Copy
Lees deze e-mail in je browser


Redactie: Saskia van Eenbergen
 

N i e u w s b r i e f
 
juni 2022
Deze uitgave:
Tot en met 10 juli 2022: ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ met Perseus, Peuter, vele andere beelden, Italiaanse en Brabantse landschappen én Meet & Greets

Tot en met 10 juli zijn de beelden van Joris Gaymans en de schilderijen van Tom Slager te zien in de expositie “Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager”. Op de zondagen 12 juni en 3 juli is Joris Gaymans zelf in het museum aanwezig voor een Meet & Greet. We schreven er eerder over: Joris Gaymans kan zeer boeiend vertellen over het waarom en het werken aan zijn beelden.  De Meet & Greets zijn daarom zeer de moeite waard.
Joris Gaymans is beeldhouwer. Tom Slager was kunstschilder, de jongste van de acht kunstenaars Slager, overleden in 1994. In de expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ zijn de beelden en schilderijen bewust gekozen en bij elkaar geplaatst. Margjen Hertzberger werkte aan de inrichting van de expositie en koos de schilderijen van Tom Slager. Hans Oomen en Willem Doorten maakten een handleiding bij de tentoonstelling met daarin voorbeelden van de dialoog tussen de beelden en de schilderijen.
Zo staat het beeld ‘Femme á la fenêtre’ van Joris Gaymans voor het schilderij ‘Balkon met raam’. De vrouw in het beeld reikt met haar hoofd naar de toekomst die zich afspeelt aan de rechterkant. Zij geeft aan dat het verleden is afgesloten en wijst ons de richting van onze toekomst.
Ook het schilderij ‘Balkon met raam’ verbindt: het biedt uitzicht op een besloten binnenwereld en op de toekomst.

In de gele zaal is het beeld Perseus te zien. Perseus is de zoon van de Griekse oppergod Zeus. Hij gaat de onderwereld in om zijn geliefde te bevrijden.
Hiervoor krijgt hij drie attributen mee: een hoofddeksel gemaakt van de huid van een wolf, dat hem onzichtbaar maakt, een spiegelend schild en schoeisel dat hem in staat stelt om te vliegen. Alle drie zijn in het beeld te zien, waarbij vooral de spiegel opvalt. Volgens de mythe wordt de wil van het kwade gespiegeld in het schild van Perseus. Perseus overwint het kwaad niet door zelf in actie te komen, maar door terug te spiegelen.
Aks (l) en Jelle (r) Croles-Tolsma in hun huis op de bank, voor 3 schilderijen van Tom Slager.

Vrienden van Tom Slager schenken video én nemen deel aan Meet & Greet op zondag 3 juli 2022

Op 25 mei jl. ontvingen Maarten van den Oord en Hans Oomen bijzondere gasten: Aks en Jelle Croles-Tolsma. Aks en Jelle waren goede vrienden van Tom Slager en zijn vrouw Joop. Ze bezitten meer dan dertig schilderijen van Tom Slager en overhandigden deze dag een videoband, waarop Tom Slager over zijn schilderijen en werken vertelt. Beelden uit de video zijn zeer binnenkort in het museum te zien.
Aks en Jelle Croles-Tolsma werkten in ‘s-Hertogenbosch als psycholoog/psychiater en internist. Via hun werk kwamen zij in contact met Tom Slager en als dank voor de contacten bracht hij hen een schilderij. Dat werd het begin van een meer dan 20 jaar durende vriendschap. Ze trokken veel met Tom en Joop op, hadden etentjes, gezellige uitstapjes, de kinderen werden gestimuleerd om te tekenen en schilderen en Aks en Jelle kregen of kochten vele schilderijen. Ook vonden ze een schilderij van de IJzeren Man, mogelijk het laatste schilderij dat Tom Slager in Nederland maakte, voordat hij naar Californië vertrok, waar hij in 1994 overleed. Aks en Jelle bleven bevriend met Joop, de vrouw van Tom, en waren nauw betrokken bij de eerste expositie van Toms werken in Museum Slager in 1996.
Ook in bezit van Aks en Jelle: twee kettingen van Tom Slager; olieverf op paarlemoer (klassieke techniek)

Aks en Jelle kunnen prachtig vertellen over het schilderen en schilderijen van Tom Slager. Vertellen kunnen zij zowel algemeen, over de motivatie en kracht van Toms schilderijen: “Al schilderend in de natuur kwam Tom Slager tot piekervaringen. Hierbij voelde hij zich een worden met de kosmos en had het gevoel de grenzen van tijd en ruimte te overschrijden. Tom beleefde de natuur als een bron van kracht”. Dat schilderijen van Tom in verschillende zorginstellingen in ’s-Hertogenbosch en omgeving te zien waren: “Tom vond het belangrijk dat patiënten die in een moeilijke situatie verkeren rust konden vinden bij een schilderij. Zo hing hij ook in het Vicki Brownhuis, een inloophuis voor mensen met kanker in Den Bosch.” En over het schilderij met daarop een pleintje in het plaatsje Lorgues in Frankrijk: “Daar was een pretpark voor kinderen, waar ook de hond van Joop en Tom graag speelde. Tom heeft de hond vaak gered uit het water als die er niet uit kon komen vanwege de steile wanden.”
Op zondag 3 juli is er opnieuw een Meet & Greet. Joris Gaymans zal dan vertellen over zijn kunstenaarschap en de beelden die in Museum Slager te zien zijn. Aks en Jelle Croles-Tolsman zijn dan ook aanwezig en zullen informatie geven over en inkijkjes geven in het leven en de werken van Tom Slager.
Uitsnede schilderij Zonnekoning. Erik van der Esch

Vanaf 17 juli 2022: ‘Met dank aan Jheronimus’, realistische kunst van galerie Lieve Hemel: poëtisch, magisch en inspirerend

Op 17 juli opent de expositie ‘Met dank aan Jheronimus’ van Galerie Lieve Hemel. Een tentoonstelling waarin actuele realistische kunst centraal staat met schilderijen van onder anderen Theo Voorzaat, Anneke van Brussel, Erik van der Esch, Olav Cleofas van Overbeek, Karel Sirag, C.B. Muller, Alex de Vrede en Bernard Verkaaik.
Koen Nieuwendijk, eigenaar van Lieve Hemel, begon zijn galerie ruim 50 jaar geleden in Amsterdam. Dat was in een periode waarin de focus op abstracte en avant-gardistische kunst lag. Koen Nieuwendijk was destijds met de oprichting van galerie Lieve Hemel een van de vroege promotors van het hedendaags realisme. In de afgelopen decennia heeft hij een mooie  samenwerking opgebouwd. De kring realistische kunstenaars weet hij steeds te vernieuwen en uit te breiden.
Eén van hen, Erik van der Esch, zegt daarover: “Galerie de Lieve Hemel slaagt er al meer dan 50 jaar in het beste te verzamelen wat de realistische beeldende kunst voortbrengt in Nederland en dan vooral de meer poëtische, magische kant ervan. Het is verbazend hoeveel variatie de galerie hierin presenteert. Ik ben er trots op dat ik er vanaf 2015 bij mag hangen.”
Museum Slager organiseert de expositie ‘Met dank aan Jheronimus’ in het spoor van Bosch Parade, het kunstenfestival-te-water dat na twee jaar corona in juni 2022 weer kan plaatsvinden. Jeroen Bosch leefde in een tumultueuze tijd en had een ideeënrijkdom en voorstellingsvermogen die volstrekt ongebruikelijk waren. Zonder kopie van hem te willen zijn, laten de hedendaagse kunstenaars zien hoe zij in de huidige tumultueuze tijd met tegenslag en vooruitgang omgaan. Van de Zonnekoning en andere werken van Overzaat, de eenvoudige vazen en borden van Overbeek tot en met de portretten van Anneke van Brussel: in de schilderijen wordt betoverend met licht en stilte gespeeld. De werken zijn zeer gevarieerd, boeiend en verrassend, zitten vol symboliek en associaties en blijven inspireren.
Heiligdomsvaart, Alex de Vrede
Simone Ouwers over Museum Slager als warm bad: “ik ben een medewerkster en dat voelt goed!”

Op 15 juli aanstaande is het jaarlijkse uitje van de vrijwilligers en medewerkers van Museum Slager. Twee jaar kon het geen doorgang vinden vanwege corona. Nu wel weer. De bus zal vol zitten. Waar het uitje naar toe gaat, is nog een verrassing. Maar in ieder geval: ook Simone gaat mee!
Simone Ouwers is medewerkster van het museum en verzorgt de schoonmaak. Simone werkte eerder op een kantoor. Toen daar een wisseling van de wacht kwam en ze een andere baas kreeg, is ze overgestapt naar de schoonmaak. Dat geeft haar meer vrijheid om haar uren in te delen, zodat ze haar kinderen goed kan opvangen. Ruim vier jaar geleden is Simone bij Museum Slager gaan werken.
Twee keer in de week doet ze de schoonmaak. Dat bevalt haar goed: “Ik maak de vloeren schoon, de vensterbanken, de wc’s en inmiddels ook het kantoor boven en de zolder, waar de educatiegroep haar werkruimte heeft. Het lastigste vind ik de spinnenwebben die bovenin de zalen kunnen zitten. Dat is heel hoog en ik ben niet zo’n held op een trap. Maar mijn man heeft een lange steel gemaakt die ik kan ik zelfs twee keer uitschuiven en daarmee kan ik er bij.”
Meest tevreden is Simone over de samenwerking met de mensen. “Vaak ben je maar een schoonmaakstertje, maar dat is hier in het museum niet het geval. Ik ben een van de medewerksters. En ik ben ook een hulp, niet ‘de poets’ en dat is prettig. De mensen zijn fijn. Het voelt hier als een warm bad. Ik ben ook voor personeelsuitje uitgenodigd. En eerder voor de borrel met het bestuur. Dat was heel gezellig.”
Een speciale band met of belangstelling voor schilderkunst heeft Simone niet,  maar ze vindt het wel prettig om tussen de schilderijen te werken. “Vooral bij de schilderijen over en met de stad erop. Ik heb sowieso veel met ’s-Hertogenbosch. En ook met de wisselexposities, zoals de foto’s van Frank van Driel. En we hebben hier ook een schoenententoonstelling gehad, met hakschoenen uit verschillende jaren en jaargetijden.”
“Ik promoot het museum altijd. Veel mensen kennen het museum nog niet of ze weten ze vaak niet waar het is. Dan zeg ik je moet echt een keer gaan kijken! Mond op mond reclame het meest belangrijk en ook dat je op instagram goed zichtbaar bent. In de vier jaar dat ik hier werk heeft het museum wat dit betreft al belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt en verbeteringen doorgevoerd. Het verruimen van de openingstijden is een van de beste stappen geweest die het museum heeft genomen.”
Op de foto: Marian Smit, Paul Smit, (geen familie) en Ruth van der Grift, gastvrouwen en gastheer van Museum Slager

Wie wil gastvrouw, gastheer of suppoost worden bij Museum Slager?

De exposities in Museum Slager worden goed bezocht. In de tweede helft van 2022 staan bijzondere nieuwe tentoonstellingen gepland. Daarom zijn wij dringend op zoek naar mensen die het museum een warm hart toe dragen en die graag willen helpen als gastheer of gastvrouw én naar vrijwilligers die de rol van suppoost willen vervullen.
Gastheren en gastvrouwen zorgen voor de ontvangst van bezoekers, korte rondleidingen en geven op verzoek meer informatie over de verschillende kunstenaars Slager, de wisselexposities en het gebouw van Museum Slager aan de Choorstraat, vlakbij de St. Jan. Suppoosten zijn in één zaal actief en zorgen ervoor dat in die zaal alles op rolletjes en geen beschadigingen plaatsvinden van kunstwerken of andere materialen.
Vrijwilligers van Museum Slager krijgen uitnodigingen voor previews van tentoonstellingen, korting op artikelen in de museumwinkel en op entréeprijzen van lezingen e.d. Ook kun je deelnemen aan scholingsactiviteiten, jaarlijkse kerst- en nieuwjaarborrels, ontmoetingen met het bestuur en contacten en werkbezoeken aan andere musea. Omdat Museum Slager de ANBI-status heeft, is het ook mogelijk met jouw ingezette uren een beroep te doen op belastingaftrek.
Hoofdcoördinator Hans Oomen van Museum Slager komt graag in contact met mensen die belangstelling hebben om gastvrouw, gastheer of suppoost te worden. In gesprek met hem kunnen wensen en voorkeuren worden besproken.
Heb je belangstelling om gastvrouw of gastheer te worden? Neem dan s.v.p. contact met op met Hans Oomen. Dat kan via mail hoofdcoordinator@museumslager.com of telefonisch via nummer 073-6133216. Heb je tips of ken je mensen die mogelijk belangstelling hebben, dan horen wij het ook graag!
Vooruitblik op de agenda:
 
  • Zondag 12 juni. Meet & Greet met Joris Gaymans bij de expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’. 13.00 – 17.00 uur.
  • Zondag 3 juli. Meet & Greet met Joris Gaymans en Aks & Jelle Croles-Tolsma bij de expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’. 13.00 – 17.00 uur. 
  • Dinsdagen 26 juli, 2 augustus en 9 augustus 2022. Kleurrijke kinderdagen bij Museum Slager. 11.00 – 17.00 uur. 
    Woensdag 3 augustus 2022. Lezing Birgitte Mommers van Art en Leasure  aansluitend bij de wisselexpositie ‘Met dank aan Jheronimus” van galerie Lieve Hemel uit Amsterdam. 9.30-11.30 uur. 
  • Zaterdagen 23 juli en 3 september 2022. Lucas Hagemans. Piet Slager Concert. Inloop om 16.00 uur, concert 16.30 - 18.30 uur. 
Deelname aan of bijwonen van deze activiteiten graag vooraf reserveren via de website.

Verwachte exposities:
  • 17 juli – 9 oktober 2022. ‘Met dank aan Jheronimus’, werken van Galerie Lieve Hemel uit Amsterdam.
  • 16 oktober 2022 – 12 maart 2023. ‘Verbonden Vrijheid’, werken van Ans Markus.
Ans Markus in haar atelier
Deze nieuwsbrief wordt meerdere keren per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.
Vriend worden van Museum Slager? Meer informatie en mogelijkheid om u aan te melden vindt u hier

Copyright © 2022 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Inschrijven     Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp