Copy
View this email in your browser




Nieuwsbrief CREX

juni 2022

Beste Kwartelkoningteller,

In het weekend van 4 en 5 juni is de eerste simultaantelling van de Kwartelkoning van dit jaar. Nieuw dit jaar: de Crex-telling kun je vanaf nu invoeren in Avimap.

Vorig jaar was het een bovengemiddeld jaar in vergelijking met de afgelopen vijf jaar. De eerste resultaten van dit voorjaar zijn nog niet hoopgevend, hoewel de verspreiding wel groot is. Is dat de invloed van het weer, of zijn de waarnemers tot nu minder actief in de nachtelijke uren?

Resultaten 2021

Vorig jaar zijn er landelijk 82 roepende mannetjes vastgesteld. Het gaat hier om zogenaamde territoria gehonoreerd op basis van de telrichtlijnen. Na de 45 in 2020 was dat weer een mooie opsteker. In de afgelopen periode waren 2017, 2019 en 2020 mindere jaren en 2018 een beter (zie figuur 1). De verdeling per provincie in 2021 was: Groningen 32, Friesland 10, Drenthe 15, Flevoland 1, Gelderland 4, Overijssel 10, Utrecht 2, Noord-Brabant 2 en Zuid-Holland 6. De drie noordelijke provincies herbergden maar liefst 70% van de Crexen. Verder vallen op het lage aantal in Gelderland (voornamelijk rivierengebied) en dat Zuid-Holland het beter doet. De meeste roepplekken zaten in gebieden waar niet wordt gemaaid, of waar het na overleg is uitgesteld. Mei en juni waren natte maanden en het was koel in april en mei.

Figuur 1. Trend van aantal Kwartelkoningen in Nederland sinds 1980 (Meetnet Broedvogels Sovon).

Nog geen aantallen dit jaar

De omstandigheden zijn dit voorjaar totaal anders dan vorig jaar. Hoewel de maandelijkse neerslag gemiddeld is, hadden we in april en mei bijna aaneengesloten zes weken van droogte. Ook maart was een extreem droge maand.

Op dit moment zijn er tien verschillende vogels gehoord en dat is vergelijkbaar met vorig jaar (7), maar duidelijk minder dan in 2020 rond deze tijd (35). De eerste vogel is op 5 mei gehoord langs het Zwarte Water. Daarna ook bij Zwolle en in het Oldambt. Een enkele waarneming moet nog gevalideerd worden. Het lijkt er op dat door de ongunstige weersomstandigheden de soort dit jaar wat later terug is. Zowel vanaf 2001 als in de recente tien jaar is de aankomst gemiddeld later dit voorjaar. Daarnaast kan het zijn dat de waarnemers tot nu toe minder actief zijn in de uren na zonsondergang.

Figuur 2. Aankomst van Kwartelkoningen in Nederland vanaf 2001 (roepende mannetjes). Bron: http://s1.sovon.nl/kwartelkoning/kwartelkoning.asp en www.waarneming.nl.

Eerste telweekend 4/5 juni

Tot op heden hebben we vooral losse waarnemingen. Een beter beeld krijgen we pas tijdens de eerste telling. Alle belangrijke gebieden voor de soort worden dan simultaan door de vaste tellers beluisterd in de nachtelijke uren (globaal tussen 22:45 en 4:30 uur). Dit zijn de uiterwaarden van de rivieren de Rijn, Waal en IJssel, Zwarte Water en de Vecht, Weerribben en De Wieden, de beekdalen van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel en het Oldambt in NO-Groningen.

Alle waarnemingen zijn welkom, zowel in het weekend als ervoor en erna. Graag invoeren in Avimap. Ook is de invoer via http://s1.sovon.nl/kwartelkoning/kwartelkoning.asp en www.waarneming.nl nog mogelijk. De invoer via kwartelkoning.nl zal na dit seizoen verdwijnen.

Invoer met Avimap

Vanaf dit seizoen kun je de resultaten doorgeven met Avimap. Voor alle belangrijke gebieden zijn zoveel mogelijk invoerrechten gegeven aan de (hoofd)tellers. Je ziet nu je telgebieden in je Avimap op de website. Je kunt met de app invoeren nadat je Avimap op de telefoon hebt geupdate via: Instellingen>Ververs basisdata>Download.

Naast Kwartelkoning en andere rallen, kun je ook andere vogelsoorten en zoogdieren doorgeven. Omdat vogels zich niet altijd aan gebiedsgrenzen houden, kun je ook buiten je gebied waarnemingen doorgeven. Graag de exacte roepplek invoeren en ook het beheer en habitat.

Een aantal grotere gebieden zoals de Gelderse Poort en de Drentse Aa worden al geteld voor BMP, dus ook voor de Kwartelkoning. Doe je dit jaar niet mee met BMP, of wil je invoerrechten voor de (deel)gebieden, of heb je een vraag, stuur dan even een mailtje naar Jan.

Veel plezier tijdens het tellen en groeten van,

Jan Schoppers en Kees Koffijberg
Jan.schoppers@sovon.nl
 
Foto: Kwartelkoning. Anne van der Zijpp.
Copyright © 2022 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp