Copy
Juni 1, 2022
View this email in your browser
Dansk tv i udlandet
Vi får ind imellem – senest på generalforsamlingen – henvendelser fra medlemmer over hele verden, som er kede af, at de ikke har adgang til at se DR's tv-programmer direkte.

Mange af de tv-programmer, som DR sender i Danmark, bliver også lagt op på deres hjemmeside, men indholdet er desværre ikke tilgængeligt i udlandet.

Det skyldes rettigheder – eller mangel på samme. Kort sagt har DR rettighederne til at sende programmerne i Danmark, men ikke ret til at vise programmerne uden for Danmarks grænser.

På baggrund af en henvendelse til DR har vi skrevet en artikel om emnet, som du kan læse her. 
Læs artiklen her
Lær dansk fra begyndelsen
Du har sikkert prøvet at stå i en butik i udlandet og med fagter og tegnsprog forsøge at gøre dig forståelig på finsk, fransk eller et andet fremmed sprog. Eller bestille en ret på en restaurant; en ret, som tydeligvis ikke var det, du troede. I de tilfælde har tanken om at lære det pågældende sprog sikkert strejfet.

Det samme gælder for dig, som måske har fundet en dansk kæreste eller på anden vis har forbindelse til Danmark - og her kan Danes Worldwide hjælpe! Vores Begynderdansk er netop skræddersyet til dig, der gerne vil lære dansk helt fra bunden.

På Begynderdansk 1 lærer eleverne ord og sætninger, som gør dem i stand til at kommunikere om helt nære emner. De lærer f.eks. at præsentere sig og fortælle om deres familie, hverdag og weekend. De lærer også tal, ugedage, klokken og farver på dansk. 

På Begynderdansk 2 lærer eleverne at kommunikere om lidt sværere emner som f.eks. følelser og drømme, sundhed og sygdom, geografi og klima. Desuden lærer de enkle ord og sætninger, så de kan udtrykke sig om musik, tv og bøger.

Begge kurser indeholder opgaver, som har fokus på hverdagsliv og kultur i Danmark. 

Undervisningen foregår online, og du kan læse mere om Begynderdansk 1 og 2 her, hvor du også kan tilmelde dig undervisningen.
Læs mere og tilmeld dig Begynderdansk
Det er nemt at søge legat
til onlineundervisningen 
Hvert år uddeler Danes Worldwide et antal legater til vores online danskundervisning. Alle medlemmer kan søge et legat, og det er faktisk ganske pæne beløb, vi taler om.

Legaterne uddeles som hele eller halve legater – hvilket vil sige, at de dækker 50-100% af udgifterne til undervisningen. Så får du et fuldt legat til fx Begynderdansk, har det en værdi af 5.150 DKK. På Basisdansk er det 6.195 DKK, og på Skoledansk svarer et legat til 8.250 DKK.

Men hvorfor skal udlandsdanske børn egentlig lære dansk? Ja, hvis man spørger nogle af dem, som har modtaget et legat, lyder et par af svarene sådan her:

En 10-årig pige siger: ”Jeg vil gerne lære dansk, så jeg kan tale med min familie i Danmark, og så jeg kan få danske venner, og så jeg kan læse danske bøger.”

En 13-årig dreng har følgende begrundelse: ”Jeg vil gerne blive bedre til dansk, især grammatik, fordi jeg gerne vil læse arkæologi på universitetet i Danmark”.

Du kan læse mere om legaterne til onlineundervisningen og downloade ansøgningsskemaet gennem linket nedenfor.

 
Søg legater her
Udlandsdanskere
til avisartikler søges
Jyllands Posten efterlyser udlandsdanskere til artikelserien Globale Danskere, der kører fast både i avisen og digitalt. Artiklerne er interviews med mennesker, der:
  • Bor og arbejder fast i udlandet enten som ansat i en virksomhed eller som selvstændig
  • Fortsat bor fast i udlandet efter endt erhvervskarriere
  • F.eks. har realiseret alt for at rejse rundt med familien i en længere periode
  • ”Pendler” mellem udlandet og Danmark, f.eks. i halvårlige perioder (sommer/vinter). Ophold i udlandet (hjemlandet) skal dog vægtes højest.
  • Fokus kan være enten på en enkelt person, ægtepar eller hele familien.
Hvis du har lyst til at være med, skal du sende en mail til danes@danes.dk (ca. 100 ord), hvor du fortæller, hvordan du er havnet i udlandet, hvorfor du har truffet beslutningen, hvad din beskæftigelse er, om din familie er med og om du/I på et tidspunkt har overvejet at vende hjem til Danmark.

Vi sender din mail videre til Jyllands Postens journalist, som så kontakter dig, hvis han gerne vil tale med dig.
Husk webinarerne!
Tirsdag den 14. juni kl. 17-18 (dansk tid) afholder vi webinar om familiesammenføring både efter de danske regler og EU-reglerne. Jurist Lisbeth Kjersgaard gennemgår lovgivningen på engelsk. Webinaret er åbent for alle.
Tilmeld dig her

Tirsdag den 21. juni kl. 17-18 (dansk tid) er emnet for webinaret bevarelse af dit danske statsborgerskab. Jurist Karoline Blyt gennemgår reglerne. Webinaret er kun for medlemmer af Danes Worldwide.
Tilmeld dig her
Sikkerhedsrådgiver
på hemmelig mission
Danes Worldwides ekspertpanel består af 13 eksperter inden for en række meget forskellige områder – for eksempel en pensionsrådgiver, en advokat og en psykolog.

Og så har vi også en sikkerhedsrådgiver. Han hedder Norman Kristiansen og er direktør og partner i Guardian Security Risk Management. Norman har en baggrund som jægersoldat og har mange års erfaring med rådgivning af danske virksomheder om sikkerhed under ophold og rejser i udlandet samt hjemtagning af udsatte medarbejdere.  
 
I marts fik han en opgave, hvor han i al hemmelighed skulle få hundredvis af ansatte hos Mærsk ud af kampzonerne i Ukraine. Nu, godt 100 dage efter den russiske invasion blev indledt, fortæller den danske virksomhed om, hvordan tidligere jægerkorpssoldater fik Mærsk-medarbejdere væk fra krigen.
 
Det har Berlingske skrevet en historie om, som du kan læse her.
Danes Worldwide's hjemmeside
Danes Worldwide på Facebook
Danes Worldwide på Instagram
YouTube
LinkedIn
Copyright © 2022, Danes Worldwide, All rights reserved.

Our mailing address is:
danes@danes.dk

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.