Copy
Del gerne nyhedsbrevet med andre
Se nyhedsbrevet i din browser
nyhedsbrevs-banner

Tommy Kaas skriver
Godt 100 forskellige kursusledere har stillet op på et Kaas & Mulvad-kursus for at gøre deres kolleger dygtigere. Nogle er kommet til os med en ide, andre har vi prikket på skulderen. Vi er enormt glade for, at så mange er parat til at dele ud af deres ekspertise.
Lige nu forbereder vi kurser til næste forår. Har du lyst til at komme med i flokken og blive kursusleder for os, så send os en mail eller kontakt os på anden vis. Har du blot en ide til et kursus, som du mener, en anden end dig selv bør være kursusleder på, hører vi også meget gerne fra dig.
I øvrigt: I sidste nyhedsbrev klikkede flest på tippet om, hvordan man kan identificere folk ud fra en mail-adresse. Fx finde deres LinkedIn-profil. Fik du ikke klikket, er linket her:
https://blog.visum.run/find-any-linkedin-profile-from-an-email-outlook-hack/

#journalistik

Initiativgruppe bag nyt gravercenter rykker hurtigt

Et gravercenter for regional og lokal journalistik er nu en realitet, efter der i medieforliget er afsat fem millioner kr. for hvert af de kommende tre år. Initiativgruppen bag centret, centerchef Roger Buch og senior projektleder Steen K. Rasmussen fra DMJX, samt journalist Bruno Ingeman og Nils Mulvad arbejder nu på en køreplan for alle de praktiske ting, der skal på plads, så centret kan åbne 1. januar 2023.
Gravercentret er allerede begyndt at modtage henvendelser fra journalister og andre med tips og forespørgsler om hjælp.
”Det er virkelig rart at mærke den umiddelbare interesse. Send endelig flere e-mails til mig med ideer,” siger Bruno Ingemann, der samler de mange input. Centret kan foreløbig kontaktes på ingemann.bruno@gmail.com
https://www.kaasogmulvad.dk/gravercenter

#tip
franceinfo-vraioufake

Facttjekkere på sporet af en krigsforbryder

FranceInfo, der er en public service-tjeneste, knyttet til Radio France og France tv, viser i en kort video, hvordan staben på facttjekker-programmet "Vrai ou fake" sammen med internetbrugere efterforsker en krigsforbrydelse. De går fra en lille videostump med døde ukrainske soldater til at kunne identificere, hvad der ligner en mulig gerningsmand.
Videoen er godt 6 minutter lang, men du spilder ikke tiden. Den giver nogle gode eksempler på, hvordan man bedriver visuel research, og i tillæg kan man se avanceret stemme-analyse brugt som et journalistisk researchværktøj.
https://twitter.com/i/status/1530486392760979457

Dansk guide: Spot falske videoer og fotos

En lidt mere traditionel tilgang til facttjekker-gerningen finder man på det danske site TjekDet. Sitet, der netop via medieforliget har fået lovning på 6,5 mio. kr. de næste tre år, har fabrikeret en udmærket gennemgang af de vigtigste værktøjer og principper, når man skal tjekke videoer og billeder.
https://www.tjekdet.dk/guides/her-er-faktatjekkerens-bedste-vaerktoejer-til-spotte-falske-videoer-og-billeder

googlemapsvideo

Sådan træner du iagttagelsesevnen

Jeg har før (faktisk for 5 år siden) anbefalet geoguesrr - en simpel og sjov udfordring, hvor man via tilfældige Google Street View-søgninger bliver dumpet et tilfældigt sted ned på kloden. Man skal så - så præcist som muligt - gætte, hvor man er havnet. Geoguessr er en glimrende måde at træne iagttagelsesevnen på.
I videoen, jeg linker til herunder, kan du se, hvor god man kan blive. Du kan også se flere forskellige eksempler på visuel research - bl.a. opleve, hvordan Street View-fotos kan malkes for informationer til det yderste.
https://www.youtube.com/watch?v=ZcKsQ5TJRYA 

#metadata

Her kan du (stadig) se metadata

Når vi skal tjekke metadata i et foto, går vi oftest til Jeffrey's Exif Viewer, men den har været nede i et stykke tid.
Der findes heldigvis alternativer. Her er tre udmærkede sites, hvor du kan tjekke for de evt. tekniske informationer, der måtte ligge gemt i fotoet.
https://www.verexif.com/en/
https://exifdata.com/
https://29a.ch/photo-forensics/#exif-meta-data

#kode
Andrew Ba Tran

R - specielt til journalister

En del journalister vil gerne kunne programmere, fordi de får langt flere muligheder - fx for at hente, analysere og visualisere data. Vi selv underviser i programmeringssproget Python. Der findes også et andet meget populært programmeringssprog, der blot hedder R. Her er en ny artikel, der sammenligner de to sprog.
Andrew Ba Tran, undersøgende journalist på Washington Post, har lavet et godt - og gratis - onlinekursus i R. Her er både fokus på at behandle og at analysere data. Kurset er ikke helt nyt, men skulle stadig være det bedste af slagsen.
https://learn.r-journalism.com/en/

#research
treeverse

Få overblik over twitter-snakken

Samtaler via twitter kan være svære at overskue. Der kan være mange knopskud på en twittertråd, men der findes en smart chrome-udvidelse "Treeverse", der giver et fint grafisk overblik. Og når man har det grafiske overblik, kan man blot bevæge sin mus hen over de enkelte symboler og ude til højre på skærmen se indholdet. Nemt og enkelt.
Bag udvidelsen står Paul Butler.

Hjælp til forbistrede pdf-filer

Vi viste fornylig, hvordan nyeste version af Excel nu også kan importere tabeller direkte fra pdf-filer. Naturligvis virker det ikke altid - pdf-filer kan være drilske og fordømt irriterende - så det er godt at have flere skud i bøssen.
Sharon Machlis fra det amerikanske ComputerWorld er en dreven datajournalist. Hun har i sit magasin nu skrevet "den ultimative guide" til værktøjer, der kan trække data/tabeller ud af pdf-filer.
Og selvfølgelig - bør man nok indskyde - er det ikke en ultimativ guide. Vi kender flere gode tools, der ikke er med. Men tjek endelig listen og test nogle af værktøjerne. Det er dumt, hvis man først skal til at eksperimentere, når man faktisk sidder med data, man har brug for at få ud i en fart.
https://www.computerworld.com/article/3660643/pdf-to-excel-conversion-ultimate-guide-best-tools.html

Research på Telegram - sådan!  

Telegram bruges verden over. Kommunikationsplatformen er stadig i brug i Rusland, og den er efter sigende den mest populære platform i et land som Iran. På websitet for det globale undersøgende netværk for journalister finder du en samlet gennemgang af teknikker, du kan bruge, hvis du skal efterforske Telegram-brugere.
https://gijn.org/2022/05/19/how-journalists-can-investigate-on-telegram/

#kommunalt

Oversete historier i kommunale data

Kommunale nøgletal. Det lyder måske lidt kedeligt, men der er ofte nemme historier i simple sammenligninger. Der er endnu flere - ofte oversete - historier, hvis man søger længere ned i kommunernes regnskaber og andre kommunale data. Det var en af konklusionerne på et tre-dages kursus med fokus på kommunal økonomi, som DMJX og Kaas & Mulvad holdt i København i sidste uge. Nils Mulvad har her en kort sammenfatning med interessante kommunale data.
https://www.kaasogmulvad.dk/2022/05/masser-af-oversete-historier-i-kommunale-data/

#kurser

Året ud: Efteruddannelse med ekstra PU-støtte

Er din arbejdsgiver medlem af Pressens Uddannelsesfond, er det lige nu ekstra billigt at tage på efteruddannelse - uanset om det er et åbent kursus i et kursuslokale, eller om det er et internt kursus, vi holder på din arbejdsplads.
Den forhøjede PU-støtte gælder hele 2022.
Nedenfor ser du hele striben af planlagte åbne kurser. Overvejer du interne kurser, kan du få inspiration her.
For efterårets kurser åbner tilmeldingen 23. maj. Arbejder du ikke hos et PU-medlem, behøver du ikke vente. Så kan du bare tilmelde dig ved at sende os en mail.

Kriminalreporter - i Grønland (udsolgt/venteliste)

2. - 9. september i Grønland: Forskelle og ligheder mellem det grønlandske og det danske system er i fokus på dette ugekursus, hvor kursisterne med Stine Bolther og Bent Isager-Nielsen som kursusledere er sikre på at komme helt tæt på efterforskning af drab og anden personfarlig kriminalitet i Grønland. Foto: Grønlands Politi.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/kriminalreporter-i-groenland/

Kampen om vind og sol

19. - 23. september. Kurset starter i Esbjerg, går gennem Danmark og slutter i København: Jacob Mollerup og Ib Konrad Jensen er kursusledere på fem-dages kurset om konflikterne om vindmøller og solpaneler. Hvor skal de stå? Gang på gang blokerer lokale protester for opsætning af store vindmøller og solcelleanlæg. Vi kommer rundt i landet - bl.a. til Esbjerg, Brande, Randers og København.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/vind-og-sol/

NYC

Nye medie-tendenser i USA (få pladser)

2. - 9. oktober 2022 i New York City og Washington D.C., USA: Jakob Nielsen og Charlotte Harder tager dig med til nogle af de steder i New York og Washington, D.C., hvor morgendagens tendenser allerede er virkelighed. Du får blandt meget andet indblik i, hvordan amerikanske medier arbejder med nye formater, åbne redaktionsmøder, valg af kilder - og mangfoldighed.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/medier-usa-e22/

Kunne du få dit eget job?

24. - 26. oktober 2022 i Middelfart: Få inspiration til at planlægge den næste - måske sidste - etape af dit arbejdsliv, så arbejdsglæden er intakt og du holder dig skarp. Få øje på de muligheder for udvikling, som din arbejdsplads rummer, så du stadig er attraktiv på et arbejdsmarked, der råber på flere hænder. 
Se, hvordan du forbedrer din hjernes elasticitet og bliver ved med at være nysgerrig og klar til nye opgaver
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/erfaring-til-gevinst-3/

Når havene stiger og stormen raser

24. - 28. oktober i London og København: Klimatilpasning bliver en central dagsorden i dette årti. Højere vandstand og mere ekstremt vejr. Redaktør Jacob Mollerup og klimaekspert professor Kirsten Halsnæs guider dig gennem de største risici i Danmark, de manglende undersøgelse, og hvor de afgørende historier findes.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/klima/

perspektiv og gennemslag

Perspektiv og gennemslag - få mere ud af din journalistik

7.- 8. november 2022 i København: Hvordan får du med enkle greb meget mere ud af din journalistik? Det fokuserer dette todages-kursus med den erfarne redaktør Rasmus Emborg på. Det kan være at se det større perspektiv, den lille afgørende detalje eller den spændende person.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/perspektiv/

Når magten bliver afsløret

21. - 25. november 2022 i København: Topgraverne Morten Pihl, Jyllands-Posten, og Lars Nørgaard, Berlingske, er atter gået sammen om at lave et ugekursus i undersøgende journalistik. På kurset får du en grundlæggende introduktion til den undersøgende metode, så du bagefter - også i hverdagen - kan anvende greb, tankegang og værktøjer.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/magten-e22/

På togt i arkiverne

28. - 30. november 2022 i København: Det bliver lettere og lettere at søge i danske arkiver, og masser af god journalistik er skabt ud fra arkivmateriale. Men hvor skal man begynde, og hvordan gør man? Tag med på Simon Ankjærgaards kursus og lær, hvordan du søger i arkiver, finder det, du leder efter og anvender det i din journalistik.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/arkivtogt-e22/

Skrab nettet med Python

28. - 30. november 2022 i København: Jan Lauridtsen og Tommy Kaas lærer dig at programmere og at bygge webscrapere med det gratis programmeringssprog Python. Programmering kan være svært at komme i gang med på egen hånd. Kurset lærer dig så meget, at du bagefter selv kan bygge simple programmer til at indsamle data fra nettet.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/python-e22/

Find data – og find historier med SQLite

30. november - 2. december 2022 i København: Nils Mulvad lærer dig, hvordan du analyserer data og finder journalistiske historier med databaseprogrammet SQLite. Myndighederne lægger flere og flere data ud til frit brug. Du lærer, hvor de nye data er, hvordan du får fat i dem, og hvordan du anvender dem i SQLite.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/sqlite/

Sådan optimerer du dine netrubrikker - uden clickbait

6. december 2022 i København: Jesper Helmer Rasmussen er kendt som en skarp og erfaren forsideredaktør. Som kursusleder giver han deltagerne tip og værktøjer, som med enkle midler gør dem i stand til at optimere alt fra den korte nyhedsrubrik til den legende feature-rubrik -  uden at det kommer i nærheden af clickbait.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/rubrik-e22/

Copyright © 2022 Kaas & Mulvad, All rights reserved.


Vil du ændre noget?
Du kan opdatere oplysningerne om dig eller afmelde nyhedsbrevet

Email Marketing Powered by Mailchimp