Copy
Hotei nieuwsbrief Juni 2022
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief Juni 2022

  • Japan!

  • Nieuwe aanwinsten.

  • Shin hanga tentoonstelling in het SieboldHuis.

  • Vakantie.

Japan!

Twee jaar en vier maanden duurde de periode dat ik niet naar Japan kon. Via de genereuze hulp van een collega kreeg ik een uitnodiging, een vereiste om een visum aan te kunnen vragen. Dagelijks mogen er nu 20.000 zakenmensen (geen toeristen nog!) Japan binnen. En ik was er één van.

De reis begon rampzalig: door de problemen op Schiphol miste ik mijn aansluiting in Parijs, was ik gedwongen een nacht op Charles de Gaulle te blijven (geen aanrader) en kon ik de volgende dag via Dubai naar Osaka reizen. Van huis tot hotel ben ik al met al 56 uur onderweg geweest, en dat allemaal om een paar prenten te kunnen inkopen. De aankomst in Osaka was speciaal: een ruime selectie documenten en een gezondheidsapp moesten op een zestal plaatsen worden getoond, een PCR-test moest worden uitgevoerd (speeksel-test, na zo’n vlucht in al die droge lucht vrijwel een onmogelijkheid), vervolgens een uurtje wachten op de uitslag en dan door de douane, die, vanwege het feit dat er zo weinig passagiers zijn, iedere koffer open maakt. Maar dan toch eindelijk de bevrijding: eindelijk in de Haruka express naar Kyoto, de taxi in en om kwart voor tien s ’avonds in het Hana hotel, in een doodstille stad. De hoteltarieven zijn bijna gênant laag: de eerste nacht kostte mij omgerekend 42 euro.

Wat valt er op? In de eerste plaats het feit dat iedereen overal, binnen en buiten, een masker draagt. Sommige mensen dragen er zelfs twee over elkaar. En zelfs een deel van de hardlopers die het rondje om het Keizerlijke Paleis in Tokyo afleggen dragen deels een masker. Dit is opmerkelijk want het wordt niet bij wet verplicht gesteld. Verder is ontsmettende alcohol nergens ver weg: overal staan dispensers. Koffieshops staan vol met plexiglas dividers. De paradox is dat in het openbaar vervoer iedereen nog steeds als haringen in een ton gepakt staan als ze s ’ochtends of  's avonds hun reis naar of van hun werk maken.

Verder is het duidelijk dat er, zoals overal, nogal wat slachtoffers zijn van de covid-crisis: in de prachtige restaurants langs het Shirakawa riviertje in Kyoto staan twee, soms drie chefs te doen alsof ze iets te hakken hebben op hun prachtige houten aanrechten, maar er zit niemand in hun restaurant. Het Gion uitgaansgebied is uitgestorven, een ghosttown. In Tokyo in de buurt van mijn hotel in Hanzomon zijn diverse van mijn favoriete restaurants gesloten, verdwenen voor altijd, zo lijkt het.

Maar Japan is er nog: veel is gewoon hetzelfde gebleven. De Fuji lag er in al haar pracht, blauw deze keer, gezien vanuit de trein. Het paleis van de keizer stak diep groen af tegen de skyline van de stille miljoenenstad Tokyo. De opgenomen vogelgeluiden suggereren nog steeds alom aanwezige natuur, de coffeeshops zitten vol, maar buitenlanders zijn uit het straatbeeld verdwenen: ik viel op, en, ook ouderwets en mogelijk versterkt door corona: in de metro bleef een lege zitplaats naast mij steeds weer leeg.

Men verwacht dat in de zomer toeristen weer zullen worden toegelaten en als dat gebeurt is het misschien aan te raden om te proberen in die voorhoede te zijn, want musea, tempels etc. zijn nu rustig. Ik heb in ieder geval ruimschoots kunnen profiteren van de afwezigheid van mijn concurrenten uit Engeland en de VS en ben lekker te keer gegaan op de veilingen!
Nieuwe aanwinsten.
Er zijn veel prenten in de voorraad bijgekomen. Zaken die ik lang niet heb kunnen kopen, zoals attractieve drieluiken van Chikanobu en Gekko, een mooie Shiro van Ginza in de avond, de aangekondigde strakke architectonische composities van Noriwaki Miyamoto, een enkele Hiroshige, surimono, een drietal Hiroaki landschappen, een hele serie betaalbare Genji prenten van Kunisada in perfecte staat.

Twee dure Shinsui’s, een aantal Yoshitoshi’s, twee mooie Kuniyoshi o-tanzaku ontwerpen en nog meer. Prenten van acteurs waren wat moeilijker te vinden, dus in dat genre is niet zo heel veel nieuws. Wat wel leuk is, een denk ik compleet album met tien prenten van de kunstenaar Biho, een tijdgenoot van Koson, waar we weinig over weten. In het album zitten prachtige vierkante natuurprenten van kraaien, insecten, een uil die aan Oehoeboeroe doet denken, kraanvogels, een vleermuis en nog meer.
Tevens zijn de schilderingen en objecten, zoals bijv. een prachtige bronzen haan van Nakajima Yasumi II, ook al binnen gekomen.
Nog niet alles is uitgepakt en beschreven, maar vanaf zaterdag 11 juni mag u langs komen als u een rommelige galerie niet erg vindt!

Ik vraag u alleen, als u de komende tijd door de week wenst langs te komen, maakt u dan alstublieft een afspraak. Het is tussen 11 en 18 Juni erg druk i.v.m. met de opening van Shin hanga tentoonstelling in het SieboldHuis. Op 17 Juni gaat het open voor het publiek. In Keulen was de tentoonstelling zo’n succes dat de rijen wachtenden leken op die op Schiphol…
Shin hanga tentoonstelling in het SieboldHuis.
Zoals al aangekondigd in onze vorige nieuwsbrief, komt de tentoonstelling over Shin hanga deze maand naar het SieboldHuis. De tentoonstelling is samengesteld uit twee van de grootste Nederlandse privécollecties en uit het bezitg van de Watanabe Publishing Company in Tokio.

De tentoonstelling is van 17 juni t/m 11 september 2022 te bezoeken en u ziet er prachtige landschappen van Hasui, Shinsui, Shiro, Koitsu, Yoshida en anderen, geflankeerd door de belangrijkste prenten van schoonheden van Goyo, Kotondo en Shinsui. De strenge gezichten van de acteursprenten van Shunsen en Koka worden gevolgd door de fragiele natuurprenten van Sozan en Koson.
Samen met de Belgische uitgeverij Ludion, bekend om zijn hoogwaardige kunstboeken, hebben we een gebonden catalogus geschreven waarin alle items uit de Shin hanga tentoonstelling worden geïllustreerd.
Het boek is in vier talen verschenen en de Nederlandse en Engelse edities zijn in de museumwinkel van het SieboldHuis te koop.
Kortom, een tentoonstelling die u niet mag missen!
Vakantie.

Tot slot: ik ben persoonlijk vanaf 26 juni tot en met 17 juli op vakantie, maar de galerie blijft gewoon open.

Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck

email: ukiyoe@xs4all.nl
website: Hotei Japanese Prints
Instagram
Facebook
Website
Email
Copyright © 2022 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp