Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev maj 2022
Det är nu drygt tre månader sedan Ryssland oprovocerat attackerade Ukraina och någon nedtrappning eller konkreta fredsinitiativ är i nuläget inte i sikte. Sanktionspaket nr. 6 beslutades av EU igår den 30 maj där huvudfokus är på ett delvis importstopp för rysk olja. Fler personer läggs till på listan över personer som bl.a. stoppas från inresa till EU samtidigt som konsultbolag i EU stoppas från att erbjuda sina tjänster till ryska företag. I en nyligen publicerad rapport från Transparency International analyseras utmaningen för länder att faktisk frysa och beslagta tillgångar i praktiken i förhållande till sanktionerna – och inte minst behovet av att ha väl fungerande register över verkliga huvudmän.
 
Maj månad är ofta intensiv vad gäller möten och arrangemang, så även i år efter en tid med restriktioner. Ett exempel på det var när TI Sverige förra veckan genomförde ett välbesökt seminarium om verkliga huvudmän. Ett antal konkreta förslag och rekommendationer kommer vi nu att ta vidare i vår rapport till EU-kommissionen och i vårt fortsatta påverkansarbete. Detta för att säkerställa att registret med verkliga huvudmän blir ett effektivare verktyg mot ekonomisk brottslighet och korruption i Sverige. Missade du seminariet så kan du ta del av inspelningen nedan.
 
Nästa nyhetsbrev, som blir en sommarversion, kommer ut efter Almedalsveckan. Den 6 juli arrangerar vi tre spännande paneldebatter, inom ramen för samarbetet Tillsammans Mot Korruption, på plats i Almedalen. Välkommen att besöka oss och medverka i samtalet på plats eller digitalt!
 
Ulrik Åshuvud
Ordförande
TI Sverige
Om TI Sverige
Verkliga huvudmän – ett verktyg i arbetet mot korruption
Den 24 maj bjöd TI Sverige in till ett, av EU-kommissionen finansierat, seminarium om hur det svenska registret över verkliga huvudmän kan stärkas och utvecklas för ett effektivt arbete mot korruption och finansiell brottslighet.

Inbjudna talare, däribland Bolagsverket som ansvarar för registret, diskuterade registrets kvalitet, tillgänglighet och användning. Seminariet kan ses i efterhand här.
Spot on – penningtvätt och visselblåsare
Den 10 maj medverkade TI Sverige i ett seminarium om visselblåsning arrangerat av Samordningsfunktionen för åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Seminariet kan ses i efterhand här.
Är korruption något som endast sker långt borta?
Som del av Nordic Sustainability Expo medverkade TI Sverige i en debatt som arrangerades av CSR Sweden om export av korruption och var Sverige placerar sig på korruptionskartan.
Välkommen som medlem och stöd vårt arbete mot korruption
TI Sverige främjar integritet, transparens och ansvarsutkrävande i arbetet mot korruption. Du kan stöda vår verksamhet genom att bli stödjande medlem.

Medlemskapet för 2022 kostar 250 kronor, eller 50 kronor för studerande, och betalas enkelt genom antingen Swish 123 266 8556 eller bankgiro 5858-3519. 
Korruption i Sverige
Ökad transparens i privat sjuk- och hälsovård
Privata aktörer inom hälso- och sjukvård och socialtjänst omfattas i dag inte av offentlighetsprincipen. För att öka möjligheten till insyn i dessa verksamheter har Socialdepartementet beslutat om ett uppdrag, Ökad insyn i välfärden (SOU 2016:62), för att kunna införa offentlighetsprincipen i offentligt finansierad, privat driven hälso- och sjukvård och socialtjänst.
 
Den lokala demokratins vägval
Det måste bli tydligare vem som faktiskt styr kommunerna, menar SNS Demokratiråd 2022, som i rapporten ”Den lokala demokratins vägval” föreslår en rad reformer för att främja rättssäkerhet och ansvarsutkrävande i Sveriges kommuner.
 
Hot mot journalister ökar
Aldrig tidigare har situationen för pressfrihet klassats som mycket allvarlig i så många länder i världen – 28 av 180 bedömda länder. Det visar Reporter utan gränsers pressfrihetsindex 2022. Sverige placerar sig på en tredje plats, efter Norge på första och Danmark på andra plats, men indexet visar på stora utmaningar vad det gäller säkerhet för journalister.
Misstänkt korruption vid upphandling av vakter
Malmö stad har gjort en polisanmälan till Riksenheten mot korruption efter misstänkta oegentligheter i samband med upphandling av ordningsvakter – något som har uppmärksammats av SVT Uppdrag Granskning.
TI Sverige tipsar...
Hur påverkar korruption en rättvis tillgång till vaccin mot Covid-19?
Transparency Internationals globala hälsoprogram har tittat på hur exempelvis mutor, bedrägerier eller förskingring kan påverka tillgången till och utrullningen av vaccin mot Covid-19 i Bangladesh, Uganda och Zambia. De har även tagit fram rekommendationer för relevanta aktörer i syfte att stärka den rättvisa tillgången till vaccin.

Sextortion i sport
En ny rapport från Transparency International fokuserar på sextortion i sport. En sektor som är särskilt sårbar, men som har stor potential att främja positiva förebilder. Rapporten syftar till att identifiera grundorsaker och åtgärder som kan förhindra, rapportera och sanktionera sextortion och andra former av sexuella övergrepp inom denna sektor.
 
Vad är sextortion? Uttrycket som är en sammanslagning av ”sexual extortion” syftar på maktmissbruk för att få en sexuell förmån.
Kalender 
6 juli
Tillsammans Mot Korruption
Almedalen
Mer info kommer
Twitter
LinkedIn
Facebook
Web
E-post
Copyright © 2022 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden