Copy
Ma.akbrief #28   mei/juni 2022
Gezamenlijke nieuwsbrief rond democratisering en het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam
Toekomstschets Ma.akbank Wind
MA.AKBRIEF #28

Ook aan de nieuwe lezers: welkom bij Ma.ak020! Met in editie #28: conclusies van Ma.akbank Wind,  uitnodiging voor 23 juni en reactie op het Coalitieakkoord. Bijdragen en reacties welkom via mail. Zie ook ons digitale platform Ma.ak020.
It takes a village to raise a child

Vorige week is het Coalitieakkoord gepresenteerd. In het vorige akkoord (2018-2022) gaf wethouder Groot Wassink blijde kennis van de geboorte van Democratisering als beleidsdoel. In de afgelopen vier jaar hebben we dit kind flink zien, en helpen, groeien. Met doorwaakte nachten, eerste stapjes en geschaafde knieën. En nu, in dit nieuwe akkoord, zit Democratisering als jongvolwassene aan bij alle inhoudelijke beleidsdoelen van het college. Dat is een mooie ontwikkeling. En dat Rutger Democratisering verder mag coachen in diens volgende levensfase doet ons natuurlijk deugd.
We hebben een staccato scan gemaakt van wat er allemaal over zeggenschap en eigenaarschap gezegd wordt in het nieuwe Coalitieakkoord, zie hier.
Nu is het aan de stad, aan alle actieve burgers, initiatiefnemers, ambtenaren en andere partners om Democratisering op het rechte pad te houden, te laten doorgroeien, een plek te geven in alle beslissingen en uitvoeringen. Op 23 juni komt het Ma.aknetwerk bij elkaar om plannen te smeden voor de komende jaren: hoe verhoudt het Coalitieakkoord zich tot het Maatschappelijk akkoord uit 2019. En hoe zouden we dit eventueel willen doorontwikkelen?
Wees welkom en maak het mee de 23e! Vanaf 17.30u, met warme maaltijd. Aanmelden graag via de knop hieronder.

Het Ma.akteam
Ja, ik ben erbij op 23 juni
Ma.akbank Wind groep
Ma.akbank Wind: de uitkomsten
 

Op 13 juni worden de conclusies en aanbevelingen van de deelnemers van de Ma.akbank Wind gepresenteerd aan bestuurder Rick Vermin van stadsdeel Oost. Daar wordt ook besproken of en hoe samen vervolg te geven aan deze uitkomsten. Een aantal deelnemers buigt zich ondertussen over de vraag: hoe kunnen wij nou als actieve bewoners in Oost zelf met de uitkomsten aan de slag?
 
De conclusies onder elkaar:
  • Het is de hoogste tijd werk te maken van de energietransitie. Voor- en tegenstanders van windturbines in Oost delen die opvatting, en vinden dat hier met zo veel mogelijk bewoners en partijen op zo kort mogelijke termijn samen aan gewerkt moet worden.
  • De deelnemers hebben grote twijfel over de geschiktheid van de huidige 2 primaire zoekgebieden voor windturbines in stadsdeel Oost (IJmeer en Science Park). Vanwege de bevolkingsdichtheid, het gebrek aan ruimte, de invloed op natuur en werelderfgoed, en de kans op gezondheidsklachten bij omwonenden.
  • Tijdens de Ma.akbank is geen duidelijkheid gekregen van de gemeente over de onderbouwing van de selectiecriteria voor deze zoekgebieden.
  • Aan de Ma.akbank is twijfel geuit over de noodzakelijkheid van (meer) windturbines op land, ten opzichte van wat op zee haalbaar en mogelijk is.
  • Als Amsterdam besluit tot het plaatsen van windturbines, dan vindt de Ma.akbank meer en/of hogere turbines in de haven een beter alternatief.
  • Deelnemers wensen onderzoek naar alternatieve bijdragen aan gewenste energietransitie-doelstelling. Bijvoorbeeld: in Oost is 30-50% (afhankelijk van rekenmethode) energiebesparing mogelijk in woningen, bij grootverbruikers en door gedragsaanpassing.
 
Aanbevelingen zijn o.a.:
  • Gemeente: klop samen met Energie Samen en Amsterdamse windcoöperaties bij het Rijk aan om een deel van de Noordzee toegewezen te krijgen voor een windproject. Of tender mee, net als energiebedrijven.
  • Gemeente: neem kennis van de door het Rijk gepubliceerde cijfers over de haalbaarheid van de windenergiedoelstelling op zee, en leg uit hoe de gemeente zich daartoe verhoudt.
  • Stadsdeel Oost en gemeente: indien besloten wordt om een of meer turbines te plaatsten, ontwikkel samen met bewoners en organisaties mede-eigenaarschap in energie-coöperaties. Dat kunnen ook windturbines van de stad buiten de gemeentegrenzen zijn. En ondersteun coöperaties-in-oprichting desgewenst met buurtrechten.
  • Stadsdeel Oost, organiseer een vervolg op deze Ma.akbank. Samen met lokale initiatiefnemers en (stedelijke) netwerken op het gebied van energietransitie en de Road Show met de TU Delft (filmverslag). De meeste deelnemers aan de Ma.akbank willen hieraan bijdragen.
De volledige conclusies en aanbevelingen, leerpunten uit het proces van deze Ma.akbank, reactie van de stadsdeelbestuurder en de vervolgstappen kun je lezen op het Ma.akplatform.
De Ma.akbanken gaan over de uitvoering
van het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam
Lees en onderteken het akkoord hier
Mats in het kernteam van Ma.ak020
 
Hi! Mijn naam is Mats (Siffels). Ik ben gespecialiseerd in co-creatie en innovatiemethodes voor de goede zaak. Ik werk uitsluitend aan projecten voor een sociale en duurzame stad. Daarbij laat ik me graag inspireren door Design Thinking, de Donut Economie, Stevie Wonder, lekker eten en een volle boekenkast. Ooit wil ik nog een niche-bibliotheek openen tot de nok toe gevuld met boeken over democratische, sociale en duurzame transformatie. Nu eerst nog meer kilometers en vuile handen maken! Ik ben actief lid van de Amsterdam Donut Coalitie en sinds een aantal maanden nauw betrokken bij Ma.ak. Ik werk mee in het kernteam, ben betrokken bij nieuwe Ma.akbanken en help bij het doorontwikkelen van de Ma.akbank-methodiek. Hopelijk kunnen we de komende jaren de impact van de Ma.akbanken vergroten: de methodiek zo ontwerpen, communiceren en delen dat we Amsterdammers in staat stellen om met elkaar zoveel mogelijk knersende kwesties in de stad gezamenlijk op te lossen. 23 Juni is mijn eerste ‘live’ Ma.ak-bijeenkomst. Ik hoop veel van jullie daar te ontmoeten!
Nieuws uit de stad
Pleidooi voor verbeterde subsidie sociale basis

"
... Tientallen bewonersorganisaties per stadsdeel houden zich met talloze zaken bezig binnen hun buurt, wijk of stadsdeel. Veelal met alleen vrijwillige inzet en hier en daar ook met personele ondersteuning. Zij zorgen voor ontmoeting, informatie, advies en ondersteuning van bewoners en ooit ontstaan vanuit burgerinitiatieven. In Coronatijd hebben zij laten zien dat zij, op welk gebied dan ook, noodzakelijk waren voor de opvang van de sociale gevolgen van de crisis zoals toename van eenzaamheid. Maar ook zonder crises zorgen zij ervoor, dat de zorgkosten in onze gemeente niet nog hoger stijgen, voorkomen zij dat de sociale infrastructuur in de buurt of wijk waarin zij opereren wordt ontwricht door grootse plannen van gemeente, projectontwikkelaars en of overijverige ambtenaren, of waken zij over het welzijn van de buurt... We zien vanaf 2023 grote financiële problemen opdoemen voor deze organisaties en dus de activiteiten in de sociale basis die kunnen leiden tot een verdere verschraling van die sociale basis."
Kracht van Mokum heeft de gemeenteraad een brief gestuurd waarin gewaarschuwd wordt voor verschraling van de subsidie Sociale Basis. Ze nodigen de politiek uit om in gesprek te gaan over verbeteringen. Lees de brief hier.
10% Huurverhoging cultuurgebouwen

De belangenverenigingen van kunstenaars en broedplaatsondernemers stuurden de kersverse wethouders Gemeentelijk vastgoed (Groot Wassink) en Kunst&Cultuur (Meliani) een brandbrief over de grote huurstijging van broedplaatsen en andere cultuurplekken.
"Wij verwachten forse huurverhogingen voor de meeste ateliers, broedplaatsen en ander cultureel vastgoed volgens de in de huurcontracten vastgelegde indexeringen (van bijna 10%). Op grond van eerste navraag binnen onze netwerken verwachten we huuropzeggingen van 15 tot 30%. Kunstenaars en andere creatieven kunnen deze huurverhogingen simpelweg niet opbrengen. De kunst en cultuursector heeft het uitermate zwaar gehad door Corona en bevindt zich in een fase van langzaam herstel, in een markt die ook nog lang niet is hersteld. Ook kunnen kunstenaars, creatieven en culturele instellingen niet hun prijzen met dergelijke inflatiepercentages verhogen."

Deze ontwikkeling raakt de Ma.akbank Broedplaatsen en Maatschappelijk vastgoed. In de brief wordt uitgenodigd om in gesprek te gaan over de mogelijkheden waar in coronatijd ervaring mee is opgedaan.

Fruittuin van Moerkerken

Op de Van Moerkerkenstraat in Amsterdam Nieuw-West stap je uit het drukke stadsleven en in een rustige groene omgeving waar fruit en kruiden geteeld worden, er samen wordt gekookt en iedereen samen de kippen verzorgt. Waar tot januari 2020 een reeks parkeervakken stonden, staat nu namelijk een fruitboomgaard, de Fruittuin van Moerkerken. Voorheen werden de parkeervakken ‘s avonds door jongeren gebruikt voor drugs en lachgas, met als gevolg dat ouders de volgende ochtend hun kinderen bij de school afleverden tussen het afval van de nacht daarvoor. De parkeervakken trokken de aandacht van kunstenaarscollectief Cascoland, die het idee had om daar een boomgaard neer te zetten; de eerste boomgaard in een openbare ruimte in Nederland. Toen de Gemeente zich in dit plan kon vinden, kregen ze groen licht. Inmiddels is het project uitgegroeid tot veel meer dan een boomgaard. Lees het hele verhaal van Nicole Römer over Fruittuin van Moerkerken hier.

In de Ma.akbrief delen we verhalen van de Initiatievenpers. De Initiatievenpers zoekt, produceert en verspreidt verhalen via kanalen van aangesloten initiatiefnemers om hun impact op de stad te laten zien. De Initiatievenpers is een onafhankelijk samenwerkingsverband van Amsterdamse maatschappelijk initiatiefnemers en de gemeente. Heb jij als maatschappelijk initiatief plek (nieuwsbrief, website, socials) voor verhalen van de Initiatievenpers? Of wil jij jouw verhalen delen? Neem contact op.
Deze eigenwijze stokroos wordt 120 cm hoog.
Je kunt 'm het beste niet negeren, ook niet omver maaien maar gewoon rustig bekijken hoe ie dit flikt. En daarvan leren.

Copyright © 2022 Ma.ak020, all rights reserved.

Contact? Kopij? Mail het team van Ma.ak020.

You can update your preferences or unsubscribe from this list
Website
Groep Ruimte voor Initiatief






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ma.ak020 · Tugelaweg 85 · Amsterdam, Nh 1091VN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp