Copy
| FUTURE HEALTH EXPO 2022 TE ZIEN IN JAARBEURS |
  | ONLINE COACH ST. ANTONIUS VOOR DARMAANDOENING 
  | AAN DE SLAG ZONDER ZIEKENHUISERVARING |
 | PODCASTSERIE HUISARTSEN EN DIACONESSENHUIS |
 | UTRECHT MONITOR 2022 |
 | MIDDELBARE SCHOLIEREN MINDER GELUKKIG NA CORONACRISIS |
  | ONGELIJKHEID MAN EN VROUW TERUG |
| TOPCARE PREDICAAT VOOR REVALIDATIE AXIONCONTINU | 
  | BLOEDDRUK METEN EN FC UTRECHT |  
  | MEER MBO-ERS OP DE FIETS |
  | NASCHOLING: SCABIËS, TERUG VAN BIJNA WEGGEWEEST? | 
Wat begon als een City Deal op papier ontwikkelt zich nu in een hoog tempo als een dynamisch innovatie-ecosysteem op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers, ontwerpers, ondernemers en inwoners weten elkaar steeds beter en sneller te vinden binnen 
Health Hub Utrecht. 
Medische, sociale, economische en ruimtelijke samenwerking
vormen zo de sleutel tot succes in het vormgeven van gezondheid en geluk voor iedere Utrechter.  Op ieder moment van de dag, in elke fase van het leven.
Health Hub Utrecht presenteert inspirerend
overzicht van ontwerpen voor gezondheid

Het innovatie-ecosysteem Health Hub Utrecht organiseert een inspirerende ‘showcase’ van 100 vernieuwende ontwerpen voor gezondheid en geluk. In de afgelopen jaren zijn deze door designers en kunstenaars bedacht en vaak ook uitgevoerd.  Deze ‘future health designs’ worden tot eind oktober gepresenteerd op verschillende momenten en via diverse on- en offline tentoonstellingen.  Zo worden van 14 tot en met 17 juni twintig ontwerpen getoond op grote billboards in de Jaarbeurs Utrecht en op Utrecht CS. Dit valt samen met de Dutch Health Week: een bundeling van een aantal beurzen rondom gezondheid.

Later in het jaar, tijdens de Utrecht Science Week van 30 september tot en met 7 oktober, worden ontwerpen ook ‘live’ getoond op diverse locaties in de stad. De Future Health Expo vindt mede plaats in het licht van Utrecht 900, waarbij de stad het jubileum van haar stadsrechten viert en de blik vooruit richt op de toekomst. Alle 100 ontwerpen zijn het komende half jaar ook te zien op de website van Health Hub Utrecht.
Innovatie in de wereld van zorg en welzijn staat volgens Health Hub Utrecht nog te vaak alleen in het teken van efficiëntie en effectiviteit. Empathie en ethiek worden meestal niet als kernbegrippen meegenomen in het proces, terwijl ze de kans op innovatiesucces sterk vergroten.

Of zoals curator van de Future Health Expo 2022 Alain Dujardin (creatief directeur van digital agency Greenberry) het verwoordt: “Als je samen met inwoners of patiënten praktisch vormgeeft aan gezondheid en geluk in alle fases van hun leven, is de kans veel groter dat zij de vernieuwing ook daadwerkelijk inpassen in hun dagelijkse leven. De ontwerpen laten stuk-voor-stuk wat empathie, verbeeldingskracht en gedragsverandering kunnen betekenen voor gezondheid nu en in de toekomst.”

De Future Health Expo 2022 wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, World Design Embassies/Dutch Design Foundation, Hogeschool voor de Kusten Utrecht, Jaarbeurs, Dutch Health Hub, Utrecht Science Park en de Creatieve Coalitie voor Gezondheid
Online coach helpt honderden patiënten leven met hun darmaandoening
Het St. Antonius Ziekenhuis biedt onder meer zorg voor mensen met darmaandoeningen als de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, de belangrijkste aandoeningen die vallen onder de inflammatory bowel diseases (IBD). Dat doet het met de inzet van het online programma MijnIBDcoach. Daar maken intussen honderden patiënten gebruik van. Dat helpt hen beter en slimmer om te gaan met hun aandoening. De online coach helpt hen zichzelf doelen te stellen en zo zelf de regie over de aandoening en behandeling houden. Daarnaast kan de patiënt via MijnIBDCoach eenvoudig contact opnemen met de verpleegkundige. Door snel en laagdrempelig contact kunnen ziekenhuisopnames voorkomen worden. Speciaal voor mensen met IBD is er binnen het St. Antonius Ziekenhuis een IBD-team beschikbaar, dat ter ere van wereld IBD-dag op 19 mei op de foto ging.
Bron: St. Antoniusziekenhuis
Aan de slag zonder ziekenhuiservaring
Wat als je verpleegkundige bent en graag in een ziekenhuis wil werken. Met de krapte op de arbeidsmarkt, staan ze om je te springen. Toch? In de praktijk blijkt het best lastig: geen ziekenhuiservaring is vaak een reden voor afwijzing bij het solliciteren. Op de chirurgische verpleegafdelingen van het UMC Utrecht is er nu een nieuw traineeprogramma, speciaal voor mbo- en hbo-verpleegkundigen zonder ziekenhuiservaring. 
Bron: UMC Utrecht
Diakonessenhuis en huisartsen lanceren podcastserie voor huisartsen
Huisartsen en medisch specialisten geven medische zorg aan dezelfde patiënten. Om dat zo goed mogelijk te doen, hebben ze vaak met elkaar te maken en werken ze veel samen. Bijvoorbeeld om af te stemmen welk onderzoek nodig is voor een juiste diagnose. Of om te zorgen voor de juiste nazorg na een behandeling in het ziekenhuis. Om te bespreken hoe we nog beter samen kunnen werken en om kennis en ervaringen breed met elkaar te delen, ontwikkelden huisartsen en het Diakonessenhuis samen een podcastserie. De eerste podcast gaat over artrose en kan via de knop hieronder worden beluisterd.
Bron: Diakonessenhuis
Utrecht Monitor 2022 - Het gaat goed met Utrecht maar grote verschillen
Met de meeste Utrechters gaat het goed. Met een diverse bevolking kent onze stad ook grote verschillen. Dit staat in de 25e Utrecht Monitor, die terugblkt op 2021 en de eerste ontwikkelingen van 2022. Dat het goed gaat met de meeste Utrechters, blijkt onder andere uit persoonlijk welbevinden, ervaren gezondheid, inkomen, positie op de arbeidsmarkt, woontevredenheid, leefbaarheid en tevredenheid over voorzieningen in de stad. Verschillen tussen groepen en wijken zijn er op het gebied van gezondheid. Die verschillen blijven door de jaren heen onverminderd groot. Bij een deel van de Utrechters is er een stapeling van problematiek zoals slecht kunnen rondkomen, een mindere gezondheid, psychische problematiek, eenzaamheid en minder meedoen in de maatschappij. Veel kinderen en jongeren hebben het moeilijk in deze tijd, met name bij hen waar problematiek samenkomt. De vraag of verschillen in de stad de afgelopen jaren groter of kleiner zijn geworden, zijn met de gegevens in deze monitor niet eenduidig te beantwoorden. Dit verschilt per onderwerp. Wel blijkt dat de effecten van zowel corona als de huidige Oekraïnecrisis ongelijk uitpakken. Enkele groepen zijn/worden veel zwaarder geraakt dan andere.
Bron: Gemeente Utrecht
Health Hub Utrecht wil door samenwerking structureel de gezondheidszorg in de regio blijven innoveren en verbeteren. Niet alleen op systeemniveau (aan de achterkant), maar vooral ook op menselijk niveau (aan de voorkant). In alle fases, op alle momenten en via alle aspecten van het het leven.  Van de wieg tot het graf, van de ochtend tot de avond. 
Middelbare scholieren minder gelukkig dan voor de coronacrisis
Tweede- en vierdeklassers van de middelbare school voelden zich in 2021 minder gelukkig dan vóór de coronaperiode, in 2019. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021, een onderzoek uitgevoerd door Netwerk GOR in het najaar van 2021. De resultaten van dit onderzoek geven aanleiding tot aandacht voor mentale gezondheid en passende maatregelen. Het onderzoek laat onder meer zien dat gebeurtenissen tijdens de coronaperiode, zoals quarantaine, coronabesmetting en ziekte of overlijden van een naaste, grote impact kunnen hebben op het welzijn van jongeren. Driekwart van de leerlingen maakte tijdens de coronacrisis minstens één van deze gebeurtenissen mee en 20% van de leerlingen gaf aan hier nog last van te hebben. Verder gaf een vijfde van de tweede – en vierdeklassers aan in het jaar voorafgaand aan het invullen van de vragenlijst suïcidegedachten te hebben gehad: 17% ‘een enkele keer’ of ‘af en toe’ en bijna 5% ‘(heel) vaak’. In het laatste kwartaalonderzoek onder een jongerenpanel (12 tot en met 25 jaar), dat ook wordt uitgevoerd door Netwerk GOR, werd een vergelijkbaar percentage gevonden.
Bron: RIVM
Ongelijkheid man en vrouw terug op zelfde niveau als voor coronacrisis
Anderhalf jaar geleden werd de coronacrisis bestempeld als kans voor de emancipatie in Nederland. Zo bleek uit onderzoek van sociologen Mara Yerkes, Chantal Remery en Janna Besamusca van de Universiteit Utrecht dat vaders bij aanvang van de coronapandemie meer zijn gaan zorgen voor hun kinderen. Hoe staat het er nu voor? Yerkes en collega’s presenteren hun nieuwste rapport: Anderhalf jaar corona: Impact op de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in werk, zorg en welzijn. “De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen die voor de pandemie bestond is niet vergroot, niet verkleind: die is hetzelfde gebleven.”
Bron: UU
Topcare-predicaat voor expertisecentrum Revalidatie en herstel van AxionContinu
Zorgorganisatie AxionContinu heeft het prestigieuze Topcare-predicaat ontvangen op het gebied van geriatrische revalidatiezorg (grz). AxionContinu is de eerste zorgorganisatie in de regio met het Topcare keurmerk en de vierde zorgorganisatie in Nederland met het keurmerk voor specialisatie grz. AxionContinu heeft drie revalidatie-locaties in Utrecht, waar in totaal zo’n 1200 mensen per jaar revalideren als gevolg van een ziekte of aandoening of na een operatie.
Bron: AxionContinu
Kijk hier hoe Topcare bij AxionContinu werkt.
BEKIJK DE VIDEO HIER
Draag die band
Elk jaar je bloeddruk meten moet net zo normaal worden als een jaarlijks bezoek aan de tandarts. Het is een kleine moeite, die grote nadelige gevolgen kan voorkomen. UMC Utrecht bundelde de krachten met de Hartstichting en FC Utrecht om met de campagne ‘Draag die Band!’ aandacht te vragen voor het belang van het meten van je bloeddruk. Waarom? In een vol stadion Galgewaard heeft één op de drie supporters een te hoge bloeddruk. 
De respondenten die kennis maakten met de campagne waren positief. Het gaf aan actie te gaan ondernemen met berekking tot het meten van hun boeddruk.
Plannen voor de toekomst? Bloeddrukmeters met het FC Utrecht-logo aanbied, aandacht voor gezonde snacks tijdens wedstrijden en op kantoor van FC Utrecht de boodschap verspreiden via de schermen.

Bronnen: UMC Utrecht en  FC Utrecht
Campagne voor meer mbo'ers op de fiets
Ook mbo-studenten hebben sinds 2017 een studentenreisproduct, de OV-jaarkaart. Uit onderzoek blijkt dat zij in de ochtendspits 2,5 keer zo vaak het openbaar vervoer (OV) gebruiken als hbo- en wo-studenten. Deels ligt dit aan de reisafstand - mbo'ers wonen vaker thuis - maar fietsen heeft bij hen ook een slechter imago dan bij andere studenten. Fietsen wordt vaker gezien als oncomfortabel en een beetje ouderwets. Daarbij is het OV voor hen gratis en is het voor veel studenten bovendien een gezellige ontmoetingsplaats. Maar het OV is op sommige momenten overvol. Alle reizigers hebben last van deze drukte, ook de studenten zelf. Dat kan anders. Een campagne die maandag 23 mei is afgetrapt door gedeputeerde Arne Schaddelee en campusdirecteur Eric Holtman van ROC Midden Nederland moet hier verandering in gaan brengen.
Bron: Provincie Utrecht
ROC-student Romme Sinon, die tijdens zijn stage bij Goedopweg aan de campagne meewerkte, daagt gedeputeerde Arne Schaddelee uit op de smoothie fiets. Foto: Jeroen Jumelet
14 juni 2022 - Scabiës, terug van bijna weggeweest?
Online nascholing voor huisartsen - HUS
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2022 All rights reserved

DEZE UPDATE IS EEN MEDIA PRODUCTIE VAN HET
HEALTH HUB UTRECHT DESIGN + SUPPORT CENTRE


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je onderdeel bent van ons netwerk
of in het verleden een Health Hub evenement hebt bijgewoond. 

Wil je deze berichten niet meer ontvangen?
Je kunt je hier uitschrijven.






This email was sent to <<EMAIL>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Health Hub Utrecht · JIM | Jaarbeurs Innovation Mile · Beatrixgebouw, Jaarbeursplein 6 · Utrecht, Utrecht 3521 AL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp