Copy
View this email in your browser

CİSÜ Platformu E-Bülten #17 / Nisan & Mayıs 2022

Platform Etkinlikleri
  • Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar Çalışma Grubu'nun HIV Kontrol Programı'na yönelik politika belgesi ve HPV konusunda bilgi edinme başvurusu üzerine çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, 21 Mayıs'ta HIV’le yaşayanların HIV statülerini paylaşmaları meselesini yasal, psikolojik ve sosyolojik olarak ele aldığı "HIV Statü Paylaşımında Güncel Tartışmalar" başlıklı bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğin ilk oturumunda Tankut Atuk, "Dünden bugüne statü paylaşımı konusundaki tartışmalar ve Oslo Deklarasyonu," Enes Salar "Statü Paylaşımına Dair Yasal Çerçeve," Tutku Gülce Altundağ "Medula sistemiyle ortaya çıkan statü paylaşımı sorunu" ve Gürkan Sert "Adölesanların statülerinin sağlık kurumlarınca ailelerle paylaşılması" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. İkinci oturumda ise Defne Güzel ve Oğuzhan Nuh’un moderatörlüğünde HIV’le yaşayanların açılma süreçleri, statü paylaşımına bağlı maruz kalınan ayrımcılık biçimleri ve güçlendirme pratikleri ortaklıklar ve farklılıklar üzerinden konuşuldu.
  • Cinsel Haklar Farkındalık Çalışma Grubu; cinsel haklar, cinsellikle ilgili temel kavramlar, güvenli cinsellik ve cinsel şiddet konularını içeren ikinci atölyesini sosyal hizmet bölümü öğrencileri ile 2-3 Nisan'da, üçüncüsünü ise tıp fakültesi öğrencileriyle 28-29 Mayıs'ta gerçekleştirdi.
  • Kadın+ Sağlığı Çalışma Grubu, "Kadın Sağlığı ve Şiddet" konusunda araştırma ve tartışmalara devam ediyor. Bu kapsamda 22 Nisan ve 20 Mayıs'ta "Şiddetin Kadın Sağlığına Etkileri" başlıklı iki toplantı gerçekleştirildi.
  • Ankara Lobi Ziyaretleri: CİSÜ Platformu Proje Koordinatörü Yonca Cingöz, Savunuculuk Koordinatörü Filiz Kocaboğa, Platform üyesi Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden Agrin Kaya, Ebelikte Eğitim Araştırma Geliştirme Derneği’nden Ayşegül Dönmez ve Kırmızı Şemsiye Derneği’nden Melis Arslan’ın katılımıyla 19 Nisan 2022’de TBMM'ye ikinci lobi ziyareti gerçekleştirildi. Ziyarette, HDP Ankara Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Katip Üyesi (KEFEK) Filiz Kerestecioğlu, HDP İzmir Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Serpil Kemalbay Pekgözegü, TİP İstanbul Milletvekili Saliha Sera Sütlü Kadıgil, CHP Ankara Milletvekili İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Servet Ünsal ile görüşüldü ve Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu’nun amaç ve çalışmalarının yanı sıra cinsel sağlık hizmetlerinin LGBTİ+’lar ve transları kapsayıcılığındaki sorunlar ve ihlaller, ilaca erişimdeki sıkıntılar, HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması ve taramaların yaygınlaştırılması, istenmeyen veya riskli gebelikleri önleyici yöntemlere ücretsiz ve kolay erişimle ilgili konularda karşılaşılan kritik sorunlara çözüm önerileri konuşuldu.
  • 10-12 Mayıs'ta Adana ve Gaziantep'te, 24 Mayıs'ta ise Eskişehir'de cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin değerlendirilmesi ve çözüm önerilerinin tartışılmasına yönelik çalıştaylar gerçekleştirildi.
Cinsel Sağlık Senin Hakkın
"Cinsel Sağlık Senin Hakkın!" kampanyasının ilk video serisinde TAPV'den 
Hazal Günel ile cinsel sağlık ve üreme sağlığı (CSÜS) üzerine konuştuk.
Üyelerimizden CSÜS Konulu Etkinlikler ve Yayınlar
  • Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, 23-24 Mayıs 2022 tarihlerinde Üsküdar Üniversitesi Ebelik ve Hemşirelik öğrencileri ile "Güvenli Annelik Eğitim/Danışmanlık" eğitimi yaptı. İki gün süren ve 65 öğrencinin katıldığı eğitim boyunca, doğum öncesi bakım danışmanlık oturumu, doğumhane danışmanlık oturumu, doğum ağrısıyla baş etmede ilaçsız yöntemler, eşitlikçi ebeveyn yaklaşımı, yenidoğan danışmanlık oturumu, doğum sonu gebelikten korunma gibi birçok konuda bilgi aktarıldı.
  • Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) 2021 yılı Kadına Yönelik Şiddet Raporu'nu yayımladı. Kadına yönelik şiddete karşı sürdürdüğü da(ya)nışma çalışmaları sırasında şiddetle mücadelede devletin önleme ve koruma sorumluluğu, başvuru ve şikayet mekanizmaları, haklara ve hizmetlere erişim konularında yaşanan hak ihlallerini 2021 yılının başından beri, belirli periyotlarla çıkardığı raporlarla kamuoyuyla paylaşan KADAV, toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz bırakılan göçmen, mülteci, sığınmacı ve Türkiyeli kadınların deneyimlerini ve gözlemlerini paylaştığı bu raporların, kadına yönelik şiddete karşı nitelikli önleyici ve koruyucu mekanizmalar geliştirilmesi ve bunların etkin şekilde uygulanması mücadelesine katkı sunmasını ve kadın dayanışmasının önemini vurgulamasını amaçlıyor.
  • Kırmızı Şemsiye tarafından cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve pandemi döneminde sağlık hizmetlerine erişim konularında “COVİD 19 Pandemisinde HIV ve AIDS Durum Tespiti” başlığıyla yürütülen anket çalışmasının sonuçları yayımlandı. Pandemi sürecinde sağlık hizmetlerinde yaşanan değişiklikler sonucu cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanında yaşanan aksaklıkların ölçülebilmesini amaçlayan Kırmızı Şemsiye Derneği, 26 sorudan oluşan bir anketle 117 katılımcıya ulaştı.
  • Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği (KİH-YÇ) "Kadınların Üreme Sağlığı Hizmetleri ve Kürtaj Deneyimleri" başlıklı bir araştırma raporu yayımladı. Dernek bu raporuyla hem kadınların beden, cinsellik, doğum ve kürtaj konusundaki deneyim, algı ve duygu dünyalarını ön plana çıkarmak hem de Türkiye’de yasal ama erişilebilir olmayan kürtaj hakkını savunmak ve etkili feminist yöntemlerle mücadele ve savunuculuk stratejileri belirlemeyi amaçlıyor.
  • Pozitif-İz Derneği "Hayata Pozitif Bak" kitabını güncelledi. Bu kitapla yeni HIV tanısı almış kişilerin ve yakınlarının ellerinde HIV’i her yönüyle ele alan, doğru ve güncel bilgilerin/yaşanmışlıkların yer aldığı bir kaynak olmasını amaçlayan Dernek, kitapta bilimsel ve hukuki bilgilerin yanı sıra HIV ile tanışma konusunda benzer dönemleri yaşamış ve HIV’i hayatlarının bir kenarına alıp, onunla birlikte yaşamayı hayatın doğal akışına yerleştirmiş insanların hikâyelerine de yer veriyor.
  • Pozitif Yaşam Derneği'nin üç ayda bir yayımladığı Hak İhlalleri Raporu'nun Ocak, Şubat, Mart 2022 sayısı yayımlandı. 2022 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında Pozitif Yaşam Derneği’ne gelen başvurular üzerine HIV ile yaşayanların maruz kaldıkları ayrımcılıklara dikkat çekmek hazırlanan raporda, hak ihlali içeren toplam 50 adet başvuruya yer veriliyor.
Basında CİSÜ ve CSÜS
17 Mayıs Derneği'nden Anjelik Kelavgil'in, BirGün'den Dilara Şimşek'e sağlık politikalarının transfobik engellerle dolmaya başladığını anlattığı haberi okumak için tıklayınız.

Türkiye’de Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı hizmetleriyle ilgili yaptığımız yayınlar ve etkinliklerle ilgili haberleri Basında CSÜS Nisan ve Mayıs sayfalarımızda inceleyebilirsiniz! 
Website
Instagram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Spotify
Sorumluluk reddi 

Bu yayın Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu'nun sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
 
© 2020 CİSÜ Platformu, Tüm hakları saklıdır.
Bu e-postayı web sitemiz aracılığıyla kaydolduğunuz için alıyorsunuz.

Adresimiz
CİSÜ Platformu
CİSÜ Platformu - Adnan Saygun Caddesi Güzel Konutlar Sitesi
A Blok (Arka Giriş) D. 3-4, Kültür Mah, 34340 Beşiktaş/İstanbul
İstanbul 34000
Türkiye






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
CİSÜ Platform · Cisü Platform - Adnan Saygun Caddesi Güzel Konutlar Sitesi · A Blok (Arka Giriş) D. 3-4, Kültür Mah, 34340 Beşiktaş/İstanbul · İstanbul 34000 · Turkiye

Email Marketing Powered by Mailchimp