Copy
Nieuwsbrief Groninger Gasberaad #72 - 20 juni 2022
Bekijk deze email in uw browser
In deze nieuwsbrief #72
Bewonersavond Scheemda 6 juli
Groningen eist respect en komt met actiemaand
Reminder uitnodiging reis 
Bewonersavond in Scheemda, bij Herberg De Esborg 

Datum: 6 juli 2022
Locatie: Herberg De Esborg, Esbörgstraat 16, Scheemda


Beste bewoners van de gemeente Oldambt,

Graag nodigen wij jullie uit om op 6 juli naar de bewonersavond van het Groninger Gasberaad te komen. Op deze avond kunnen jullie vragen stellen over de gaswinning in Groningen en de huidige ontwikkelingen daarin. 

De heer Kortmann van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en de gemeente Oldambt zijn deze avond aanwezig. 
 

Het programma:

19:00 uur: Inloop
19:30 uur: Opening door Jan Wigboldus (Groninger Gasberaad)
19:40 uur: Spreker de heer Kortmann (IMG)
20:00 uur: Vragenronde
20:20 uur: Pauze
20:30 uur: Spreker van de Gemeente Oldambt 
20:45 uur: Vragenronde
21:00 uur: Napraten/vragen stellen op de informatiemarkt (met Stut-en-Steun, Sectoroverleg Agrarische sector, Gemeente Oldambt, IMG, Groninger Gasberaad)
22:00 uur: Einde

Laat ons vooral weten of je aanwezig bent deze avond via welkom@gasberaad.nl

Nog even de gegevens op een rij:

Datum: 6 juli 2022
Tijdstip: 19:00 uur (inloop)
Locatie: Herberg De Esborg, Esbörgstraat 16, Scheemda

Heb je vragen of opmerkingen, je kunt ons bereiken op welkom@gasberaad.nl. 

 

Groningen eist respect en komt met actiemaand 
20 juni 2022 

Groningen eist respect en komt met actiemaand
 
Tien jaar geleden, op 16 augustus 2012, beefde de aarde in en rond het dorp Huizinge. Groningen stond op z’n grondvesten te schudden door de zware beving van 3.6 als gevolg van de gaswinning. Heel Nederland werd die dag ‘wakker geschud’. Sindsdien is voor iedereen duidelijk dat het anders moet. En toch, tien jaar later zijn de problemen door de gaswinning onverminderd groot. Daarbij zijn bewoners niet alleen de dupe geworden van de bevingen, maar ook van een volledig tekortschietend overheidsbeleid om de problemen in al die jaren op te lossen.
 
Groningers krijgen vandaag de dag bij schadeafhandeling en versterking te maken met een reeks van instanties en deskundigen: schade-experts, zaakbegeleiders van het IMG, eventuele bezwaar-commissies, bewonersbegeleiders van het NCG, ingenieurs, bouwkundigen, projectleiders, externe adviseurs en tenslotte de aannemers bij schade en versterking. Dit is psychisch zwaar belastend en voor velen een zware last op de schouders. Jaarlijks overlijden er mogelijk zestien Groningers voortijdig ten gevolge van langdurige stress, blijkt uit onderzoek. De recente discussie rondom het verder opendraaien van de gaskraan draagt hier niet aan bij. Komt er ooit een einde aan de ramp in slow motion in Groningen?
 
Het is tijd om de barricaden op te gaan
Het Groninger Gasberaad, de Groninger Bodem Beweging, Sandra Beckerman en Chris Garrit - de initiatiefnemers die begin dit jaar de Fakkeltocht in stad op touw zette – organiseren op 16 augustus een nieuwe actie. De laatste fakkeltocht was indrukwekkend, maar er gaat in Groningen nog altijd te veel mis. Ditmaal voeren ze de druk op! De actie duurt namelijk niet één dag, maar een maand lang. De initiatiefnemers eisen een veilige en een stressvrije leefomgeving voor alle Groningers. Ruimhartige compensatie, een ‘geen woorden maar daden’ beleid én het zo snel mogelijk dichtdraaien van de Groninger gaskraan zijn hiervoor nodig. Het wordt tijd dat de overheid op gaat komen voor haar burgers. Het is tijd voor respect voor Groningen!
 
De initiatiefnemers voeren deze actie niet alleen, maar vragen zo veel mogelijk Groningers om aan te sluiten. Gedurende de actiemaand zullen er negen bijeenkomsten in het bevingsgebied worden georganiseerd met thema’s zoals gezondheid, ondernemerschap in aardbevingsgebied, cultureel erfgoed, schade en versterking en de afbouw van de gaswinning. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij de bijeenkomsten, en om zijn of haar ideeën en oplossingen binnen dit thema aan te dragen. Tot slot wordt er op 16 september een actie op de Vismarkt in Groningen georganiseerd. Gezamenlijk wordt er die dag een eisenpakket aan beleidsmakers gepresenteerd. Zo kan Den Haag niet meer zijn ogen sluiten voor de ramp in slow motion die zich al tien jaar lang in Groningen afspeelt.  
 
Wil je meer weten, of je aansluiten bij de actie? De komende tijd zal er meer informatie volgen. Houd hiervoor de websites van de Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad in de gaten!

#RespectvoorGroningen #10jaarHuizinge #Groningen #gaswinning
 

Het Gasberaad is benaderd met een prachtig initiatief van de eigenaren van Hotel Walram in Valkenburg, dat vorig jaar zomer zelf zwaar getroffen werd door de watersnoodramp. Dit jaar hopen zij hun hotel te kunnen heropenen en ze willen graag dat de eerste gasten een groep Groningers is, getroffen door de aardbevingen. Deze groep wordt een week vakantie aangeboden en een kennismaking met Valkenburg en Zuid-Limburg.

Een tweede initiatief komt van mevrouw Cuppen uit Eindhoven, die haar huis kosteloos beschikbaar stelt aan mensen uit Groningen, die er hoognodig aan toe zijn om even tot rust te komen, maar zelf over weinig financiële middelen beschikken om op vakantie te gaan.

Als je belangstelling hebt voor één van deze initiatieven, geef dit dan aan ons door op welkom@gasberaad.nl
Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn
Website
Groninger Gasberaad
Oude Rijksweg 6, 9798 PA Garmerwolde. 
Copyright © 2022 Groninger Gasberaad, All rights reserved.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? uitschrijven