Copy
 
header Bosgroepen NIEUWS

Mei 2022 - Unie van Bosgroepen

SNL: Stand van zaken uitbetalingen

De Bosgroepen zijn druk bezig met de doorbetalingen van de beheergelden SNL aan de leden. Vóór eind mei heeft het gros van de leden de uitbetaling van ons ontvangen. Dit jaar krijgt men voor het beheerjaar 2021 84% van de Standaardkostprijs van het beheer betaald (voorheen was dit 75%). Voor leden die binnen beschikkingsperiode 2016-2021 vallen, geldt dat veel provincies nog bezig zijn met de vaststelling van deze beschikking. Dit komt onder andere door het aangepaste percentage. Hierdoor hebben wij voor de leden die binnen deze beschikkingsperiode vallen nog niet alle gelden ontvangen. Dit ondanks herhaaldelijk aandringen van de Bosgroepen bij de subsidieverstrekkers. We hopen en verwachten dat ook deze leden uiteindelijk uiterlijk in juni de uitbetaling ontvangen.

Naar boven

20 jaar FSC-groepscertificering Unie van Bosgroepen

Op dinsdag 24 mei vierden we, samen met onze FSC-groepsleden en een flink aantal genodigden, dat we al 20 jaar duurzaam bosbeheer waarborgen met ons FSC-groepscertificaat. Op Kroondomein Het Loo vond in de ochtend eerst de jaarlijkse training voor leden plaats. In de middag volgde een paneldiscussie en een wandeling over het Kroondomein, onder leiding van Arno Willems. Arno is directeur geweest van de Unie van Bosgroepen en was mede-oprichter van het FSC-groepscertificaat. Hij is nu rentmeester van Kroondomein Het Loo. Er waren 50/60 deelnemers gedurende de dag; geanimeerd, betrokken en stimulerend, met name door de discussie over de toegevoegde waarde van FSC. Een uitgebreid verslag volgt!

Naar boven

Velddag gezonde bosgroeiplaats met LNV en provincies

De opstand ziet er goed uit, maar hoe gezond is eigenlijk de bodem? Met die vraag in gedachten trokken medewerkers Bossenstrategie van LNV en provincies samen met de Bosgroepen op dinsdag 17 mei het veld in. Iedereen kan zich vinden in de opgave van het Uitvoeringsprogramma Bossenstrategie om de vitaliteit van het Nederlandse bos te verbeteren. Vitaal of veerkrachtig bos is weerbaar tegen toenemende bedreigingen zoals verdroging bij fijnspar en lariks, en eikensterfte. Maar hoe kun je een diagnose stellen van je bosgroeiplaats, en welke maatregelen voor herstel zijn mogelijk?

Lees meer

Naar boven

Kennis 2-daagse droge zandgronden voor Bosgroepenmedewerkers

Regelmatig gaan medewerkers van de verschillende Bosgroepen op pad om gezamenlijk nieuwe kennis op te doen en te delen. Half april organiseerden we een Kennis-2-daagse over droge zandgronden. Er waren ruim 30 deelnemers, van ecologen tot bosbeheerders. We bezochten het Roozendaalse veld en Kroondomein Het Loo.

Lees meer

Naar boven

Extra Online Rondhoutveiling 10 juni: vooral loofhout onder de hamer

Op vrijdag 10 juni organiseren we een extra online rondhoutveiling. Het aanbod hout voor de veiling van 10 juni, ruim 300 kuub, bestaat vooral uit flinke stammen loofhout zoals eik, iep en acacia. De catalogus met kavels komt deze week (online) beschikbaar. De kijkdagen starten dinsdag 31 mei. In die week komt ook de catalogus online. Aanmelden voor deelname (meebieden) kan door een mail te sturen naar houtveiling@bosgroepen.nl. Deelnemers krijgen de week voorafgaand aan de veiling een link naar het registratieformulier, en meer informatie.

Lees meer

Naar boven

Opengesteld (particulier) terrein: welke voorwaarden kunt u stellen?

Drukte in bos en natuur, loslopende honden en wandelaars en fietsers die van de paden afgaan: het is steeds vaker een hoofdpijndossier voor (particuliere) terreineigenaren. En ondanks mooie plannen en samenwerkingsverbanden is het gebrek aan handhaving door groene BOA’s nog steeds een probleem. De vraag rijst; wat kunt u als eigenaar wel en niet doen met een opengesteld terrein? Mag u toegang voor honden, ruiters of mountainbikers verbieden wanneer u bijvoorbeeld SNL-subsidie ontvangt? We hebben een en ander voor u op een rijtje gezet.

Lees meer

Naar boven

Nederlandse Bosinventarisatie (NBI-8) door de WUR

In de periode 2022-2026 vindt de achtste Nederlandse Bosinventarisatie (NBI-8) plaats. De opnamen gebeuren op ongeveer 3600 steekproefpunten. De bosinventarisatie is belangrijk omdat het de staat van het Nederlandse bos beschrijft wat betreft soortensamenstelling, hoeveelheid (dood) hout, opgeslagen CO2, etc. Omdat het inmiddels de achtste inventarisatie is, kunnen de onderzoekers trends in bosontwikkeling, groei en oogst ten opzichte van eerdere bosinventarisaties beschrijven. Als Bosgroepen ondersteunen we dit onderzoek uiteraard; helpt u eventueel mee door uw terrein (weer) open te stellen?

Lees meer

Naar boven

Kennisdag LIFE Resilias: inzicht in ecosysteemaanpak invasieve exoten

Wist u dat dominantie van invasieve exoten te doorbreken en voorkomen is door de veerkracht van ecosystemen te versterken? Deze denk- en werkwijze heet de ecosysteemaanpak. Op de Kennisdag van 23 juni gaan diverse exotenexperts in op de theorie en praktische realisatie van dit concept. Een aanrader voor iedereen die te maken heeft met exoten en deze plaagsoorten op innovatieve wijze wil beheersen. Project LIFE Resilias is een initiatief van Bosgroep Zuid Nederland en Stichting Bargerveen. De eerste Kennisdag vindt plaats in Leende en is gratis toegankelijk.

Lees meer

Naar boven

Inhoudelijke artikelen Nature Today

Regelmatig plaatsen we als Bosgroepen artikelen over onze projecten op Nature Today, al dan niet samen met onze partners of opdrachtgevers. Nature Today is een platform voor natuurnieuws met een groot bereik. Hieronder vindt u de meest recente artikelen.

Naar boven

Naar boven
Deze nieuwsbrief is een gezamenlijke uitgave van de Bosgroepen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar. De redactie bestaat uit: Babette Saris (Bosgroep Zuid Nederland) en Barbara Groen (Unie van Bosgroepen, Bosgroep Midden Nederland, Bosgroep Noord-Oost Nederland). Reacties kunt u mailen naar redactie@bosgroepen.nl. Het overnemen van tekstdelen mag, mits bronvermelding plaatsvindt. Gebruik van beeldmateriaal mag alleen met toestemming van de redactie.
footer nieuwsbrief bosgroepen