Vrijwilligersnieuws

Museum Vlaardingen

20 mei 2022

 
Beste vrijwilligers,

Al regent het vandaag, het wordt toch echt weer zomer! De komende maanden gaan veel vrijwilligers op vakantie, ook bij de balie. Werk je normaal niet bij de balie, maar wil je ons wél uit de brand helpen? Graag! Vooral voor de weekenden zijn we op zoek naar assistenten die willen suppoosten en koffie schenken. Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen aan Leoni of aan mij. Wij nemen dan contact met je op.

Een goed gevulde aflevering van de Vrijwilligersnieuws deze keer. Veel leuke dingen om te doen, te zien en te lezen. Heb je zelf iets dat je wil delen in de Vrijwilligersnieuws? Harstikke leuk, stuur me gerust een mailtje.

Veel leesplezier en een fijn weekend!


Hartelijke groet,
Annet van der Vat


annet@museumvlaardingen.nl 


Weet jij meer?
door Claudia Steur

Tijdens het herwaarderen van de collectie van Museum Vlaardingen komt het team geregeld objecten tegen waar weinig of niets over bekend is in de documentatie. Daarom plaatsen we de komende tijd in deze nieuwsbrief een voor ons onbekend object met de vraag: wie weet meer? Deze week dit houtsnijwerk, bestaande uit een cartouche met onbekende voorstelling geflankeerd door twee griffioenen.

   

Heb jij een idee waar dit vandaag komt? Van wie het geweest is? Of weet je wat het voorstelt? Stuur je suggesties, opmerkingen of tips om verder te zoeken naar herwaardering@museumvlaardingen.nl. Schroom niet en deel je gedachtes met ons.

Opening Haring & Bierfestival zonder bier???

Op donderdag 23 juni rond 17.00 uur wordt het binnenhalen van de Hollandse Nieuwe in Vlaardingen door de Balder gevierd.
De Vrienden van Museum Vlaardingen zijn druk met de voorbereidingen, waarbij naar voren komt dat er een tekort is aan vrijwilligers die bier kunnen tappen en vrijwilligers die wijn/fris willen schenken en verkopen.Een opening van het Haring & Bierfestival zonder bier willen we voorkomen en daarom deze oproep:

Wie wil de Vrienden op 23 juni helpen bij het tappen of schenken om er weer een super evenement van te kunnen maken? 

De verkoop (via munten) van bier/wijn/fris begint om 16.30 uur en het evenement stopt rond 20.00 uur met een gezellig hapje en drankje voor alle vrijwilligers.
Wil je als tapper of schenker helpen om er weer een feestje van te maken stuur dan een mailtje naar vrienden@museumvlaardingen.nl onder vermelding van H&B.

Bij voorbaat heel veel dank,
Marja Tiemens-Idzinga (namens het gehele bestuur van de Vrienden).
 

Verjaardagen

Lieke de Leeuw 20 mei
Mar van Haften 26 mei
Johan Bergwerff 29 mei
Joke Hilz 2 juni

Gefeliciteerd! Wij wensen je een leuke verjaardag!


 

Vrijwilligersdag Erfgoedhuis Zuid Holland
door Annet van der Vat

Op 22 juni van 10.00-16.00 uur organiseert het Erfgoedhuis Zuid-Holland op drie prachtige locaties de provinciale vrijwilligersdag. Dit jaar staat het evenement in het teken van (groene) ambachten. Krijg een kijkje achter de schermen, ontmoet je collega-vrijwilligers in erfgoed en groen en volg interessante workshops. Klik hier voor meer informatie en om je op te geven. Deelname aan deze dag is gratis voor vrijwilligers, van te voren opgeven is verplicht.
Archeoshop in de Fransenstraat

In de archeoshop kan je zelf archeologische opgravingen doen. Superspannend want de archeobakken bevatten echte archeologische vondsten uit de Vlaardingse bodem. Misschien vind jij wel een voorwerp van honderden jaren oud! Je leert hoe een archeoloog opgravingen doet, determineert (wat is het opgegraven voorwerp en hoe oud is het) en hoe je een vondst kan exposeren.
Naast de archeoworkshop kan men veel te weten komen over hoe men in de Middeleeuwen leefde, wat de mensen aten en welke kleding ze droegen.



De archeoshop is bijzonder geschikt voor kinderen van 7-10 jaar en is van 23 mei t/m 18 juni in de Fransestraat 14 te bezoeken op woensdag en zaterdag van 14.00-16.00 uur. Ook Museum Vlaardingen doet mee, diverse van onze ridderlijke winkelartikelen zijn te koop in de winkel en we hebben een hele leuke Playmobil vitrine gemaakt daar. Leuk om te gaan kijken!



Expositie
‘Symbiose & Samenleven’

De tentoonstelling toont zeer uiteenlopende kunstwerken van 6 kunstenaars, waaronder Zhanhong Liao. Het zijn: expressieve mix media schilderijen van Janick, abstract werk van Jacinta, prenten van Avijit, fotomontage van Ana, objecten van Elisabeth en aquarel van Zhanhong. Alle kunstwerken zijn te koop. Kunstenaars zijn overeengekomen om 20% van de inkomsten te schenken aan een bevriende kunstenaar uit Charkov, Oekraïne, Valantina S.A.. Ze is momenteel in Polen.

 



JUBILEUMLANTAARN IN VLAARDINGER-AMBACHT

door Ernst Lohmann

Een aantal weken geleden hebben we aandacht besteed aan de Kroningslantaarn op wat tegenwoordig het Bill Mincoplein heet. Maar er is in Vlaardingen nog een lantaarn die de aandacht verdient. Dat is geen kroningslantaarn, maar heeft wel alles met de kroning van Koningin Wilhelmina in 1898 te maken. Het is de jubileumlantaarn uit 1938, het jaar dat Wilhelmina 40 jaar Koningin was. Het staat nu op het Burgemeester de Bordesplein in de “stadswijk” Vlaardinger-Ambacht, terwijl het eerst stond op Plein Emaus in de “gemeente” Vlaardinger-Ambacht.
 
In 1938 vroegen de inwoners om geld op te halen voor het jubileum van de Koningin. Er werd volgens het bord aan de voet van de lantaarn 466,97 gulden opgehaald voor het maken van de lantaarn. Een inwoner van Vlaardinger-Ambacht vroeg in een ingezonden brief om de collecte die daarvoor zou worden gehouden te besteden aan de aankoop van warme, heerlijke wollen kleding om de armen in Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht een “feest” te geven voor de nodige winterkleding. Opvallend dat hierbij zowel Vlaardingen als Vlaardinger-Ambacht genoemd  werd. De inzender wilde in ieder geval liever geen vlaggen, muziek, verlichting en vuurwerk. Maar de jubileumlantaarn kwam er toch. Het jubileum op 6 september 1938 werd gevierd en de lantaarn werd geplaatst op het Raadhuisplein. Hier stond ook het Raadhuis van Vlaardinger-Ambacht, wat nu het Stadsarchief is aan het Emaus. Het stond in een driehoek met veel groen. De plek werd ook wel het “Groentje” genoemd. Het werd een gedenkteken met drie hanglampen en mooi siersmeedwerk. Eind 1966 moest de lantaarn echter wijken voor het verkeer van en naar de nieuw gebouwde Holywijk. In de “Rotterdammer”, het Christelijke dagblad uit de regio, van 14 juni 1967 staat dat gemeentepersoneel bezig is met het plaatsen van de monumentale lantaarn aan het Burgemeester de Bordesplein, die voorheen gestaan had op het “Emausplein”. De lantaarn moest een half jaar eerder bij het verbreden van het Emaus wijken voor het verkeer. Dat na de aanleg van de Burgemeester Heusdenslaan het Emaus bij de molen werd afgesloten was toen nog niet bekend. Ook is er thans een rotonde met veel groen op bijna dezelfde plek.
 
Het Burgemeester de Bordesplein is genoemd naar Burgemeester de Bordes, Burgemeester van Vlaardinger-Ambacht van 1903 tot 1919. In 1920 werd hij opgevolgd door de laatste burgemeester van Vlaardinger-Ambacht, Luyerink. Hugo de Bordes was lid van de ARP en werd later nog Burgemeester van Bussum. Hij was geboren op 19 januari 1873 in Leeuwarden en overleed 13 mei 1966 in Bussum. In 1905 werd hij tevens lid van de Gemeenteraad van Vlaardingen en in 1911 zelfs wethouder.
 
De monumentale lantaarn is ondertussen in 1999 volledig gerestaureerd. Het parkje in 2016 met een heropening op 28 januari 2017.
 
Het is weer een mooi stukje Vlaardingen. Of blijft het toch Vlaardinger-Ambacht?
 

De vele gedaanten van een vaartuig 
door Marianne van Herp 

Na alle serieuze onderwerpen waarover we in de maanden maart, april en mei geschreven hebben dit keer een wat luchtiger inhoud. Ik wilde het eens hebben over de grote rol en waarde die een boot of ander vaartuig kan hebben en feitelijk altijd gehad hééft voor de mens door de eeuwen heen, van een eenvoudig vlot tot een reusachtig cruiseschip. 

 Al tijdens de steunbijeenkomst voor de vluchtelingen die tijdelijk verbleven op ‘De Amsterdam’, de zogenoemde asielboot die eind vorig jaar een aantal weken in de Buitenhaven tegenover de Pelmolen lag, kwam het bij me op dat een vaartuig eigenlijk altijd al heel verschillende gedaanten en functies gehad heeft. Zelfs als we ons beperken tot het schip of de boot, veelal een kleinere versie, is de verscheidenheid en de verhalen in de geschiedenis enorm. Een schip/boot kan alleen varen of in een vloot, ingezet worden voor velerlei doeleinden en een aantal zijn wereldberoemd.
 


Neem bijvoorbeeld de Ark van Noach, het enorme houten schip waarop volgens de overlevering Noach en zijn gezin met twee leden van elke diersoort op aarde de zondvloed overleefde. Of de zilvervloot, een konvooi schepen dat in de 17e eeuw kostbaarheden vervoerde van koloniën naar Spanje en dat door de Nederlandse commandant van de West-Indische Compagnie Piet Hein veroverd werd. Deze ‘heldendaad’ maakte hem zo beroemd dat er standbeelden voor hem zijn opgericht, onder andere in Delfshaven – waar hij in 1577 geboren werd. Maar ook het vakantieschip J. Henri Dunant, waarvan verschillende opeenvolgende versies jarenlang gevaren hebben voor Het Rode Kruis en meermaals afgemeerd gelegen hebben in de haven van Vlaardingen, is alom bekend. Net als Hospitaal-kerkschip De  Hoop, waarvan wij in het Museum bij de modelboten een uitvoering hebben staan die altijd de aandacht van bezoekers trekt.  

      

Ik blijf nog even hardop mijmeren: wat te denken van de Titanic! Een naam die romantische beelden oproept dankzij de film met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet (wie kent niet die scène waarop de verliefde jongelui als vogels met gespreide armen op de punt van het schip staan?!), maar ondertussen vonden in de nacht van 14 op 15 april 1912 wel meer dan 1500 passagiers en bemanningsleden de dood toen het schip, dat onzinkbaar zou zijn, op haar eerste reis op een ijsberg stootte en zonk.  In het verlengde daarvan: The Beatles bezongen op hun album ‘Revolver’ in 1966 een Yellow Submarine. En dichter bij huis voer in de ‘ijzeren tijd’, zo’n 700 jaar vóór onze jaartelling, de boomstamkano door onze moerassen. Diezelfde kano, uit één eikenstam gebeiteld, die nu als pronkstuk op onze bovenétage te bewonderen is en waarvan bij het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder op authentieke wijze een replica gemaakt is. Op de Vlaardingse Vaart liggen trouwens ook verscheidene woonboten, in diverse uitvoeringen en afmetingen. Ik krijg de smaak te pakken, lekker kriskras door de geschiedenis, en spontaan borrelt er nog véél meer naar boven. Maar daar schrijf ik volgende keer over, anders wordt dit wéér zo’n lang verhaal! Dus wordt vervolgd …… 😉 

    

Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2022 Museum, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp