Copy
 
Nyhetsbrev maj 2022
 
   
 
 
 

Några ord från kansliet

Igår samlades vi på kansliet för att utvärdera Klimatkommunernas vår och planera framåt - med syrener och råkor utanför köksfönstret och fortfarande upplyfta av att träffa alla er som var på årsmötesdagarna i Stockholm. När vi slutade för dagen var vi överens om att det knappast blir en lugn höst - men förhoppningsvis desto mer lärorik och inspirerande! Håll utkik i kommande nyhetsbrev (och kalender/mail) efter inbjudningar till sommarens och höstens träffar.

I Klimatkommunerna återkommer vi ständigt till den enorma potentialen i att dela erfarenheter och ta efter varandras lyckade satsningar. Att tempot i omställningen måste öka hörs från alla håll, och vad är snabbare än att lyssna in vad andra gjort, fundera vilka delar som kan passa i den egna kommunen, anpassa för bästa effekt och implementera? Det behövs pionjärer som vågar vara först på bollen, men minst lika mycket behövs alla de som kommer efter - tvåan, trean, fyrtiotrean, sjuttiotvåan och så vidare. Vi gläder oss åt den handlingskraft och öppenhet som vi ser hos våra medlemskommuner.

Till dig som läser det här vill vi säga: Hoppas att vi kan hjälpa just dig i ditt arbete genom våra aktiviteter, vår kunskapsbank och vårt påverkansarbete! Är din kommun medlem? Kom ihåg att vi på kansliet finns här och tar gärna en avstämning med er om vad ni har på gång just nu!

Bästa hälsningar,
Maria, Filippa & Erika

PS: Vi söker en praktikant till hösten!

På gång i Klimatkommunerna

Tack Stockholms stad för värdskapet av Klimatkommunernas årsmötesdagar 2022!

Den 25-26 april samlades 50-60 politiker och tjänstepersoner från Klimatkommunernas medlemmar i Stockholm.

Stockholms stad berättade om sitt klimatarbete och om hur de lyckats minska utsläppen med 70 % per invånare sedan 1990. Utsläppsbudgeten för 2020-2040 beräknas till 19 miljoner ton. Under 2020 och 2021 har Stockholm hållit sig inom sin budget, med god marginal. Förvaltningar och bolag i staden har fått ett utsläppsbeting, det vill säga hur stora utsläppsminskningar de måste bidra till. Ett imponerande, strategiskt arbete för att säkerställa styrning mot klimatmålet.

Dessutom fick vi gå på en klimatvandring genom staden för att höra om och titta på platser som är särskilt utsatta för klimatpåverkan eller har särskild betydelse i stadens klimatarbete.

Prio: Transporteffektivt samhälle, klimaträttvisa och lokalt klimatledarskap.

Klimatkommunernas årsmöte beslutade att föreningens prioriterade områden för 2022-2023 är:

Transporteffektivt samhälle. Det område som flaggas som det mest utmanande i klimatomställningen, på såväl nationell som lokal nivå, är transporter. Kommuners rådighet är begränsad och åtgärder som genererar utsläppsminskningar behöver ofta genomföras i nära samverkan mellan nationell, regional och lokal nivå.

Rättvis omställning. Den senaste tiden har priserna på drivmedel och el stigit, vilket i många fall drabbar enskilda hårt. Oavsett orsakerna till prisökningarna, finns det en risk att åtgärder för att kompensera de drabbade och att förhindra framtida prisökningar, inte går i takt med de åtgärder som behövs för att minska utsläppen. Under 2022 kommer vi att diskutera hur energiomställningen som helhet behöver se ut för att bli så rättvis som möjligt. Vilka åtgärder behövs för att stärka systemet, för att öka självförsörjningen och därmed minska sårbarheten och för att energieffektivisera.

Lokalt klimatledarskap. En viktig aspekt för kommuner i klimatomställningen är att vara en förebild för företag, organisationer och medborgare som verkar och bor i kommunen. Kommuner behöver ta lokalt klimatledarskap, genom att sätta och kommunicera tydliga mål för det geografiska området och inleda samarbeten/kraftsamlingar för att få med fler.

Läs mer i vår nyantagna verksamhetsplan här.

Ny ledamot i styrelsen

Vi hälsar Anna Hed (C), Mora kommun, välkommen till Klimatkommunernas styrelse! På vårt årsmöte valdes även Evelina Fahlesson (S), Skellefteå kommun, till ny vice ordförande.

Övriga förtroendevalda i vår styrelse är Lennart Bondeson (KD) från Örebro, Camilla Lindoff (S) från Hässleholm, Bo Frank (M) från Växjö, Arne Jonsson (C) från Eskilstuna, Tom Andersson (MP) från Borås, Camilla Neptune (L) från Lund, Gunvor Bergqvist (V) från Göteborg, Kerstin Arnemo (C) från Östersund och Peter Johansson (M) från Kristianstad.
 

Regeringskansliet har vårt förslag om klimatavtal på sitt bord!

Det beskedet gav miljö- och klimatminister Annika Strandhäll när hon gästade Klimatkommunernas årsmöte den 26/4.

Ministern lyfte vikten av att skapa incitament för lokal omställning och betonade att samverkan mellan olika aktörer och nivåer behöver stärkas.

Vi ser fram emot en fortsatt diskussion om vårt förslag "Inkludera alla kommuner i Sveriges klimatarbete genom ett klimatavtal".

Foto: Anders Härnbro

Vad gör Klimatkommunerna egentligen?

Det får du svar på i vår verksamhetsberättelse från 2021. Där hittar du info om våra aktiviteter, projekt, remissvar, medlemmar och mycket mer. In och läs!

Vill du praktisera hos oss i höst?

Vi söker en praktikant som kan vara hos oss under hela höstterminen. Är det du? Skicka in din ansökan i denna vecka till kansliet@klimatkommunerna.se

Välkomna Landskrona och Huddinge - nya medlemmar

Nu är vi 45! Den senaste månaden har vi haft glädjen att hälsa både Landskrona stad och Huddinge kommun välkomna som nya medlemmar. Båda två har ett ambitiöst klimatarbete som vi ser fram emot att lära oss mer om.

Hur kan din kommun skapa en second hand-runda?

Webbfika 18 maj: Så kan din kommun ordna en second hand-runda. Tycker ni att fler skulle kunna handla second hand i er kommun? Ta inspiration av Karlstad och ordna en second hand-runda för att hjälpa era medborgare att få upp ögonen för alla fördelar för plånbok och miljö. Välkomna på webbfika med oss 18 maj!

Omvärldsspaning

Månadens topp tre

  1. Konsumtionskompassen. Äntligen är den här! Nu kan regioner och kommuner, ned på postnummernivå, se medborgarnas konsumtionsbaserade utsläpp. Vilka sektorer står för de högsta utsläppen i din kommun? Kolla in Konsumtionskompassen. För en introduktion till verktyget: titta på lanseringskonferensen. Du hittar den på samma sida.
     
  2. Hur jobbar museerna i din kommun med klimat och hållbarhet? Organisationen Curating tomorrow stöttar framförallt brittiska museer och kulturinstitutioner i hur de kan bidra till att skapa en bättre framtid. De har bland annat gett ut ett antal guider som är fria att använda. Kolla tex in Action for Climate Empowerment och Mainstreaming the Sustainable Development Goals. (tips hämtat från forskare Kimberly Nicholas fantastiska nyhetsbrev We Can Fix It)
     
  3. 100 klimatneutrala städer 2030. Nu är det klart vilka 100 städer som blir en del av EUs mission om klimatneutrala städer 2030. 7 av dem är svenska. Hurra och grattis! Vad händer nu? Så här skriver EU-kommissionen: "The Commission will invite the 100 selected cities to develop Climate City Contracts, which will include an overall plan for climate neutrality across all sectors such as energy, buildings, waste management and transport, together with related investment plans. This process will involve citizens, research organisations and the private sector."

Poddtips

  1. Allt du bör veta om kärnkraft! Del 8 i podden Klimat for dummies (alla avsnitt är ett tips)
     
  2. Klimatgap - alla avsnitt. Senaste avsnittet Hur åstadkommer man transformation? gästas av Per Olsson från Stockholm Resilience Center och handlar om systemskiften.
     
  3. 349 Om planetens gränser med Johan Rockström Har ni inte lyssnat på detta avsnitt av Allt du velat veta ännu, så gör det nu!

Fördjupning


62 exempel för hållbar konsumtion

Mistra har samlat 62 goda exempel på hur vi kan göra hållbar konsumtion mainstream. Exemplen kan ses som en sammanfattning av forskningsprogrammets fyra första år och riktar sig till beslutsfattare, politiker och civilsamhälle.

Vad är hållbart skogsbruk?

I en ny rapport från SLU, Hållbart nyttjande av skogen - visioner för de svenska skogslandskapen, ges en bakgrund till dagens skogsbruk, och på vilket sätt planering och metoder behöver ställas om för att nå ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart skogsbruk.

 
   
 
 
 

På gång hos medlemmarna

Tyresö

Tyresö är första kommun att beräkna sitt klimatavtryck med hjälp av ny metod

Tyresö kommun är först ut med att beräkna verksamhetens totala klimatavtryck med hjälp av greentech-företaget Svalnas nya metod. Kommunens alla inköp har analyserats och varje förvaltning kan nu utforska och göra åtgärder för att minska sitt avtryck. Kartläggningen presenteras i ett lättförståeligt webbverktyg.

- Tyresö ska bli en klimatneutral kommun och det är till stor hjälp att vi äntligen får en tydlig bild av organisationens klimatavtryck, säger Felix Ockborn, hållbarhetsstrateg på Tyresö kommun. Förvaltningarna har nu möjlighet att sätta egna mål och prioriterade aktiviteter för att minska sina utsläpp.

Utsläppen beräknas baserat på hur mycket pengar som spenderats inom olika inköpskategorier, så kallad spendanalys.

- Med den här beräkningen får kommunorganisationen koll på de konsumtionsbaserade utsläpp den ger upphov till. Detta är ett viktigt steg för att skala upp det interna arbetet och på ett trovärdigt sätt kunna informera och stödja invånare och företag att på samma sätt ta tag i sina konsumtionsbaserade utsläpp, säger Marie Åkesdotter (MP), ordförande i Tyresö kommuns hållbarhetsutskott.

Kontaktuppgifter: Felix Ockborn- Hållbarhetsstrateg Tyresö kommun, Felix.Ockborn@tyreso.se, 08-578 296 69. David Andersson - CEO Svalna, David.andersson@svalna.se, 073-954 38 51

Helsingborg

Helsingborg utses till en av EU:s klimatsmarta städer

Helsingborgs stad har som en av 100 europeiska städer utsetts att ingå i EU:s satsning Climate-Neutral and Smart Cities. Samtidigt höjer staden ambitionerna för klimat- och miljöarbetet och siktar nu på att uppnå klimatneutralitet redan till år 2030.

Missionen Climate-Neutral and Smart Cities har två mål. Dels att på EU-nivå leverera 100 klimatneutrala och smarta städer till år 2030, dels att fungera som experiment och innovationshubb i syfte att stödja Europas omvandling till en grönare, hälsosammare, mer inkluderande och motståndskraftigare kontinent till år 2050. Läs mer här eller kontakta milou.mandolin@helsingborg.se.

Cykling firas med parad genom Helsingborg

Nu samlar Helsingborg alla, stora som små, unga som gamla för att tillsammans bilda världens (nåja…) längsta cykelparad i Helsingborg! De uppmanar invånare, föreningar och företag att ta fram sina enhjulingar, lådcyklar, trehjulingar, elcyklar, ja vilken cykel som helst och vara med i en riktig folkfest. Söndagen den 5 juni, under pågående H22 City Expo, ringlar Cykelparaden genom centrala Helsingborg under glada tillrop och till hejdundrande musik. På programsajten för H22 City expo finns mer information om Cykelparaden.

H22 City expo

Nu räknar Helsingborg ner inför H22 City expo, den internationella stadsmässan. Under 35 dagar bjuder Helsingborg in världen att utforska nya vägar framåt för en hållbar stad, där livskvalitet står högst på listan. Upptäck hur innovation och samarbete kan bli en grogrund för allmänna lösningar till planetens stora utmaningar. För dig med klimatet i fokus finns bland annat följande spännande programpunkter:

Eskilstuna

Ny solcellspark klar i Eskilstuna!

Nu är solcellsparken på Lilla Nyby igång. Därmed är ett av de viktiga stegen mot att Eskilstuna ska vara klimatneutralt år 2030 taget. 

Fakta om solcellsparken:

  • Parken är byggd på deponin vid Lilla Nyby, alltså den plats där Eskilstunabornas avfall tidigare grävdes ned. Det är ett smart sätt att använda mark som inte får brukas på annat sätt.
  • Den täcker cirka 20 000 kvadratmeter av deponin.
  • Den planeras leverera 2 000 000 kWh/år, vilket motsvarar el till 120 elvärmda villor eller 800 lägenheter.

Läs mer här.

Ny arena för innovation

Energy Evolution Center (ett samarbete mellan Eskilstuna Kommun och Energimyndigheten som delfinansieras av ERUF) är en verksamhet inom näringslivsavdelningen/affärsutvecklingsenheten på Eskilstuna kommun. Mål med verksamheten är bland annat att hjälpa till att få fler arbetstillfällen och tillgång till kompetent arbetskraft för energirelaterade verksamheter. Läs mer om Energy Evolution Center dess verksamhetsidé här.

Vägledning för klimat- och kemikaliesmart förskola

CirkuLäran är en resurs för förskolorna i Eskilstuna kommun som nu fått en egen hemsida. Den innehåller bland annat en vägledning för en klimat- och kemikaliesmart förskola. "Vägledningen är framtagen av Eskilstuna kommun för att stötta förskolorna med arbetet. Den ger kunskap om de kemiska risker som kan förekomma i förskolemiljön och ger tips om hur de kan minskas. Vägledningen ger också tips om hur vi kan bedriva förskoleverksamhet på ett klimatsmart sätt genom att till exempel återbruka pedagogiskt material och plastbanta. Ofta kan vi till en låg kostnad och med enkla medel skapa skillnad, bara vi vet vad vi ska göra." Läs mer här.

Karlstad

Vanebilister bytte till cykel

97 vanebilister i Karlstad rekryterades till årets kampanj med målsättningen att cykla till jobbet minst tre dagar i veckan mellan december-mars. För att underlätta vintercyklingen fick varje deltagare dubbdäck, däckmontering och cykelservice kostnadsfritt. När deltagarnas resvanor innan medverkan i projektet jämförs med uppskattade resvanor kommande vinter bedöms projektet ersätta drygt 17 000 bilresor i arbetspendlingen, i första hand med cykelresor.  Det motsvarar en minskning med ca 700 bilresor per vecka. En majoritet av deltagarna har upptäckt under projekttiden att oavsett om det handlar om ekonomi, restid, hälsa eller miljö så vinner cykel över bilen. I stället för att av vana ta bilen så har en attitydförändring skett till ett mer flexibelt tänk vad gäller val av resa.
 
Citat från deltagare: ”När jag nu summerar min vinter så har jag lyckats med allt jag hoppats på . Jag cyklar när det går och det känns OK, jag tar bara bilen när jag verkligen behöver ha den. Och nu känns blåsiga vår-, sommar- och höstdagar som en Walk in the park, Jag har flyttat mina gränser, och jag har parkerat min bil. ”
 
Vill du veta mer? Kontakta Mikael Haster, mejl: mikael.haster@karlstad.se tel: 054-540 46 92

Uppsala

Friskare medarbetare och klimat med ny cykelsatsning

Cykelvänligast är en ny nationell plattform för stöd, råd och inspiration till arbetsplatser som vill göra det lätt för sina medarbetare att välja cykeln. Bakom satsningen står Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med 3 regioner och 32 kommuner i Sverige, däribland Uppsala kommun.

– Det är så positivt att fler och fler arbetsgivare vill främja cykling till jobbet för sina anställda. Det finns så många småsaker som kan underlätta för den som vill cykla. Både för de som har lång och de som har kort väg till jobbet. Det ger gladare, friskare och klimatsmarta anställda som minskar trängseln i trafiken och sparar pengar både för sig själva och arbetsgivaren, säger Rickard Malmström, kommunalråd och ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden (MP) Läs mer här.

Malmö

Malmö ska visa vägen i Europas klimatarbete

Malmö är en av 100 europeiska städer som valts ut av EU-kommissionen i en särskild satsning med målet att bli klimatneutrala till 2030. Detta innebär nya möjligheter för Malmö att öka takten i klimatarbetet. Malmö stad får stöd från EU för att kunna gå före och visa vägen för hur städer kan ställa om och bli klimatneutrala till 2030. Det ger bättre möjlighet till finansiering av olika klimatåtgärder och ett ökat stöd i form av kunskap och samarbeten, till exempel när det gäller metoder och verktyg för inkludering. Läs mer här.

Borgmästare från hela världen till hållbarhetskongress i Malmö

11-13 maj gick ICLEI World Congress: The Malmö Summit av stapeln i Malmö där över hundra städer och regioner möts världen över för att utbyta erfarenheter med varandra och driva det lokala urbana hållbarhetsarbetet vidare. Vid sidan av det officiella programmet kunde Malmöbor ta del av gratis studiebesök och invigningsfest på Botildenborgs trädgårdar. Läs mer här. 

Välkommen till slutseminarium för solelsprojekt!

Miljöförvaltningen i Malmö har sedan september 2020 arbetat tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet i projektet Kunskapsinsatser för ökad lokal solelsproduktion i Malmö. Projektet är finansierat av Energimyndigheten med syftet att identifiera och genomföra insatser för en ökad utbyggnadstakt av solceller i Malmö. Projektet är i slutskedet och bjuder in till ett seminarium för att dela resultat och lärdomar från arbetet.

Plats: Malmö stadshus (August Palms plats 1, Malmö)

Datum och tid: 9 juni, klockan 9:00-12:00

Anmäl dig till seminariet genom formulär här.

Lär dig mer om Bättre batterier – hållbara och etiska fordonsbatterier i Malmö stad

Den 31/5 arrangerar Malmö stad och Fairtrade Sverige frukostseminariet "Vägen till hållbara och etiska batterier". Det är ett seminarium för dig som är intresserad av frågan om etiska och hållbara fordonsbatterier. Nu får du chansen att fördjupa dina kunskaper om läget kring tillverkning av fordons batterier och du kan samla kunskap och engagemang för att ta nästa steg mot hållbara och etiska batterier. Läs mer och anmäl dig här.

Södertälje

Hållbarhet integrerat i Söderenergis årsredovisning

I sin årsredovisning lyfter Södertäljes kommunala energibolag fram att det första steget mot en anläggning med koldioxidavskiljning, bio-CCS nu är genomförd. Inom några år kommer kraftvärmeverket kunna bidra till negativa utsläpp. Klimatnyttan för värmeverket ökade även med 25% under 2021. Läs mer här.

Lund

Vindens energi kan lagras med hjälp av vätgas

I Lund har Kraftringen undersökt om det går att lagra vätgas på lokal skala i Stångby - med goda resultat! Vindkraftverk samlar ibland mer energi än vad som behövs när det blåser rejält. Då vore det såklart smart att kunna lagra energin lokalt för användning senare. Genom att omvandla vindenergin till vätgas blir lokal lagring förhoppningsvis verklighet i Stångby i framtiden. Läs mer här.

Vindkraftverk i Stångby, Foto: Ulf Andersson

Lunds kommuns klimatpolitiska råd

Lunds kommuns klimatpolitiska råd har lämnat över sin årliga rapport till kommunstyrelsen. Rådet lyfter att utsläppen av växthusgaser går ner i Lund men att framtidens utmaningar är mycket stora och att takten i klimatarbetet måste öka, från i genomsnitt 5 procent per år under 2010-talet, till 10 procent per år fram till 2030.

För att öka takten måste kommunen samarbeta med alla som bor och verkar i Lund. Rådet lyfter att kommunen behöver gå först och våga driva på mot genomgripande förändringar i samhällsstrukturer, tekniksystem och livsstilar. Här kan du läsa mer och hittar årets rapport.

Fossilbränslefria arbetsmaskiner

I Lund har arbetet med fossilbränslefira arbetsmaskiner pågått sedan 2011. Förutom att användarna slipper andas in avgaser så finns det flera arbetsmiljömässiga fördelar med maskiner som går på el. De låter och vibrerar mindre och de väger dessutom mindre än maskinerna med tank och motor.

- Du kan dessutom prata med dina kollegor under arbetets gång, och boende och förbipasserande slipper höra på det oväsen ett verktyg med bensinmotor för, säger Christer Björk-Lindell, enhetschef på Markentreprenad.

En annan fördel är att elverktyg ofta håller längre än sina fossila motsvarigheter.

- Det finns helt enkelt inte lika många rörliga delar som kan gå sönder på en maskin som drivs på el. Vi har en trimmer som fortfarande används efter 10 år, säger Lars-Inge Nilsson, områdesansvarig på Markentreprenad.

På kommunens skötselenhet finns allt från motorsåg till trimmer, gräsklippare, häcksax och lövblås som går på el. Totalt sett är ca 60% av Lunds kommuns arbetsmaskiner fossilbränslefria idag.

Lund utsedd till att bli en av EU:s 100 första klimatneutrala städer

Lund har utsetts till att bli en av EU:s 100 klimatneutrala städer. Lund kommer i och med beslutet stödjas, främjas och visas upp som ett exempel på hur man kan bli en klimatneutral stad. EU:s mål med initiativet är att uppnå 100 klimatneutrala och smarta städer till år 2030. De ska gå före och visa vägen för andra europeiska städer som ska kunna bli klimatneutrala till år 2050.

Foto: Kristina Strand Larsson
 

Tack för att du prenumererar på Klimatkommunernas nyhetsbrev!

Vill du läsa mer om Klimatkommunerna så kolla gärna in vår hemsida som är en gedigen kunskapsbank för lokalt klimatarbete. 

Kontakta kansliet om du vill veta mer om föreningen.  

Följ Klimatkommunerna på InstagramLinkedIn och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete!

Nästa nyhetsbrev kommer ut 14 juni 2022.

Facebook
Twitter
Website

Kalendarie

 

18 maj: Webbfika Så kan din kommun ordna en second hand-runda.

Fler online-evenemang hittar du i vår tipslista.

 
Copyright © 2021, Klimatkommunerna, All rights reserved.

Our mailing address is:
kansliet@klimatkommunerna.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.