storm zijn de festivals die de afgelopen jaren voluit op community hebben ingezet in plaats van op line-ups. 

Ik noemde het ooit het verschil tussen 'team Netflix' en 'team Scouts'. Die laatsten hebben vandaag de beste kansen om de storm door te komen.

Art-up Incubator

Vorige week was ik in Amsterdam voor de demo day van de tweede Art-up Incubator. Zeven culturele ondernemers doorliepen tien weken lang een intensief traject waarin ze hun 'goed idee' verder uitwerkten tot een solide plan.

En die plannen pitchten ze in de prachtige Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.

De lijst met deelnemers uit dit traject én de vorige trajecten vind je hier.

De cultuursector is nog te vaak een copy-paste sector. We doen wat onze voorgangers en buren deden en doen. Het is daarom verfrissend om met deze incubator-methodiek op zoek te gaan naar nieuwe modellen en samenwerkingen.

💡 En ook....

Open call Zomerfabriek groot succes.

De Zomerfabriek in Antwerpen doet al enkele jaren een Open Call waarbij ze mensen helpt om hun programma-ideeën om te zetten naar realiteit. Het is een goed voorbeeld van een podium dat aan de slag gaat met publieken ipv louter eenrichtingsverkeer aan te bieden.

Musea Brugge

Deze week ben ik bij de musea van Brugge om er te praten over klantperspectieven.

Het is een workshop die ik de laatste maanden heb ontwikkeld. Net omdat ze zo overtuigd zijn van het belang van cultuur, durven culturele organisaties al eens vergeten met de ogen van hun bezoekers te kijken.

Maar het loont om te durven ontsnappen aan de circulaire publieksredenering.

Here before a million

Tenslotte nog een leuke insteek die ik via Dense Discovery leerde kennen. Op Here Before A Million ontdek je nieuwe muziekvideo's voordat ze een miljoen views hebben.

Ten slotte

Elke twee weken verstuur ik deze nieuwsbrief. Heb je artikels of links die je hier graag in zou laten opnemen? Heb je vragen of opmerkingen? Heb je een project waar je een sparring partner bij kan gebruiken? E-mail me gerust

Je kan me ook vinden op Twitter en LinkedIn
Twitter
Website
Email
LinkedIn
Copyright © 2022 kenveerman.com, All rights reserved.


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om je uit te schrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp