Copy

Nyhedsbrev F10 Finans

Vi nærmer os nu 3 måneders datoen for Ruslands invasion af Ukraine. Ukraine har oplevet stor opbakning fra de vestlige lande herunder både moralsk men ikke mindst økonomisk støtte og kraftig våbenhjælp. Vi håber selvfølgelig alle, at der kommer en snarlig ende på krigshandlingerne, men vi må også se i øjnene, at det kan blive en mere langvarig konflikt.

Påvirkningerne på den globale økonomi er mangesidede, og vi oplever mangel på råvarer, komponenter og problemer med energiforsyning.
Men det er ikke alene Ukraine-krisen, som påvirker den globale økonomi. Før Ruslands invasion i Ukraine var der en igangværende stigning i inflationen og meldinger fra centralbankerne om at ville gøre alt for at reducere inflationen til et mere normalt niveau.

På de næste sider vil vi give et indblik i konsekvenserne for den global økonomi, virksomhedernes og de private forbruger situation.

Vi ønsker vores læsere en rigtig god sommer.

Mvh. F10 Finans

Inflation - Recession

Efter finanskrisen har vi set en stadig faldende rente med baggrund i centralbankernes støtte med rigelig og billig likviditet. Da corona-krisen kom øgede centralbankernes sine opkøb af obligationer og med støtteprogrammer til virksomhederne ønskede man at få den globale økonomi nogenlunde uskadte igennem corona-nedlukningerne. Inflationen var lav – under den ønskede målsætning på ca. 2%. Vi kunne låne penge i vores ejendomme næsten gratis. Vi købte og solgte ejendomme, renoverede og byggede ud, investerede i aktier og øgede løbende vores opsparinger, investerede i aktier, investeringsforeninger mm. Kort sagt var der stor efterspørgsel og tryk på forbruget.

Når centralbanker stimulerer økonomien ved at købe obligationer og øge forbrugsmulighederne, kommer det med en pris. Stimulering kan ikke fortsætte uendeligt, hvorfor støtteprogrammerne skal udfases. Da de første tegn på stigende inflation kommer i november/december 2021, er der en afventende holdning. Men da inflationen i USA rammer knap 7% i januar 2022, begynder de røde lamper at lyse. Den amerikanske centralbank melder, at de vil gøre alt for at få inflationen under kontrol herunder foretage de nødvendige renteforhøjelser.

Måden at bekæmpe inflation er at begrænse eller sænke forbrugs- og investeringsudviklingen. Når renten forhøjes, gør man det dyrere for både private og virksomheder at låne penge. Virksomheder holder igen med investeringer, forventningerne til virksomhedernes overskud falder, og dermed kommer der også en reprissætning af aktiekurserne pga. den sænkede forventning til fremtidigt overskud. Nogle virksomheder vil forsøge at sætte deres priser op for at sikre indtjeningen.

De private husholdninger oplever, at renterne stiger på boliglån, at priserne på indkøb stiger, og at deres rådighedsbeløb begrænses. De vil kunne se, at deres løn bliver mindre værd og kan begynde at kræve lønstigninger.
Det betyder en opbremsning i forbrug og investeringer, som skal tage trykket af inflationen. Det er en længere process, som kan tage mange måneder at slå igennem.

Centralbankerne kan være så fokuseret på at tøjle inflationen, at det betyder en for hård opbremsning i økonomien. Det kan derfor betyde, at vi ser ind i en tilbagegang i væksten - en recession. Stagflation i stedet for inflation vil så blive et scenarie. Stagflation er stigende priser med faldende vækst. Inflation er stigende priser med vækst.

Hvordan påvirker inflationen så aktiekurserne?

Som beskrevet ovenfor vil det betyde en reprissætning af aktiekurserne, hvis forventningerne til virksomhedernes fremtidige overskud falder.

PFA har lavet en undersøgelse til Børsen, hvor forventningerne til realafkastet på aktier og obligationer er sat i relation til forskellige inflationssatser. Realafkast betyder investeringsafkast justeret for inflation. Som det fremgår af diagrammet nedenfor, er der en smertegrænse på en inflation omkring 8-9% før, at det begynder at gøre rigtig ondt. Pt. nærmer vi os det niveau. Den britiske centralbank advarede fornylig om, at de så ind i en inflation på omkring 10% i løbet af 2022.

Det er ikke kun inflation og renter, som udfordrer den globale økonomi. Ruslands invasion i Ukraine har påvirket markederne på flere områder. Indførelse af sanktioner, stop for levering af energi og råvarer, mangel på komponenter til f.eks. bilindustrien, metaller og ikke mindst korn og solsikkeolie. Der er store ødelæggelse af ejendomme, maskiner, landbrug mv. udover de frygtelige menneskelige konsekvenser.

Nordea har set på kriges påvirkning på aktiemarkedet tilbage til 1950. De historiske tal viser et maksimalt kursfald på ca. 18% ved golfkrigen, som faldt sammen med en global recession i 1990. Hhv. 6 og 12 måneder efter markedet nåede bunden, var der opnået 2 cifrede stigninger.

Men hvornår bunden er nået, er ikke til at spå om.

Hvordan skal man som investor placere sig, når der er urolige og usikre tider. Vores generelle anbefalinger er fortsat følgende:

  1. Sikre og justere risikoprofilen, så der er balance.

  2. Vurdere om nogle af papirerne skal nedbringes eller suppleres.

  3. Sikre spredningen på globale aktier samt tema’er.

  4. Holde kontanter på sidelinjen, så man ikke er tvunget til at sælge på et lavpunkt.

  5. Forblive investeret, da man ikke kan time markedet.

Hvor mange kontanter man bør have, skal ses i lyset af behov indenfor 6-18 måneder. Har man større køb f.eks. boligskifte, bør man tage en drøftelse med sin rådgiver.

Hvis vi ser på kapitalforvalternes holdning til kontanter, kan vi se, at den er kraftig forøget det seneste år. De ligger pt. med ca. 6,1% det højeste i 20 år jf. nedenstående skema fra Børsen.

Den store kontantbeholdning betyder også, at de er klar til at købe op, når de vurderer, at markedet er mindre usikkert jf. tidligere ang. kursudviklingen efter krigssituationer.

Hvilke sektorer har klaret sig hhv. godt og dårligt siden årsskiftet?

Bl.a. har amerikanske tech-aktier været udsat for storudsalg. Pt. er det den største undervægt af tech-aktier hos investorerne i 16 år jf. artikel fra Børsen. Danske aktier har også været ramt, da de ofte vurderes som vækstaktier. Men i de 25 største danske aktier gemmer sig både sundhed, grøn energi og stabile aktier. Nedenfor ses udviklingen de sidste 5 år på hhv. Nadaq, S & P 500 samt OMXC25.

Boligrenterne

Når renterne stiger på finansiering af bolig, påvirker det, hvor meget de enkelte købere kan godkendes til i købesum. Højere renter vil give lavere godkendelsesværdier. Samtidig ser vi priser på opvarmning og el stiger kraftigt. Og med udsigterne til ejendomsskattereformen i 2024, må vi indse, at der må og skal komme et prisfald på ejendomme. Hvor meget det bliver, vil tiden vise. Handelsbanken er den 18. maj kommet med en forudsigelse om prisfald på 10-15% frem mod 2023.

Priserne på bolig er set i bakspejlet steget meget pænt de seneste år. Siden marts 2020 = Corona er boligpriserne på landsplan steget ca. 21%. I Region Hovedstaden er de steget ca. 30%. Så der er lidt at tage af. Men i denne tid skal man passe på med at sidde med 2 boliger, dvs. at købe før man har solgt. Det kan betyde, at begge boliger falder i pris samtidig. Det kan blive en giftig cocktail.

Nu er det ikke kun negativt, at boligrenterne stiger. Boligejere med lån i fast rente, har mulighed for at omlægge sit lån til en højere rente og samtidig komme til at skylde mindre i ejendommen. Altså lave en opkonvertering. Man kan også, hvis man kan sove roligt om natten, lave en skrå konvertering. Her går man enten over i en variabel rente f.eks. kort rente på 6 mdr. eller en 3-5 årig rente. Men her kan man misse muligheden for at komme ned i rente igen, hvis renterne falder på ny.

Konvertering kan være en god idé f.eks., hvis man har sat sit hus til salg. Eller hvis man tror på, at renterne falder igen. Typisk vil den højere ydelse på det nye lån pga. den højere rente betyde, at man skal satse på at kunne komme ned i rente igen indenfor 7-10 år, da man ellers får spist restgældsgevinsten op pga. den højere ydelse.

Nedenfor vises renteudviklingen på realkreditlån med hhv. 1 årig og fast rente siden 2007.

Man kan også vælge at glæde sig over, at man har et lavt fastforrentet lån i tider med stigende renter. Formuebeskyttelsen vil være intakt uanset, om man vælger at omlægge eller ej.

Kontakt din rådgiver hos F10, hvis du har spørgsmål eller ønsker en gennemgang af dine muligheder.

Copyright (C) 2022 F10. All rights reserved.

Update Preferences | Unsubscribe

Email Marketing Powered by Mailchimp