Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken 
10 juni 2022

Beste lezers, 

In deze nieuwsbrief: 

  • Aantal kleine wijzigingen/verduidelijkingen Criteria en Voorwaarden Categorie 2 Overige activiteiten 
  • Verkorten nascholingsperiode – niet meer met terugwerkende kracht 
  • Aanvragen individuele activiteiten 
  • Specialisatiecommissie 
  • Stakeholdersoverleg 
  • Jaarverslag en jaarrekening 2021 
  • Wijziging privacy statement 

Aantal kleine wijzigingen/verduidelijkingen Criteria en Voorwaarden Categorie 2 Overige activiteiten 
Inmiddels zijn we een aantal weken aan het werk met de nieuwe opzet Permanente Educatie. Over een aantal maanden zullen we de opzet uitgebreid gaan evalueren om te kijken of en waar er nog verbeteringen nodig zijn. We zullen hierbij zowel tolken als aanbieders vragen naar hun ervaringen met de nieuwe opzet. 

We hebben gemerkt dat er in Categorie 2 bij een tweetal punten een aantal zaken niet helemaal duidelijk beschreven waren. Het gaat hierbij om de activiteiten ‘persoonlijke reflectie door collegiale consultatie’ én ‘literatuurstudie’. Zo was bij persoonlijke reflectie niet voldoende duidelijk beschreven dat men per situatie één reflectieverslag kan inleveren. Dit geldt bijvoorbeeld voor een situatie waarin iemand zowel de rol van consultvrager áls consultgever heeft, bijvoorbeeld in geval van reflectie na een teamtolkopdracht waarbij beiden tolken een leerdoel formuleren en daarop reflecteren. 

Bij literatuurstudie bleek het nodig te zijn wat nader toe te lichten wat we verstaan onder wetenschappelijke literatuur. Deze aanpassingen willen we niet laten liggen tot het evaluatiemoment en daarom hebben we besloten om deze nu vast aan te passen. De aangepaste criteria zijn inmiddels op de website geplaatst. Hier vind je de gewijzigde tekst met de wijzigingen zichtbaar, zodat je in 1 oogopslag kunt zien wat er gewijzigd is. Ook de verschillende formats en teksten op de site zijn aangepast. 

Verkorten nascholingsperiode – niet meer met terugwerkende kracht 
In artikel 12.9 van het reglement staat dat het verkorten van een nascholingsperiode niet met terugwerkende kracht kan worden ingediend. Toch ontvangen we nog regelmatig verzoeken van tolken die na het behalen van de 60 nascholingsuren nog een scholing volgen en daarna een mail sturen met het verzoek om de periode met terugwerkende kracht te verkorten. Tot op heden zijn we daar redelijk flexibel mee omgegaan en hebben we daarop uitzonderingen gemaakt. Echter brengen deze verzoeken extra administratieve werkzaamheden met zich mee. Dat betekent dat we vanaf 1 juli 2022 deze bepaling uit het reglement strikt gaan toepassen en de verzoeken vanaf dat moment zullen worden afgewezen en er wordt gehandeld volgens het regelement, namelijk dat de verkorting ingaat op het moment dat de tolk een verzoek tot verkorting indient en op dat moment het verplichte minimum heeft behaald. 

Aanvragen individuele activiteiten 
We merken dat er een aantal tolken aanvragen doet voor individuele activiteiten die niet zuiver aangemerkt kunnen worden als Categorie 1 Scholingsactiviteit, omdat deze net niet aan de voorwaarden voldoet, maar die wel bijdragen aan de deskundigheidsbevordering. Deze activiteiten passen ook niet binnen één van de standaard onderdelen die nu in Categorie 2 Overige activiteiten zijn uitgewerkt. We gaan deze aanvragen niet standaard afwijzen, maar ze individueel beoordelen om te kijken of we daarmee uiteindelijk Categorie 2 uit kunnen breiden. Als er in jouw geval sprake is van een individuele aanvraag, waarvan je denk dat deze bijdraagt aan je deskundigheid als tolk dan willen we je vragen de volgende werkwijze te hanteren: 

  • Vul het format ‘Format Aanmeldformulier scholingsactiviteit door individuele tolk’ zo volledig mogelijk in. Als je informatie niet hebt/kunt invullen, geeft dat dan aan op het formulier.  
  • Beschrijf daarbij uitgebreid de inhoud van de activiteit en welke onderdelen daarvan voor jou hebben bijgedragen aan je deskundigheidsbevordering als tolk en wat de meerwaarde voor jou als tolk is. 
  • Welke verschillende inzichten heb je opgedaan met betrekking tot het onderwerp? 
  • Welke inzicht(en) hebben de bijeenkomsten je opgeleverd gekoppeld aan een of meerdere van de beroepscompetenties? 

We zullen deze aanvragen op individuele basis beoordelen en beargumenteren waarom we wel of geen uren toekennen, in welke categorie we de uren toekennen én hoeveel uren we toekennen.  

Specialisatiecommissie 
Op 23 mei was de eerste bijeenkomst van de specialisatiecommissie. In deze bijeenkomst hebben we kennisgemaakt met elkaar, zijn de leden bijgepraat over de totstandkoming van de commissie en zijn er concrete afspraken gemaakt over de uitwerking van een specialisatiesysteem. De komende maanden gaat de commissie aan de slag met de uitwerking van de definitieve van specialisatie en de uitwerking van de criteria om een erkenning van specialisatie aan te vragen. We zullen jullie via de nieuwsbrief op de hoogte houden van de vorderingen. 

Stakeholdersoverleg 
Op 9 juni heeft er weer een stakeholdersoverleg plaatsgevonden. Voor het eerst sinds lange tijd zaten we weer fysiek bij elkaar. Er is met elkaar gediscussieerd over hoe feedback binnen RTGS vorm gegeven kan worden. Naast dat uiteraard feedback in de eerste plaats zou moeten plaatsvinden tussen tolk en tolkgebruiker na afloop van een opdracht, heeft RTGS voorstel geschreven op feedback door middel van een cyclisch proces uit te werken waarbinnen een tolk in ieder geval de volgende stappen gaat doorlopen:  

  1. Reflecteren op je eigen functioneren  
  2. Feedback vragen op je functioneren (van verschillende groepen, zoals tolkgebruikers en collega’s). 
  3. Het analyseren van de eigen reflectie en de ontvangen feedback en  
  4. Ontwikkelpunten bepalen en bepalen hoe je hieraan gaat werken 
  5. Uit uitvoeren van dit ontwikkelplan en  
  6. Evalueren hoe de uitvoering is gegaan om vervolgens op basis van die evaluatie, een nieuwe reflectie en een nieuwe feedbackronde weer opnieuw de ontwikkelpunten in kaart te brengen. 

De stakeholders stonden positief tegenover het voorstel en hebben RTGS nog een aantal aandachtspunten meegegeven, zoals bijvoorbeeld het inzetten van een externe deskundige om tolken van feedback te voorzien en de wens om dit alles op basis van vrijwilligheid te laten zijn en er geen verplichting aan te hangen. RTGS gaat dit onderdeel verder oppakken en uitwerken met behulp van een (nog nader te bepalen) externe organisatie. Uiteraard worden jullie geïnformeerd  over het vervolg. 

Daarnaast is ook gesproken over de positionering van de klachtencommissie en zijn twee opties besproken over hoe de klachtencommissie beter gepositioneerd kan worden in het werkveld. De opties zijn om de klachtencommissie onder te brengen in een aparte stichting óf onder het RTGS. Tijdens de bijeenkomst zijn de verschillende standpunten en zienswijzen van alle stakeholders bediscussieerd en deze discussie zal in de toekomst vervolgd worden. 

Jaarverslag en jaarrekening 2021 
In de Raad van Toezicht vergadering van maart 2022 zijn het jaarverslag en de jaarrekening 2021 besproken en goedgekeurd. Deze zijn te vinden op de website van RTGS

Wijziging privacy statement 
Het privacy statement is gewijzigd. De bewaartermijnen van de presentielijsten van nascholingen zijn daarin opgenomen. Het privacy statement vind je op de website

 

Als er binnenkort nog nieuwe ontwikkelingen zijn, zullen we hiervoor een extra nieuwsbrief verzenden.  De reguliere nieuwsbrief volgt in het najaar. 

 

We wensen jullie alvast een goede zomer. 

Met vriendelijke groet,

  
Markell Gremmen en Alie Larkworthy  

Copyright © 2022 Stichting RTGS, All rights reserved.