Copy

3. juni 2022

Fotografier, der taler
 

Copenhagen Photo Festival er netop skudt i gang med en vifte af fotoudstillinger i byrummet, på gallerier og på Refshaleøen. På Filmstriben har vi en fin lille samling af spillefilm og dokumentarfilm om fotografer og fotokunst. Se f.eks. 'Krigsfotografen', der følger Jan Grarup, en af verdens bedste krigsfotografer, når han er på arbejde i krigszoner, og når han er familiefar hjemme hos sine fire børn. 

Den brasilianske fotograf Sebastiao Salgado har i 40 år rejst Jorden rundt for at dokumentere hungersnød, folkedrab og borgerkrige. Salgados bevægende billeder kan opleves i den prisbelønnede dokumentar ’The salt of earth’, der er instrueret af Wim Wenders.

Du kan også tage med til Frankrigs udkantsområder med to vidt forskellige kunstnere: den 33-årige fotokunstner JR og den 89-årige filminstruktør Agnés Varda. I den Oscar-nominerede 'Faces places' rejser det umage par rundt i en mobil fotoautomat for at tapetsere gamle bygninger med portrætter af de mennesker, der bor i husene. 

Herunder finder du naturligvis også ugens nye film på Filmstriben.

Med venlig hilsen
Filmredaktionen

 

The salt of the earth
Dokumentar, 1t 50 min. Frankrig, Italien, 2014. Instruktion: Juliano Ribeiro Salgado og Wim Wenders

Fotografen Sebastião Salgado (f. 1944) er overalt på Jorden, hvor den brænder: hungersnød i Etiopien, folkedrab i Rwanda, borgerkrig i Jugoslavien! Sønnen Juliano og filminstruktøren Wim Wenders følger den nu aldrende fotograf, som viser talrige eksempler på sin fotokunst. De sidste 40 år har Salgado rejst i fodsporene på en menneskehed i konstant forandring. Han har været vidne til de store begivenheder i vores nyere historie, internationale konflikter og masseflugt. Fotografen er nu i gang med opdagelsen af uberørte områder. Et kæmpe fotografisk projekt, som er en hyldest til planetens skønhed fra isbjørnenes hjem på Nordpolen til de frodige, sydafrikanske jungler.

’The salt of the earth’ blev Oscar-nomineret i kategorien Bedste dokumentarfilm og har desuden vundet internationale priser – bla. ved Cannes Film Festivalen. Filmen er lavet i samarbejde med Salgados søn, Juliano Ribeiro Salgado, og er Wim Wenders’ første film efter den ligeledes Oscar-nominerede 'Pina'.



Krigsfotografen
Dokumentar, 1t 18 min. Danmark, Finland, 2019. Instruktion: Boris B. Bertram

Jan Grarup lever et liv i undtagelsestilstand: Ude i verden er han som krigsfotograf i evig krydsild, hjemme i København er han far til fire – og står pludselig alene med forældreansvaret, da hans ekskone bliver alvorligt syg af kræft. Arbejdet i Mosuls urbane krigszone, hvor Grarup følger de irakiske styrkers fremmarch mod Islamisk Stat, skal balanceres med livet som far og eneforsørger, og han skal genopbygge tillid og intimitet med sine børn efter mange års flygtig tilstedeværelse. Grarup ønsker fortsat at være verdens bedste krigsfotograf. Men hvordan hænger vejsidebomber og snigskytter sammen med at have ansvar for fire børn? Og være en almindelig familie?



Faces places
Dokumentar, 1t 29 min., drama. Frankrig, 2017. Instruktion: JR og Agnès Varda

Man følger kunstneren JR og den franske filminstruktør og fotograf på snart 90 år, Agnès Varda. Sammen drager de ud for at opdage nye steder og mennesker og få ideer til stedspecifik kunst i små, oversete franske landsbyer.



Se flere film om fotografi og fotografer her.

Ugens aktuelle film
Efter 70 år på den britiske trone har dronning Elizabeth oplevet medvind og modvind som Storbritanniens kongelige overhoved. 1997 var et år, hvor kongehuset især oplevede det sidste, da den folkekære prinsesse Diana omkom ved en trafikulykke, som sendte hele landet i chok.  

The queen

Spillefilm, 1t 39 min., drama. Storbritannien, 2005. Instruktion: Stephen Frears

Da prinsesse Diana bliver dræbt ved en bilulykke 1. september 1997 er det engelske kongehus tavs, men den nyudnævnte premiereminister Tony Blair udnævner Diana til "folkets prinsesse" og får dronning Elizabeth til at stå frem.

Nye film på Filmstriben

Dexter Gordon playing in Montmartre Copenhagen

Dokumentar, 27 min., musik. Danmark, 1969.

Live-optagelse, Jazzhus Montmartre, København, 1969.


EU i den nye verdensorden

Dokumentar, 41 min. Tyskland, 2021. Instruktion: Flemming Østergaard

Om EU's rolle og fremtid i den nye verdensorden, der har udviklet sig siden Berlinmurens fald og Sovjetunionens kollaps. Det er en rejse fra EU's begyndelse til nutiden, hvor det globale samfund og Den Europæiske Union står over for en lang række store udfordringer. Hvor er EU på vej hen? Trods den seneste udvikling i Ukraine er det stadig en relevant dokumentar om EU-projektet.


Europæerne

Spillefilm, 1t 28 min., drama. USA, 1979. Instruktion: James Ivory

Søskendeparret Felix og Eugenia Young rejser fra Europa til USA for at slå sig ned hos deres amerikanske slægtninge. Med deres sprudlende adfærd og raffinerede konversationskunst støder de mod den amerikanske puritanisme og vender op og ned på familien og dens omgangskreds.


Kniven i vandet

Spillefilm, 1t 31 min., thriller. Polen, 1962. Instruktion: Roman Polanski

Et ægtepar gør sig klar til en tur på søen. På vej dertil er de tæt på at køre en ung mand ned, og som plaster på såret tilbyder de ham at tage med ud på båden. Men til søs opstår der spændinger mellem de to mænd, som pludselig udarter sig.

'Kniven i vandet' er Roman Polanskis debutfilm og en unik psykologisk thriller.


Mrs Lowry & son

Spillefilm, 1t 32 min., drama. Storbritannien, 2018. Instruktion: Adrian Noble

Et intimt portræt af en af det 20. århundredes største kunstnere, L.S. Lowry, og hans ulykkelige forhold til sin sengeliggende, kontrollerende mor, Elizabeth. Dette stærke, men samtidig humoristiske drama forestiller sig, hvilken indflydelse dette forkvaklede mor-søn-forhold havde på den store kunstner.


Når det bliver morgen

Spillefilm, 2t 14 min., drama. Japan, 2020. Instruktion: Asa ga kuru

Vi er i Japan. Et par kan ikke få børn, så de adopterer en lille knægt. En dag dukker barnets biologiske mor op, og fortællingen kan for alvor foldes ud. 

Filmen var det japanske Oscar-bidrag i 2021.


 


Sommeren '85

Spillefilm, 1t 37 min., drama, kærlighed. Frankrig, 2020. Instruktion: François Ozon

‘Sommeren ’85’ er et lidenskabeligt drama svøbt i en nostalgisk brise fra Normandiets kyst. Den skibbrudne Alexis reddes heltemodigt af den lidt ældre David. Alexis har mødt sin sjælefrænde, men vil drømmen vare længere end én sommer, sommeren ’85?. En film om ungdom, kærlighed og at finde sig selv.


Undine

Spillefilm, 1t 26 min., drama, kærlighed. Tyskland, Frankrig, 2020. Instruktion: Christian Petzold

En moderniseret version af den gamle kærlighedsfabel om vandvæsenet Undine, der først kan blive menneske, når hun forelsker sig i en mand, men som må dræbe ham og vende tilbage til sit element, vandet, hvis han ikke er hende tro. Paula Beer (’Frantz’) arbejder som historiker på Berlins Humboldt-institut, mens hun prøver at holde fast i kæresten Johannes (Jacob Matschenz), som er ved at afsøge nye græsgange. Da forholdet går i stykker, falder Undine bogstaveligt talt i armene på dykkeren Christoph (Franz Rogowski) – under et knust akvarie. Kærligheden brænder i de våde elementer, men spørgsmålet er, om det er nok til holde Undine i live blandt menneskene.


 


Venuseffekten

Spillefilm, 1t 45 min., komedie. Danmark, 2021. Instruktion: Anna Emma Haudal

Liv (Johanne Milland Pedersen) er i starten af 20’erne og arbejder på familiens gartnergård i provinsen. Hun har knap nok klippet navlestrengen til sine forældre (Sofie Gråbøl og Lars Mikkelsen), da den eventyrlige Andrea (Josephine Park) brager ind i hendes liv. Andrea lever et kaotisk liv, som på mange måder er helt anderledes end det, Liv er vant til, og hun bliver fascineret af Andrea og hendes syn livet. Da tingene samtidig tager en højst uventet drejning i familien, må Liv én gang for alle finde ud af, hvem hun er, og hvor hun hører til, og at kærlighed og familie kan se ud på mange måder. 

'Venuseffekten' er en romantisk komedie om at turde elske hinanden og sig selv – en sjov og varm fortælling om familie og om at finde sig selv i kærligheden.


 


Persondata

Du modtager denne mail, fordi du er tilmeldt som modtager af nyhedsbrevet 'Nyt fra Filmstriben' fra DBC.

Klik på "Opdatér profil" nedenfor for at se, hvilke data vi har registreret om dig. Vi benytter alene dine data til at sende dig nyheder om Filmstriben. Du kan til enhver tid afmelde dig, hvorefter vi sletter dine data. 

 
Andre nyhedsmails om DBC's produkter:
|Nyt fra Forfatterweb| |Nyt fra Faktalink|


DBC på sociale medier

Følg Filmstriben
Ikon til Filmstribens Facebook side Facebook   Instagram   Twitter
Del nyhedsbrevet
 
Synes du godt om nyhedsbrevet?
Like Fotografi på film on Facebook
Arkiv over udsendte nyheder
www.dbc.dk







This email was sent to <<Mailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Filmstriben / DBC · Tempovej 7-11 · 2750 DK · Denmark