Copy
De 32 de ani alături de consumatorii români

30 mai 2022


9 din 10 jucării pentru copii comercializate în România au ca țară de origine China!

Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), singura organizaţie din România care este membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, a luat act cu îngrijorare  de numărul insignifiant de alerte cu privire la jucăriile periculoase transmise în ultimii 5 ani de către Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorilor Comisiei Europene pentru Sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase (Safety Gate). Sistemul de informare rapidă al Uniunii Europene a fost lansat în anul  2004 cu denumirea de RAPEX, redenumit Safety Gate în anul 2018, în scopul schimbului rapid de informații între statele membre și Comisie privind măsurile luate și acțiunile întreprinse cu privire la produsele nealimentare care prezintă un risc grav pentru sănătatea și siguranța consumatorilor. Sistemul Safety Gate ajută la prevenirea și restricționarea aprovizionării cu produse nealimentare care prezintă un risc grav pentru sănătatea și siguranța consumatorilor, facilitând totodată monitorizarea eficacității și coerenței supravegherii pieței și desfășurării activităților de respectare a legislației în statele membre. Numărul de alerte transmise de fiecare țară participantă la acest sistem arată cât de preocupată este țara respectivă de protecția sănătății și vieții consumatorilor! Echipa de experți ai APC a interogat aplicația online Safety Gate pe ultimii 5 ani după categoria de produse jucării și a constat următoarele:

  1. ANPC a transmis Comisiei Europene în ultimii 5 ani  pentru sistemul de informare rapidă al Uniunii Europene “Safety Gate” doar 10 alerte referitoare la jucăriile pentru copii periculoase identificate în spațiile de comercializare din România!

  2. Ungaria a transmis Comisiei Europene în ultimii 5 ani  pentru sistemul de informare rapidă al Uniunii Europene “Safety Gate”  269 de alerte referitoare la jucăriile pentru copii periculoase identificate în spațiile de comercializare din Ungaria!

  3. Numărul total de alerte referitoare la produse nealimentare periculoase transmise de ANPC Comisiei europene în ultimii 5 ani este de 142, în timp ce numărul total de alerte transmis de Ungaria Comisiei Europene este de 825, adică de 5,8 ori mai multe față de alertele transmise de România!

  4. Ponderea alertelor referitoare la jucăriile pentru copii în total alerte în cazul României este de 7%, în timp ce ponderea alertelor referitoare la jucării în total alerte în cazul Ungariei este de 32,6%! În cazul Ungariei, una din trei alerte se referă la jucării, în timp ce în cazul României, una din 14 alerte se referă la jucăriile pentru copii!

  5. Una din 4 alerte de pe platforma online Safety Gate se referă la jucăriile pentru copii, fapt deosebit de îngrijorător având în vedere că pe acea platformă sunt alerte pentru 32 categorii de produse nealimentare cum ar fi: autovehicule, gadgeturi, îmbrăcăminte, textile și articole de modă, mobilier, produse cosmetice, papetărie, ambarcațiuni de agrement, produse chimice, produse pentru construcții, ș.a.m.d!

Alertele pentru jucăriile destinate copiilor din ultimii 5 ani au o frecvență mare în cadrul celor 32 de categorii de produse, astfel:

  • în anul 2021 din cele 2142 de alerte, 428 de alerte se referă la jucăriile pentru copii;

  • în anul 2020 din cele 2253 de alerte, 608 alerte se referă la jucăriile pentru copii;

  • în anul 2019 din cele 2243 de alerte, 650 alerte se referă la jucăriile pentru copii;

  • în anul 2018 din cele 2257 de alerte, 700 alerte se referă la jucăriile pentru copii;

  • în anul 2017 din cele 2201 de alerte, 638 alerte se referă la jucăriile pentru copii.

Cu privire la jucării există următoarele tipuri de riscuri: risc chimic, sufocare, arsuri, tăieturi, vătămarea auzului, daune produse vederii, leziuni, risc microbiologic, strangulare.

Nivelul de risc al unui produs poate fi considerat grav în cazul în care produsul conține o substanță chimică interzisă sau într-o concentrație care depășește limita stabilită prin legislația europeană.

În ceea ce privește riscul chimic pe care îl prezintă jucăriile pentru copii, țara de origine a jucăriilor cu cele mai multe alerte pentru acest tip de risc este China, iar situația pentru ultimii 5 ani și prima parte a anului 2022 este următoarea:

  • 75 jucării pentru copii au prezentat acest tip de risc în primele 5 luni ale anului 2022;

  • 140 jucării pentru copii au prezentat acest tip de risc în anul 2021;

  • 213 jucării pentru copii au prezentat acest tip de risc în anul 2020;

  • 266 jucării pentru copii au prezentat acest tip de risc în anul 2019;

  • 266 jucării pentru copii au prezentat acest tip de risc în anul 2018;

  • 201 jucării pentru copii au prezentat acest tip de risc în anul 2017.

În cele ce urmează redăm câteva exemple de riscuri de natură chimică - substanțe chimice identificate prin analize de laborator în jucăriile pentru copii, astfel:

Jucărie gonflabilă în formă de cal, realizată din plastic roșu (alertă transmisă de Lituania). Materialul plastic conține o cantitate excesivă de ftalat de diizobutil (DIBP) și di-n-octil ftalat (DNOP), valori măsurate: 11 % și, respectiv, 1,5 % din greutate. Acești ftalați pot dăuna sănătății copiilor, provocând daune sistemului lor reproducător și ficatului. Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.

Slime Buzki (alertă transmisă de Polonia). Migrarea borului din jucărie este prea mare - valoare măsurată este de 1 956 mg/kg. Ingestia sau contactul cu o cantitate excesivă de bor poate dăuna sănătății copiilor prin deteriorarea sistemului lor reproducător. Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-3.

Set de pixuri cu vârf dublu (alertă transmisă de Belgia)Cernelurile stilourilor conțin un amestec de conservanți metilcloroiztiazolinonă (MCI) și metilizotiazolinonă (MI), valori măsurate: 5,2 mg/kg și, respectiv, 7,3 mg/kg. Contactul dermic cu produsele care conțin MCI și MI poate provoca dermatita alergică de contact la persoanele sensibilizate. Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardele europene EN 71-10 și EN 71-11.

Set de patru mașini mici de jucărie din lemn lăcuit, cu capace metalice și roți din plastic negru (alertă transmisă de Germania)Produsul eliberează o cantitate excesivă de nichel - valoare măsurată: 31 μg/cm². Nichelul este un sensibilizant puternic și poate provoca reacții alergice dacă este prezent în articole care vin în contact direct și prelungit cu pielea. Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.

Carte de activitate pentru copii cu pagini din plastic (alertă transmisă de Polonia)Materialul plastic al paginilor din această carte conține o cantitate excesivă de tris (2-cloroetil) fosfat (TCEP) - valoare măsurată:7,5 mg/kg. TCEP poate afecta fertilitatea prin deteriorarea sistemului reproductiv și poate cauza cancer. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și ale standardului european relevant EN 71-9.

“Safety Gate este oglinda activității Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu privire la supravegherea pieței jucăriilor pentru copii! Din păcate, informațiile de natură statistică identificate de experții APC pe site-ul Safety Gate, gestionat de Comisia Europeană, ne arată faptul că jucăriile comercializate în România NU sunt verificate de către ANPC în laboratoare acreditate, în privința riscurilor de natură chimică (ftalați, metale grele și alte substanțe chimice), așa cum fac autoritățile altor state din Uniunea Europeană, exemplul Ungariei fiind edificator în acest sens! În ultimii trei ani ANPC NU a transmis nicio alertă pentru Safety Gate cu privire la riscurile de natură chimică din jucăriile comercializate în România, în timp ce Ungaria a transmis 78 de alerte referitoare la jucăriile care prezintă risc chimic! În concluzie, copiii din România vor fi  expuși de Ziua copilului prin intermediul jucăriilor pe care le primesc din partea părinților, la următoarele tipuri de riscuri: risc chimic, sufocare, arsuri, tăieturi, vătămarea auzului, daune produse vederii, leziuni, risc microbiologic, strangulare. Dacă anumite riscuri din cele de mai sus pot fi evitate numai de părinții informați prin intermediul verificărilor realizate de aceștia cu ajutorul organelor de simț, riscurile de natură chimică, ftalații și metalele grele din jucării, nu pot fi evitați decât prin încercări de laborator, analize pe care ar trebui să le facă ANPC-ul !” conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte Asociația Pro Consumatori

 

Programul Consumer Law Ready 2020 Romania

Programul Consumer Law Ready 2020 Romania

11 decembrie 2020
Proiectul BRIGHT a fost lansat!

Proiectul BRIGHT a fost lansat!

28 noiembrie 2020
pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

-->

29 martie 2020
Donați pentru APC!

Donați pentru APC!

23 ianuarie 2020
ECC-Net-Travel-AppConsumer Law Ready

 

Share
+1
Forward
Conf. Univ. Dr.
Costel Stanciu
Președinte al APC

 

dezabonează-mă
Copyright © *2018* APC,
toate drepturile rezervate.

 
Asociația Pro Consumatori
Tel.: 021 311 02 43

office@apc-romania.ro

actualizează-ți opțiunile abonării
 
Facebook
Facebook
Google Plus
Google Plus
Website
Website






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
APC Romania · S. Sanatescu 44, et. 1, ap. 2, Sector 1 · Bucharest 011478 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp